גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המותג הפרטי, האונליין וצעדי התייעלות: המנופים של ענף המזון לשיפור הרווחיות

העלייה במחירי היבוא לצד סביבת ריבית ואינפלציה גבוהה יאתגרו את קמעונאיות המזון בשלוש השנים הקרובות, אך התחרותיות החזקה תועיל לצרכנים - כך עולה מדוח חדש של מידרוג ● בין מנועי הצמיחה בולט המותג הפרטי, שיהווה קלף מיקוח מול הספקיות הגדולות

קניות בסופרמרקט. האם אנחנו לקראת עליות מחיר נוספות? / צילום: טלי בוגדנובסקי
קניות בסופרמרקט. האם אנחנו לקראת עליות מחיר נוספות? / צילום: טלי בוגדנובסקי

השנתיים האחרונות אופיינו בזינוק מטאורי ביוקר המחיה, שבלט במיוחד במחירי המזון ברשתות הקמעונאיות, לאחר מספר גלי התייקרויות. האם אנחנו לקראת העלאות מחיר נוספות בשוק המזון, או שניתן למנוע אותן?

מה עובר על ספאר ישראל: ביטול ההסכם בבאר שבע והתוכניות לתל אביב
המבקר: הממשלה לא מטפלת בריכוזיות הגבוהה בענף המזון

העליות במחירי היבוא וחומרי הגלם, עיכובים בשרשראות האספקה, המשך גידול בהוצאות התפעוליות וסביבת ריבית ואינפלציה גבוהות יוסיפו להשפיע על סביבת הפעילות של רשתות המזון בטווח הקצר והבינוני (שלוש שנים). עם זאת, כל אלה יתמרצו הליכי התייעלות, במטרה לשמור על תחרותיות - כך עולה מדוח של חברת דירוג האשראי מידרוג על ענף הקמעונאות בישראל.

בעשור האחרון, היקף המכירות של קמעונאות המזון צמח בעיקר כתוצאה מגידול טבעי באוכלוסייה ועלייה ברמת החיים. לפי סטורנקסט, היקף הפדיונות של מוצרי הצריכה ב־2023 הסתכם ב־57 מיליארד שקל, סכום שיא המשקף גידול של כ־6.2% בהשוואה לשנת 2022. תחום המזון הוא זה שמוביל את הצמיחה ומהווה כ־87% מהמכירות. 

עוד לפי סטורנקסט, במחצית הראשונה של 2024 נרשמה עלייה של 5.8% בפדיונות של שוק המזון בהשוואה לתקופה המקבילה. גידול זה מוסבר בעיקר בקצב צמיחת הביקושים וברמת התחרות.

"חלק גדול מעליות המחירים בשנתיים האחרונות הן בגלל השפעות הקורונה והעיכובים בשרשרת האספקה וחומרי הגלם שהתייקרו, אבל זה גרם לחברות להציג עלייה בשורת מחזור המכירות", מסבירה ראש תחום מימון תאגידי במידרוג, רו"ח ליאת קדיש, שכתבה את הדוח יחד עם האנליסט הבכיר צביקה ארליכמן.

"הרווחיות של הענף אינה חזקה כמו בעבר, אך מנגד יש מנועי צמיחה שיכולים לקחת אותו למעלה, כמו שעושים האחים אמיר בשופרסל, מה שיכול להשפיע לטובה על שורת הרווחיות".

עליית הערוץ השכונתי

ענף קמעונאות המזון בישראל מורכב ממספר רב של שחקניות קטנות כמו מכולות שכונתיות, קצביות וירקניות, וממספר מועט של שחקניות גדולות כמו רשתות שיווק וחנויות נוחות. לפי הדוח, המגמה הבולטת במפת התחרות בעשור האחרון היא התחזקות הקטנות והבינוניות, על חשבון הגדולות. 

נכון ל־2023, קמעונאיות המזון הציבוריות חלשו על כ־67% משוק המזון. שלוש הרשתות המובילות בגודלן - שופרסל, רמי לוי וקבוצת יינות ביתן/קרפור - החזיקו יחד כ־52% מהשוק. 

בשנתיים האחרונות, פורמט חנויות הדיסקאונט הגדולות קטן על חשבון הערוץ השכונתי - חנויות במרכזי ערים ובשכונות - אם כי הוא עדיין מוביל את המכר הכספי בשוק לעומת הפורמט השכונתי, עם נתח מכירות של כ־66%. 

"הצרכן חכם ומפצל סלים", מסבירה קדיש. "הוא יקנה קנייה מסוימת ליד הבית, וקנייה אחרת בערוצי הדיסקאונט.

"עליית המחירים גרמה לכך שנשלם יותר על מוצרים מסוימים, אבל מנגד יש אלטרנטיבה, כשהמותג הפרטי יכול להתחזק בזמנים כאלה - למרות שיש אהבה למותגים בציבור הישראלי, ואת זה שמענו מכל החברות שאנחנו מדרגים. ראינו זאת בשטראוס לאחר הריקול, כשחזרו לנתחי השוק לאחר ההשבתה. יש לויאליות למותגים חזקים".

הענף הממונף

לא מעט מחיצי הזעם של הציבור בעת הודעות של הספקים על העלאות מחירים מופנים כלפי הקמעונאים, אולם בהשוואה ליתר ענפי המשק, הרווחיות בענף קמעונאות המזון נחשבת נמוכה יחסית.

צורכי המימון בקרב קמעונאיות המזון הם בעיקר רכישת סניפים ותחזוקה שוטפת שלהם, לצד השקעות בשרשרת האספקה. השקעות אלה דורשות לעתים מימון בחוב והגדלת מינוף, גם באמצעות אשראי ספקים. מנגד, רשתות השיווק נהנות מתנאי תשלום קצרים מצד הלקוחות.

רכישות שבוצעו בשנים האחרונות הגדילו אף הן את מינוף השחקניות בענף. העסקה הבולטת ביותר היא השלמת הרכישה של 24.99% ממניות שופרסל על־ידי האחים שלומי ויוסי אמיר, בעלי פרשמרקט לשעבר.

"בדקנו את שווי השוק ביחס להון העצמי של חמש החברות הציבוריות", מספרת קדיש, "וראינו את הכניסה של בעלי פרשמרקט כמשהו חיובי לשופרסל, הן מבחינת ההשפעה על שווי השוק והן מבחינת הנתונים התפעוליים והאג'נדות הניהוליות בחברה, שהייתה קצת בחסר".

הכוח של המותג הפרטי

המותג הפרטי ופלטפורמת האונליין ימשיכו להיות נדבך מרכזי בשוק גם ב־2025, כאשר המותג הפרטי מקנה לקמעונאים כוח מיקוח לשיפור תנאי הסחר מול הספקים. בנוסף, מידרוג מציגה שורה של פרמטרים - כמו התערבות מצד גורמים מדיניים, פתיחת השוק ליבוא חופשי ועליות מחירים מצד ספקיות המזון הגדולות, לצד התנגדות ציבורית לפעולות אלה - שיובילו לקיטון בנתחן של 10 הספקיות הגדולות. מי שעשוי ליהנות מכך, הוא המותג הפרטי.

למרות השינויים ששופרסל מבצעת במותג הפרטי בשנה האחרונה, עם צמצום מוצרים ואימוץ המותג הפרטי החדש XPO, שופרסל היא מובילת השוק בקטגוריה. ב־2019 עמד נתח המותג הפרטי מהמכירות של הקמעונאיות על כ־6.9%, ואילו ב־2023 הוא כבר גדל ל־7.3%. בכל מקרה, מדובר בנתח שוק נמוך יחסית למקובל באירופה ובארה"ב, שם הוא עומד על 20%-40% מהמכירות.

בדוח מוערך כי מכירות האונליין של קמעונאיות המזון בישראל יוסיפו לצמוח, אולם חלקן במכירות הענף ייוותר נמוך יחסית לקטגוריות קמעונאיות אחרות, כמו אופנה. "ההזמנות יכולות להתבצע בצורה מקומית, לא כמו האופנה שניתן להזמין גם מלונדון", אומרת קדיש. "בחברות מבינים שגם אם בשנים הראשונות הפעילות הזו עלולה להיות הפסדית, הצרכן אוהב את האופציה, ולכן הם מתאימים את עצמם".

גם אם פעילות האונליין של הרשתות התחזקה בשנים האחרונות, היא מאופיינת ברווחיות נמוכה לעומת זו שנרשמת מהמכירות בסניפים, בעקבות הוצאות תפעוליות בדמות משלוחים, לוגיסטיקה, מלקטים, תפעול האתרים והאפליקציות ועוד. למרות זאת, החברות ימשיכו להקצות משאבים על־מנת להגדיל את נתח האונליין מסך מכירותיהן, ולהתמודד עם התמורות בשינוי אופי הצריכה של הצרכנים - במטרה להגדיל את הרווחיות בשנים הקרובות.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בתל אביב; ישראייר קופצת בכ-8% לאחר הדוחות

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ● השקל מתחזק קלות מול המטבעות הזרים ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב מחיר 97,000 דולר ● אסטרטג שווקים מזהיר מפני בריחת משקיעים משוק האג"ח האמריקאי ● פוריה פיננסים: הפסקת אש בגזרה הצפונית צפויה להוביל להתחזקות של השקל בטווח הקצר ● והאם הריבית בארה"ב תרד מהר יותר מהתחזיות?

אולם תצוגה של טסלה. בקרוב במידטאון / צילום: Reuters, Sun xinming

שכירות ל-10 שנים: איפה יוקם אולם התצוגה החדשה של טסלה בישראל

טסלה תקים מתחם חדש ב-מידטאון תל אביב ● חברת הרכב חתמה עם ישראל קנדה על הסכם השכירות ● פתיחת אולם התצוגה, שתכנונה כולל השקעה של מיליוני שקלים, מתוכננת במהלך הרבעון השני של 2025

הקמפוס המתוכנן באזור מחלף גלילות / הדמיה: גלעד לן

סולאראדג' מחפשת שוכר משנה בקמפוס החדש. ומה המחיר למ"ר?

נכון לעכשיו מחפשת סולאראדג' שוכר לקומה אחת, בקמפוס בגלילות שבונה עבורה עזריאלי, ואמור להיפתח בעוד כמה חודשים ● המחיר המבוקש: כ-120 שקל למ"ר • שווי השוק של החברה, שהגיע בשיא כבר ל־20 מיליארד דולר, עומד היום על פחות מ־600 מיליון דולר

מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg

השינוי שהאוצר מתכנן בתגמול למשרתי המילואים

התוכנית שמנסים לקדם בימים אלו באוצר, מבקשת להגביל את היכולת של המילואימניקים לקבל תגמול על השירות ועל שכר עבודה במקביל ● מטרת התוכנית היא לצמצם את עלויות התשלום העודפות ולייעל את מערך המילואים

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לראשונה מזה חודשים: איתותים על אפשרות להורדת ריבית

ביום שני הבא יפרסם בנק ישראל את החלטת הריבית האחרונה לשנת 2024, והוא צפוי להשאיר אותה ללא שינוי ● אך בינתיים בשווקים מתחילים לצפות את סוף המלחמה, ושם כבר רואים את הורדת הריבית באופק

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

148% בשלושה שבועות: המניה הישראלית שהפתיעה והקשר לשורטיסטים

מניית הביטוח הדיגיטלי למונייד יותר מהכפילה את ערכה בעקבות דוחות כספיים שהפתיעו את השורטיסטים והגדילו את הביקוש למניה ● גם בחירתו של טראמפ ותחזיות ההנהלה תרמו לזינוק

אילוסטרציה: Shutterstock

ההורים נתנו כסף במתנה לרכישת דירה, ואז הזוג התגרש. מה קבע ביהמ"ש?

בני זוג רכשו דירה תמורת 1.8 מיליון שקל, כשסך של 300 אלף שקל שולם ע"י הורי האישה ● כשזו התגרשה, הוריה תבעו שהבעל לעבר ישיב להם את הסכום שהשקיעו בדירה, לטענתם במסגרת "מתנה על-תנאי" ● כיצד הכריע בית המשפט?

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

צים הרוויחה מעל מיליארד דולר ברבעון; המניה מזנקת בוול סטריט

חברת הספנות צים מדווחת על זינוק של 117% בהכנסות, לאחר שמחירי ההובלה הוכפלו, ומעלה שוב את התחזית השנתית ● תחלק דיבידנד של 440 מיליון דולר ● המנכ"ל אלי גליקמן: "אין אף חברה ישראלית שהרוויחה סכום כזה ברבעון" ● "אני נזהר בדבריי על אנליסטים, אבל הם בד"כ מומחים להסביר מה היה בעבר, וקשה להם לצפות את העתיד"

דני לוי, מפקד מחוז חוף / צילום: דוברות המשטרה

האם מספר הנרצחים בחברה הערבית ירד תחת כהונת המפכ"ל דני לוי

המפכ"ל הטרי התגאה בתוצאות שהביא בלחימה בפשיעה בחברה הערבית. אבל עוד מוקדם לחגוג ● המשרוקית של גלובס

פועלים עובדים באתר בנייה / צילום: Shutterstock

האבטלה בשפל והשכר עולה בקצב מהיר, עכשיו נותר לראות איך ישפיעו הגזירות

שיעור האבטלה הוא "הנמוך ביותר מאז ימי בן גוריון", כך לפי מומחים, אבל גם הביקוש לעובדים חדשים לא עולה ● בצל הגזירות הכלכליות והעלאת המע"מ, האנליסטים חלוקים לגבי ההשפעה שתהיה על השכר שלנו, וממילא גם על כיוון האינפלציה

יו''ר תע''א, עמיר פרץ, לצד המנכ''ל בועז לוי / צילום: התעשייה האווירית

התעשייה האווירית: ההכנסות מישראל זינקו ל־33% מהנתח

בתשעת החודשים הראשונים של השנה זינק הרווח הנקי של התעשייה האווירית בכ־74% לשיא של כ־416 מיליארד דולר ● רק ברבעון הנוכחי נרשמו מכירות בכ־4.3 מיליארד דולר, והרווח הנקי זינק לכ-122 מיליון דולר

הילה קורח במהדורת החדשות המרכזית / צילום: צילום מסך מתוך המהדורה

סוף המהדורה: מגישת המהדורה המרכזית, הילה קורח, עוזבת את חדשות 13

לאחר שלוש שנים בתפקידה כמגישת המהדורה המרכזית של חדשות 13, הילה קורח הודיעה היום כי תסיים את תפקידה ● "השנים האלה הן שנים קשוחות", ציינה בציוץ בטוויטר ● יו"ר ועד עובדי חדשות 13, מתן חודורוב: "האמת היא שקורח עוזבת בגלל כשל עמוק בדירקטוריון"

דינה בן-טל גננסיה, מנכ''לית אל על / צילום: דוברות אל על

תודה שטסתם: עלות שכרם של מנכ"לית אל על והיו"ר תזנק במיליון שקל לכל אחד

כפי שנחשף בגלובס, המענק השנתי של בכירי אל על צפוי לקפוץ בחצי מיליון שקל ● ובנוסף תאשר החברה תוספת שכר של כ-20% בשכרם של מנכ"לית החברה דינה בן טל-גננסיה והיו"ר עמיקם בן צבי

תומר ראב''ד יו''ר קבוצת בזק / צילום: אוראל כהן

משפרות רווח ומקטינות חוב: מניות התקשורת בת"א זינקו בעשרות אחוזים

לאחר תוצאות חזקות לפרטנר שהובילו לזינוק במניה, מדווחת בזק על תוצאות בהתאם לתחזיות, עם גידול בעסקי הליבה ● היו"ר תומר ראב"ד: "העניין מצד משקיעים זרים גדל, אבל עדיין אין משהו משמעותי" ● וגם: המהפך הקטן בשוק הסלולר

זירת הנפילה בנהריה היום (ה') / צילום: תיעוד מבצעי מד״א

נקבע מותו של בן ה-30 שנפצע אנוש מרסיסים בנהריה

סמל גור קהתי, לוחם בגולני, נפל בהיתקלות עם מחבלים בדרום לבנון, במהלכה נהרג גם האזרח זאב ארליך שהוכנס ללבנון בניגוד לנהלים ● קצין לוחם מחטיבת גולני נפצע קשה באירוע • מוקדם יותר פורסם כי איתן בן עמי, לוחם ביחידת המילואים של מגלן, נפל בקרב בדרום לבנון • עכו: רקטה פגעה בגן ילדים בעיר • עדכונים בולטים

מימין לשמאל: אבי גבאי, אילן סיגל, יעקב נדבורני, טל גרנות גולדשטיין ואלי אדדי / צילום: ינאי יחיאל, רמי זרנגר, איל יצהר, אוהד רומנו

האיום על טלוויזיה ב-69 שקלים והחשש ב-freeTV: שוק התקשורת נכנס לסחרור

ההכרזה של הוט וסלקום על שיתוף-פעולה בתחום הטלוויזיה, בדומה למהלך שעליו הכריזו בקיץ yes ופרטנר, עלולה להוביל את שוק התקשורת חזרה לימי הדואופול - ולפגיעה בצרכנים ● נפגעת נוספת תהיה הפלטפורמה של קשת ו-RGE, שתהפוך לשחקנית קטנה שנלחמת בענקים

יאיר אבידן / צילום: אייל טואג

גבר על מנהל רשות המסים לשעבר: יאיר אבידן נבחר לדירקטוריון בנק הפועלים

אבידן גבר בהתמודדות על ראש ראשות המסים לשעבר, ערן יעקב ● לאבידן יש קריירה ארוכה ועשירה בענף הבנקאות, והוא אף שימש במשך כשלוש שנים כמפקח על הבנקים ● המאבק הבא בבנק: היורש ליו"ר בנק הפועלים ראובן קרופיק, שיסיים תשע שנות כהונה

המדינה שמגנה את ישראל אבל רוכשת ממנה נשק במיליארד אירו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: הולנד רכשה מתחילת המלחמה נשק מישראל במיליארד אירו, הקול הלבנוני הקרוב ביותר לאוזנו של טראמפ, אוסטרליה סירבה להכניס את איילת שקד, האזהרה המטרידה ליהודים בברלין ומדוע העימות בין ישראל לאיראן לא גלש עדיין למלחמה ● כותרות העיתונים בעולם 

עופר ינאי / צילום: ראובן קפוצ'נסקי

המגעים לא הבשילו: עופר ינאי נסוג מרכישת 10% מרשת 13

רשת 13 ועופר ינאי הודיעו כי המו"מ לרכישת 10% מהחברה ע"י איש העסקים וכניסתו לבעלות ברשת 13 - לא הבשיל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; קוואלקום נפלה ב-6%, טרגט צללה ב-20%

נאסד"ק ירד ב-0.2% ● מישל באומן, חברה במועצת המנהלים של הפד: "ההתקדמות בהפחתת האינפלציה נתקלת בקשיים" ● על רקע החשש מהסלמה במלחמת אוקראינה-רוסיה, בורסות אירופה נסגרו בירידות זה היום הרביעי ברציפות ● ישראליות בוול סטריט: למונייד, וויקס וגלובל אי זינקו ● הביטקוין מעל 94 אלף דולר ● אנבידיה שוב עקפה את הצפי, המשקיעים מאוכזבים מהתחזית