גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוף לרילוקיישן? הסיכונים שממשל טראמפ מביא איתו להייטק הישראלי

בענף ההייטק המקומי חוששים מפני סגירת שערי ארה"ב בכהונת טראמפ השנייה ● ההגבלות על ויזות עבודה עלולות לחזור ולחסום את אפשרות הרילוקיישן, ועימותים עם אירופה עשויים להפוך למכסי מגן גורפים - גם על מוצרים ישראליים ● כך ניתן לצמצם נזקים

איור: Shutterstock
איור: Shutterstock

בשונה מ־2020, מערכת הבחירות האחרונה בארה"ב הביאה רבים יותר מבכירי עמק הסיליקון לתמוך במועמדות של דונלד טראמפ לנשיאות.

למנכ"ל טסלה אילון מאסק ולמשקיע הסדרתי פיטר ת'יל, יו"ר פלנטיר, המהווים תומכים ותיקים בנשיא הנבחר, הצטרפו הפעם בכירים כמו מארק אנדריסן ובן הורוביץ מקרן הענק הקרויה על שמם, פאלמר לאקי מייסד חברת הרחפנים האוטונומיים אנדוריל, והמשקיע מארק קיובן.

ההייטק כבר לא כל כך נוצץ והעובדים מחפשים מפלט בתעשייה חדשה
איך ישפיע טראמפ על ענף ההייטק, ושתי החברות הביטחוניות שצפויות להרוויח בגדול  
חדשות ההייטק | קרן ההשקעות שהפכה את ג'ארד קושנר למיליארדר

בכירים כמו מארק צוקרברג וג'ף בזוס בחרו הפעם בנייטרליות, אף שהם קרובים אידיאולוגית לצד הדמוקרטי. עבור רבים מהם, ארבע שנות רגולציה דמוקרטית כבדה פגעו ביכולת לבצע מיזוגים ורכישות וחייבו אותם להתנהג בשקיפות רבה יותר, בעוד שממשל טראמפ החדש עשוי להיטיב עם כל אחד מהם - בין אם בהתרת הרגולציה או בהבטחת חוזי הזמנות מהממשל הפדרלי. בהייטק הישראלי, עם זאת, מביעים בחדרים סגורים חשש מפני העלאת מכסים על יצוא מוצרים כמו שבבים, מכונות ומוצרי אלקטרוניקה, ומפני פגיעה ממשית באפשרות לבצע רילוקיישן כדי לשווק את מוצריהם בארה"ב.

רון תומר, שמייצג כנשיא התאחדות התעשיינים את יצואניות ההייטק הגדולות בישראל כמו אינטל, התעשייה האווירית, אלביט, נובה ופיליפס, איננו מזלזל בכוונתו של טראמפ להטיל מכס גורף על כל המוצרים שנכנסים לארה"ב בשיעור של בין 10% ל־20%. "טראמפ הוכיח את עצמו כמי שפיו וליבו שווים - כך שאנחנו נוטים להאמין להבטחות שלו, אבל בסופו של דבר אלוהים נמצא בפרטים הקטנים", הוא אומר.

 

לא ימהר לבטל הסכמים

המדיניות שהחל טראמפ ליישם בקדנציה הראשונה, שדיברה אז על "להחזיר את אמריקה לגדולתה", לא הפסיקה בימיו של ביידן, שהעביר את חוק השבבים המעודד יצרניות אלקטרוניקה להקים מפעלים בארה"ב תחת מדיניות בשם באב"א, או Buy American, Build American.

בעוד שמכסים שמטילים בארה"ב או מדינות אירופה - בדרך כלל כלפי סין או טורקיה - נועדו למנוע תחרות לא הוגנת מול מדינות שמייצרות מוצרים זולים בשל העובדה שהן חסרות בתנאי עבודה הוגנים - כעת מאיים טראמפ להגדיל את המכסים במידה רבה אף יותר כדי להגן על ייצור אמריקאי, על אף החשש מאינפלציה כתוצר לוואי אפשרי: העלאת המכסים תעלה מחירים. בממשל טראמפ מעוניינים להטיל מכס מיוחד לסין בהיקף של 60%־100% ממחירי הסחורות. אך העימות שלו עם אירופה והחשש מפני הצפת השוק האמריקאי במכוניות גרמניות וצרפתיות הביאו אותו לשקול גם הטלת מכס על כלל המוצרים.

תומר מקווה כי טראמפ ידבוק בהסכם הסחר החופשי שנחתם בין ישראל לארה"ב: "זו תקווה, אבל גם הערכה הגיונית - כיוון שעל מנת לבטל את הסכם הסחר עם ישראל הוא יצטרך להפעיל מאמצים מיוחדים, ועם הממשלה העתידית שהוא בונה אני מתקשה לראות איך הוא מיישם זאת".

מגבלה נוספת שעלולה לכבול את ידיו של טראמפ בביטול הסכמי הסחר עם ישראל היא העובדה שענקיות אמריקאיות מייצרות בה מוצרים קריטיים לכלכלת ארה"ב, כמו מפעלי השבבים של אינטל בקרית גת שאחראים על 1.75% מתמ"ג הישראלי, או רכיבים הקשורים במערכת חץ 3 של התעשייה האווירית.

"הטלת מכסים על ישראל תוך החרגה של חברות אמריקאיות נראית לי כמו סיבה טובה לפסוח על הסכם הסחר החופשי עם ישראל", אומר תומר, שרואה בהטלת מכסים על מדינות אחרות הזדמנות להעביר חלק מהייצור בהן לישראל: "גם אם ניקח רק 5% מהייצור לארה"ב שקיים במזרח זו תהיה קפיצה אדירה".

יחס פחות חם למהגרים

לא רק בחברות המייצאות טכנולוגיה לארה"ב, גם בחברות ששולחות עובדים לרילוקיישן קיים חשש, כמו גם בקרב עשרות אלפי העובדים הישראלים הנמצאים בארה"ב כבר עתה - מצמצום והאטה משמעותית של הנפקת ויזות העבודה. בראש ובראשונה - ויזות העבודה הפופולריות בקרב ישראלים בארה"ב, ויזת המנהלים L1 שתקפה גם לבני ובנות זוג, וויזת E2 המכונה גם ויזת יזם, עבור ישראלים שמקימים חברות בארה"ב ומבטיחים להעסיק אמריקאים בהמשך הדרך.

לאחר קדנציית טראמפ הראשונה שהגבילה מאוד את ויזות העבודה להייטקיסטים בארה"ב, הגיע עידן ביידן, שהסיר חלק מהמחיצות האלה ופתח שוב את שערי החברות האמריקאיות לעובדים מהודו, פקיסטן, סין וישראל.

עו"ד ליעם שוורץ, ראש תחום רילוקיישן במשרד גולדפרב גרוס זליגמן, מעריך כי מספר הישראלים ששוהים בארה"ב עם אישורי עבודה עומד על 15 אלף לפחות. כעת הוא צופה שהמגבלות על ההגירה יחזרו ביתר שאת.

"ויזות העבודה הוגבלו מאוד לישראלים בין השנים 2016 ל־2020 בשל מדיניות 'קנו סחורה אמריקאית ושכרו עובדים אמריקאים', שקידם טראמפ", הוא אומר. "ההוראה הזו חלחלה בפועל לרשות ההגירה ולקונסוליות שבחנו כל ויזה בדקדקנות כדי לענות על השאלה: האם היא תורמת ליצירת מקומות עבודה חדשים או האם היא פוגעת באינטרסים הכלכליים של חברות ועובדים אמריקאים. כתוצאה, יותר בקשות נשללו או שתהליך ההוצאה היה ממושך ויקר יותר".

בעוד שבשנה השנייה של ממשל טראמפ, 2017, שיעור הסירוב של הקונסוליות לבקשות ויזות עבודה מסוג L1 עמד על 21%, הרי שבתוך כהונת ביידן, ב־2023 סורבו רק 3% מהבקשות.

כעת, צופה שוורץ כי המגבלות על רילוקיישן יחזרו, ובגדול. "שלטונות ההגירה צפויים להקשות על קבלת ויזה - כך שכדי לקבל אותה תצטרך להוכיח שאתה כבר חברה אמריקאית שמייצרת מקומות עבודה ויש לה פעילות כלכלית מהותית - אבל דרישה זו סובלת מבעיית הביצה והתרנגולת, כי הרי לא ניתן יהיה לייצר פעילות כלכלית מהותית ללא שליחת מנהלים בכירים מישראל כדי להקים אותה", אומר שוורץ.

הוא מוסיף, כי "לעיתים רשות ההגירה נוטלת לעצמה את שיקול הדעת מהקונסוליות, מה שעלול להפחית עוד יותר את שיעור האישור. ללא ספק נראה כאן תהליכים שמתעכבים זמן רב ועולים יותר כסף".

שוורץ צופה גם פגיעה בויזות שכבר ניתנו על ידי ממשל ביידן, כמו במקרה של בני ובנות זוג של מנהלים בעלי ויזת L1, או במקרים של מומחים - ואלה יצטרכו להגיש בקשה חדשה לאישור הויזה שלהם, שעשוי לארוך עד כדי שמונה חודשים.

לסיכום אומר שוורץ, "לטראמפ אולי יש יחס חם לישראל, אבל יש לו יחס אחר לאנשים שמגיעים ממדינות אחרות ומבקשים לעבוד בארה"ב. טראמפ טוב לישראל, אבל לא בטוח שהוא טוב לישראלים במדינתו".

עוד כתבות

מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

אנבידיה עקפה את התחזיות בפעם התשיעית רצוף, אז למה המניה ירדה?

החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק פרסמה אמש את דוחותיה הרבעוניים ועקפה שוב את כל התחזיות ● למרות זאת, המניה איבדה גובה במסחר המאוחר כתוצאה ממספר חששות של המשקיעים: קצב הצמיחה עדיין מסחרר אך נמוך מבעבר, והחברה מתקשה לעמוד בביקושים לשבב המתקדם שלה

ביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock

מחזיקים מטבע דיגיטלי בחו"ל? בקרוב, המידע עליכם יגיע בקלות לרשות המסים

ישראל מצטרפת לתקן ה־CRAF של ה־OECD, במסגרתו ישתפו המדינות במידע בנושא קריפטו ● המנגנון ייכנס לתוקף ב־2027, וברשויות עובדים על הטמעתו ● מומחה למיסוי: "הכרחי להשלים המהלך בגילוי מרצון" ● לאחרונה הגבירה רשות המסים את פעילות האכיפה בנושא

חריש / צילום: Shutterstock

הצלחה חלקית: מכרז קרקע ל-50 דירות בחריש נותר ללא הצעות

אושרה להפקדה תוכנית לבניית כ-500 דירות חדשות בחולון ● יזמים הגישו הצעות רק ל-167 מתוך 216 הדירות ששווקו במכרז בחריש ● חברת גבאי רוכשת את חברת מיי טאון התחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן

יאיר אבידן / צילום: אייל טואג

גבר על מנהל רשות המסים לשעבר: יאיר אבידן נבחר לדירקטוריון בנק הפועלים

אבידן גבר בהתמודדות על ראש ראשות המסים לשעבר, ערן יעקב ● לאבידן יש קריירה ארוכה ועשירה בענף הבנקאות, והוא אף שימש במשך כשלוש שנים כמפקח על הבנקים ● המאבק הבא בבנק: היורש ליו"ר בנק הפועלים ראובן קרופיק, שיסיים תשע שנות כהונה

המערכת של חברת סייברוואן / צילום: איציק בירן

איבדה מעל 99%: המשקיעים לא קונים את הפטנט לרכב של סייברוואן

החברה, שפיתחה טכנולוגיה שמטרתה למנוע הסחת דעת מהטלפון הסלולרי בזמן נהיגה, מדווחת על שוק ענק, אך בינתיים רושמת הכנסות זעומות והפסדים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בתל אביב; ישראייר קופצת בכ-5% לאחר הדוחות

מדד ת"א 35 יורד ב-0.4% ● השקל מתחזק קלות מול המטבעות הזרים ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב מחיר 97,000 דולר ● אסטרטג שווקים מזהיר מפני בריחת משקיעים משוק האג"ח האמריקאי ● פוריה פיננסים: הפסקת אש בגזרה הצפונית צפויה להוביל להתחזקות של השקל בטווח הקצר ● והאם הריבית בארה"ב תרד מהר יותר מהתחזיות?

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

צים הרוויחה מעל מיליארד דולר ברבעון; המניה מזנקת בוול סטריט

חברת הספנות צים מדווחת על זינוק של 117% בהכנסות, לאחר שמחירי ההובלה הוכפלו, ומעלה שוב את התחזית השנתית ● תחלק דיבידנד של 440 מיליון דולר ● המנכ"ל אלי גליקמן: "אין אף חברה ישראלית שהרוויחה סכום כזה ברבעון" ● "אני נזהר בדבריי על אנליסטים, אבל הם בד"כ מומחים להסביר מה היה בעבר, וקשה להם לצפות את העתיד"

בנייה בישראל. ''הוצאות חריגות שוחקות את הרווחיות של היזמים'' / צילום: Shutterstock

קבלני הביצוע נשארו בלי רווח, ויזמי הנדל"ן נדרשים לפתוח את החוזים והכיס

חברות הביצוע דורשות מהיזמים לפתוח חוזי בנייה סגורים וקבועים מראש, בשל התייקרויות בשוק מעבר למדדי הלמ"ס ● תוספות התשלום מגיעות כיום לעד 5% מעלויות פרויקטים ● בדניה סיבוס דורשים מלמ"ס לעדכן את המדדים, "ואם הדברים לא ייפתרו, נשקול הגשת בג"ץ"

פועלים עובדים באתר בנייה / צילום: Shutterstock

האבטלה בשפל והשכר עולה בקצב מהיר, עכשיו נותר לראות איך ישפיעו הגזירות

שיעור האבטלה הוא "הנמוך ביותר מאז ימי בן גוריון", כך לפי מומחים, אבל גם הביקוש לעובדים חדשים לא עולה ● בצל הגזירות הכלכליות והעלאת המע"מ, האנליסטים חלוקים לגבי ההשפעה שתהיה על השכר שלנו, וממילא גם על כיוון האינפלציה

דני לוי, מפקד מחוז חוף / צילום: דוברות המשטרה

האם מספר הנרצחים בחברה הערבית ירד תחת כהונת המפכ"ל דני לוי

המפכ"ל הטרי התגאה בתוצאות שהביא בלחימה בפשיעה בחברה הערבית. אבל עוד מוקדם לחגוג ● המשרוקית של גלובס

טנק רוסי בעמדת תקיפה באוקראינה / צילום: ap, משרד ההגנה הרוסי

חדשות טובות לישראל: הלקוחה שמגדילה את תקציב הביטחון שלה

אזרבייג'ן מגדילה את תקציב הביטחון שלה ● תעשיית הקולנוע הרוסית נרתמת לטובת חיל השריון של פוטין ● קוריאה הצפונית מגבירה את הסיוע לרוסיה ● וגם: הכצב"ם יוצא הדופן שמתכננת סין ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חיילים אוקראינים נחים לאחר ירי על עמדות רוסיות במחוז דונייצק, סוף אוקטובר / צילום: Reuters, Fermin Torrano

ביום ה-1,001 של הפלישה הרוסית: האם אוקראינה עוברת את סף העייפות?

תחקיר בי.בי.סי מתאר דמורליזציה חמורה בצבא האוקראיני: עריקה של עשירית מהחיילים, כמעט 100,000 ● סקר מראה כי רוב האוקראינים רוצים משא ומתן לשלום מייד ● רוסיה אינה מחוסנת. כלכלנים מעמידים בספק את יכולתה לעמוד במשימות הצבא מעבר לאמצע 2025

עו''ד עמית בכר בדיון בוועדת החוקה בנושא תקציב לשכת עורכי הדין, היום / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

"מאפיה", "עסקן סוג ז'": דיון סוער בהצעת החוק לשליטה בתקציב לשכת עורכי הדין

ועדת החוקה התכנסה לדון בהצעת החוק המעבירה את השליטה בתקציב של לשכת עורכי הדין לשר המשפטים ● הדיון התפוצץ פעמיים בעקבות חילופי האשמות, ויו"ר הוועדה, שמחה רוטמן, האשים את הלשכה בבריונות והרחיק את ראש הלשכה, עו"ד עמית בכר

סייארה. מימין: תמר בר-אילן ויותם שגב שהקימו את החברה / צילום: מנש כהן

בתוך כחצי שנה: חברת הסייבר הישראלית שהכפילה את השווי שלה ל-3 מיליארד דולר

את סבב הגיוס הנוכחי של סייארה הובילו הקרנות אקסל וספייר ונצ'רס בהשתתפות משקיעים קיימים, בהם סקויה וקרן ההון סיכון האמריקאית רד פוינט ● סבב הגיוס הקודם של החברה, שנערך באפריל האחרון, היה לפי שווי חברה של 1.4 מיליארד דולר ● לפני כחודש רכשה סייארה סטארט-אפ צעיר גם הוא בתחם אבטחת המידע בשווי של 162 מיליון דולר

מכשירי סמסונג שמייבאת סאני תקשורת / צילום: Shutterstock

החברות הישראליות קיבלו אישור להפעיל טיסות ישירות לניו יורק, אבל יש להן תנאי

מנהל התעופה הפדרלי אישר לחברות ישראליות, לצד אל על, להפעיל טיסות לניו יורק ● במשרד התחבורה דוחפים, אך בארקיע ככל הנראה לא מעוניינים ובישראייר מתנים זאת בביטול "חוק טיבי", המטיל על החברות חובות צרכניות ● מה יקרה למחירים אם יוסרו המכשולים?

מלחמת המטבעות בין האירו לדולר חוזרת / אילוסטרציה: Shutterstock

המשקיעים בעולם רוכשים דולרים. האירו מפסיד בגדול ומה ההשלכות על השקל?

הדולר מתחזק בעקביות מול רוב המטבעות מאז הבחירות בארה"ב, ומתקרב לנקודת שוויון מול האירו ● מי שעשויה להרוויח מהמצב היא גרמניה שנקלעה לתקופה קשה, ופיחות במטבע יהפוך את היצוא שלה לאטרקטיבי יותר ● וגם: הסיבות לכך שהשקל דווקא מתחזק

דינה בן-טל גננסיה, מנכ''לית אל על / צילום: דוברות אל על

תודה שטסתם: עלות שכרם של מנכ"לית אל על והיו"ר תזנק במיליון שקל לכל אחד

כפי שנחשף בגלובס, המענק השנתי של בכירי אל על צפוי לקפוץ בחצי מיליון שקל ● ובנוסף תאשר החברה תוספת שכר של כ-20% בשכרם של מנכ"לית החברה דינה בן טל-גננסיה והיו"ר עמיקם בן צבי

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; אנבידיה יורדת ב-4% במסחר המוקדם

הדאקס יורד ב-0.1% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה מעורבת ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב מחיר 97,000 דולר ● אסטרטג שווקים מזהיר מפני בריחת משקיעים משוק האג"ח האמריקאי ● והאם הריבית בארה"ב תרד מהר יותר מהתחזיות?

יו''ר תע''א, עמיר פרץ, לצד המנכ''ל בועז לוי / צילום: התעשייה האווירית

התעשייה האווירית: ההכנסות מישראל זינקו ל־33% מהנתח

בתשעת החודשים הראשונים של השנה זינק הרווח הנקי של התעשייה האווירית בכ־74% לשיא של כ־416 מיליארד דולר ● רק ברבעון הנוכחי נרשמו מכירות בכ־4.3 מיליארד דולר, והרווח הנקי זינק לכ-122 מיליון דולר

מטילי אלומיניום / צילום: Shutterstock

היטלי היצף על אלומיניום לבנייה מסין? מאבק בין היצרנים ליבואנים

לאחר שיצרניות האלומיניום בישראל דרשו הטלת מכס זמני של 80% על יבוא פרופילי אלומיניום מסין, משרד הכלכלה, שפתח בחקירת הנושא ביוני האחרון, צפוי לפרסם תוצאה מקדמית שלה ביום שני הקרוב ● ההחלטה צפויה להשפיע על מחירי הבנייה ועל התעשייה הישראלית ככלל