לשכת עורכי הדין נערכת למאבק על הישרדותה

הצעת החוק שלפיה שר המשפטים ישלוט בתקציב לשכת עורכי הדין באמצעות קביעת דמי החבר, עברה בקריאה טרומית בנימוק כי התשלום גבוה יותר מאשר בעולם, והתקציב מתנהל בחוסר שקיפות • יו"ר הלשכה עמית בכר תוקף: "לא ניכנע לסחיטה באיומים, השר לוין איבד את כל הבלמים"

עו''ד עמית בכר, ח''כ חנוך מילביצקי ושר המשפטים יריב לוין / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין ונועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת
עו''ד עמית בכר, ח''כ חנוך מילביצקי ושר המשפטים יריב לוין / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין ונועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

ברוב של 57 תומכים מול 51 מתנגדים, עברה אתמול (ד') בכנסת בקריאה טרומית הצעת חוק שנועדה להחליש דרמטית את לשכת עורכי הדין. הצעת החוק של ח"כ חנוך מילביצקי מהליכוד, שזכתה לתמיכת הממשלה, מציעה מהפכה בגביית דמי החבר ללשכה - לכאורה נושא טכני אך בפועל מהותי. דמי החבר הם שעומדים בבסיס התקציב של הלשכה ומאפשרים את פעילותה.

כך נעלמו כספי החוסכים באחת הפרשות הפיננסיות החמורות שהיו במדינה
בית המשפט דחה את בקשת נתניהו לדחות את עדותו: "לא חל שינוי מהותי בנסיבות"

לפי ההצעה, שר המשפטים הוא זה שייקבע את גובה דמי החבר, ויוכל להסתפק בהתייעצות לא מחייבת עם לשכת עורכי הדין בנושא. כיום הלשכה נהנית מעצמאות תקציבית, והמועצה הארצית שלה קובעת את דמי החבר בהתייעצות עם שר המשפטים.

ח"כ מילביצקי טען כי "אי־אפשר להמשיך עם מצב שבו עשרות אלפי אנשים שרוצים להתפרנס נאלצים לשלם סכום שהוא ללא ספק גבוה ממקביליהם, גם בעולם וגם במקצועות חופפים. מצב שבו אין להם יכולת לפקח על הדרך שבה נעשה השימוש בכספים האלה. יש להוציא לחופש את ציבור עורכי הדין מהעול הבלתי מוסרי והבלתי הגיוני של ארגון מקצועי ודורסני".

אלא שבלשכת עורכי הדין מאשימים כי מאחורי ההצעה עומד שר המשפטים יריב לוין, בניסיון ללחוץ על הלשכה להסיר את התנגדותה לביטול שיטת הסניוריטי, כך שהשופט יצחק עמית לא ימונה לנשיא בית המשפט העליון.

הקרע סביב הוועדה לבחירת שופטים

המתיחות בין שר המשפטים ללשכת עורכי הדין שוררת כבר תקופה ארוכה. בלשכה נעמדו על הרגליים האחוריות והתנגדו למהלכים שהוביל לוין, כשבמוקד המהפכה המשפטית שכללה שינוי של בחירת השופטים תוך הוצאת הלשכה מההליך. גם בנושא מינוי נשיא העליון, הלשכה התנגדה כאמור לגישה שהוביל לוין ודרשה את מינויו של השופט עמית בהתאם לשיטת הסניוריטי.

יו"ר לשכת עורכי הדין, עו"ד עמית בכר, חושף פניות שהגיעו אליו באופן אישי מסביבת השר. "לוין שלח אליי נציגים רשמיים מטעמו - לא אחד ולא שניים, כולל באחרונה - שהבהירו כי אם הלשכה תשתף איתו פעולה בוועדה לבחירת שופטים בסיכול בחירתו של עמית לנשיא העליון ובמינוי השופטים שלוין חפץ ביקרם לעליון - הצעת החוק תרד מהפרק, ואיתה הצעות חוק נוספות שעלולות לפגוע בנו בהמשך".

לדברי בכר, "הצעת החוק היא לא פחות מניסיון סחיטה באיומים על־ידי שר המשפטים, שאיבד את כל הבלמים. לוין ממשיך תוך כדי המלחמה לפגוע בתקציבי הרשות השופטת ובכך בכל אזרחי ישראל, ועכשיו גם לפגוע בתקציב לשכת עורכי הדין, תוך דרישה מאפיוזית חסרת בושה להצביע כדרישתו על נשיא העליון הבא. אני אומר לו חד וחלק: שכח מזה! לא רק שלא ניכנע לסחיטה - הלשכה תתחזק ותוסיף בפעילותה".

הדברים מגיעים בהמשך לנייר עמדה שחיברו בלשכה, ובו נכתב כי "יש סבירות גבוהה שלאור התנגדות הלשכה לתוכנית הדגל של שר המשפטים (הכוונה למהפכה המשפטית - ע"ג), יחליט האחרון להשתמש לרעה בכלי קביעת דמי החבר עד כדי מיטוט כלכלי של הלשכה".

בהתאם לכך, בלשכה קובעים כי "מעל הצעת החוק מתנוסס דגל שחור של פגיעה אנושה בדמוקרטיה. מדובר בניסיון להחליש את לשכת עורכי הדין ולהוביל לסגירתה".

מאזן הכוחות ישתנה?

לשכת עורכי הדין פועלת מאז 1961 במסגרת חוק ייעודי המסדיר את פעילותה. החברות בלשכה היא חובה עבור כל עורכי הדין בישראל, ונכון להיום רשומים בה כ־90 אלף חברים - שיעור הנחשב לאחד הגבוהים בעולם ביחס לגודל האוכלוסייה.

בנוסף לשני הנציגים מטעם הלשכה בוועדה לבחירת שופטים, הלשכה אחראית על הסמכת בוגרי תואר במשפטים לעורכי דין ועל המבחנים שהם נדרשים לעבור לצורך כך. בית הדין המשמעתי של הלשכה אף מנהל הליכים נגד עורכי דין שהוגשו נגדם תלונות לוועדת האתיקה, ומוסמך לבטל את רישיונם.

הלשכה פועלת באמצעות המועצה הארצית, שהיא הגוף הנבחר על־ידי חבריה, ולצדה הוועד המרכזי והמחוזות הפרוסים לפי חלוקה גאוגרפית. הלשכה נוטלת חלק פעיל בדיונים בכנסת הנוגעים למעמדה ולמערכת המשפט, ואף הייתה צד לאורך השנים לעתירות עקרוניות לבג"ץ - באחרונה סביב ביטול עילת הסבירות.

תקציב הלשכה עומד על כ־90 מיליון שקל בשנה, ודמי החבר השנתיים עומדים על 966 שקל.

ביולי 2023, זמן קצר אחרי בחירתו של בכר לעמוד בראש הלשכה, אישרה הכנסת בקריאה טרומית הצעת חוק אחרת של ח"כ מילביצקי, שנועדה לבטל את לשכת עורכי הדין במתכונתה הקיימת ולכונן במקומה גוף חדש שיישלט בידי הממשלה. הצעת החוק בנושא דמי החבר מוצגת בדברי ההסבר כ"הסדר ביניים" עד להקמת הגוף החדש.

לפי דברי ההסבר להצעה, תקציב הלשכה מתנהל בחוסר שקיפות. בכר מסביר בנייר העמדה מטעם הלשכה כי מדובר ב"טענה כוזבת. תקציב הלשכה מפורסם מדי שנה בשקיפות באתר הלשכה ומוגש לשר המשפטים לצורך אישורו". בכר שולל את ההשוואה לגופים אחרים במשק, הכפופים לפיקוח ממשלתי, ומדגיש כי הלשכה נהנתה תמיד ממעמד עצמאי. 

"חוק פרסונלי ונקמני" 

בכר מספר כי הוועדה לבחירת שופטים הוא הנושא היחיד שמעניין את לוין. "הכול מכוון למסע ההרס וההחרבה של העליון. החוק בנושא דמי החבר הוא פרסונלי ונקמני. חוק שהוא לגמרי הרפורמה".

לדברי בכר, מילביצקי פועל לחלוטין מטעמו של לוין, העומד מאחורי היוזמה. בכר לוקח בחשבון שהחוק עלול לעבור. "נפעל בוועדות ונשכנע את חברי הכנסת, ואם החוק יעבור, נעתור לבג"ץ. אני מקווה שלא נגיע לזה, אבל בשום אופן לא ניכנע לסחטנות של השר".

מטעמו של שר המשפטים לוין לא נמסרה תגובה.