גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיפת ברזל תגן על מאות האיים של יוון: מאחורי עסקת הענק המתהווה

גורמים ישראליים אישרו את הדיווחים כי ביוון מעוניינים ברכישת כיפת ברזל, תוך יצירת גרסה אחרת שתותאם למתאר היווני הייחודי של איים מיושבים ● לפי רויטרס, סכום הרכישה על ידי אתונה מוערך ב־2 מיליארד אירו

יירוט של מערכת כיפת ברזל / צילום: דובר צה''ל
יירוט של מערכת כיפת ברזל / צילום: דובר צה''ל

בישראל מאשרים כי יוון מנהלת משא ומתן לרכישת מערכת כיפת ברזל - זאת בעקבות הדיווח בסוכנות הידיעות רויטרס בסוף השבוע האחרון, שהתבסס על מקורות יווניים. לפי גורמים ישראליים ששוחחו עם גלובס, יוון היא לא המדינה היחידה שמתעניינת כיום במערכת, וגם לא זאת שנמצאת בשלב המתקדם ביותר במשא ומתן לרכישתה. ברויטרס צוין כי סכום הרכישה על ידי אתונה מוערך ב־2 מיליארד אירו.

תמורת 2 מיליארד אירו: זו המדינה שמעוניינת בכיפת ברזל
ממשלת צרפת פועלת להרחקת ישראל מהסלון האווירי בפריז

בכ־13 שנות פעילותה הוכיחה את עצמה המערכת הישראלית פעמים רבות, ועוררה עניין רב בעולם. לפי הגורמים, ההתעניינות היוונית נבדלת מהשאר בכך שביוון שואפים לפתח מערכת משותפת עם ישראל שתתבסס על כיפת ברזל, אך תהווה גרסה אחרת שלה שתתאים לצורכיהם. צרכים אלו כוללים בין השאר את המתאר היווני הייחודי, שכולל כ־6,000 איים - 227 מהם מיושבים.

האיום הגדול: טורקיה

האיום הגדול ביותר של יוון נובע משכנתה טורקיה - בעלת תעשיות ביטחוניות מפותחות בהרבה מאלו היווניות. לכן, בממשלה היוונית של קיריאקוס מיצוטאקיס, שעומד בראשה, מעוניינים במערכת כיפת ברזל כחלק מתהליך התעצמות של צבא יוון בכל התחומים (הרחבה בתיבה).

כיום, התעשייה הצבאית של אתונה קטנה במיוחד. לפי מכון שטוקהולם למחקרי שלום (SIPRI), יוון נמצאת מאחור ביצואניות האמל"ח הגדולות בעולם. כך למשל, בעוד שישראל וטורקיה דורגו במקומות התשיעי וה־11 בהתאמה, יוון לא נמנית בין 25 המקומות הראשונים.

את התמונה הזאת מנסה הממשלה היוונית לשנות. דוח שוק הביטחון היווני 2024־2029 של "גלובל דאטה" מגלה כי תקציב הביטחון היווני צפוי לצמוח בעשור הנוכחי מ־5.5 מיליארד דולר ל־9.8 מיליארד דולר. גם תקציב הרכש של יוון צפוי לעלות באופן משמעותי - מ־0.59 מיליארד דולר ב־2020 ל־5.22 מיליארד דולר ב־2029. המשמעות של כך היא שיותר ממחצית מתקציב הביטחון עתיד להיות מיועד לרכש מערכות.

היוונים מעוניינים במערכת דמוית כיפת ברזל כאחת מבין מערך הגנה רב־שכבתי, שבמקרה הטורקי כבר קורם עור וגידים. לפני כשלושה חודשים השיקה כזכור טורקיה את תוכנית "כיפת פלדה". מדובר במערך הגנה שמבוסס ברובו על מערכות מתוצרת טורקיה, אבל לא כולן. כעת, לאנקרה אין מענה נדרש עבור יירוט טילים בליסטיים בשכבה הגבוהה ביותר.

בשנים האחרונות מתבססת טורקיה על מערכות S־400 מתוצרת רוסיה. זאת, על אף שרכישת הסוללות הללו עלתה לנשיא רג'פ טאייפ ארדואן ביוקר - כאשר אנקרה הורחקה מתוכנית ה־F־35 האמריקאית. לעומתה, יוון חתמה השנה על הסכם שלפיו בתוך שלוש עד ארבע שנים היא תחל לקבל מארה"ב 20 מטוסים מדגם זה - עם אופציה ל־20 יחידות נוספות.

 

עסקה רגישה

אם תיסגר, זו לא תהיה העסקה הראשונה של יוון וישראל בתחום הצבאי. כזכור, בינואר 2021 הודיעה ממשלת יוון כי משרד הביטחון הישראלי זכה במכרז להקמת מרכז לאימוני טיסה עבור חיל האוויר שלה, באמצעות אלביט. העסקה בסך 1.68 מיליארד דולר, למשך 20 שנה, כללה רכש עשרה מטוסי M־346 ("לביא"), וסיוע ושדרוג מטוסי T־6 ("עפרוני"). במאי אשתקד, קיבלו היוונים את שני מטוסי ה־M־346 הראשונים.

זו עסקה יוקרתית אבל פחות רגישה מכיפת ברזל, מעצם היותה מערכת הגנה מבצעית־אסטרטגית של מדינת ישראל. ההתעניינות לרכישת המערכת לא תמיד אושרה. ב־2022 למשל שאפו באיחוד האמירויות לרכוש את המערכת - אולם בישראל סירבו לכך.

מול ארה"ב התמונה כמובן שונה. לפני כשלושה שבועות, השלימו המארינס האמריקאיים אימון ראשון במערכת הגנה אווירית שמשלבת מיירטי כיפת ברזל (טמיר). המערכת מבוססת על מכ"ם ומרכז שליטה ובקרה אמריקניים, יחד עם מיירט כיפת ברזל ומשגר נייד מפיתוח רפאל, לצד חברת ריית'יאון האמריקאית כקבלן הראשי.

כמו כן, רפאל ו־RTX חנכו בפברואר השנה מפעל ייצור בארקנסו, שבו יוצרו מיירטי טמיר עבור כיפת ברזל ו"סקיי האנטר", הגרסה האמריקאית של הטיל המיירט שמשמש את המארינס. המפעל הוקם בהשקעה של עשרות מיליוני דולרים וצפוי להתחיל לייצר במהלך השנה הבאה.

מכירות פשוטות יותר יחסית לישראל הן של רכיבים מתוך המערך. בשנים האחרונות מכרה התעשייה האווירית את המכ"מ ELM-2084 (ר"ז) שמשמש, בין השאר, את כיפת ברזל. הלקוחות, לפי פרסומים זרים, כוללים את סינגפור, הודו, אזרבייג'ן וצ'כיה. עסקה נוספת של נתח מתוך המערכת התבצעה ב־2017. לפי סוכנות "ג'יינס", משרד ההגנה הבריטי רכש את מערכת השליטה והבקרה של כיפת ברזל עבור מערך ההגנה של איי פוקלנד תמורת 79 מיליון דולר.

עוד כתבות

דני לוי, מפקד מחוז חוף / צילום: דוברות המשטרה

האם מספר הנרצחים בחברה הערבית ירד תחת כהונת המפכ"ל דני לוי

המפכ"ל הטרי התגאה בתוצאות שהביא בלחימה בפשיעה בחברה הערבית. אבל עוד מוקדם לחגוג ● המשרוקית של גלובס

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

אושר בטרומית: הקמת גוף מודיעין חלופי תחת משרד ראש הממשלה

לפי ההצעה, המחלקה תוצב תחת משרד ראש הממשלה, שיקבע את סמכויותיה ואת אופן הפיקוח עליה ● כמו כן, ועדת השרים לענייני ביטחון לא תקבל החלטה ללא קבלת חוות-הדעת של המחלקה

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; הביטקוין מתקרב למחיר של 98 אלף דולר

הדאקס יורד ב-0.1% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה מעורבת ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב מחיר 97,000 דולר ● אסטרטג שווקים מזהיר מפני בריחת משקיעים משוק האג"ח האמריקאי ● והאם הריבית בארה"ב תרד מהר יותר מהתחזיות?

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בזן: רווח של 95 מיליון דולר בשלושת החודשים, והפסד ברבעון

קבוצת בתי זיקוק נפט דיווחה על הפסד של 15 מיליון דולר לעומת רווח ברבעון המקביל לאור צמצום רווחי הזיקוק ● מנכ"ל בזן מדגיש: "בתקופת הדוח חלה ירידה בסביבת המרווחים, אך מרווחי הסולר והבנזין נותרו ברמה גבוהה ביחס לממוצע הרב-שנתי"

שוטר במכרה זהב לא־חוקי בבוריטיקה, קולומביה / צילום: Reuters, LUISA GONZALEZ

כנופיית סמים גנבה 3 טונות של זהב במבצע שוד מושלם כל כך, שהוא עדיין נמשך

במהלך השנים האחרונות, ארגון פשע שודד את אחד ממרבצי הזהב הגדולים ביותר בקולומביה השייך לענקית כרייה סינית ● החברה מעריכה כי נגנב ממנה זהב בשווי של כ־200 מיליון דולר ומפנה אצבע מאשימה לממשלה: "איך ייתכן שהרשויות לא פועלות נגד זה?"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בתל אביב; ישראייר קופצת בכ-8% לאחר הדוחות

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ● השקל מתחזק קלות מול המטבעות הזרים ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב מחיר 97,000 דולר ● אסטרטג שווקים מזהיר מפני בריחת משקיעים משוק האג"ח האמריקאי ● פוריה פיננסים: הפסקת אש בגזרה הצפונית צפויה להוביל להתחזקות של השקל בטווח הקצר ● והאם הריבית בארה"ב תרד מהר יותר מהתחזיות?

מטוס ארקיע בנתב''ג / צילום: Shutterstock

החברות הישראליות קיבלו אישור להפעיל טיסות ישירות לניו יורק, אבל יש להן תנאי

מינהל התעופה הפדרלי אישר לחברות ישראליות, לצד אל על, להפעיל טיסות לניו יורק ● במשרד התחבורה דוחפים, אך בארקיע ככל הנראה לא מעוניינים, ובישראייר מתנים זאת בביטול "חוק טיבי" המטיל על חברות התעופה חובות צרכניות ● מה יקרה למחירים אם יוסרו המכשולים?

אולם תצוגה של טסלה. בקרוב במידטאון / צילום: Reuters, Sun xinming

שכירות ל-10 שנים: איפה יוקם אולם התצוגה החדשה של טסלה בישראל

טסלה תקים מתחם חדש ב-מידטאון תל אביב ● חברת הרכב חתמה עם ישראל קנדה על הסכם השכירות ● פתיחת אולם התצוגה, שתכנונה כולל השקעה של מיליוני שקלים, מתוכננת במהלך הרבעון השני של 2025

מטוס אל על ממריא מנתב''ג / צילום: Shutterstock

המספרים של אל על חשפו: הקווים הכי משתלמים ובכמה עלתה ההכנסה מנוסע?

חברת התעופה רשמה שיאים חדשים של הכנסות ורווח, בעיקר בזכות הדומיננטיות שלה בטיסות לארה"ב ולאירופה ● ההכנסה הממוצעת מנוסע עלתה בשיעור דו-ספרתי, ובקופת המזומנים של החברה נצברו כבר יותר ממיליארד דולר ● גם בכירי אל על נהנים מהפריחה בעסקיה, עם תוספת של מיליון שקל כמעט לשכרם

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

מזרחי טפחות: הרווח הנקי זינק ב-30% ל-1.4 מיליארד שקל

התשואה על ההון הגיעה לרמה גבוהה ביותר עד כה בקרב הבנקים הגדולים - 19% ● בדומה למתחרים, מזרחי טפחות הציג צמיחה חדה באשראי לציבור

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בת"א; מלם תים זינקה ב-10%, תדיראן גרופ ב-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● עונת הדוחות בתל אביב צוברת תאוצה; בין המדווחות היום: אל על, ישראכרט וסלקום ● אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות הערב, והאנליסטים אופטימיים ● ענקית השבבים קוואלקום מפרסמת תחזית הכנסות אופטימית ● ובמיטב מעריכים: "שוק המניות האמריקאי יקר מדי ואופטימי מדי"

מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg

השינוי שהאוצר מתכנן בתגמול למשרתי המילואים

התוכנית שמנסים לקדם בימים אלו באוצר, מבקשת להגביל את היכולת של המילואימניקים לקבל תגמול על השירות ועל שכר עבודה במקביל ● מטרת התוכנית היא לצמצם את עלויות התשלום העודפות ולייעל את מערך המילואים

חריש / צילום: Shutterstock

הצלחה חלקית: מכרז קרקע ל-50 דירות בחריש נותר ללא הצעות

אושרה להפקדה תוכנית לבניית כ-500 דירות חדשות בחולון ● יזמים הגישו הצעות רק ל-167 מתוך 216 הדירות ששווקו במכרז בחריש ● חברת גבאי רוכשת את חברת מיי טאון התחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן

הילה קורח במהדורת החדשות המרכזית / צילום: צילום מסך מתוך המהדורה

סוף המהדורה: מגישת המהדורה המרכזית, הילה קורח, עוזבת את חדשות 13

לאחר שלוש שנים בתפקידה כמגישת המהדורה המרכזית של חדשות 13, הילה קורח הודיעה היום כי תסיים את תפקידה ● "השנים האלה הן שנים קשוחות", ציינה בציוץ בטוויטר ● יו"ר ועד עובדי חדשות 13, מתן חודורוב: "האמת היא שקורח עוזבת בגלל כשל עמוק בדירקטוריון"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

חילן מסכמה רבעון חזק עם עלייה ברווח וההכנסות, אך המניה יורדת

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • חברת ה-IT חילן מציגה דוחות חיוביים אך מנייתה יורדת בכ-4% ● גם עזריאלי קבוצה מסיימת רבעון חיובי עם הכנסות של 1.2 מיליארד שקל

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לראשונה מזה חודשים: איתותים על אפשרות להורדת ריבית

ביום שני הבא יפרסם בנק ישראל את החלטת הריבית האחרונה לשנת 2024, והוא צפוי להשאיר אותה ללא שינוי ● אך בינתיים בשווקים מתחילים לצפות את סוף המלחמה, ושם כבר רואים את הורדת הריבית באופק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; קוואלקום נפלה ב-6%, טרגט צללה ב-20%

נאסד"ק ירד ב-0.2% ● מישל באומן, חברה במועצת המנהלים של הפד: "ההתקדמות בהפחתת האינפלציה נתקלת בקשיים" ● על רקע החשש מהסלמה במלחמת אוקראינה-רוסיה, בורסות אירופה נסגרו בירידות זה היום הרביעי ברציפות ● ישראליות בוול סטריט: למונייד, וויקס וגלובל אי זינקו ● הביטקוין מעל 94 אלף דולר ● אנבידיה שוב עקפה את הצפי, המשקיעים מאוכזבים מהתחזית

שני כבלי תקשורת באירופה נחתכו: האם המתיחות ביבשת עלולה להגיע לישראל?

המתיחות באירופה מעמיקה עד קרקעית הים, עם חיתוכם של שני כבלי תקשורת מרכזיים באורח מסתורי ● בישראל חוששים מפגיעה דומה בתשתית הימית המיושנת ממילא

ח''כ טלי גוטליב / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ועדת השרים תדון בהצעת החוק שתגביל העמדה לדין של חברי כנסת

הצעת החוק הפרטית הוגשה ע"י ח"כ טלי גוטליב, נגדה מתנהלת חקירה פלילית בעקבות התבטאויות ● ההצעה מבקשת לקבוע כי לא תיפתח חקירה פלילית נגד חבר כנסת, ולא ידון בית המשפט בתביעה אזרחית נגד חבר כנסת, אלא אם הכנסת אישרה זאת ברוב של 90 ח"כים, ורק במקרים בהם המעשה לא נעשה במסגרת מילוי תפקידם

גוגל כרום / אילוסטרציה: Shutterstock, Evan Lorne

משרד המשפטים האמריקאי לוחץ על גוגל להיפרד מדפדפן כרום

משרד המשפטים האמריקאי מבקש מבית המשפט הפדרלי להורות לגוגל למכור את דפדפן האינטרנט כרום, כפתרון לתיק ההגבלים העסקיים המתנהל נגד החברה ● בבקשה נכתב כי אילוץ החברה למכור את כרום יסייע ליצירת תנאים שווים יותר עבור המתחרים בתחום ● באוגוסט האחרון נקבע כי גוגל מחזיקה במונופול בשוק החיפוש