אחרי יותר משנה, ישראל עדיין נמצאת במלחמה שטרם ברור מתי סופה יגיע. למרות ההצהרות הפומפוזיות על הכרעת חמאס והניצחון על חיזבאללה, הלחימה ברצועת עזה ובלבנון נמשכת, וגובה מחיר לא פשוט. זה מביא לכך שגם אחרי שנה, העולם עדיין מסתכל מקרוב על המתרחש באזור. זה בתורו גורר גם לא מעט פייקים ברשתות. הנה מדגם קטן.
● המשרוקית | האם הממשלה ה-36 סיימה את כהונתה עם 3 פיגועים ו-19 נרצחים?
משרד הביטחון לא נשרף. לא כדאי לזלזל בארגוני הטרור, שהסבו לישראל לא מעט אבידות בנפש. אבל כמה רחוק הם הצליחו להגיע? "משרד הביטחון הישראלי במרכז תל אביב עולה בלהבות באמצעות כוח האל שבידי חיזבאללה", דיווח פוסט ברשת איקס לצד תמונה של בניין באמצע עיר עולה בלהבות. "אני מדווח על ההרג של קצינים וחיילים ישראלים בתוך משרד הביטחון". האם הסתירו מאיתנו משהו?
כפי שהסבירו בארגון בדיקת העובדות הערבי Misbar, לא. התמונה היא ממדינה שנמצאת במלחמה, אבל לא ישראל. מדובר באולם הקונצרטים בקרוקוס שבמחוז מוסקבה. במרץ האחרון מפגע ירה לתוך האולם רגע לפני שהתחילה הופעה והביא למותם של 133 בני אדם. דאע"ש לקחו אחריות לפיגוע, אך השלטונות ברוסיה ניסו לקשר אותו לאוקראינה. נכון לעכשיו, חיזבאללה טרם הצליח לפגוע במשרד הביטחון.
חמאס לא נכנע לטראמפ. בשבוע שעבר סיפרנו על פייק שרץ ברשתות, לפיו החות'ים הודיעו בעקבות הניצחון של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב על הפסקת ההתקפות בים האדום. זה, כאמור, לא נכון. האם יכול להיות שחמאס דווקא כן? "לא עברו 24 שעות, וטראמפ כבר סיים את המלחמה במזרח התיכון", עלץ פוסט באינסטגרם. אליו צורפה תמונה של כותרת: "חמאס קורא לסיום 'מיידי' של המלחמה אחרי ניצחון טראמפ בבחירות".
אבל כפי שבטח שמתם לב - ולמקרה שלא, אז בודקי העובדות בארגון האמריקאי Lead Stories טרחו לבדוק - זו הצגה מטעה של הדברים. הכותרת אכן אמיתית, אבל לא מספרת את כל הסיפור: חמאס דרש את הפסקת הלחימה באופן חד־צדדי מצד ישראל. הוא הביע תקווה שמה שיסתיים יהיה "התמיכה העיוורת בישות הציונית" מצד ארה"ב.
ד"ש מאמסטרדם. המלחמה במזרח התיכון משפיעה על היחס של המערב לישראל. הדבר קיבל ביטוי מובהק במתקפה על אוהדי מכבי תל אביב באמסטרדם, ונראה כי חמאס מתכנן עוד מזה: "חמאס שולח מסר לעולם אחרי התקרית באמסטרדם", סיפרו פוסטים בפייסבוק ובאינסטגרם. "'המטרה שלנו היא להרוג את כל הכופרים. אנחנו נעקוב אחרי יהודים ונוצרים בעולם כולו. המירו דתכם לאיסלאם או שנהרוג אתכם!'"
כפי שהסבירו בארגון הברזילאי Estadão Verifica, הסרטון הוא אמיתי, אבל פשוט לא מעכשיו. את הסרטון תוכלו למצוא מסתובב ברשת מאז 2018 לפחות, והוא משויך יותר לג'יהאד האיסלאמי. בחמאס אומנם לא התלוננו על האירוע באמסטרדם, אבל כינו אותו כ"התרחשות ספונטנית" בתגובה למתרחש בעזה.
עניין נוסף הנוגע לאמסטרדם הוא פרסום סרטון של מה שנראה כמו אנשים חוגגים את התקיפה האלימה של אוהדי מכבי. אלא שכפי שהראו בודקי העובדות של סוכנות הידיעות הצרפתית AFP, מדובר בצילום ממאי, אז התקיים בעיר כנס לחופש העיתונות.
משרד הביטחון הישראלי במרכז תל אביב עולה בלהבות באמצעות כוח האל שבידי חיזבאללה"
תחקיר: אוריה בר־מאיר
לקריאה נוספת:
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.