גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רונאל פישר מעיד: "משפחתי נהרסה; אני משתוקק לזעוק את הצער שלי"

9.5 שנים אחרי שהוגש כתב האישום - עו"ד רונאל פישר החל היום להעיד במשפטו, בו הוא מואשם בשורת פרשיות של סחר במידע מחקירות משטרה ללקוחותיו תמורת תשלום ● סנגורו: "היה ברור שבמח"ש מחפשים את הראש שלו"

עו''ד רונאל פישר בבית המשפט, היום / צילום: ניצן שפיר
עו''ד רונאל פישר בבית המשפט, היום / צילום: ניצן שפיר

היום (ה') עלה לדוכן העדים עו"ד רונאל פישר, 9.5 שנים לאחר שהוגש כתב האישום נגדו. הדיון התנהל בבית המשפט המחוזי בירושלים, בפני השופט משה סובל. פישר היה אמור להתחיל להעיד לפני כשבועיים, אך עדותו נדחתה

פרשנות | ההגנה שוב מיסמסה את העדות של רונאל פישר, וכל שיאי האבסורד נשברו
שאלות ותשובות | אחרי עשור: זו צפויה להיות אחת העדויות הדרמטיות

פישר מואשם בשורת פרשיות של סחר במידע מחקירות משטרה ללקוחותיו תמורת תשלום. הוא מואשם בעבירות שוחד, שיבוש הליכי חקירה ועבירות נוספות.

בחקירותיו במשטרה פישר לא מסר גרסה למרבית החשדות, וכעת ימסור גרסה לראשונה. בפרשה הורשע קצין החקירות בלהב 433, ערן מלכה, שריצה מאסר והפך לעד מדינה נגד פישר.

יחד עם פישר הועמדו לדין עו"ד רות דוד, לשעבר פרקליטת מחוז תל אביב; שי ברס, שהיה מנכ"ל נתיבי ישראל; והקבלן יאיר ביטון. 

"מח"ש לא ביקשה להגיע לחקר האמת" 

עו"ד אלי פרי, סנגורו של פישר, נשא נאום פתיחה בפתח פרשת ההגנה: "מח"ש בניהולו של משה סעדה (סגן ראש מח"ש לשעבר) ודובי שרצר (חוקר מח"ש) הגישו תיק מלא ב'זבובים ותולעים מאשר ירקות', וככל ששמענו את העדים, את משה סעדה, דובי שרצר, גילינו שכל זבוב מתחרה מי יותר מגעיל. גם כשבית המשפט מסביר לתביעה שהוא מעולם לא ראה כזה דבר, המדינה ממשיכה בשלה".

עו"ד פרי ביקר את התנהלות המחלקה לחקירות שוטרים. "הם המשיכו בבית המשפט להביא 'זבובים ותולעים לתוך הסלט'. כל אדם היה לוקח את הצלחת וזורק אותה לפח - זה מה שאנחנו סבורים שצריך לעשות לכתב האישום הזה.

"האירוע הכי מקומם והזוי בעיניי הוא שהמדינה מבקשת שפישר ישלם מחיר על 'הסלט המסריח' שהביאו לבית המשפט. לא רק שלא מפצים אותו, מבקשים ממנו לשלם מחיר.

"המדינה טוענת שפישר פעל בניגוד לחוק - מצד שני ראינו שהמדינה פעלה בניגוד לחוק. מח"ש בניהולו של משה סעדה היה ארגון שמבצע חקירה בניגוד לדין תוך ביצוע עבירות פליליות. הדברים נעשו בזדון".

לדבריו, "ברור לנו שמח"ש לא ביקשה להגיע לחקר האמת. זה היה ברור שמחפשים את הראש של רונאל פישר, ושחיפשו את הראש של רות דוד. בכל מחיר. מח"ש מגייסת עדי מדינה בלי לבדוק את אמיתות עדי המדינה, ולא משנה לה אם העדים ביצעו עבירות".

פרי הוסיף: "הוכחנו שבאופן חסר תקדים אין תיעוד כלשהו למשא-ומתן עם עדי המדינה. גיוס של חמישה אם לא שישה-שבעה עדי מדינה. זה בלתי נתפס". 

פרי המשיך וטען כי לא היה תיעוד של פעולות חקירה מרכזיות ושל המשא-ומתן עם עדי המדינה, וכי בכוונת ההגנה לזמן לעדות את פרקליט המדינה דאז, עו"ד שי ניצן. 

"הגיהנום של דנטה הוא כלום לעומת מה שעברתי" 

בפתח עדותו אמר פישר כי הוא רוצה להעיד ולא ניסה לדחות את עדותו. "במהלך ניהול המשפט לא יכולתי לעמוד בדברים ששמעתי. הערתי הערות, עד שבית המשפט נדרש להעיר לי.

"ברור שבוער לי לעמוד פה ולומר את הדברים שלי אחרי שאמרו עליי כל-כך הרבה. אני משותקק להגיד את הדברים כפי שאני רואה אותם ולזעוק את הצער שלי על מה שגרמו לי. שמעתי שקרים על שקרים. אלה פשעים בחקירה". 

פישר אמר כי שנעשה לו עוול בפרשה בעקבות הפרסומים וההדלפות מהחקירה. "זו התמודדות שהגיהנום של דנטה הוא כלום לעומתו. בשיא ההדלפות ומשפט השדה, הבת שלי שאלה אותי: 'אבא למה עשית?'. אמרתי לה: 'זה לא עובד ככה, את צריכה לשאול אותי - האם?'. אני צריך לשבת איתה לילות על המסמכים".

על הפגיעה במשפחתו בגלל המשפט אמר פישר: "ברור שמשפחתי נהרסה כליל. זה חורבן קשה מאוד". הוא התייחס לחיפוש שתועד בחדר השינה שלו, במהלך החקירה, והופץ בתקשורת: "אני לא מאחל לאיש לחוות את החוויה הזו", אמר. "לתת לעיתונאים את הסרטון זו רשעות חולנית, של סעדה והחברים שלו. זה נועד להרוס את הבית שלי וגם לאיים עליי". 

פישר המשיך ואמר כי נציגת מח"ש כינתה אותו "תופעה עבריינית" בדיון, הייתה כמות פרסומים עצומה בתקשורת נגדו, והוא זכה ליחס קשה בציבור. 

פישר המשיך והתלונן על כך שכולם התייחסו אליו כמי שביצע את העבירות עוד בשלב החקירה, ולא שאלו האם זה נכון. "הייתי צריך ללכת עם העיניים למטה ברחוב, כדי לא לבייש את מי שאפגוש שאני מכיר - עורכי דין, שופטים", אמר.

עו"ד פרי, סנגורו של פישר, שאל אותו: "למה לא השתמשת במעמדך כאיש תקשורת כדי להציג את העוול שעשו לך?", ופישר השיב כי קיבל פניות רבות להתראיין כל השנים. "לא רציתי לנהוג במשפט שדה אחרי שעשו לי משפט שדה. יכול להיות שתפיסת העולם שלי שמרנית, אבל חשבתי שהעצה שנתנו לי להשיב מלחמה הייתה שגויה". 

"לא מצליח להתפרנס" 

פישר סיפר כי הוא נשוי, אב לשלושה וסב לנכד; בן לניצולי שואה. הוא סיפר כי במהלך המשפט הוא השלים דוקטורט באוניברסיטת חיפה, למד גמרא והלך לעבוד במוסך מתוך כבוד לעבודת כפיים. "יום אחד ארב לי שם צלם, ולא באתי יותר. להפוך את זה לגימיק - לא בא לי", אמר.

לדבריו, הוא ניסה עבודות נוספות, הלך לעסוק בדיג, אך היום הוא לא מתפרנס. לטענתו, הוא לא הצליח למצוא עבודה בשל הרס שמו. "אתה מכיר בני אדם שלא הצליחו לפרנס את האישה והילדים? אין נורא מזה. זה נמשך כבר עשר שנים. אבל לפחות אני בעל טוב, אני מאוד עוזר לרעייתי בבית, אחרי הרבה שנים שלא הייתי". 

פישר תיאר את קורותיו של אביו בשואה במחנות הריכוז הנאציים והחל לבכות במהלך העדות.

פישר סיפר על דרכו המקצועית. אחרי הצבא עבד בעיתון "חדשות", משם עבר ל"מעריב" וערך תחקירים. שם פרסם את פרשת הסיליקון בחלב ואת פרשת תרומות הדם של האתיופים. בשלב מסוים עזב ופנה ללימודי משפטים. "הגעתי ללימודים עם המון ידע מעבודתי כעיתונאי", אמר. פישר סיפר כי הוא עושה היום דוקטורט במשפטים בנושא פסלות ראיות.

פישר סיפר כי לאחר סיום לימודי המשפטים, המשיך לתואר שני. בתקופה זו החל לעבוד כעורך דין והקים משרד עם עו"ד ליאת דר, שהייתה אחראית על ההקמה של המשרד וניהולו. במקביל לעיסוקו כעורך דין, המשיך לעסוק בתקשורת והיה שותף ליצירת תוכניות בטלוויזיה. הוא הקים משרד עם עו"ד בעז בן-צור, לימים סנגורו של ראש הממשלה בנימין, נתניהו, ועסק במשפט חוקתי, מנהלי ופלילי. לאחר תקופה מסוימת השניים נפרדו.

עדותו של רונאל פישר תימשך ב-18.11.24. 

*** חזקת חפות: רונאל פישר, רות דוד, שי ברס ויאיר ביטון לא הורשעו, ועומדת להם חזקת החפות. 

עוד כתבות

רס''ן במיל' זאב (ז'אבו) חנוך ארליך ז''ל / צילום: דובר צה''ל

זאב ארליך, אזרח ישראלי בן 71, נהרג בהיתקלות בלבנון

רס"ל (במיל') איתן בן עמי, לוחם ביחידת המילואים של מגלן שבעוצבת הקומנדו, נפל בקרב בדרום לבנון ● השליח האמריקאי עמוס הוכשטיין הגיע לישראל - אחרי ביקור בן יומיים בביירות ● מזכ"ל חיזבאללה בנאום: "יכולים להמשיך לאורך זמן" ● מטח לקריית שמונה הוביל להרס רב, ואחד הבתים בעיר נחרב לחלוטין • ארה"ב לעיראק: מיצינו את כל המאמצים מול ישראל למנוע תקיפה בשטחכם ● עדכונים שוטפים

מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg

השינוי שהאוצר מתכנן בתגמול למשרתי המילואים

התוכנית שמנסים לקדם בימים אלו באוצר, מבקשת להגביל את היכולת של המילואימניקים לקבל תגמול על השירות ועל שכר עבודה במקביל ● מטרת התוכנית היא לצמצם את עלויות התשלום העודפות ולייעל את מערך המילואים

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לראשונה מזה חודשים: איתותים על אפשרות להורדת ריבית

ביום שני הבא יפרסם בנק ישראל את החלטת הריבית האחרונה לשנת 2024, והוא צפוי להשאיר אותה ללא שינוי ● אך בינתיים בשווקים מתחילים לצפות את סוף המלחמה, ושם כבר רואים את הורדת הריבית באופק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; קוואלקום נפלה ב-6%, טרגט צללה ב-20%

נאסד"ק ירד ב-0.2% ● מישל באומן, חברה במועצת המנהלים של הפד: "ההתקדמות בהפחתת האינפלציה נתקלת בקשיים" ● על רקע החשש מהסלמה במלחמת אוקראינה-רוסיה, בורסות אירופה נסגרו בירידות זה היום הרביעי ברציפות ● ישראליות בוול סטריט: למונייד, וויקס וגלובל אי זינקו ● הביטקוין מעל 94 אלף דולר ● אנבידיה שוב עקפה את הצפי, המשקיעים מאוכזבים מהתחזית

דינה בן-טל גננסיה, מנכ''לית אל על / צילום: דוברות אל על

תודה שטסתם: עלות שכרם של מנכ"לית אל על והיו"ר תזנק במיליון שקל לכל אחד

כפי שנחשף בגלובס, המענק השנתי של בכירי אל על צפוי לקפוץ בחצי מיליון שקל ● ובנוסף תאשר החברה תוספת שכר של כ-20% בשכרם של מנכ"לית החברה דינה בן טל-גננסיה והיו"ר עמיקם בן צבי

חיילים אוקראינים נחים לאחר ירי על עמדות רוסיות במחוז דונייצק, סוף אוקטובר / צילום: Reuters, Fermin Torrano

ביום ה-1,001 של הפלישה הרוסית: האם אוקראינה עוברת את סף העייפות?

תחקיר בי.בי.סי מתאר דמורליזציה חמורה בצבא האוקראיני: עריקה של עשירית מהחיילים, כמעט 100,000 ● סקר מראה כי רוב האוקראינים רוצים משא ומתן לשלום מייד ● רוסיה אינה מחוסנת. כלכלנים מעמידים בספק את יכולתה לעמוד במשימות הצבא מעבר לאמצע 2025

חריש / צילום: Shutterstock

הצלחה חלקית: מכרז קרקע ל-50 דירות בחריש נותר ללא הצעות

אושרה להפקדה תוכנית לבניית כ-500 דירות חדשות בחולון ● יזמים הגישו הצעות רק ל-167 מתוך 216 הדירות ששווקו במכרז בחריש ● חברת גבאי רוכשת את חברת מיי טאון התחדשות עירונית מקבוצת מיי טאון ● חדשות השבוע בנדל"ן

טנק רוסי בעמדת תקיפה באוקראינה / צילום: ap, משרד ההגנה הרוסי

אחרי שאיבדה יותר מ-3,500 טנקים, ברוסיה מצאו פתרון יצירתי

אזרבייג'ן מגדילה את תקציב הביטחון שלה ● תעשיית הקולנוע הרוסית נרתמת לטובת חיל השריון של פוטין ● קוריאה הצפונית מגבירה את הסיוע לרוסיה ● וגם: הכצב"ם יוצא הדופן שמתכננת סין ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תומר ראב''ד יו''ר קבוצת בזק / צילום: אוראל כהן

משפרות רווח ומקטינות חוב: מניות התקשורת בת"א זינקו בעשרות אחוזים

לאחר תוצאות חזקות לפרטנר שהובילו לזינוק במניה, מדווחת בזק על תוצאות בהתאם לתחזיות, עם גידול בעסקי הליבה ● היו"ר תומר ראב"ד: "העניין מצד משקיעים זרים גדל, אבל עדיין אין משהו משמעותי" ● וגם: המהפך הקטן בשוק הסלולר

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

חילן מסכמה רבעון חזק עם עלייה ברווח וההכנסות, אך המניה יורדת

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • חברת ה-IT חילן מציגה דוחות חיוביים, אך מנייתה יורדת בכ-4% ● גם קבוצת עזריאלי מסיימת רבעון חיובי עם הכנסות של 1.2 מיליארד שקל

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

מזרחי טפחות: הרווח הנקי זינק ב-30% ל-1.4 מיליארד שקל

התשואה על ההון הגיעה לרמה גבוהה ביותר עד כה בקרב הבנקים הגדולים - 19% ● בדומה למתחרים, מזרחי טפחות הציג צמיחה חדה באשראי לציבור

אילוסטרציה: Shutterstock

ההורים נתנו כסף במתנה לרכישת דירה, ואז הזוג התגרש. מה קבע ביהמ"ש?

בני זוג רכשו דירה תמורת 1.8 מיליון שקל, כשסך של 300 אלף שקל שולם ע"י הורי האישה ● כשזו התגרשה, הוריה תבעו שהבעל לעבר ישיב להם את הסכום שהשקיעו בדירה, לטענתם במסגרת "מתנה על-תנאי" ● כיצד הכריע בית המשפט?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בת"א; מלם תים זינקה ב-10%, תדיראן גרופ ב-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● עונת הדוחות בתל אביב צוברת תאוצה; בין המדווחות היום: אל על, ישראכרט וסלקום ● אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות הערב, והאנליסטים אופטימיים ● ענקית השבבים קוואלקום מפרסמת תחזית הכנסות אופטימית ● ובמיטב מעריכים: "שוק המניות האמריקאי יקר מדי ואופטימי מדי"

יאיר אבידן / צילום: אייל טואג

גבר על מנהל רשות המסים לשעבר: יאיר אבידן נבחר לדירקטוריון בנק הפועלים

אבידן גבר בהתמודדות על ראש ראשות המסים לשעבר, ערן יעקב ● לאבידן יש קריירה ארוכה ועשירה בענף הבנקאות, והוא אף שימש במשך כשלוש שנים כמפקח על הבנקים ● המאבק הבא בבנק: היורש ליו"ר בנק הפועלים ראובן קרופיק, שיסיים תשע שנות כהונה

סייארה. מימין: תמר בר-אילן ויותם שגב שהקימו את החברה / צילום: מנש כהן

בתוך כחצי שנה: חברת הסייבר הישראלית שהכפילה את השווי שלה ל-3 מיליארד דולר

את סבב הגיוס הנוכחי של סייארה הובילו הקרנות אקסל וספייר ונצ'רס בהשתתפות משקיעים קיימים, בהם סקויה וקרן ההון סיכון האמריקאית רד פוינט ● סבב הגיוס הקודם של החברה, שנערך באפריל האחרון, היה לפי שווי חברה של 1.4 מיליארד דולר ● לפני כחודש רכשה סייארה סטארט-אפ צעיר גם הוא בתחם אבטחת המידע בשווי של 162 מיליון דולר

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

צים הרוויחה מעל מיליארד דולר ברבעון; המניה מזנקת בוול סטריט

חברת הספנות צים מדווחת על זינוק של 117% בהכנסות, לאחר שמחירי ההובלה הוכפלו, ומעלה שוב את התחזית השנתית ● תחלק דיבידנד של 440 מיליון דולר ● המנכ"ל אלי גליקמן: "אין אף חברה ישראלית שהרוויחה סכום כזה ברבעון" ● "אני נזהר בדבריי על אנליסטים, אבל הם בד"כ מומחים להסביר מה היה בעבר, וקשה להם לצפות את העתיד"

טלי בן עובדיה / צילום: רמי זרנגר

מנכ"לית זמנית לחברת החדשות: הפתרון של רשת 13 לחילוקי הדעות בדירקטוריון

רשת 13 מעוניינת למנות את טלי בן עובדיה כמנכ"לית זמנית של חברת החדשות ● ברקע - התנגדות שני דירקטורים מטעם הציבור למינויה הקבוע בחברה ● דירקטוריון רשת יתכנס מחר, והמינוי הזמני יעלה להצבעה

גאוטם אדאני, ראש קבוצת אדאני / צילום: APSEZ

כתב אישום על הונאת ענק: הבעלים ההודי של נמל חיפה מסתבך

המיליארדר גאוטם אדאני ושני בכירים נוספים מואשמים בקשירת קשר לביצוע עבירה, בפרשה בה לפי החשדות הם השיגו מימון מגורמים בארה"ב ובעולם "על בסיס מסמכים שיקריים" ● בנוסף הם מואשמים בכך שהסכימו לשלם שוחד של כ-250 מיליון דולר לגורמים ברשויות בהודו

גיורא בר-דעה, לשעבר מנכ''ל קבוצת שטראוס / צילום: איל יצהר

שנתיים וחצי אחרי הריקול, בשטראוס החליטו: נושאי המשרה לא ייתבעו

ועדת התביעות הבלתי תלויה קבעה כי התהליכים הניהוליים בשטראוס והנהלים לפני אירוע הריקול ב-2022 היו תקינים; וכי לא הוצגו ראיות להפרת חובת אמונים של מי מחברי הדירקטוריון, נושאי המשרה או בעלי התפקידים בחברה ● לפיכך, נקבע כי אין מקום להגיש נגדם תביעות

מימין לשמאל: אבי גבאי, אילן סיגל, יעקב נדבורני, טל גרנות גולדשטיין ואלי אדדי / צילום: ינאי יחיאל, רמי זרנגר, איל יצהר, אוהד רומנו

האיום על טלוויזיה ב-69 שקלים והחשש ב-freeTV: שוק התקשורת נכנס לסחרור

ההכרזה של הוט וסלקום על שיתוף-פעולה בתחום הטלוויזיה, בדומה למהלך שעליו הכריזו בקיץ yes ופרטנר, עלולה להוביל את שוק התקשורת חזרה לימי הדואופול - ולפגיעה בצרכנים ● נפגעת נוספת תהיה הפלטפורמה של קשת ו-RGE, שתהפוך לשחקנית קטנה שנלחמת בענקים