גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לשכת עורכי הדין נערכת למאבק על הישרדותה

הצעת החוק שלפיה שר המשפטים ישלוט בתקציב לשכת עורכי הדין באמצעות קביעת דמי החבר, עברה בקריאה טרומית בנימוק כי התשלום גבוה יותר מאשר בעולם, והתקציב מתנהל בחוסר שקיפות ● יו"ר הלשכה עמית בכר תוקף: "לא ניכנע לסחיטה באיומים, השר לוין איבד את כל הבלמים"

עו''ד עמית בכר, ח''כ חנוך מילביצקי ושר המשפטים יריב לוין / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין ונועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת
עו''ד עמית בכר, ח''כ חנוך מילביצקי ושר המשפטים יריב לוין / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין ונועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

ברוב של 57 תומכים מול 51 מתנגדים, עברה אתמול (ד') בכנסת בקריאה טרומית הצעת חוק שנועדה להחליש דרמטית את לשכת עורכי הדין. הצעת החוק של ח"כ חנוך מילביצקי מהליכוד, שזכתה לתמיכת הממשלה, מציעה מהפכה בגביית דמי החבר ללשכה - לכאורה נושא טכני אך בפועל מהותי. דמי החבר הם שעומדים בבסיס התקציב של הלשכה ומאפשרים את פעילותה.

כך נעלמו כספי החוסכים באחת הפרשות הפיננסיות החמורות שהיו במדינה
בית המשפט דחה את בקשת נתניהו לדחות את עדותו: "לא חל שינוי מהותי בנסיבות"

לפי ההצעה, שר המשפטים הוא זה שייקבע את גובה דמי החבר, ויוכל להסתפק בהתייעצות לא מחייבת עם לשכת עורכי הדין בנושא. כיום הלשכה נהנית מעצמאות תקציבית, והמועצה הארצית שלה קובעת את דמי החבר בהתייעצות עם שר המשפטים.

ח"כ מילביצקי טען כי "אי־אפשר להמשיך עם מצב שבו עשרות אלפי אנשים שרוצים להתפרנס נאלצים לשלם סכום שהוא ללא ספק גבוה ממקביליהם, גם בעולם וגם במקצועות חופפים. מצב שבו אין להם יכולת לפקח על הדרך שבה נעשה השימוש בכספים האלה. יש להוציא לחופש את ציבור עורכי הדין מהעול הבלתי מוסרי והבלתי הגיוני של ארגון מקצועי ודורסני".

אלא שבלשכת עורכי הדין מאשימים כי מאחורי ההצעה עומד שר המשפטים יריב לוין, בניסיון ללחוץ על הלשכה להסיר את התנגדותה לביטול שיטת הסניוריטי, כך שהשופט יצחק עמית לא ימונה לנשיא בית המשפט העליון.

הקרע סביב הוועדה לבחירת שופטים

המתיחות בין שר המשפטים ללשכת עורכי הדין שוררת כבר תקופה ארוכה. בלשכה נעמדו על הרגליים האחוריות והתנגדו למהלכים שהוביל לוין, כשבמוקד המהפכה המשפטית שכללה שינוי של בחירת השופטים תוך הוצאת הלשכה מההליך. גם בנושא מינוי נשיא העליון, הלשכה התנגדה כאמור לגישה שהוביל לוין ודרשה את מינויו של השופט עמית בהתאם לשיטת הסניוריטי.

יו"ר לשכת עורכי הדין, עו"ד עמית בכר, חושף פניות שהגיעו אליו באופן אישי מסביבת השר. "לוין שלח אליי נציגים רשמיים מטעמו - לא אחד ולא שניים, כולל באחרונה - שהבהירו כי אם הלשכה תשתף איתו פעולה בוועדה לבחירת שופטים בסיכול בחירתו של עמית לנשיא העליון ובמינוי השופטים שלוין חפץ ביקרם לעליון - הצעת החוק תרד מהפרק, ואיתה הצעות חוק נוספות שעלולות לפגוע בנו בהמשך".

לדברי בכר, "הצעת החוק היא לא פחות מניסיון סחיטה באיומים על־ידי שר המשפטים, שאיבד את כל הבלמים. לוין ממשיך תוך כדי המלחמה לפגוע בתקציבי הרשות השופטת ובכך בכל אזרחי ישראל, ועכשיו גם לפגוע בתקציב לשכת עורכי הדין, תוך דרישה מאפיוזית חסרת בושה להצביע כדרישתו על נשיא העליון הבא. אני אומר לו חד וחלק: שכח מזה! לא רק שלא ניכנע לסחיטה - הלשכה תתחזק ותוסיף בפעילותה".

הדברים מגיעים בהמשך לנייר עמדה שחיברו בלשכה, ובו נכתב כי "יש סבירות גבוהה שלאור התנגדות הלשכה לתוכנית הדגל של שר המשפטים (הכוונה למהפכה המשפטית - ע"ג), יחליט האחרון להשתמש לרעה בכלי קביעת דמי החבר עד כדי מיטוט כלכלי של הלשכה".

בהתאם לכך, בלשכה קובעים כי "מעל הצעת החוק מתנוסס דגל שחור של פגיעה אנושה בדמוקרטיה. מדובר בניסיון להחליש את לשכת עורכי הדין ולהוביל לסגירתה".

מאזן הכוחות ישתנה?

לשכת עורכי הדין פועלת מאז 1961 במסגרת חוק ייעודי המסדיר את פעילותה. החברות בלשכה היא חובה עבור כל עורכי הדין בישראל, ונכון להיום רשומים בה כ־90 אלף חברים - שיעור הנחשב לאחד הגבוהים בעולם ביחס לגודל האוכלוסייה.

בנוסף לשני הנציגים מטעם הלשכה בוועדה לבחירת שופטים, הלשכה אחראית על הסמכת בוגרי תואר במשפטים לעורכי דין ועל המבחנים שהם נדרשים לעבור לצורך כך. בית הדין המשמעתי של הלשכה אף מנהל הליכים נגד עורכי דין שהוגשו נגדם תלונות לוועדת האתיקה, ומוסמך לבטל את רישיונם.

הלשכה פועלת באמצעות המועצה הארצית, שהיא הגוף הנבחר על־ידי חבריה, ולצדה הוועד המרכזי והמחוזות הפרוסים לפי חלוקה גאוגרפית. הלשכה נוטלת חלק פעיל בדיונים בכנסת הנוגעים למעמדה ולמערכת המשפט, ואף הייתה צד לאורך השנים לעתירות עקרוניות לבג"ץ - באחרונה סביב ביטול עילת הסבירות.

תקציב הלשכה עומד על כ־90 מיליון שקל בשנה, ודמי החבר השנתיים עומדים על 966 שקל.

ביולי 2023, זמן קצר אחרי בחירתו של בכר לעמוד בראש הלשכה, אישרה הכנסת בקריאה טרומית הצעת חוק אחרת של ח"כ מילביצקי, שנועדה לבטל את לשכת עורכי הדין במתכונתה הקיימת ולכונן במקומה גוף חדש שיישלט בידי הממשלה. הצעת החוק בנושא דמי החבר מוצגת בדברי ההסבר כ"הסדר ביניים" עד להקמת הגוף החדש.

לפי דברי ההסבר להצעה, תקציב הלשכה מתנהל בחוסר שקיפות. בכר מסביר בנייר העמדה מטעם הלשכה כי מדובר ב"טענה כוזבת. תקציב הלשכה מפורסם מדי שנה בשקיפות באתר הלשכה ומוגש לשר המשפטים לצורך אישורו". בכר שולל את ההשוואה לגופים אחרים במשק, הכפופים לפיקוח ממשלתי, ומדגיש כי הלשכה נהנתה תמיד ממעמד עצמאי. 

"חוק פרסונלי ונקמני" 

בכר מספר כי הוועדה לבחירת שופטים הוא הנושא היחיד שמעניין את לוין. "הכול מכוון למסע ההרס וההחרבה של העליון. החוק בנושא דמי החבר הוא פרסונלי ונקמני. חוק שהוא לגמרי הרפורמה".

לדברי בכר, מילביצקי פועל לחלוטין מטעמו של לוין, העומד מאחורי היוזמה. בכר לוקח בחשבון שהחוק עלול לעבור. "נפעל בוועדות ונשכנע את חברי הכנסת, ואם החוק יעבור, נעתור לבג"ץ. אני מקווה שלא נגיע לזה, אבל בשום אופן לא ניכנע לסחטנות של השר".

מטעמו של שר המשפטים לוין לא נמסרה תגובה.

עוד כתבות

איור: גיל ג'יבלי

TSMC במקום אנבידיה? הנוסחה שתעזור לכם לבחור מניות לטווח ארוך

וורן באפט בנה את הונו מזיהוי של מניות ערך בסקטורים מסורתיים בתקופות משבר, אבל האם זו הבחירה העדיפה לכל משקיע? ● מה היתרונות והחסרונות של כל אחד מסוגי המניות, ואילו חברות מאפשרות למשקיעים ליהנות מכל העולמות? ● שאלת השבוע

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בת"א; מלם תים זינקה ב-10%, תדיראן גרופ ב-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● עונת הדוחות בתל אביב צוברת תאוצה; בין המדווחות היום: אל על, ישראכרט וסלקום ● אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות הערב, והאנליסטים אופטימיים ● ענקית השבבים קוואלקום מפרסמת תחזית הכנסות אופטימית ● ובמיטב מעריכים: "שוק המניות האמריקאי יקר מדי ואופטימי מדי"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; קוואלקום נפלה ב-6%, טרגט צללה ב-20%

נאסד"ק ירד ב-0.2% ● מישל באומן, חברה במועצת המנהלים של הפד: "ההתקדמות בהפחתת האינפלציה נתקלת בקשיים" ● על רקע החשש מהסלמה במלחמת אוקראינה-רוסיה, בורסות אירופה נסגרו בירידות זה היום הרביעי ברציפות ● ישראליות בוול סטריט: למונייד, וויקס וגלובל אי זינקו ● הביטקוין מעל 94 אלף דולר ● אנבידיה שוב עקפה את הצפי, המשקיעים מאוכזבים מהתחזית

שני כבלי תקשורת באירופה נחתכו: האם המתיחות ביבשת עלולה להגיע לישראל?

המתיחות באירופה מעמיקה עד קרקעית הים, עם חיתוכם של שני כבלי תקשורת מרכזיים באורח מסתורי ● בישראל חוששים מפגיעה דומה בתשתית הימית המיושנת ממילא

ח''כ טלי גוטליב / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ועדת השרים תדון בהצעת החוק שתגביל העמדה לדין של חברי כנסת

הצעת החוק הפרטית הוגשה ע"י ח"כ טלי גוטליב, נגדה מתנהלת חקירה פלילית בעקבות התבטאויות ● ההצעה מבקשת לקבוע כי לא תיפתח חקירה פלילית נגד חבר כנסת, ולא ידון בית המשפט בתביעה אזרחית נגד חבר כנסת, אלא אם הכנסת אישרה זאת ברוב של 90 ח"כים, ורק במקרים בהם המעשה לא נעשה במסגרת מילוי תפקידם

אולם תצוגה של טסלה. בקרוב במידטאון / צילום: Reuters, Sun xinming

שכירות ל-10 שנים: איפה יוקם אולם התצוגה החדשה של טסלה בישראל

טסלה תקים מתחם חדש ב-מידטאון תל אביב ● חברת הרכב חתמה עם ישראל קנדה על הסכם השכירות ● פתיחת אולם התצוגה, שתכנונה כולל השקעה של מיליוני שקלים, מתוכננת במהלך הרבעון השני של 2025

שוטר במכרה זהב לא־חוקי בבוריטיקה, קולומביה / צילום: Reuters, LUISA GONZALEZ

כנופיית סמים גנבה 3 טונות של זהב במבצע שוד מושלם כל כך, שהוא עדיין נמשך

במהלך השנים האחרונות, ארגון פשע שודד את אחד ממרבצי הזהב הגדולים ביותר בקולומביה השייך לענקית כרייה סינית ● החברה מעריכה כי נגנב ממנה זהב בשווי של כ־200 מיליון דולר ומפנה אצבע מאשימה לממשלה: "איך ייתכן שהרשויות לא פועלות נגד זה?"

מטוס אל על ממריא מנתב''ג / צילום: Shutterstock

המספרים של אל על חשפו: הקווים הכי משתלמים ובכמה עלתה ההכנסה מנוסע?

חברת התעופה רשמה שיאים חדשים של הכנסות ורווח, בעיקר בזכות הדומיננטיות שלה בטיסות לארה"ב ולאירופה ● ההכנסה הממוצעת מנוסע עלתה בשיעור דו-ספרתי, ובקופת המזומנים של החברה נצברו כבר יותר ממיליארד דולר ● גם בכירי אל על נהנים מהפריחה בעסקיה, עם תוספת של מיליון שקל כמעט לשכרם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה שוב עקפה את הציפיות; המניה ירדה במסחר המאוחר

זהו הרבעון התשיעי ברציפות בו החברה עקפה את ציפיות האנליסטים ● החברה הרוויחה 81 סנט למניה, ההכנסות היו 35 מיליארד דולר, זינוק של 94% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה ● ההכנסות ממרכזי הנתונים היו 30.1 מיליארד דולר, יותר מפי שניים מהרבעון המקביל ● תחזית ההכנסות לרבעון הרביעי, אף שהיא גבוהה מממוצע תחזיות האנליסטים, מאכזבת את המשקיעים

מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg

השינוי שהאוצר מתכנן בתגמול למשרתי המילואים

התוכנית שמנסים לקדם בימים אלו באוצר, מבקשת להגביל את היכולת של המילואימניקים לקבל תגמול על השירות ועל שכר עבודה במקביל ● מטרת התוכנית היא לצמצם את עלויות התשלום העודפות ולייעל את מערך המילואים

גאוטם אדאני, ראש קבוצת אדאני / צילום: APSEZ

כתב אישום על הונאת ענק: הבעלים ההודי של נמל חיפה מסתבך

המיליארדר גאוטם אדאני ושני בכירים נוספים מואשמים בקשירת קשר לביצוע עבירה, בפרשה בה לפי החשדות הם השיגו מימון מגורמים בארה"ב ובעולם "על בסיס מסמכים שיקריים" ● בנוסף הם מואשמים בכך שהסכימו לשלם שוחד של כ-250 מיליון דולר לגורמים ברשויות בהודו

ביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock

מחזיקים מטבע דיגיטלי בחו"ל? בקרוב, המידע עליכם יגיע בקלות לרשות המסים

ישראל מצטרפת לתקן ה־CRAF של ה־OECD, במסגרתו ישתפו המדינות במידע בנושא קריפטו ● המנגנון ייכנס לתוקף ב־2027, וברשויות עובדים על הטמעתו ● מומחה למיסוי: "הכרחי להשלים המהלך בגילוי מרצון" ● לאחרונה הגבירה רשות המסים את פעילות האכיפה בנושא

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

אושר בטרומית: הקמת גוף מודיעין חלופי תחת משרד ראש הממשלה

לפי ההצעה, המחלקה תוצב תחת משרד ראש הממשלה, שיקבע את סמכויותיה ואת אופן הפיקוח עליה ● כמו כן, ועדת השרים לענייני ביטחון לא תקבל החלטה ללא קבלת חוות-הדעת של המחלקה

גוגל כרום / אילוסטרציה: Shutterstock, Evan Lorne

משרד המשפטים האמריקאי לוחץ על גוגל להיפרד מדפדפן כרום

משרד המשפטים האמריקאי מבקש מבית המשפט הפדרלי להורות לגוגל למכור את דפדפן האינטרנט כרום, כפתרון לתיק ההגבלים העסקיים המתנהל נגד החברה ● בבקשה נכתב כי אילוץ החברה למכור את כרום יסייע ליצירת תנאים שווים יותר עבור המתחרים בתחום ● באוגוסט האחרון נקבע כי גוגל מחזיקה במונופול בשוק החיפוש

מטוס ארקיע בנתב''ג / צילום: Shutterstock

החברות הישראליות קיבלו אישור להפעיל טיסות ישירות לניו יורק, אבל יש להן תנאי

מינהל התעופה הפדרלי אישר לחברות ישראליות, לצד אל על, להפעיל טיסות לניו יורק ● במשרד התחבורה דוחפים, אך בארקיע ככל הנראה לא מעוניינים, ובישראייר מתנים זאת בביטול "חוק טיבי" המטיל על חברות התעופה חובות צרכניות ● מה יקרה למחירים אם יוסרו המכשולים?

חיילים אוקראינים נחים לאחר ירי על עמדות רוסיות במחוז דונייצק, סוף אוקטובר / צילום: Reuters, Fermin Torrano

ביום ה-1,001 של הפלישה הרוסית: האם אוקראינה עוברת את סף העייפות?

תחקיר בי.בי.סי מתאר דמורליזציה חמורה בצבא האוקראיני: עריקה של עשירית מהחיילים, כמעט 100,000 ● סקר מראה כי רוב האוקראינים רוצים משא ומתן לשלום מייד ● רוסיה אינה מחוסנת. כלכלנים מעמידים בספק את יכולתה לעמוד במשימות הצבא מעבר לאמצע 2025

המדינה שמגנה את ישראל אבל רוכשת ממנה נשק במיליארד אירו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: הולנד רכשה מתחילת המלחמה נשק מישראל במיליארד אירו, הקול הלבנוני הקרוב ביותר לאוזנו של טראמפ, אוסטרליה סירבה להכניס את איילת שקד, האזהרה המטרידה ליהודים בברלין ומדוע העימות בין ישראל לאיראן לא גלש עדיין למלחמה ● כותרות העיתונים בעולם 

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

חילן מסכמה רבעון חזק עם עלייה ברווח וההכנסות, אך המניה יורדת

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • חברת ה-IT חילן מציגה דוחות חיוביים אך מנייתה יורדת בכ-4% ● גם עזריאלי קבוצה מסיימת רבעון חיובי עם הכנסות של 1.2 מיליארד שקל

מלחמת המטבעות בין האירו לדולר חוזרת / אילוסטרציה: Shutterstock

מלחמת המטבעות חוזרת: האירו נחלש מול הדולר, וזאת לאו דווקא בשורה טובה לשקל

הדולר מתחזק בעקביות מול רוב המטבעות מאז הבחירות בארה"ב, ומתקרב לנקודת שוויון מול האירו ● מי שעשויה להרוויח מהמצב היא גרמניה שנקלעה לתקופה קשה, ופיחות במטבע יהפוך את היצוא שלה לאטרקטיבי יותר ● וגם: הסיבות לכך שהשקל דווקא מתחזק

סייארה. מימין: תמר בר-אילן ויותם שגב שהקימו את החברה / צילום: מנש כהן

בתוך כחצי שנה: חברת הסייבר הישראלית שהכפילה את השווי שלה ל-3 מיליארד דולר

את סבב הגיוס הנוכחי של סייארה הובילו הקרנות אקסל וספייר ונצ'רס בהשתתפות משקיעים קיימים, בהם סקויה וקרן ההון סיכון האמריקאית רד פוינט ● סבב הגיוס הקודם של החברה, שנערך באפריל האחרון, היה לפי שווי חברה של 1.4 מיליארד דולר ● לפני כחודש רכשה סייארה סטארט-אפ צעיר גם הוא בתחם אבטחת המידע בשווי של 162 מיליון דולר