חוות שרתים לכריית מטבעות קריפטו / צילום: Shutterstock, Michal Bednarek
הראלי בשווקים בעקבות ניצחון טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב הדליק אולי את כל שוק מטבעות הקריפטו, אך יש דרכים להמר על נכסים דיגיטליים, שהן עדיין טובות מאחרות.
● שעתם של הספקולנטים: תסתכלו על הביטקוין, מחירי הדירות ושווי המשרדים
● הפער הבלתי נתפס בנתונים שיש למדינה על מחזיקי הקריפטו
● הביטקוין לא עוצר, ונסחר מעל ל-91 אלף דולר
לאחר ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות, זינק הביטקוין לשיא של מעל ל-90 אלף דולר, כשהוא מחוזק מהבטחותיו של טראמפ לשים קץ למשטר רגולטורי עוין ולבנות מאגר קריפטו לאומי. הנסיקה הניעה גם את מניות חברות לכריית ביטקוין, כמו MARA Holdings ו-Riot Platforms .
בדומה לזהב, רוב ערכו של הביטקוין מגיע מן התפיסה המעגלית כי הוא שווה ערך. כיום, אפילו משקיעי הביטקוין הגדולים מודים לעתים קרובות כי סביר להניח ששימוש במטבעות קריפטו בעולם אמיתי יתפתחו במקומות אחרים.
דמיון נוסף למתכת היקרה הוא שאספקה חדשה של מטבעות הקרפטו נוצרת על ידי כורים - במקרה זה, חברות שמאמתות קבוצות של עסקאות ביטקוין או "בלוקים". כדי להוכיח את הלגיטימיות שלהם, המאמתים חייבים לפתור חידה מתמטית מורכבת, ובתמורה הם מקבלים "תגמול כרייה" (block reward), העומד כיום על 3.125 ביטקוין שזה עתה הוטבע.
הן עבור ביטקוין והן עבור זהב, מניות בחברות הכרייה מושפעות בצורה ישירה מתנודות מחיר הסחורה, מה שגורם להן להיות אפיק טוב למשקיעים שמחפשים השקעה בתחום. בנוסף, חברות הכרייה בכלל, ו-MARA בפרט, מחזיקים בעצמם בסחורה. MARA החזיקה נכסים דיגיטליים בשווי של 1.7 מיליארד דולר נכון לספטמבר. נתון נוסף המעלה את ההכנסות שלהם הוא ערך הסחורה התנודתית, בעוד עלויות הכרייה משתנות פחות.
עם זאת, באופן מוזר, בשוקים השוריים, מניות כורי הזהב עולות יותר מאשר מחירי המתכת, אך נוטים להתאזן בטווח הארוך, בעוד שמניות כורי ביטקוין תנודתיות פחות מאשר המטבעות עצמם. תעודת הסל CoinShares Valkyrie Bitcoin Miners, עלתה השנה בכ-40% בלבד, אף שערך הביטקוין הוכפל.
אחת הסיבות לכך היא שקשה לחזות את כמות המתכת שתופק במקורות זהב חדשים וניצולם, בעוד שלוח הזמנים של כריית הביטקוין מתוכנת מראש. תגמול הכרייה פוחת כל ארבע שנים ואמור להגיע לאפס בשנת 2140.
כריית הביטקוין מתייקרת בצורה מכוונת. ערך התגמול היומי ביחס לכוח החישוב הדרוש להשגתו ירד מאז 2019 עד היום, מ-0.02 ביטקוין לכל Terahash הנצרך בשנייה, לפחות מ-0.001 ביטקוין, לפי HashRateIndex.com.
עם זאת, לחברות כריית ביטקוין יש מקורות הכנסה נוספים. לדוגמה, הן גם גובות עמלות על עסקאות ביטקוין. כך שההכנסות הכוללות שלהן קפצו לאחרונה, מה שמשאיר להן שולי רווח נאים.
מחירי הביטקוין עולים, אך הרווח מהכרייה יורד
למרות שולי הרווח הגדולים של חברות הכרייה, בעקבות עלייה במחירי הביטקוין, הכורים מרוויחים כ-40 מיליון דולר ביום לעומת 100 מיליון דולר שהם היו מרוויחים לו תגמולי הכרייה לא היו נחצים באפריל, כך עולה מנתונים של Blockchain.com. במספרים, תגמולי הכרייה ירדו מתגמול יומי של 141 דולר לכל Terahash לשנייה ל-58 דולר.
אולם ה"חצייה" היא רק סיבה אחת לירידה ברווחיות. סיב הנוספת היא שהקושי לכרות ביטקוין גדל אוטומטית כאשר הזמן הממוצע המושקע בבלוק יורד אל מתחת ל-10 דקות. הדבר שומר על אבטחת הרשת ככל שהמחשבים נעשים מהירים יותר, אך גם הופך את הביטקוין לאיטי ולא מותאם להיות מערכת התשלומים האלטרנטיבית שרבים קיוו שהיא תהפוך.
התוצאה, קצב הצמיחה של עסקאות בביטקוין ממשיך לרדת גם כשההימורים עליו עולים. התשלומים מתרחשים באמצעות דרכים עקיפות, שעוקפות בעיקר את הכורים. כל זאת, נוסף על תחרות עזה, הובילו גם לירידה ברווח מעמלות.
נוסף על כך, יש עלייה בעלויות האנרגיה. בשנת 2023, השתמשו כורי ביטקוין ברחבי העולם בכמות חשמל שווה לזו של יוון או אוסטרליה, על פי הערכות סוכנות האנרגיה הבין-לאומית. טראמפ הבטיח הבטחות גדולות, לרבות אנרגיה זולה, אך אין היגיון בלהוציא משאבים רבים כל כך על פתרון מתמטי חסר טעם. זו הסיבה לכך שמטבע הקריפטו המתחרה אית'ריום עבר למערכת אימות אחרת בשנת 2022.
רק חלק מן היתרונות, אך כל החסרונות
ניתן להניח כי כוחות השוק יגרמו לכורים בסופו של דבר לגבות עמלות עסקה גבוהות יותר, כאשר תגמול הכרייה יתאדה. אולם הדבר יהפוך אותם למתווכים בעלי רווחים נמוכים, עם קשר רופף יותר ויותר לערך הביטקוין.
זו הסיבה לכך שמניות חברות הכרייה עשויות להיות כעת דרך גרועה להמר על מטבע הקריפטו. הן כוללות רק חלק מן היתרונות אך חשופות מאוד לחסרונות. ביטקוין לא הוכיח עדיין שיש לו את הסיבולת של הזהב, והנסיקה הנוכחית נשענת על יסודות רעועים. הוא עלול לחזור לאחור ולהיות כמו בובת Beanie Baby דיגיטלית (צעצוע שהיה להיט לתקופה קצרה בשנות ה-90 ונעלם). כורים רבים - כמו חברת Core Scientific, שיצאה מפשיטת רגל בינואר - כבר מנתבים מחדש את כוח המחשוב לשירות בינה מלאכותית גנרטיבית במקום זאת.
משקיעים במניות צריכים לשקול היטב את זריקת הכסף על נכס חסר תועלת. אם הם חייבים, עם זאת, כדאי לבחור בדבר האמיתי - או לפחות באחת מקרנות הסל החדשות העוקבות אחר מחיר הספוט של הביטקוין.