גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחילתה של מגמה? מחירי הדירות עברו לירידות לראשונה זה 9 חודשים

ירידה של 0.1% במדד מחירי הדירות, לאחר חודשים רצופים של עלייה, מסמנת כי שוק הנדל"ן עשוי לחזור לשפל הכבד של 2023 ● מה גרם לזינוק הדרמטי דווקא בראשית המלחמה, למה הרוכשים מחפשים עכשיו דירות "עממיות" יותר, ובאילו ערים המחירים ממשיכים לטפס?

חיפה / צילום: Shutterstock
חיפה / צילום: Shutterstock

האם שוק הדירות רושם שינוי? אחרי 9 חודשים שבמהלכם מדד מחירי הדירות רשם רק עליות, במדד האחרון חלה ירידה חודשית, אמנם קלילה וזניחה של 0.1%, אך עדיין מינוס. בצירוף נתונים נוספים שפורסמו בשבוע שעבר, ניתן להעריך ששוק הנדל"ן בדרך לחזור לשפל הכבד של 2023.

ההתמתנות בעליות המחירים החלה כבר לפני כחצי שנה. בשישה מתוך שבעת המדדים האחרונים נרשמה ירידה בממוצע עליות המחירים. אמנם מדד יוני־יולי האחרון היה גבוה מקודמו, אך מדובר בחריג, ובלעדיו מגמת ההתמתנות בעליות היתה רציפה. הדבר מעיד שהמינוס הקטנטן שנרשם במדד האחרון לא הגיע כרעם ביום בהיר.

במבט רחב יותר, על עשרת החודשים האחרונים, עולה כי מדד מחירי הדירות עלה ב־6.8%, אך שני שלישים מהעלייה נרשמו בחמשת החודשים הראשונים ורק שליש בחמישה האחרונים. הדבר מראה שגל העליות כבה מהר.

המחירים זינקו במלחמה

ככלל, החריג הגדול ביותר הוא גל עליות המחירים שפקד את המדינה במלחמה. הוא מתרחש בתקופה פוליטית, כלכלית וביטחונית קשה - רקע שלרוב מדכא את שוק הנדל"ן ומהווה תורם אקטיבי לירידות מחירים. והנה, לא רק שהמחירים עלו - הם ממש זינקו בחודשיה הראשונים, וזאת לאחר 8 ירידות חודשיות רצופות במדד מחירי הדירות ב־2023. אז מה קרה?

אחת ההערכות היא שציבור רחב חיפש בנרות דירות עם ממ"ד, מה שבא לידי ביטוי ברכישה מוגברת של דירות חדשות ושל דירות יד שנייה צעירות יחסית. מוערך שהחיפוש אחר מרחב מוגן הוא אחד מהגורמים הראשיים שתרמו לעליית המחירים, במיוחד בדירות יד שנייה. אלה רשמו עליות גדולות יותר מאשר הדירות החדשות.

ואולם בסופו של דבר נראה שהכלכלה אומרת את שלה והנסיבות המיוחדות של המלחמה מיצו פחות או יותר את השפעתן על מחירי הדירות. בסופו של דבר הריבית הגבוהה ועליות המחירים מקשות יותר ויותר על רכישת דירות בימים אלה, ומאלצות את הרוכשים לקחת משכנתאות גבוהות במיוחד. וכך, נראה כי הרוכשים בתקופה הנוכחית מחפשים נכסים מעט זולים יותר, ומתמקחים יותר על מחירי דירות שהם רוצים לרכוש.

לדוגמה, מחיר ממוצע של דירת 4 חדרים בבאר שבע ירד ברבעון השלישי בכ־13 אלף שקל (ל־1.31 מיליון שקל) בהשוואה למחירה ברבעון השני. מגמה דומה נצפתה גם בהרצליה, בחיפה ובראשון לציון - שם ירד המחיר בקרוב ל־150 אלף שקל, ל־2.46 מיליון שקל. דווקא בתל אביב המחירים הממוצעים של דירות 4 חדרים עלו ברבעון השלישי בכ־40 אלף שקל (ל־4.87 מיליון שקל), ועוד עליות נרשמו ברמת גן ובנתניה.

התקרה של הקבלנים

מבצעי המימון וההטבות של היזמים רשמו הצלחה יפה מבחינת הגדלת המכירות, וסיפקו מעין "הנשמה" לשוק שהיה מצוי בתרדמת. בחודשים האחרונים, נראה שהקבלנים נתקלו בתקרה שאינם יכולים לפרוץ, והשוק נעצר.

אין מידע מדויק על מבצעי ה־80/20, שכן הם לא תועדו מעולם באופן מסודר. הרקע להגייתם בסוף 2022, כשקצב מכירת הדירות החדשות ירד לרמות השפל של 2018 בעוד שהיצע הדירות היה גבוה ב־40% בהשוואה למספרן באותו שפל. הדבר גרם ליזמים ולבנקים המלווים לחפש דרכים להפטר מהמלאי הגדול. הפטנט הזה לא רק דוחה את רוב התשלומים על הדירות, אלא גם כולל הנחות משמעותיות, עקב הפטור שמקבלים הרוכשים מהצמדות שונות.

השפעת המבצעים הללו החלה להיות מורגשת במחצית השנייה של 2023. בתוך כשנה נרשמה עלייה של כ־65% במספר העסקאות שבוצעו בדירות חדשות (אחרי ניכוי הדירות שנמכרו במסגרת תוכניות הדיור המסובסד נוסח "מחיר למשתכן"). השיא נרשם בחודש יוני האחרון.

ואולם, יש גבול למה שניתן לעשות בשוק שנמצא במשק רווי בבעיות, כמו המשק הישראלי של 2024. אחרי העלייה היפה, נראה שהמבצעים הגיעו לסוג של תקרה והשוק נבלם. במהלך הרבעון השלישי נרשמה ירידה ממוצעת של יותר מאחוז לחודש במכירת הדירות החדשות. כשמנכים את הדירות שנמכרו במסגרת התוכניות המסובסדות, הירידה גדולה אף יותר.

באשקלון למשל נרשמה ירידה של 23% במספר הדירות החדשות שנרכשו ברבעון השלישי בהשוואה לרבעון השני, בפתח תקווה הירידה היתה של 22%, בראשון לציון 30%, ברמת גן 25% ובבאר שבע 27%.

האם זו תופעה רבעונית, או מגמה? נראה שמדובר במגמה, שכן במקביל בנק ישראל החל להילחץ מהמבצעים הללו, בנק לאומי - מהראשונים להתיר מבצעים כאלה ליזמים - החל להגביל אותם, ורשות המסים החלה לשים עין על רוכשי הדירות ולבחון אפשרות להטיל עליהם מיסוי נוסף. כל אלה לא מנבאים עתיד ורוד לשיטה.

הפרדוקס הירושלמי

המחוז שמוביל את ירידות המחירים הוא ירושלים. מבחינת עסקאות נדל"ן, כ־70% מהעסקאות במחוז זה מתבצעות בירושלים העיר, וכמעט 30% בבית שמש. במחוז נרשמו בכל אחד מחודשי הרבעון השלישי של השנה ירידות מחירים, בשיעור כולל של 1.7%. מצד שני, במחוז זה נרשם מספר העסקאות הרבעוני הגבוה ביותר בשנתיים האחרונות (יותר מ־2,500 עסקאות). לכאורה, שני נתונים סותרים.

ואולם מחירי העסקאות שבוצעו בבירה, יכולים לרמז מה קרה. מחיר עסקה ממוצעת שבוצעה ברבעון השלישי של השנה, היה נמוך ב־5% מזה שבוצע ברבעון השני.

השינוי במחירי הדירות תלוי בגודלן. דירות 4 חדרים הוזלו ב־1.3% בין הרבעון השני לשלישי , ואילו בדירות 5 חדרים דווקא נרשמה עלייה של 3% (בדירות הגדולות יותר נרשמה ירידה של כ־9% אך המדגם קטן מידי). דבר בולט אחר בירושלים הוא העדפות הרוכשים, שכללו בעיקר דירות קטנות של עד 3 חדרים. אלה רשמו יציבות יחסית במספר העסקאות ברבעונים השני והשלישי, בעוד שנרשמה ירידה גדולה בעסקאות של הדירות הגדולות יותר.

חלק מההסבר לירידות נעוץ במכירה מאסיבית של דירות במסגרת תוכניות הדיור המסובסד בשכונות רמות וגבעת המטוס, שהורידה מהמחירים הממוצעים. חלק אחר נעוץ בתושבי החוץ, שפוקדים את ירושלים ואת בית שמש בגלים. מספרם אמנם לא גבוה, אך הם מרכזים את הרכישות שלהם במועדים סמוכים, כך שההשפעה על המחירים עשויה ללחוץ כלפי מעלה כשהם רוכשים - וכלפי מטה, בתקופה שלאחר הרכישות.

ואולם ככלל, המסר שעולה מהמספרים הוא שציבור הרוכשים הירושלמי חיפש ברבעון השלישי של השנה דירות עממיות יותר מאלה שנרכשו ברבעון השני, והיה מוכן לשלם בסוף ספטמבר כ־40 אלף שקל פחות בממוצע.

עוד כתבות

סייארה. מימין: תמר בר-אילן ויותם שגב שהקימו את החברה / צילום: מנש כהן

בתוך כחצי שנה: חברת הסייבר הישראלית שהכפילה את השווי שלה ל-3 מיליארד דולר

את סבב הגיוס הנוכחי של סייארה הובילו הקרנות אקסל וספייר ונצ'רס בהשתתפות משקיעים קיימים, בהם סקויה וקרן ההון סיכון האמריקאית רד פוינט ● סבב הגיוס הקודם של החברה, שנערך באפריל האחרון, היה לפי שווי חברה של 1.4 מיליארד דולר ● לפני כחודש רכשה סייארה סטארט-אפ צעיר גם הוא בתחם אבטחת המידע בשווי של 162 מיליון דולר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה שוב עקפה את הציפיות; המניה ירדה במסחר המאוחר

זהו הרבעון התשיעי ברציפות בו החברה עקפה את ציפיות האנליסטים ● החברה הרוויחה 81 סנט למניה, ההכנסות היו 35 מיליארד דולר, זינוק של 94% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה ● ההכנסות ממרכזי הנתונים היו 30.1 מיליארד דולר, יותר מפי שניים מהרבעון המקביל ● תחזית ההכנסות לרבעון הרביעי, אף שהיא גבוהה מממוצע תחזיות האנליסטים, מאכזבת את המשקיעים

ביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock

מחזיקים מטבע דיגיטלי בחו"ל? בקרוב, המידע עליכם יגיע בקלות לרשות המסים

ישראל מצטרפת לתקן ה־CRAF של ה־OECD, במסגרתו ישתפו המדינות במידע בנושא קריפטו ● המנגנון ייכנס לתוקף ב־2027, וברשויות עובדים על הטמעתו ● מומחה למיסוי: "הכרחי להשלים המהלך בגילוי מרצון" ● לאחרונה הגבירה רשות המסים את פעילות האכיפה בנושא

גאוטם אדאני, ראש קבוצת אדאני / צילום: APSEZ

כתב אישום על הונאת ענק: הבעלים ההודי של נמל חיפה מסתבך

המיליארדר גאוטם אדאני ושני בכירים נוספים מואשמים בקשירת קשר לביצוע עבירה, בפרשה בה לפי החשדות הם השיגו מימון מגורמים בארה"ב ובעולם "על בסיס מסמכים שיקריים" ● בנוסף הם מואשמים בכך שהסכימו לשלם שוחד של כ-250 מיליון דולר לגורמים ברשויות בהודו

ח''כ טלי גוטליב / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ח"כ טלי גוטליב רוצה לקדם חוק שימנע את העמדתה לדין

ועדת השרים תדון בהצעת חוק פרטית שתגביל העמדה לדין של חברי כנסת, והוגשה ע"י ח"כ טלי גוטליב, נגדה מתנהלת חקירה פלילית בעקבות התבטאויות ● ההצעה מבקשת לקבוע כי לא תיפתח חקירה פלילית נגד חבר כנסת, ולא ידון בית המשפט בתביעה אזרחית נגד חבר כנסת, אלא אם הכנסת אישרה זאת ברוב של 90 ח"כים, ורק במקרים בהם המעשה לא נעשה במסגרת מילוי תפקידם

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

צים הרוויחה מעל מיליארד דולר ברבעון; המניה מזנקת בוול סטריט

חברת הספנות צים מדווחת על זינוק של 117% בהכנסות, לאחר שמחירי ההובלה הוכפלו, ומעלה שוב את התחזית השנתית ● תחלק דיבידנד של 440 מיליון דולר ● המנכ"ל אלי גליקמן: "אין אף חברה ישראלית שהרוויחה סכום כזה ברבעון" ● "אני נזהר בדבריי על אנליסטים, אבל הם בד"כ מומחים להסביר מה היה בעבר, וקשה להם לצפות את העתיד"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בת"א; מלם תים זינקה ב-10%, תדיראן גרופ ב-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● עונת הדוחות בתל אביב צוברת תאוצה; בין המדווחות היום: אל על, ישראכרט וסלקום ● אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות הערב, והאנליסטים אופטימיים ● ענקית השבבים קוואלקום מפרסמת תחזית הכנסות אופטימית ● ובמיטב מעריכים: "שוק המניות האמריקאי יקר מדי ואופטימי מדי"

בנימין נתניהו ויואב גלנט / צילום: חיים צח-לע''מ

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט

בית הדין בהאג קיבל את הבקשה החריגה של התובע כרים חאן להוציא צווי מעצר נגד רה"מ בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט בגין פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות במסגרת המלחמה בעזה ● "נמצא יסוד סביר להאמין כי נתניהו וגלנט נושאים באחריות פלילית להכוונת התקפה נגד אוכלוסייה אזרחית" ● עוד נטען כי השניים מנעו סיוע הומינטרי ואחראים ל"הרעבה כשיטת לוחמה"

איראן וסעודיה מתקרבות, והמדינה שקוראת לחרם על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן שוקלת להפסיק ייצור דלק גרעיני, הצבא הלבנוני יאלץ להחליט האם להתעמת עם חיזבאללה או לסכן את המימון מארה"ב ואיראן וסעודיה מתקרבות ● כותרות העיתונים בעולם 

חיילים אוקראינים נחים לאחר ירי על עמדות רוסיות במחוז דונייצק, סוף אוקטובר / צילום: Reuters, Fermin Torrano

ביום ה-1,001 של הפלישה הרוסית: האם אוקראינה עוברת את סף העייפות?

תחקיר בי.בי.סי מתאר דמורליזציה חמורה בצבא האוקראיני: עריקה של עשירית מהחיילים, כמעט 100,000 ● סקר מראה כי רוב האוקראינים רוצים משא ומתן לשלום מייד ● רוסיה אינה מחוסנת. כלכלנים מעמידים בספק את יכולתה לעמוד במשימות הצבא מעבר לאמצע 2025

דינה בן-טל גננסיה, מנכ''לית אל על / צילום: דוברות אל על

תודה שטסתם: עלות שכרם של מנכ"לית אל על והיו"ר תזנק במיליון שקל לכל אחד

כפי שנחשף בגלובס, המענק השנתי של בכירי אל על צפוי לקפוץ בחצי מיליון שקל ● ובנוסף תאשר החברה תוספת שכר של כ-20% בשכרם של מנכ"לית החברה דינה בן טל-גננסיה והיו"ר עמיקם בן צבי

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

ארדואן הכריז על חרם? המפעל של דלתא בטורקיה עובד כרגיל

מדוחות חברת דלתא עולה כי בבעלותה מפעל לייצור גרביים בטורקיה, שאחראי ל-3% מהכנסותיה – ופעילותו לא נפגעה למרות הצהרות נשיא טורקיה ● גוגל ואוניברסיטת רייכמן פותחות שלוחה חיפאית לבית הספר להייטק, וקבוצת מר פותחת מפעל שלישי בדרום ● אירועים ומינויים

מטוס ארקיע בנתב''ג / צילום: Shutterstock

החברות הישראליות קיבלו אישור להפעיל טיסות ישירות לניו יורק, אבל יש להן תנאי

מינהל התעופה הפדרלי אישר לחברות ישראליות, לצד אל על, להפעיל טיסות לניו יורק ● במשרד התחבורה דוחפים, אך בארקיע ככל הנראה לא מעוניינים, ובישראייר מתנים זאת בביטול "חוק טיבי" המטיל על חברות התעופה חובות צרכניות ● מה יקרה למחירים אם יוסרו המכשולים?

גיורא בר-דעה, לשעבר מנכ''ל קבוצת שטראוס / צילום: איל יצהר

שנתיים וחצי אחרי הריקול, בשטראוס החליטו: נושאי המשרה לא ייתבעו

ועדת התביעות הבלתי תלויה קבעה כי התהליכים הניהוליים בשטראוס והנהלים לפני אירוע הריקול ב-2022 היו תקינים; וכי לא הוצגו ראיות להפרת חובת אמונים של מי מחברי הדירקטוריון, נושאי המשרה או בעלי התפקידים בחברה ● לפיכך, נקבע כי אין מקום להגיש נגדם תביעות

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

מזרחי טפחות: הרווח הנקי זינק ב-30% ל-1.4 מיליארד שקל

התשואה על ההון הגיעה לרמה גבוהה ביותר עד כה בקרב הבנקים הגדולים - 19% ● בדומה למתחרים, מזרחי טפחות הציג צמיחה חדה באשראי לציבור

אילוסטרציה: Shutterstock

ההורים נתנו כסף במתנה לרכישת דירה, ואז הזוג התגרש. מה קבע ביהמ"ש?

בני זוג רכשו דירה תמורת 1.8 מיליון שקל, כשסך של 300 אלף שקל שולם ע"י הורי האישה ● כשזו התגרשה, הוריה תבעו שהבעל לעבר ישיב להם את הסכום שהשקיעו בדירה, לטענתם במסגרת "מתנה על-תנאי" ● כיצד הכריע בית המשפט?

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

148% בשלושה שבועות: המניה הישראלית שהפתיעה והקשר לשורטיסטים

מניית הביטוח הדיגיטלי למונייד יותר מהכפילה את ערכה בעקבות דוחות כספיים שהפתיעו את השורטיסטים והגדילו את הביקוש למניה ● גם בחירתו של טראמפ ותחזיות ההנהלה תרמו לזינוק

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

מירי רגב לא האריכה את הקדנציה, ועכשיו חברת נתיבי איילון פועלת ללא יו"ר

מקסין פסברג, שמונתה ליו"ר הדירקטוריון ב־2021 ע"י מרב מיכאלי, עזבה השבוע את תפקידה, לאחר שרגב בחרה שלא להאריך לה את הקדנציה ● הטענות המושמעות בענף נגד רגב הן שהיא נוהגת להשתלט על חברות תשתית ממשלתיות דרך יו"ר הדירקטוריון, המנכ"ל ושומרי הסף

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בזן: רווח של 95 מיליון דולר בשלושת החודשים, והפסד ברבעון

קבוצת בתי זיקוק נפט דיווחה על הפסד של 15 מיליון דולר לעומת רווח ברבעון המקביל לאור צמצום רווחי הזיקוק ● מנכ"ל בזן מדגיש: "בתקופת הדוח חלה ירידה בסביבת המרווחים, אך מרווחי הסולר והבנזין נותרו ברמה גבוהה ביחס לממוצע הרב-שנתי"

שוטר במכרה זהב לא־חוקי בבוריטיקה, קולומביה / צילום: Reuters, LUISA GONZALEZ

כנופיית סמים גנבה 3 טונות של זהב במבצע שוד מושלם כל כך, שהוא עדיין נמשך

במהלך השנים האחרונות, ארגון פשע שודד את אחד ממרבצי הזהב הגדולים ביותר בקולומביה השייך לענקית כרייה סינית ● החברה מעריכה כי נגנב ממנה זהב בשווי של כ־200 מיליון דולר ומפנה אצבע מאשימה לממשלה: "איך ייתכן שהרשויות לא פועלות נגד זה?"