גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טירוף הקריפטו של טראמפ הזניק את חברות כריית הביטקוין, אך כדאי להיזהר

במשך שנים משקיעים החזיקו מניות של חברות לכריית ביטקוין כדי לזכות בחשיפה למטבע הדיגיטלי, אך כעת יש אפשרויות טובות יותר

חוות שרתים לכריית מטבעות קריפטו / צילום: Shutterstock, Michal Bednarek
חוות שרתים לכריית מטבעות קריפטו / צילום: Shutterstock, Michal Bednarek

הראלי בשווקים בעקבות ניצחון טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב הדליק אולי את כל שוק מטבעות הקריפטו, אך יש דרכים להמר על נכסים דיגיטליים, שהן עדיין טובות מאחרות.

שעתם של הספקולנטים: תסתכלו על הביטקוין, מחירי הדירות ושווי המשרדים
הפער הבלתי נתפס בנתונים שיש למדינה על מחזיקי הקריפטו
הביטקוין לא עוצר, ונסחר מעל ל-91 אלף דולר

לאחר ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות, זינק הביטקוין לשיא של מעל ל-90 אלף דולר, כשהוא מחוזק מהבטחותיו של טראמפ לשים קץ למשטר רגולטורי עוין ולבנות מאגר קריפטו לאומי. הנסיקה הניעה גם את מניות חברות לכריית ביטקוין, כמו MARA Holdings  ו-Riot Platforms .

בדומה לזהב, רוב ערכו של הביטקוין מגיע מן התפיסה המעגלית כי הוא שווה ערך. כיום, אפילו משקיעי הביטקוין הגדולים מודים לעתים קרובות כי סביר להניח ששימוש במטבעות קריפטו בעולם אמיתי יתפתחו במקומות אחרים.

דמיון נוסף למתכת היקרה הוא שאספקה ​​חדשה של מטבעות הקרפטו נוצרת על ידי כורים - במקרה זה, חברות שמאמתות קבוצות של עסקאות ביטקוין או "בלוקים". כדי להוכיח את הלגיטימיות שלהם, המאמתים חייבים לפתור חידה מתמטית מורכבת, ובתמורה הם מקבלים "תגמול כרייה" (block reward), העומד כיום על 3.125 ביטקוין שזה עתה הוטבע.

הן עבור ביטקוין והן עבור זהב, מניות בחברות הכרייה מושפעות בצורה ישירה מתנודות מחיר הסחורה, מה שגורם להן להיות אפיק טוב למשקיעים שמחפשים השקעה בתחום. בנוסף, חברות הכרייה בכלל, ו-MARA בפרט, מחזיקים בעצמם בסחורה. MARA החזיקה נכסים דיגיטליים בשווי של 1.7 מיליארד דולר נכון לספטמבר. נתון נוסף המעלה את ההכנסות שלהם הוא ערך הסחורה התנודתית, בעוד עלויות הכרייה משתנות פחות.

עם זאת, באופן מוזר, בשוקים השוריים, מניות כורי הזהב עולות יותר מאשר מחירי המתכת, אך נוטים להתאזן בטווח הארוך, בעוד שמניות כורי ביטקוין תנודתיות פחות מאשר המטבעות עצמם. תעודת הסל CoinShares Valkyrie Bitcoin Miners, עלתה השנה בכ-40% בלבד, אף שערך הביטקוין הוכפל.

אחת הסיבות לכך היא שקשה לחזות את כמות המתכת שתופק במקורות זהב חדשים וניצולם, בעוד שלוח הזמנים של כריית הביטקוין מתוכנת מראש. תגמול הכרייה פוחת כל ארבע שנים ואמור להגיע לאפס בשנת 2140.

כריית הביטקוין מתייקרת בצורה מכוונת. ערך התגמול היומי ביחס לכוח החישוב הדרוש להשגתו ירד מאז 2019 עד היום, מ-0.02 ביטקוין לכל Terahash הנצרך בשנייה, לפחות מ-0.001 ביטקוין, לפי HashRateIndex.com.

עם זאת, לחברות כריית ביטקוין יש מקורות הכנסה נוספים. לדוגמה, הן גם גובות עמלות על עסקאות ביטקוין. כך שההכנסות הכוללות שלהן קפצו לאחרונה, מה שמשאיר להן שולי רווח נאים.

מחירי הביטקוין עולים, אך הרווח מהכרייה יורד

למרות שולי הרווח הגדולים של חברות הכרייה, בעקבות עלייה במחירי הביטקוין, הכורים מרוויחים כ-40 מיליון דולר ביום לעומת 100 מיליון דולר שהם היו מרוויחים לו תגמולי הכרייה לא היו נחצים באפריל, כך עולה מנתונים של Blockchain.com. במספרים, תגמולי הכרייה ירדו מתגמול יומי של 141 דולר לכל Terahash לשנייה ל-58 דולר.

אולם ה"חצייה" היא רק סיבה אחת לירידה ברווחיות. סיב הנוספת היא שהקושי לכרות ביטקוין גדל אוטומטית כאשר הזמן הממוצע המושקע בבלוק יורד אל מתחת ל-10 דקות. הדבר שומר על אבטחת הרשת ככל שהמחשבים נעשים מהירים יותר, אך גם הופך את הביטקוין לאיטי ולא מותאם להיות מערכת התשלומים האלטרנטיבית שרבים קיוו שהיא תהפוך.

התוצאה, קצב הצמיחה של עסקאות בביטקוין ממשיך לרדת גם כשההימורים עליו עולים. התשלומים מתרחשים באמצעות דרכים עקיפות, שעוקפות בעיקר את הכורים. כל זאת, נוסף על תחרות עזה, הובילו גם לירידה ברווח מעמלות.

נוסף על כך, יש עלייה בעלויות האנרגיה. בשנת 2023, השתמשו כורי ביטקוין ברחבי העולם בכמות חשמל שווה לזו של יוון או אוסטרליה, על פי הערכות סוכנות האנרגיה הבין-לאומית. טראמפ הבטיח הבטחות גדולות, לרבות אנרגיה זולה, אך אין היגיון בלהוציא משאבים רבים כל כך על פתרון מתמטי חסר טעם. זו הסיבה לכך שמטבע הקריפטו המתחרה אית'ריום עבר למערכת אימות אחרת בשנת 2022.

רק חלק מן היתרונות, אך כל החסרונות

ניתן להניח כי כוחות השוק יגרמו לכורים בסופו של דבר לגבות עמלות עסקה גבוהות יותר, כאשר תגמול הכרייה יתאדה. אולם הדבר יהפוך אותם למתווכים בעלי רווחים נמוכים, עם קשר רופף יותר ויותר לערך הביטקוין.

זו הסיבה לכך שמניות חברות הכרייה עשויות להיות כעת דרך גרועה להמר על מטבע הקריפטו. הן כוללות רק חלק מן היתרונות אך חשופות מאוד לחסרונות. ביטקוין לא הוכיח עדיין שיש לו את הסיבולת של הזהב, והנסיקה הנוכחית נשענת על יסודות רעועים. הוא עלול לחזור לאחור ולהיות כמו בובת Beanie Baby דיגיטלית (צעצוע שהיה להיט לתקופה קצרה בשנות ה-90 ונעלם). כורים רבים - כמו חברת Core Scientific, שיצאה מפשיטת רגל בינואר - כבר מנתבים מחדש את כוח המחשוב לשירות בינה מלאכותית גנרטיבית במקום זאת.

משקיעים במניות צריכים לשקול היטב את זריקת הכסף על נכס חסר תועלת. אם הם חייבים, עם זאת, כדאי לבחור בדבר האמיתי - או לפחות באחת מקרנות הסל החדשות העוקבות אחר מחיר הספוט של הביטקוין.

עוד כתבות

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

מנכ"לית זמנית לחברת החדשות: הפתרון של רשת 13 לחילוקי הדעות בדירקטוריון

רשת 13 מעוניינת למנות את טלי בן עובדיה כמנכ"לית זמנית של חברת החדשות ● ברקע - התנגדות שני דירקטורים מטעם הציבור למינויה הקבוע בחברה ● דירקטוריון רשת יתכנס מחר, והמינוי הזמני יעלה להצבעה

שני כבלי תקשורת באירופה נחתכו: האם המתיחות ביבשת עלולה להגיע לישראל?

המתיחות באירופה מעמיקה עד קרקעית הים, עם חיתוכם של שני כבלי תקשורת מרכזיים באורח מסתורי ● בישראל חוששים מפגיעה דומה בתשתית הימית המיושנת ממילא

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה שוב עקפה את הציפיות; המניה ירדה במסחר המאוחר

זהו הרבעון התשיעי ברציפות בו החברה עקפה את ציפיות האנליסטים ● החברה הרוויחה 81 סנט למניה, ההכנסות היו 35 מיליארד דולר, זינוק של 94% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה ● ההכנסות ממרכזי הנתונים היו 30.1 מיליארד דולר, יותר מפי שניים מהרבעון המקביל ● תחזית ההכנסות לרבעון הרביעי, אף שהיא גבוהה מממוצע תחזיות האנליסטים, מאכזבת את המשקיעים

מלחמת המטבעות בין האירו לדולר חוזרת / אילוסטרציה: Shutterstock

מלחמת המטבעות חוזרת: האירו נחלש מול הדולר, וזאת לאו דווקא בשורה טובה לשקל

הדולר מתחזק בעקביות מול רוב המטבעות מאז הבחירות בארה"ב, ומתקרב לנקודת שוויון מול האירו ● מי שעשויה להרוויח מהמצב היא גרמניה שנקלעה לתקופה קשה, ופיחות במטבע יהפוך את היצוא שלה לאטרקטיבי יותר ● וגם: הסיבות לכך שהשקל דווקא מתחזק

סמ''ר רון אפשטיין ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמ"ר רון אפשטיין נפל בקרב ברצועת עזה

יורט לפחות טיל אחד שנורה מתימן לעבר אזור ים המלח ● שר הביטחון כ"ץ והרמטכ"ל הלוי נפגשו עם השליח המיוחד הוכשטיין • בראין דירקטור, בן 27 ממעלות תרשיחא, נרצח מירי רקטה לנהריה • גורם ביטחוני בכיר: חמאס רוצה עסקה - כבר עכשיו • בית הדין הפלילי הבין-לאומי הוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט • הותר לפרסום: סמל גור קהתי, לוחם בגדוד 13, נפל בקרב בדרום לבנון • כל העדכונים

איור: גיל ג'יבלי

TSMC במקום אנבידיה? הנוסחה שתעזור לכם לבחור מניות לטווח ארוך

וורן באפט בנה את הונו מזיהוי של מניות ערך בסקטורים מסורתיים בתקופות משבר, אבל האם זו הבחירה העדיפה לכל משקיע? ● מה היתרונות והחסרונות של כל אחד מסוגי המניות, ואילו חברות מאפשרות למשקיעים ליהנות מכל העולמות? ● שאלת השבוע

המדינה שמגנה את ישראל אבל רוכשת ממנה נשק במיליארד אירו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: הולנד רכשה מתחילת המלחמה נשק מישראל במיליארד אירו, הקול הלבנוני הקרוב ביותר לאוזנו של טראמפ, אוסטרליה סירבה להכניס את איילת שקד, האזהרה המטרידה ליהודים בברלין ומדוע העימות בין ישראל לאיראן לא גלש עדיין למלחמה ● כותרות העיתונים בעולם 

המגדל נפתח ב-2006 והיה הבטחה גדולה בשוק מגורי היוקרה במרכז מיאמי / צילום: mondialrealty.com

בניין מגורים יוקרתי בן 18 שנה עומד במרכז תעלומה נדל"נית במיאמי

קן גריפין, המנכ"ל של קרן הגידור סיטדל, רוצה להקים את מטה החברה על שטח של כ-16 דונם במיאמי ● הבעיה: בניין דירות בן ה-22 קומות שניצב במרכז השטח, ובמשך השנתיים האחרונות נקנה דירה אחרי דירה על ידי רוכש אנונימי ● בנתיים בעלי הדירות בבניין בטוחים: גריפין הוא הקונה האנונימי

יו''ר ה-SEC, גארי גנסלר / צילום: ap, Mariam Zuhaib

יו"ר רשות ניירות הערך האמריקאית, גארי גנסלר, יפרוש בעוד חודשיים

גנסלר יעזוב עם כניסתו הרשמית של טראמפ לבית הלבן ● פרישתו מאפשרת לנשיא הנבחר לבחור מיידית מחליף לתפקיד ● המועמדת המרכזית לתפקיד היא עורכת דין לשעבר ב-SEC, המייצגת כיום חברות בלוקצ'יין ● גנסלר: "ה-SEC עמדה במשימתה ואכפה את החוק ללא פחד או העדפה"

מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

אנבידיה עקפה את התחזיות בפעם התשיעית רצוף, אז למה המניה ירדה?

החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק פרסמה אמש את דוחותיה הרבעוניים ועקפה שוב את כל התחזיות ● למרות זאת, המניה איבדה גובה במסחר המאוחר כתוצאה ממספר חששות של המשקיעים: קצב הצמיחה עדיין מסחרר אך נמוך מבעבר, והחברה מתקשה לעמוד בביקושים לשבב המתקדם שלה

פרופ' הייתם עמל / צילום: איגור פרברוב

17 מיליון דולר למחקר: האם אוטיזם קשור לזיהום אוויר?

פרופ' הייתם עמל מהאוניברסיטה העברית, המכהן בימים אלה כפרופסור אורח בהרווארד, מצא קצה חוט שיכול להוביל לפיצוח הקשר בין מולקולה שמאפיינת זיהום סביבתי להתפתחות אוטיזם ● בעקבות התגלית שלו, קיבל קונסורציום חוקרים בהשתתפותו מענק חריג לבחינת השפעתם של חומרים מזהמים על העלייה במספר המאובחנים בתסמונת ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מדוע המחקר רלוונטי גם לאלצהיימר ומגלה מה יחזיר אותו לישראל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

חילן מסכמה רבעון חזק עם עלייה ברווח וההכנסות, אך המניה יורדת

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • חברת ה-IT חילן מציגה דוחות חיוביים, אך מנייתה יורדת בכ-4% ● גם קבוצת עזריאלי מסיימת רבעון חיובי עם הכנסות של 1.2 מיליארד שקל

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בזן: רווח של 95 מיליון דולר בשלושת החודשים, והפסד ברבעון

קבוצת בתי זיקוק נפט דיווחה על הפסד של 15 מיליון דולר לעומת רווח ברבעון המקביל לאור צמצום רווחי הזיקוק ● מנכ"ל בזן מדגיש: "בתקופת הדוח חלה ירידה בסביבת המרווחים, אך מרווחי הסולר והבנזין נותרו ברמה גבוהה ביחס לממוצע הרב-שנתי"

מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg

השינוי שהאוצר מתכנן בתגמול למשרתי המילואים

התוכנית שמנסים לקדם בימים אלו באוצר, מבקשת להגביל את היכולת של המילואימניקים לקבל תגמול על השירות ועל שכר עבודה במקביל ● מטרת התוכנית היא לצמצם את עלויות התשלום העודפות ולייעל את מערך המילואים

בנייה בישראל. ''הוצאות חריגות שוחקות את הרווחיות של היזמים'' / צילום: Shutterstock

קבלני הביצוע נשארו בלי רווח, ויזמי הנדל"ן נדרשים לפתוח את החוזים והכיס

חברות הביצוע דורשות מהיזמים לפתוח חוזי בנייה סגורים וקבועים מראש, בשל התייקרויות בשוק מעבר למדדי הלמ"ס ● תוספות התשלום מגיעות כיום לעד 5% מעלויות פרויקטים ● בדניה סיבוס דורשים מלמ"ס לעדכן את המדדים, "ואם הדברים לא ייפתרו, נשקול הגשת בג"ץ"

קמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

חברות הרכב שפכו כסף בהפסקת הפרסומות, אבל פרטנר היא הזכורה ביותר השבוע

בזמן שבסלקום מוותרים על הפרזנטור הקבוע, המתחרה פרטנר שומרת על סטטיק ומתמקמת גבוה בדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● נינט מובילה את אירוקה למקום השני בזכירות כבר בשבוע הראשון באוויר, ומזרחי-טפחות עולה ברשת 13 בלבד

רן עוז, מנכ''ל קבוצת ישראכרט / צילום: תמי בר שי

מצטרף למרוץ: בנק ירושלים עומד להגיש הצעה לרכישת ישראכרט

פרטי ההצעה עדיין לא ידועים ● בתחילת החודש נסוגה אל על מהצעתה לרכישת חברת כרטיסי האשראי לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● נכון לעכשיו, מנורה מבטחים נותרה לבדה במרוץ

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

מזרחי טפחות: הרווח הנקי זינק ב-30% ל-1.4 מיליארד שקל

התשואה על ההון הגיעה לרמה גבוהה ביותר עד כה בקרב הבנקים הגדולים - 19% ● בדומה למתחרים, מזרחי טפחות הציג צמיחה חדה באשראי לציבור

עמדת טעינה חשמלית / צילום: יח''צ

13 שנים אחרי בטר פלייס: קבוצת ברן תקים תחנות החלפת סוללות ל־NIO

קבוצת ברן חוזרת להקים תחנות החלפה מהירות לסוללות ● עידן המימן בדרך: ישראל היא המדינה הראשונה בעולם, שאליה מיוצאים אוטובוסים מונעי מימן מסין ● דגמי SUV החדשים ● ועוד חדשות מענף הרכב

בנימין נתניהו ויואב גלנט / צילום: חיים צח-לע''מ

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט

בית הדין בהאג קיבל את בקשת התובע כרים חאן להוציא צווי מעצר נגד רה"מ נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט בגין פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות במלחמה בעזה ● "יסוד סביר להאמין כי נתניהו וגלנט נושאים באחריות פלילית להכוונת התקפה נגד אוכלוסייה אזרחית" ● עוד נטען כי השניים מנעו סיוע הומינטרי ואחראים ל"הרעבה כשיטת לוחמה" ● לשכת רה"מ: "ההחלטה אנטישמית השקולה למשפט דרייפוס המודרני"