גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות הורדת המחיר: הישראלים כבר לא מתלהבים מטסלה

שווי השוק של יצרני הרכב הפליג בחודש החולף על "אפקט טראמפ", ונסק לשיא של כל הזמנים ● אבל בשוק הרכב החשמלי הישראלי, שהוא זירת מבחן לכל יצרני הרכב בעולם, הולכת החברה ומאבדת במהירות נתח שוק ● האם מאוחר מדי עבורה לעשות קאמבק?

אילון מאסק לצד נשיא ארה''ב המיועד, דונלד טראמפ / צילום: Alex Brandon
אילון מאסק לצד נשיא ארה''ב המיועד, דונלד טראמפ / צילום: Alex Brandon

החודש הצטרפה טסלה ל"מועדון הטריליון" המצומצם והיוקרתי של חברות, ששווי השוק שלהן גדול מטריליון דולר. אבל לשווי הזה אין קשר ישיר לפעילות הנוכחית שלה בשוק הרכב. רק לשם השוואה, טסלה מכרה בשלושת הרבעונים הראשונים השנה 1.293 מיליון כלי רכב. באותה תקופה מכרה קבוצת פולקסווגן 6.5 מיליון כלי רכב, אבל היא נסחרת לפי שווי של כ-46 מיליארד דולר. קבוצת BYD, שמסרה 2.75 מיליון מכוניות חשמליות באותה תקופה, נסחרת לפי שווי של 109 מיליארד דולר.

המכונית הזו התחילה טוב, צנחה ועכשיו חוזרת לסיבוב נוסף בשוק
בלעדי | משרדי הגנת הסביבה והאוצר מגבשים תמריצי מס למסחריות חשמליות במשקל עד 4 טון

הזינוק משקף בעיקר את ציפיות המשקיעים לרווח ישיר או עקיף לטסלה מ"ההשקעה" של אילון מאסק בקמפיין הבחירות של הנשיא הזוכה טראמפ. או במילים אחרות מציפיות לרווח שמקורו ביחסי הון-שלטון.

לא ניכנס כאן לביצה הפוליטית זו, וגם לא להיגיון המוזר מאחורי מינוי האיש העשיר ביותר בעולם ל"אחראי התייעלות" של הממשל האמריקאי, שבמסגרתו הוא יהיה אחראי לפיטורים מסיביים. אבל כדי לראות מה צופן העתיד לחברה בשוק הרכב העולמי, אפשר לבחון את ביצועיה בישראל.

נתח שוק הולך ודועך

שוק הרכב הישראלי אומנם זעיר בקנה מידה גלובלי, אבל מבחינות רבות הוא "שוק מבחן" חשוב לטסלה, מהיותו שוק יבוא, שפתוח וחופשי לרכב חשמלי מכל העולם - ללא הפליה מצד הרגולטור וללא העדפות פוליטיות או לאומניות של הלקוחות.

זאת בניגוד לארצות הברית, שמציבה כיום מחסומי סחר משמעותיים בפני יצרני רכב חשמלי זרים, וסינים בפרט; בניגוד לסין וקוריאה, שם הלקוחות "מחרימים" כלי רכב מתוצרת זרה; ובניגוד לאיחוד האירופי, שהחודש הטיל מכסים גבוהים על כלי רכב חשמליים, שמיובאים מסין, למעט טסלה מודל 3 שמיוצרת בסין, וזכתה לטיפול בכפפות של משי.

לטסלה יש אומנם יתרון בישראל, בזכות היותה היצרנית היחידה עם שיווק ישיר, שאינו משלם פערי תיווך לדילרים. אבל היא עדיין מתמודדת כאן מול למעלה מ-20 מותגי רכב, שמיובאים מכל העולם, ביניהם הרבה סיניים, שמתחרים בה ישירות הן מבחינת מיצוב הדגמים והן מבחינת התמחור.

מול התחרות הזו נראה, שביצועי המכירות של טסלה רחוקים ממה שניתן היה לצפות מחברת הרכב "היקרה" בעולם. ב-2021, שנת הפריצה של טסלה לשוק הישראלי, היא תפסה נתח של למעלה מ-60% מהמכירות בפלח החשמלי בישראל. שנה לאחר מכן נתח השוק שלה נחתך ל-23%, אם כי תרם לכך "משבר הצ'יפים", שפגע בקצב הייצור העולמי, וגרם להקצאה מוגבלת מאוד של כלי רכב לישראל, ולעליית מחירים חדה שפגעה במסירות. ב-2023 כבר ביצעה החברה קאמבק מסוים במכירות, אבל נתח השוק שלה ירד לכ-14%, לאחר חיתוך מחירים.

אבל השנה, בחודשים ינואר-אוקטובר השיגה החברה נתח של 10% בלבד מהמכירות בפלח החשמלי. זאת למרות הורדת מחיר חסרת תקדים בתחילת יולי השנה, שהחזירה את מחירי הדגמים המרכזיים שלה כמעט שנתיים לאחור.

לאן נעלם הדגם המוזל?

את הירידה בנתח השוק של טסלה בישראל אפשר לייחס למספר סיבות, ואחת מהן היא היצע הדגמים המוגבל של החברה. טסלה מתמודדת גם עם "תקרת הזכוכית" שבה נתקלות יצרניות שמנסות להתרחב פלחי שוק יוקרתיים ויקרים יותר, אבל גם מ"רצפת זכוכית". כלומר העדר דגמים עממיים ונגישים יותר בהיצע שלה.

לחברה יש כיום שתי סדרות דגמים עיקריות, שלשתיהן שורשים מאד ותיקים במונחים של תעשיית הרכב. אומנם החברה יודעת "לסחוט את הלימון" של הדגמים הקיימים באופן מרשים, עם שלל עדכוני תוכנה ושדרוגים טכניים, והטסלה Y היא גם החשמלית הנמכרת מסוגה בעולם.

אבל בפלחים הזולים והנגישים יותר היא סובלת מנחיתות תחרותית משמעותית מול הסיניות החשמליות, שמתמודדות בישראל בטווח המחיר של 130-180 אלף שקל.

את הפער הזה אמור היה לסגור "דגם ה-25 אלף דולר" המיתולוגי של טסלה, שמועד השקתו נדחה שוב ושוב בשנים האחרונות. ה"דד-ליין" האחרון ציין את 2025 כמועד להשקת המכונית הקומפקטית והזולה. אולם בכנס המשקיעים באוקטובר לא נמסר תאריך קונקרטי להשקתה, וסוכנות הידיעות רויטרס אף ציטטה בימים האחרונים את אלון מאסק, כי "השקת דגם זול שאינו אוטונומי היא חסרת תוחלת".

בינתיים הסינים, הקוריאנים והאירופים כובשים את הפלחים ההמוניים והזולים, משיקים "תואמי טסלה" ונועצים דגל גם בפלחי השוק היקרים והיוקרתיים יותר, שבהם לטסלה X וטסלה S הוותיקות יש כיום מעט מאוד נוכחות.

נראה, שגם "נשק ההוזלות", שבו משתמשת החברה לעיתים תכופות כדי לשמור או להגדיל נתח שוק, הולך ומאבד אפקטיביות. לראיה, המהירות שבה הדגמים הסיניים מיהרו ליישר קו השנה עם המחירים המוזלים של טסלה בישראל, ואף לחתוך אותם כלפי מטה.

עוד לא ברור כיצד תגיב טסלה לעליית מס הקנייה המתקרבת בינואר 2025. בעבר היא נהגה להעלות מחירים במלוא גובה עליית המס, ולאחר מכן להורידם. אם תצליח לספוג את העלאת המס, וספק רב שזה יקרה, היא עשויה ליהנות מיתרון תחרותי, אם כי קצר מועד, בינואר.

מודל ניהולי בעייתי?

לצד המגבלות האובייקטיביות, שנגזרות ממדיניות המוצרים של החברה האם, ממשיכה טסלה ישראל לסבול מאסטרטגיית ניהול "רזה ומרוחק". בפלח הציים, למשל, שהוא בעל חשיבות אסטרטגית בשוק, במיוחד בפלח החשמלי, הנוכחות של טסלה מזערית. הפלח נשלט בישראל על ידי קומץ שחקנים גדולים, שיש להם קשרים ארוכי-שנים עם משווקי הרכב הוותיקים. חלקם (איוויס, שלמה סיקסט ועוד) אף נמצאים בבעלות ישירה של יבואני רכב "מסורתיים", שמייבאים רכב חשמלי.

טסלה ישראל אומנם חנכה לאחרונה מתקן מכירות ולוגיסטיקה חדש במרכז. אבל עם למעלה מ-25 אלף כלי רכב על כבישי הארץ היא עדיין מתקשה ליישר קו עם רמת השירות שמציעים היבואנים הוותיקים. לכך אפשר להוסיף היעדר יציבות בכוח האדם בחברה - רק לאחרונה הוחלף מנהל השירות הארצי אחרי שנה בתפקיד - וכנראה גם לא מעט "ניהול מרחוק" של המטה האירופי של טסלה, שנמצא באמסטרדם. האם טסלה תשלים עם נתח שוק חד-ספרתי בישראל? או שמא עוד נראה מהלכים אסטרטגיים שיאפשרו לה לבצע "קאמבק"? בינתיים החלה החברה להציע ללקוחות שנה טעינה חינם, וזה בהחלט מהלך "הארד סייל", שמעיד על זה שהחברה מיישרת קו עם תעשיית הרכב, ולא להיפך.

עוד כתבות

אולם תצוגה של טסלה. בקרוב במידטאון / צילום: Reuters, Sun xinming

שכירות ל-10 שנים: איפה יוקם אולם התצוגה החדשה של טסלה בישראל

טסלה תקים מתחם חדש ב-מידטאון תל אביב ● חברת הרכב חתמה עם ישראל קנדה על הסכם השכירות ● פתיחת אולם התצוגה, שתכנונה כולל השקעה של מיליוני שקלים, מתוכננת במהלך הרבעון השני של 2025

עופר ינאי / צילום: ראובן קפוצ'נסקי

המגעים לא הבשילו: עופר ינאי נסוג מרכישת 10% מרשת 13

רשת 13 ועופר ינאי הודיעו כי המו"מ לרכישת 10% מהחברה ע"י איש העסקים וכניסתו לבעלות ברשת 13 - לא הבשיל

המערכת של חברת סייברוואן / צילום: איציק בירן

איבדה מעל 99%: המשקיעים לא קונים את הפטנט לרכב של סייברוואן

החברה, שפיתחה טכנולוגיה שמטרתה למנוע הסחת דעת מהטלפון הסלולרי בזמן נהיגה, מדווחת על שוק ענק, אך בינתיים רושמת הכנסות זעומות והפסדים

גאוטם אדאני, ראש קבוצת אדאני / צילום: APSEZ

כתב אישום על הונאת ענק: הבעלים ההודי של נמל חיפה מסתבך

המיליארדר גאוטם אדאני ושני בכירים נוספים מואשמים בקשירת קשר לביצוע עבירה, בפרשה בה לפי החשדות הם השיגו מימון מגורמים בארה"ב ובעולם "על בסיס מסמכים שיקריים" ● בנוסף הם מואשמים בכך שהסכימו לשלם שוחד של כ-250 מיליון דולר לגורמים ברשויות בהודו

שוטר במכרה זהב לא־חוקי בבוריטיקה, קולומביה / צילום: Reuters, LUISA GONZALEZ

כנופיית סמים גנבה 3 טונות של זהב במבצע שוד מושלם כל כך, שהוא עדיין נמשך

במהלך השנים האחרונות, ארגון פשע שודד את אחד ממרבצי הזהב הגדולים ביותר בקולומביה השייך לענקית כרייה סינית ● החברה מעריכה כי נגנב ממנה זהב בשווי של כ־200 מיליון דולר ומפנה אצבע מאשימה לממשלה: "איך ייתכן שהרשויות לא פועלות נגד זה?"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; קוואלקום נפלה ב-6%, טרגט צללה ב-20%

נאסד"ק ירד ב-0.2% ● מישל באומן, חברה במועצת המנהלים של הפד: "ההתקדמות בהפחתת האינפלציה נתקלת בקשיים" ● על רקע החשש מהסלמה במלחמת אוקראינה-רוסיה, בורסות אירופה נסגרו בירידות זה היום הרביעי ברציפות ● ישראליות בוול סטריט: למונייד, וויקס וגלובל אי זינקו ● הביטקוין מעל 94 אלף דולר ● אנבידיה שוב עקפה את הצפי, המשקיעים מאוכזבים מהתחזית

מלחמת המטבעות בין האירו לדולר חוזרת / אילוסטרציה: Shutterstock

המשקיעים בעולם רוכשים דולרים. האירו מפסיד בגדול ומה ההשלכות על השקל?

הדולר מתחזק בעקביות מול רוב המטבעות מאז הבחירות בארה"ב, ומתקרב לנקודת שוויון מול האירו ● מי שעשויה להרוויח מהמצב היא גרמניה שנקלעה לתקופה קשה, ופיחות במטבע יהפוך את היצוא שלה לאטרקטיבי יותר ● וגם: הסיבות לכך שהשקל דווקא מתחזק

הקמפוס המתוכנן באזור מחלף גלילות / הדמיה: גלעד לן

סולאראדג' מחפשת שוכר משנה בקמפוס החדש. ומה המחיר למ"ר?

נכון לעכשיו מחפשת סולאראדג' שוכר לקומה אחת, בקמפוס בגלילות שבונה עבורה עזריאלי, ואמור להיפתח בעוד כמה חודשים ● המחיר המבוקש: כ-120 שקל למ"ר • שווי השוק של החברה, שהגיע בשיא כבר ל־20 מיליארד דולר, עומד היום על פחות מ־600 מיליון דולר

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

ארדואן הכריז על חרם? המפעל של דלתא בטורקיה עובד כרגיל

מדוחות חברת דלתא עולה כי בבעלותה מפעל לייצור גרביים בטורקיה, שאחראי ל-3% מהכנסותיה – ופעילותו לא נפגעה למרות הצהרות נשיא טורקיה ● גוגל ואוניברסיטת רייכמן פותחות שלוחה חיפאית לבית הספר להייטק, וקבוצת מר פותחת מפעל שלישי בדרום ● אירועים ומינויים

עו''ד עמית בכר בדיון בוועדת החוקה בנושא תקציב לשכת עורכי הדין, היום / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

"מאפיה", "עסקן סוג ז'": דיון סוער בהצעת החוק לשליטה בתקציב לשכת עורכי הדין

ועדת החוקה התכנסה לדון בהצעת החוק המעבירה את השליטה בתקציב של לשכת עורכי הדין לשר המשפטים ● הדיון התפוצץ פעמיים בעקבות חילופי האשמות, ויו"ר הוועדה, שמחה רוטמן, האשים את הלשכה בבריונות והרחיק את ראש הלשכה, עו"ד עמית בכר

אילוסטרציה: Shutterstock

ההורים נתנו כסף במתנה לרכישת דירה, ואז הזוג התגרש. מה קבע ביהמ"ש?

בני זוג רכשו דירה תמורת 1.8 מיליון שקל, כשסך של 300 אלף שקל שולם ע"י הורי האישה ● כשזו התגרשה, הוריה תבעו שהבעל לעבר ישיב להם את הסכום שהשקיעו בדירה, לטענתם במסגרת "מתנה על-תנאי" ● כיצד הכריע בית המשפט?

יאיר אבידן / צילום: אייל טואג

גבר על מנהל רשות המסים לשעבר: יאיר אבידן נבחר לדירקטוריון בנק הפועלים

אבידן גבר בהתמודדות על ראש ראשות המסים לשעבר, ערן יעקב ● לאבידן יש קריירה ארוכה ועשירה בענף הבנקאות, והוא אף שימש במשך כשלוש שנים כמפקח על הבנקים ● המאבק הבא בבנק: היורש ליו"ר בנק הפועלים ראובן קרופיק, שיסיים תשע שנות כהונה

רס''ן במיל' זאב (ז'אבו) חנוך ארליך ז''ל / צילום: דובר צה''ל

זאב ארליך, אזרח ישראלי בן 71, נהרג בהיתקלות בלבנון

רס"ל (במיל') איתן בן עמי, לוחם ביחידת המילואים של מגלן שבעוצבת הקומנדו, נפל בקרב בדרום לבנון ● השליח האמריקאי עמוס הוכשטיין הגיע לישראל - אחרי ביקור בן יומיים בביירות ● מזכ"ל חיזבאללה בנאום: "יכולים להמשיך לאורך זמן" ● מטח לקריית שמונה הוביל להרס רב, ואחד הבתים בעיר נחרב לחלוטין • ארה"ב לעיראק: מיצינו את כל המאמצים מול ישראל למנוע תקיפה בשטחכם ● עדכונים שוטפים

פועלים עובדים באתר בנייה / צילום: Shutterstock

האבטלה בשפל והשכר עולה בקצב מהיר, עכשיו נותר לראות איך ישפיעו הגזירות

שיעור האבטלה הוא "הנמוך ביותר מאז ימי בן גוריון", כך לפי מומחים, אבל גם הביקוש לעובדים חדשים לא עולה ● בצל הגזירות הכלכליות והעלאת המע"מ, האנליסטים חלוקים לגבי ההשפעה שתהיה על השכר שלנו, וממילא גם על כיוון האינפלציה

חריש / צילום: Shutterstock

הצלחה חלקית: מכרז קרקע ל-50 דירות בחריש נותר ללא הצעות

אושרה להפקדה תוכנית לבניית כ-500 דירות חדשות בחולון ● יזמים הגישו הצעות רק ל-167 מתוך 216 הדירות ששווקו במכרז בחריש ● חברת גבאי רוכשת את חברת מיי טאון התחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בת"א; מלם תים זינקה ב-10%, תדיראן גרופ ב-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● עונת הדוחות בתל אביב צוברת תאוצה; בין המדווחות היום: אל על, ישראכרט וסלקום ● אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות הערב, והאנליסטים אופטימיים ● ענקית השבבים קוואלקום מפרסמת תחזית הכנסות אופטימית ● ובמיטב מעריכים: "שוק המניות האמריקאי יקר מדי ואופטימי מדי"

תומר ראב''ד יו''ר קבוצת בזק / צילום: אוראל כהן

משפרות רווח ומקטינות חוב: מניות התקשורת בת"א זינקו בעשרות אחוזים

לאחר תוצאות חזקות לפרטנר שהובילו לזינוק במניה, מדווחת בזק על תוצאות בהתאם לתחזיות, עם גידול בעסקי הליבה ● היו"ר תומר ראב"ד: "העניין מצד משקיעים זרים גדל, אבל עדיין אין משהו משמעותי" ● וגם: המהפך הקטן בשוק הסלולר

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לראשונה מזה חודשים: איתותים על אפשרות להורדת ריבית

ביום שני הבא יפרסם בנק ישראל את החלטת הריבית האחרונה לשנת 2024, והוא צפוי להשאיר אותה ללא שינוי ● אך בינתיים בשווקים מתחילים לצפות את סוף המלחמה, ושם כבר רואים את הורדת הריבית באופק

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה שוב עקפה את הציפיות; המניה ירדה במסחר המאוחר

זהו הרבעון התשיעי ברציפות בו החברה עקפה את ציפיות האנליסטים ● החברה הרוויחה 81 סנט למניה, ההכנסות היו 35 מיליארד דולר, זינוק של 94% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה ● ההכנסות ממרכזי הנתונים היו 30.1 מיליארד דולר, יותר מפי שניים מהרבעון המקביל ● תחזית ההכנסות לרבעון הרביעי, אף שהיא גבוהה מממוצע תחזיות האנליסטים, מאכזבת את המשקיעים

גוגל כרום / אילוסטרציה: Shutterstock, Evan Lorne

משרד המשפטים האמריקאי לוחץ על גוגל להיפרד מדפדפן כרום

משרד המשפטים האמריקאי מבקש מבית המשפט הפדרלי להורות לגוגל למכור את דפדפן האינטרנט כרום, כפתרון לתיק ההגבלים העסקיים המתנהל נגד החברה ● בבקשה נאמר כי אילוץ החברה למכור את כרום יסייע ליצירת תנאים שווים יותר עבור המתחרים בתחום החיפוש ● באוגוסט האחרון נקבע כי גוגל מחזיקה במונופול בשוק החיפוש