1 פיט ומאט
דונלד טראמפ הציג השבוע סדרה מסחררת של מינויים בכירים לממשלו - וחלקם היכו אפילו את בעלי בריתו הקרובים בתדהמה. עוצרי נשימה היו מינוייהם של פיטר הגסת לשר ההגנה ושל מאט גייץ לשר המשפטים. הראשון מאמין בצורך לנהל מלחמה "נגד אויבים פנימיים" מן השמאל; והשני מאמין בצורך להפעיל את מערכת המשפט נגד אויבי הנשיא. מעולם לא היו מינויים כאלה, ויהיה מעניין לראות אם הם ייתקלו בהתנגדות של רפובליקאים בסנאט כאשר יגיע הזמן לאשר אותם, בתחילת ינואר.
● כותרות העיתונים בעולם | הולנד מתעוררת? התשובה של אמסטרדם לאנטישמיות
● יואב קרני, פרשנות | הכוורת של טראמפ מתגבשת: מי יהיה אחראי על "עסקת המאה"
2 "מתנות האל"
השבוע נאספה COP29, הוועידה השנתית על שינוי האקלים, באתר לא כל כך סביר: באקו בירת אזרבייג'ן, הראשונה שבה התחיל נפט להיקדח באופן מסחרי, לזהם את סביבותיו ולהעשיר את קופות המדינה הקודחת. נראה שעלייה לרגל אל קודחות נפט הופכת להרגל קבוע. בשנה שעברה באי COP נועדו בדובאי.
נשיא המדינה המארחת, אילהם אלייב, דיקטטור ובנו של דיקטטור, נשא נאום שנכרכו בו הצטדקות והתבדחות. קצת קשה לשליט, שעושרו האישי והלאומי נובע מבארות נפט, להטיף לסיום השימוש בנפט. זו הרי משימתה של COP. "נפט וגז הם מתנות האל", אמר אלייב, שאביו היה גנרל במשטרה החשאית הסובייטית. "ממש כמו השמש, הרוח והמחצבים".
3 לא להתראות
שליחו של הנשיא ביידן לוועידת COP, ג'ון פודסטה, נפרד בשם ארה"ב. בוועידה הבאה בעוד שנה לא יהיה נציג אמריקאי רשמי. ממשל טראמפ מתכוון למהר ולהסתלק מ־COP, כפי שעשה לפני 8 שנים.
פודסטה הכריז במסיבת עיתונאים: "ברור כי הממשל הבא ינסה לעשות פניית־פרסה ולהשיב את הגלגל אחור… אני יודע מה גדולה האכזבה שארה"ב גרמה למשתתפי המאמץ האקלימי".
בו ביום, מעבר לאוקיאנוס, הנשיא המיועד נקב בשמו של האיש שינהל מחודש ינואר את הרשות המפקחת על איכות הסביבה בארה"ב, לי זלדין, ציר קונגרס לשעבר מניו יורק. אמנם אין לו כל ניסיון קודם בענייני הסביבה, אבל זכות גדולה עומדת לו: הצבעתו נגד אישור התוצאות של הבחירות הקודמות, שבהן טראמפ סירב להודות בתבוסתו.
לי זלדין, עתיד לנהל את הרשות לאיכות הסביבה בארה''ב / צילום: ap, Rebecca Droke
4 לאהור נחנקת
ענן של עשן וגז רובץ עכשיו על צפון הודו ועל מזרח פקיסטן, ומקנה לכמה מעריה הגדולות של תת־היבשת את המעמד הלא־נכסף של מזוהמות האוויר הגדולות ביותר עלי אדמות.
השבוע הכבוד הזה הוא נחלתה של לאהור, העיר השנייה בגודלה בפקיסטן, 14 מיליון בני אדם. היא הודיעה על "סגר ירוק", שכלולים בו כל בתי הספר, המשרדים ובנייני הציבור. התושבים מתבקשים להיחנק בשקט בבתיהם.
נציג יוניצ"ף, ארגון האו"ם למען הילד, מעריך כי המשבר פוגע ב־11 מיליון ילדים בני חמש ומטה, ויהיו לו "תוצאות הרסניות". לדבריו, הענן התלוי בשמי לאהור הוא כה גדול עד שלוויינים מבחינים בו מן החלל החיצון. מדד איכות האויר המקובל (AQI) מעמיד על 300 עד 500 את רמת הזיהום המסכנת באופן חמור את הבריאות. בלאהור הגיעה השבוע רמת ה AQI ל־1,000. מתחרה עזה של לאהור היא בירת הודו דלהי. גם אותה מכסה ערפיח ענקי.
זיהום האוויר בלאהור, פקיסטן. התושבים מתבקשים להיחנק בשקט / צילום: ap, K.M. Chaudary
5אופניים וכופתאות
המשטר הקומוניסטי בסין ידוע בחששותיו מפני ספונטניות. אנשים צעירים וספונטניים כמעט הפילו אותו ב־1989. השבוע התערב המשטר כדי לפזר רבבות רוכבי אופניים, אשר חשקו בכופתאות.
סטודנטים התחילו לרכוב על אופניהם בשעת לילה מאוחרת מגֶ'נְגְג'וּ, בירת מחוז הֶנאן, אל העיר העתיקה קאייפֶנְג, הידועה בטעמן המעולה של כופתותיה. בזמן של משבר כלכלי בסין, אופניים הם אמצעי תחבורה חסכוני. עד מהרה הצטרפו אלפי סטודנטים אל קומץ הרוכבים המקוריים. לילה אחד הגיע מספרם ל־200,000.
סטודנטים בסין רוכבים על אופניהם כדי להשיג כופתאות / צילום: Reuters, Ma Jian/VCG
במהלך הרכיבה קרה משהו שהדאיג את השלטונות: מספר רוכבים הניפו דגלי סין, ושרו את ההמנון הלאומי. מדוע זה מדאיג? כי המשטר טוען למונופול על כל גילוי של פטריוטיות, וחושש שאם נתיניו יורשו להניף דגלים באופן וולונטרי, הם עלולים להתפתות לעוד מעשים וולונטרים. רכיבת הלילה נאסרה והשלום חזר לסין.
רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.