גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שעתם של הספקולנטים: תסתכלו על הביטקוין, מחירי הדירות ושווי המשרדים

מחירי הנדל"ן המניב בעולם במגמת ירידה, ולפי קרן המטבע, הם צנחו ב–14% בשנה במונחים ריאליים ● אז איך זה שבבנק ישראל מדווחים שערך הנדל"ן המניב של החברות הישראליות דווקא טיפס ב–2.7%? אולי כי אנחנו נופלים לשמאות אופטימית

פרויקט אמות פלטיניום / הדמיה: יח''צ
פרויקט אמות פלטיניום / הדמיה: יח''צ

עם הצלחה לא מתווכחים. בהרבה מעגלים חברתיים ועסקיים שונים הסתובבתי השבוע, ובכולם היה נושא לוהט מובהק לשיחה: הביטקוין. יותר מנתניהו, אולי אפילו יותר מטראמפ. טיסה של 40% בחודש. 140% בשנה.

המכירות עלו, אבל שוק הדיור עדיין מדשדש. ובאיזו עיר נמכרו הכי הרבה דירות?  
בנק לאומי מצנן את החגיגה של הלוואות הקבלן. אלה התנאים החדשים 

ואחרי שאמרנו את זה, ובלי להסתבך עם כת מעריצי הקריפטו, צריך להודות ביושר שגם בשלהי 2024 לא מדובר במטבע. ודאי במשמעות הקלאסית שלו - "מטבע עובר לסוחר". כזה שמשמש לקנייה של מוצרים אחרים, ולא כספקולציה. אף אחד לא קונה את ה"מטבע" הזה כדי לקנות איתו משהו, אלא רק כדי ליהנות מעליית שוויו. מה גם שבהיותו דיגיטלי, אין לו ערך בפני עצמו. להבדיל מזהב או כסף, למשל. בהיותו נטול מדינה, גם אין לו כלכלה שמשמשת לו עורף חזק. אף אזרח לא משלם מס בקריפטו ואף כלכלה לא מזינה את הגלגל הזה.

פה ושם יש מוכרים וקונים שמשתמשים בביטקוין כמטבע, אבל זה עדיין במחוזות הגימיק (חשיפה נהדרת בתקשורת) או במדינות ועסקים מפוקפקים שמעוניינים לטשטש מקורות תשלום. לפי גוגל, שתי המדינות שהובילו בחיפוש ביטקוין ברשת ב-12 החודשים האחרונים הן אל סלבדור וניגריה. ענקיות טכנולוגיה כמו מיקרוסופט או טסלה כבר מכירות ואפילו אוספות ביטקוין, אבל הן עדיין היוצאות מן הכלל. והן גם שוות טריליון דולר, כך שקל להן לפזר כסף גם שם.

וזה בעצם המלכוד הכי גדול של הביטקוין כרגע: אם ישתמשו בו כמטבע לכל דבר, הוא יהפוך למיינסטרים וכוחו ינסוק. אבל כדי שזה יקרה, כדי שאנשים יסמכו על התמורה שיתנו או יקבלו כשהם משתמשים בו, הוא לא יכול יותר לקפוץ או לצלול ברגע. ועד שזה יקרה זו ספקולציה - לטוב ולרע.

משבשים את השוק

בקצה השני של עולם הסיכון-סיכוי הקלאסי נמצא שוק המגורים. כמה אנחנו רוצים להאמין שהביקוש וההיצע שם נקבעים בעיקר לפי הצורך בקורת גג או המחסור בה. ודאי במדינה מרובת ילדים וחיבה לדירה בבעלות כישראל. ושוב ושוב מתברר שהמנוע המרכזי, גם בשוק הזה, כולל בעיקר ציפיות וספקולציות.

השבוע נזכרו בבנק ישראל להזהיר שוב ממבצעי המימון הפופולריים כמו 80:20, 90:10 וכן הלאה: דירות חדשות מוצעות למכירה בתנאי תשלום של 20% בעת החתימה על חוזה הרכישה ו-80% בעת אכלוס הפרויקט. אלה משבשים מאוד את השוק. הנה בלשון השמרנית של הבנק: "אם תופעת דחיית התשלומים מפתה רוכשים להיכנס לעסקה של רכישת דירה, תוך הסתמכות על האפשרות למכור את הדירה עוד בטרם השלמת הרכישה - עלולים רוכשים אלה לספוג הפסד בשיעור של כ-10% על אי השלמת העסקה. אם רוכשים רבים כאלה ייאלצו להתמודד עם מצב מעין זה, עלולים הקבלנים 'להיתקע' עם מלאי דירות גמורות שאינן מכורות. מיתון עתידי בעוד שנתיים עד שלוש עלול להחמיר את מצבם של רוכשי דירות רבים ביחס ליום רכישת הדירה, ולגרום להם שלא יוכלו לעמוד בנטילת משכנתא".

גם במשרד האוצר הראו לאחרונה שדווקא הדירות שנמצאות עמוק "על הנייר", נמכרות במחירים גבוהים יותר מדירות שניתן לשלם עליהן ולגור בהן כאן ועכשיו. ככה מתנהגים אנשים שקונים ספקולציה, ולא ארבעה קירות.

וממגורים לעסקים. עד כמה אנחנו משקרים לעצמנו גם שם? בבנק ישראל ציינו השבוע שב-2023 ערך הנדל"ן המניב של החברות הישראליות טיפס ב-2.7%, אחרי עלייה של 7.2% ב-2022 ו-8.7% ב-2021. אמות וגב ים, שתי ענקיות משרדים, פרסמו בימים האחרונים דוחות כספיים שהציגו מתחילת השנה עלייה בערך נכסיהן של 452 מיליון שקל ו-357 מיליון שקל, בהתאמה.

משרדים עומדים ריקים

ובכל זאת, מוכרחים לתהות כמה התערבבו פה משאלות לב וספקולציות. ראשית, כי בתוך עמנו אנו יושבים. קל לראות כמה משרדים עומדים ריקים במגדלים החדשים. חורף עכשיו, ואם תרימו ראש תראו אותם חשוכים כבר בשקיעה, עוד לפני 17:00 אחה"צ.

בנוסף, גם אמות וגב ים לא רשמו שקל אחד של עליית ערך ברבעון השלישי, אף שהמצב לכאורה נפלא. בארזים נפלה שלהבת. ונתון חשוב נוסף מהדוח הטרי של בנק ישראל: לפי נתוני קרן המטבע הבינלאומית (IMF), מחירי הנדל"ן המניב בעולם ירדו ב-14% בשנה במונחים ריאליים. במגזר המשרדים בארה"ב המחירים צנחו ב-24% ובאירופה ב-18%. שיעור השטחים הפנויים עמד בממוצע על 15% ב-2023, בהשוואה לממוצע שנתי של 10% לפני הקורונה.

אבל רק בישראל, כמו שכתבו בבנק המרכזי שלנו, "אין עדויות לירידה בערך הנדל"ן המניב כפי שתועדו במקומות רבים בעולם". מותר להיות סקפטיים. אבל גם שמאות אופטימית היא סוג של ספקולציה.

כוכבי השבוע

מצוין: צעד משעמם שהכניס לקופה 4 מיליארד שקל

לפני חצי שנה ניסו נציגי המגזר העסקי לסכל בכל דרך את המהלך שהובילה רשות המיסים לצמצום החשבוניות הפיקטיביות. "איך עושים את זה בעיצומה של מלחמה", הם נזעקו. לפי החוק החדש, שנכנס לתוקף בתחילת מאי, כל עסקה של 25 אלף שקל ומעלה המבוצעת בין בתי עסק דורשת מעתה אישור של רשות המיסים לפני קיזוז המע"מ.

השבוע גילה מנהל רשות המיסים שי אהרונוביץ' מה עשה החוק בפועל. "חשבונית ישראל", המערכת החדשה להוצאת חשבוניות מס, כבר חסכה לדבריו למשק 4 מיליארד שקל. גבוה משמעותית מהצפי, לחיסכון של 100 מיליון שקל באותה תקופה.

ככה נלחמים בהון שחור ומחזירים את המשק למסלול. לא בסיסמאות גדולות, אלא בפעולות קטנות וסיזיפיות שיוצרות שינוי. רק בגלל שמדובר במהלך "משעמם" כל כך, נטול כותרות וצבע, המתנגדים הרבים לא מצאו אף פוליטיקאי שיסכל אותו. וטוב שכך.

בלתי־מספיק: הביטוח הסיעודי קורס יותר מדי בשקט

לא רק את המוות כולנו מדחיקים, אלא גם את גיל הזהב. רוב האנשים שיבואו לבדוק דיור מוגן יבדקו את הבריכה והחוגים, ולא בהכרח את המחלקות והתנאים שיחכו להם בימים הפחות סימפטיים.

רק כך אפשר להסביר את מה שנראה כמו אדישות כללית לקריסת הביטוח הסיעודי. כרגע זו קופ"ח כללית. לאחר שאף חברת ביטוח לא הסכימה לשאת בנטל, החל מינואר לקוחות חדשים לא ייכנסו, ואלה הקיימים - כ-2.6 מיליון ישראלים - יחכו שייגמר הכסף. כבר עתה התשלום למוטבים ייחתך בעשרות אחוזים. שאר הקופות מחכות לתורן, לאחר שהמודל הביטוחי לא החזיק מים.

כרגע, כל האפשרויות גרועות. לעצום עיניים היא הרעה מכולן. בזו הפחות גרועה, המדינה תיקח את האחריות, וכולנו נצטרך לשלם עוד מאות שקלים בכל חודש. נעים זה לא יהיה, אבל הרבה פחות נעים להיות סיעודי ללא גב מאף אחד.

עוד כתבות

אולם תצוגה של טסלה. בקרוב במידטאון / צילום: Reuters, Sun xinming

שכירות ל-10 שנים: איפה יוקם אולם התצוגה החדשה של טסלה בישראל

טסלה תקים מתחם חדש ב-מידטאון תל אביב ● חברת הרכב חתמה עם ישראל קנדה על הסכם השכירות ● פתיחת אולם התצוגה, שתכנונה כולל השקעה של מיליוני שקלים, מתוכננת במהלך הרבעון השני של 2025

מטוס אל על ממריא מנתב''ג / צילום: Shutterstock

המספרים של אל על חשפו: הקווים הכי משתלמים ובכמה עלתה ההכנסה מנוסע?

חברת התעופה רשמה שיאים חדשים של הכנסות ורווח, בעיקר בזכות הדומיננטיות שלה בטיסות לארה"ב ולאירופה ● ההכנסה הממוצעת מנוסע עלתה בשיעור דו-ספרתי, ובקופת המזומנים של החברה נצברו כבר יותר ממיליארד דולר ● גם בכירי אל על נהנים מהפריחה בעסקיה, עם תוספת של מיליון שקל כמעט לשכרם

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הספקת הנשק תיפגע? איך ישפיעו צווי המעצר לגלנט ונתניהו על היחסים עם אירופה

החלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג עלולה לטלטל את יחסי ישראל עם מדינות אירופה ● הוצאת צווי המעצר לבנימין נתניהו וליואב גלנט מחזקת את מי שקוראים לנתק עם ישראל קשרים דיפלומטיים ומעמידה בסימן שאלה את יצוא הנשק לישראל

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

148% בשלושה שבועות: המניה הישראלית שהפתיעה והקשר לשורטיסטים

מניית הביטוח הדיגיטלי למונייד יותר מהכפילה את ערכה בעקבות דוחות כספיים שהפתיעו את השורטיסטים והגדילו את הביקוש למניה ● גם בחירתו של טראמפ ותחזיות ההנהלה תרמו לזינוק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בתל אביב; ישראייר קופצת בכ-7% לאחר הדוחות, בזן יורדת ב-5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ● השקל מתחזק קלות מול המטבעות הזרים ● הביטקוין לא עוצר: מתקרב למחיר של 98,000 דולר ● אסטרטג שווקים מזהיר מפני בריחת משקיעים משוק האג"ח האמריקאי ● פוריה פיננסים: הפסקת אש בגזרה הצפונית צפויה להוביל להתחזקות של השקל בטווח הקצר ● והאם הריבית בארה"ב תרד מהר יותר מהתחזיות?

סייארה. מימין: תמר בר-אילן ויותם שגב שהקימו את החברה / צילום: מנש כהן

בתוך כחצי שנה: חברת הסייבר הישראלית שהכפילה את השווי שלה ל-3 מיליארד דולר

את סבב הגיוס הנוכחי של סייארה הובילו הקרנות אקסל וספייר ונצ'רס בהשתתפות משקיעים קיימים, בהם סקויה וקרן ההון סיכון האמריקאית רד פוינט ● סבב הגיוס הקודם של החברה, שנערך באפריל האחרון, היה לפי שווי חברה של 1.4 מיליארד דולר ● לפני כחודש רכשה סייארה סטארט-אפ צעיר גם הוא בתחם אבטחת המידע בשווי של 162 מיליון דולר

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

אושר בטרומית: הקמת גוף מודיעין חלופי תחת משרד ראש הממשלה

לפי ההצעה, המחלקה תוצב תחת משרד ראש הממשלה, שיקבע את סמכויותיה ואת אופן הפיקוח עליה ● כמו כן, ועדת השרים לענייני ביטחון לא תקבל החלטה ללא קבלת חוות-הדעת של המחלקה

מטוס ארקיע בנתב''ג / צילום: Shutterstock

החברות הישראליות קיבלו אישור להפעיל טיסות ישירות לניו יורק, אבל יש להן תנאי

מינהל התעופה הפדרלי אישר לחברות ישראליות, לצד אל על, להפעיל טיסות לניו יורק ● במשרד התחבורה דוחפים, אך בארקיע ככל הנראה לא מעוניינים, ובישראייר מתנים זאת בביטול "חוק טיבי" המטיל על חברות התעופה חובות צרכניות ● מה יקרה למחירים אם יוסרו המכשולים?

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בזן: רווח של 95 מיליון דולר בשלושת החודשים, והפסד ברבעון

קבוצת בתי זיקוק נפט דיווחה על הפסד של 15 מיליון דולר לעומת רווח ברבעון המקביל לאור צמצום רווחי הזיקוק ● מנכ"ל בזן מדגיש: "בתקופת הדוח חלה ירידה בסביבת המרווחים, אך מרווחי הסולר והבנזין נותרו ברמה גבוהה ביחס לממוצע הרב-שנתי"

דני לוי, מפקד מחוז חוף / צילום: דוברות המשטרה

האם מספר הנרצחים בחברה הערבית ירד תחת כהונת המפכ"ל דני לוי

המפכ"ל הטרי התגאה בתוצאות שהביא בלחימה בפשיעה בחברה הערבית. אבל עוד מוקדם לחגוג ● המשרוקית של גלובס

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

חילן מסכמה רבעון חזק עם עלייה ברווח וההכנסות, אך המניה יורדת

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • חברת ה-IT חילן מציגה דוחות חיוביים, אך מנייתה יורדת בכ-4% ● גם קבוצת עזריאלי מסיימת רבעון חיובי עם הכנסות של 1.2 מיליארד שקל

טנק רוסי בעמדת תקיפה באוקראינה / צילום: ap, משרד ההגנה הרוסי

אחרי שאיבדה יותר מ-3,500 טנקים, ברוסיה מצאו פתרון יצירתי

אזרבייג'ן מגדילה את תקציב הביטחון שלה ● תעשיית הקולנוע הרוסית נרתמת לטובת חיל השריון של פוטין ● קוריאה הצפונית מגבירה את הסיוע לרוסיה ● וגם: הכצב"ם יוצא הדופן שמתכננת סין ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טלי בן עובדיה / צילום: רמי זרנגר

מנכ"לית זמנית לחברת החדשות: הפתרון של רשת 13 לחילוקי הדעות בדירקטוריון

רשת 13 מעוניינת למנות את טלי בן עובדיה כמנכ"לית זמנית של חברת החדשות ● ברקע - התנגדות שני דירקטורים מטעם הציבור למינויה הקבוע בחברה ● דירקטוריון רשת יתכנס מחר, והמינוי הזמני יעלה להצבעה

אילוסטרציה: Shutterstock

90% מתקציב הפרסום מושקע בדיגיטל: כך נערכו מנהלי השיווק לחודש הקניות

ימי הקניות המסורתיים של נובמבר נמתחים השנה על פני כל החודש לאור התחרות הבינלאומית, לצד התמקדות בהפגת מתחים בשל המלחמה והגדלת תקציבי דיגיטל מעבר לרגיל ● מנכ"לים ומנהלי שיווק בחברות מובילות משתפים עם גלובס את האסטרטגיות שעובדות עבורם

יו''ר תע''א, עמיר פרץ, לצד המנכ''ל בועז לוי / צילום: התעשייה האווירית

התעשייה האווירית: ההכנסות מישראל זינקו ל־33% מהנתח

בתשעת החודשים הראשונים של השנה זינק הרווח הנקי של התעשייה האווירית בכ־74% לשיא של כ־416 מיליארד דולר ● רק ברבעון הנוכחי נרשמו מכירות בכ־4.3 מיליארד דולר, והרווח הנקי זינק לכ-122 מיליון דולר

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

צים הרוויחה מעל מיליארד דולר ברבעון; המניה מזנקת בוול סטריט

חברת הספנות צים מדווחת על זינוק של 117% בהכנסות, לאחר שמחירי ההובלה הוכפלו, ומעלה שוב את התחזית השנתית ● תחלק דיבידנד של 440 מיליון דולר ● המנכ"ל אלי גליקמן: "אין אף חברה ישראלית שהרוויחה סכום כזה ברבעון" ● "אני נזהר בדבריי על אנליסטים, אבל הם בד"כ מומחים להסביר מה היה בעבר, וקשה להם לצפות את העתיד"

גוגל כרום / אילוסטרציה: Shutterstock, Evan Lorne

משרד המשפטים האמריקאי לוחץ על גוגל להיפרד מדפדפן כרום

משרד המשפטים האמריקאי מבקש מבית המשפט הפדרלי להורות לגוגל למכור את דפדפן האינטרנט כרום, כפתרון לתיק ההגבלים העסקיים המתנהל נגד החברה ● בבקשה נכתב כי אילוץ החברה למכור את כרום יסייע ליצירת תנאים שווים יותר עבור המתחרים בתחום ● באוגוסט האחרון נקבע כי גוגל מחזיקה במונופול בשוק החיפוש

אלי פלדשטיין / צילום: רשתות חברתיות

פגיעה בביטחון המדינה: הוגש כתב האישום נגד אלי פדלשטיין

פלדשטיין נאשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה - העבירה החמורה ביותר בתחום הריגול שהעונש המרבי עליה הוא מאסר עולם ● כתב אישום הוגש גם נגד איש המילואים המואשם שהעביר לפלדשטיין את המסמך ● המדינה מבקשת להאריך את מעצרם עד לתום ההליכים המשפטיים

שוטר במכרה זהב לא־חוקי בבוריטיקה, קולומביה / צילום: Reuters, LUISA GONZALEZ

כנופיית סמים גנבה 3 טונות של זהב במבצע שוד מושלם כל כך, שהוא עדיין נמשך

במהלך השנים האחרונות, ארגון פשע שודד את אחד ממרבצי הזהב הגדולים ביותר בקולומביה השייך לענקית כרייה סינית ● החברה מעריכה כי נגנב ממנה זהב בשווי של כ־200 מיליון דולר ומפנה אצבע מאשימה לממשלה: "איך ייתכן שהרשויות לא פועלות נגד זה?"

בנימין נתניהו ויואב גלנט / צילום: חיים צח-לע''מ

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט

בית הדין בהאג קיבל את בקשת התובע כרים חאן להוציא צווי מעצר נגד רה"מ נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט בגין פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות במלחמה בעזה ● "יסוד סביר להאמין כי נתניהו וגלנט נושאים באחריות פלילית להכוונת התקפה נגד אוכלוסייה אזרחית" ● עוד נטען כי השניים מנעו סיוע הומינטרי ואחראים ל"הרעבה כשיטת לוחמה" ● לשכת רה"מ: "ההחלטה אנטישמית השקולה למשפט דרייפוס המודרני"