גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אי השוויון בישראל במספרים: 60 משקי בית בישראל הכניסו כ-250 מיליון שקל בממוצע

מחקר של רשות המסים מראה כי במהלך 8 שנים הכניסו משקי הבית בישראל 89 מיליארד שקל הכנסות הוניות בשנה ● יחד עם זאת, 68% מההכנסות הללו היו במאיון העליון, שמהווה 1% מהאוכלוסייה בלבד

המחקר מספק מידע בנוגע להכנסות הכלכליות של משקי בית בישראל / צילום: Shutterstock
המחקר מספק מידע בנוגע להכנסות הכלכליות של משקי בית בישראל / צילום: Shutterstock

60 משקי בית בישראל (0.02% ממשקי הבית בארץ) הכניסו כ-15 מיליארד שקל בשנת 2021 - כ-250 מיליון שקל בממוצע למשק בית. הכנסתם ההונית מהווה כ-12% מכלל ההכנסות ההוניות של כלל המשק. רוב רווחי ההון, כ-63%, התקבלו ממכירת נכסים, רובם לא נכסי נדל"ן (כ-60% מכלל ההכנסות). הכנסות מדיבידנד היוו כשליש מההכנסות בקבוצה. 

מנהל רשות המסים: "לבטל את הפטור על שכירות מנדל"ן"
הקבלנים ידווחו על מבצעי 20/80 במערכת רשות המסים

0.4% ממשקי הבית בעלי ההכנסות ההוניות בשנת 2021 (כ-1,300 משקי בית) היו בעלי הכנסות הוניות של 100-10 מיליון שקל בשנת 2021 ואחראים על כרבע מכלל ההכנסות ההוניות. מקורות ההכנסה המרכזיים בקבוצה זו הם רווח הון ממכירת נכסים שאינם נדל"ן (כמחצית) והכנסה מדיבידנד (כ-30%). 

כ-5% ממשקי הבית להם הכנסות הוניות ב-2021 (כ-17 אלף משקי בית), היו בעלי הכנסה הונית של 10-1 מיליון שקל והיוו כשליש מכלל ההכנסות ההוניות בישראל. בקבוצה זו, רוב ההכנסות מקורן ברווחי הון ממכירת נכסים, כאשר הכנסות ממכירת נדל"ן ומדיבידנד מהוות כל אחת כשליש מהכנסות הקבוצה, ורווחי הון ממכירת נכסים שאינם נדל"ן מהוות כ-25% מההכנסות ההוניות. 

כ-30% נוספים ממשקי הבית בעלי הכנסות הוניות כלשהן בשנת 2021 (כמעט 100 אלף משקי בית) הם בעלי הכנסות הוניות הנעות בין 100 אלף למיליון שקלים. בקבוצה זו מרבית ההכנסות הן הכנסות הוניות פירותיות, כמחצין מנדל"ן (השכרה ושבח), חמישית מההכנסות מקורן בדיבידנדים וחמישית מקורן ברווחי הון ממכירת נכסים שאינם נדל"ן. 

נתונים אלה ונוספים נחשפים היום במסגרת מחקר שמפרסמת חטיבת התכנון והכלכלה ברשות המסים על ההכנסות ההוניות של משקי הבית בישראל בשנים 2021-2013 בהתבסס על הדיווחים לרשות המסים. מהמחקר עולה, כי במהלך השנים שנבדקו, עמדה ההכנסה ההונית הכוללת של משקי הבית בישראל על ממוצע של כ-89 מיליארד שקל בשנה, אך 68% מכלל ההכנסות ההוניות היו של משקי בית מהמאיון העליון, המהווה כ-1% ממשקי הבית בישראל. 

מדד הג'יני לעומת "מדד רשות המסים"

מדובר במחקר ראשון מסוגו המספק מידע בנוגע להכנסות הוניות שמקורו בדיווחי משקי הבית לרשות המסים ולא בסקרים. למידע זה השפעה לא רק על מדידת היקף ההכנסות ההוניות בישראל, אלא גם על מדידת הכנסות משקי הבית בכלל ורמת האי שוויון בחברה הישראלית. כך למשל, בשנת 2021 ההכנסה ההונית הממוצעת למשק בית כפי שהיא מתבטאת בסקר הכנסות בית של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הייתה 1,031 שקל בחודש, בעוד שלפי מחקר זה היא עומדת על 3,631 שקל בחודש. בעקבות שילוב הנתונים מהדיווחים לרשות המסים, ההכנסה הכספית ברוטו גדלה באותה שנה ב-13% מ-19,916 שקל בחודש בסקרי הלמ"ס ל-22,516 שקל בחודש לפי המחקר, קצב הגידול של הכנסת משק הבית עולה בתקופה זו מ-1.2% ל-2.0%, ומדד הג'יני הבוחן את אי השוויון בהתפלגות ההכנסות בין עשירוני השכר עולה כתוצאה מנתוני המחקר מ-0.36 ל-0.4. 

המחקר משלים ניתוח שפרסמה לאחרונה רשות המחסים על הכנסות המאיון העליון בישראל בשנים 2021-2013, ממנה עולה כי הכנסות האלפיון העליון עומדות על כ-100 מיליון שקל הכנסות בשנה מנכסים, דיבידנד וריביות.

הפעם התרכזה הרשות בהכנסות ההוניות של כלל המשק, מונח המתייחס הן לרווחי הון ממכירת נכסים, כמו שבח ממכירת נדל"ן ורווח הון ממכירת נכסים שאינם נדל"ן כמו מניות, והן להכנסות הון פירותיות כמו שכר דירה, דיבידנד, ריבית מניירות ערך וריבית מפיקדונות. על פי המחקר, ההכנסה ההונית של משקי הבית עלתה לאורך השנים בקצב מהיר, מכ-53 מיליארד שקל בשנת 2013 לכ-124 מיליארד שקל בשנת 2021. קצב הגידול של ההכנסות ההוניות היה משמעותית מהיר יותר מזה של ההכנסות מעבודה: הגידול הריאלי השנתי הממוצע של ההכנסות ההוניות עומד על 8.5% למשק בית, בעוד הגידול הריאלי השנתי בהכנסות מעבודה של משק הבית עומד על 1.1% בלבד בתקופה זו. 

המשמעות של הנתון הזה היא ש"העשירים" הם הנהנים העיקריים מהגידול בהכנסות של משקי הבית, שכן הם בעלי הנכסים המניבים רווחי הון ממכירתם (שבח ממכירת נדל"ן, ורווח הון ממכירת נכסים שאינם נדל"ן). אי השוויון האמור בא לידי ביטוי הן בשיעור הנמוך של משקי בית שהייתה להם הכנסה הונית והן בהכנסה הגבוהה של משקי הבית שהפיקו הכנסה הונית. נמצא, כי שני שליש ממשקי הבית שהפיקו הכנסה הונית כלשהי היו במאיון העליון של ההכנסות ובממוצע לאורך התקופה 68% מכלל ההכנסות ההוניות היו של משקי בית מהמאיון העליון. בשנת 2021 עמד מספר משקי הבית בעלי הכנסה הונית על כ-312 אלף, המהווים כ-11% ממשקי הבית בישראל בלבד. כ-90% מהמשק לא נהנה מהפריבילגיה הזאת. 

משקי בית רבים בעלי הכנסה הונית נמוכה

אי השוויון בהתפלגות ההכנסות ההוניות בא לידי ביטוי גם בסוג ההכנסות ההוניות, כאשר מבין משקי הבית המדווחים על הכנסה הונית נמוכה רוב ההכנסה ההונית נובעת מהשכרת נדל"ן, בעוד שעיקר ההכנסה ההונית של בעלי ההכנסות ההוניות הגבוהות מקורו ברווח הון ממכירת נכסים (נדל"ן ושאינו נדל"ן) והכנסות מדיבידנד. שנת 2017 הייתה שנה יוצאת דופן בהכנסות ההוניות של משקי הבית בישראל, ובה נרשמו הכנסות הוניות בסך 151 מיליארד שקל, כמעט כפול מההכנסות ההוניות בשנים 2016 או 2018. הכנסות יוצאות דופן אלה נבעו בעיקרן ממבצע הדיבידנד החד-פעמי שהוחל בשנת 2017, שהביא לקפיצה של כ-60 מיליארד שקל בהכנסות הדיבידנד של משקי הבית באותה שנה. 

גם מבין משקי הבית שדיווחו על הכנסה הונית, ההכנסות ההוניות מתחלקות באופן לא שוויוני - כשני שליש מההכנסות ההוניות מופקות על ידי המאיון העליון, ומדד הג'יני של ההכנסות ההוניות (מבין משקי הבית שדיווחו על הכנסות הוניות חיוביות) עומד על 0.85. 

המחקר מראה, כי ההכנסות ההוניות בישראל מתאפיינות בזנב ארוך (מבין משקי הבית להם קיימת הכנסה הונית כלשהי), הנובע ממשקי בית רבים בעלי הכנסה הונית נמוכה יחסית של אלפי שקלים בודדים לחודש, למול משקי בית מעטים בעלי הכנסה הונית של מאות מיליוני שקלים לשנה. 

מן הנתונים עולה, כי קיימים משקי בית רבים בעלי הכנסה הונית זניחה. כחמישית ממשקי הבית בעלי ההכנסות ההוניות בשנה זו היו בעלי הכנסה הונית הנמוכה מ-10,000 שקלים, המהוות כפרומיל בלבד מסך ההכנסות ההוניות בשנה זו. כמעט מחצית ממשקי הבית בעלי ההכנסות ההוניות בשנת 2021 נמצאים בקבוצה בעלת הכנסות הוניות של 100-10 אלף שקל בשנת 2021. הכנסות אלה שייכות למשקי בית להם ההכנסה ההונית מהווה תוספת משמעותית לתקציבם - של כ-4,000 אלפים שקל לחודש - רובן הכנסות פירותיות שמקורן בהשכרת נדל"ן. נכון להיום קיים פטור ממס על השכרת דירת מגורים עד לסכום חודשי של 5,654 שקל (לשנת 2024) וכן פטור מחובת דיווח על ההכנסה מהשכרת דירת מגורים ככל שקיים פטור ממס. לכן, ברשות המסים מעריכים כי קיימות הכנסות משמעותיות נוספות מהשכרת נדל"ן שאינן נכללות בנתונים שהוצגו במחקר. 

עוד כתבות

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; הביטקוין מתקרב למחיר של 98 אלף דולר

הדאקס יורד ב-0.1% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה מעורבת ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב מחיר 97,000 דולר ● אסטרטג שווקים מזהיר מפני בריחת משקיעים משוק האג"ח האמריקאי ● והאם הריבית בארה"ב תרד מהר יותר מהתחזיות?

גוגל כרום / אילוסטרציה: Shutterstock, Evan Lorne

משרד המשפטים האמריקאי לוחץ על גוגל להיפרד מדפדפן כרום

משרד המשפטים האמריקאי מבקש מבית המשפט הפדרלי להורות לגוגל למכור את דפדפן האינטרנט כרום, כפתרון לתיק ההגבלים העסקיים המתנהל נגד החברה ● בבקשה נכתב כי אילוץ החברה למכור את כרום יסייע ליצירת תנאים שווים יותר עבור המתחרים בתחום ● באוגוסט האחרון נקבע כי גוגל מחזיקה במונופול בשוק החיפוש

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

חילן מסכמה רבעון חזק עם עלייה ברווח וההכנסות, אך המניה יורדת

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • חברת ה-IT חילן מציגה דוחות חיוביים אך מנייתה יורדת בכ-4% ● גם עזריאלי קבוצה מסיימת רבעון חיובי עם הכנסות של 1.2 מיליארד שקל

טנק רוסי בעמדת תקיפה באוקראינה / צילום: ap, משרד ההגנה הרוסי

אחרי שאיבדה יותר מ-3,500 טנקים, ברוסיה מצאו פתרון יצירתי

אזרבייג'ן מגדילה את תקציב הביטחון שלה ● תעשיית הקולנוע הרוסית נרתמת לטובת חיל השריון של פוטין ● קוריאה הצפונית מגבירה את הסיוע לרוסיה ● וגם: הכצב"ם יוצא הדופן שמתכננת סין ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רס''ן במיל' זאב (ז'אבו) חנוך ארליך ז''ל / צילום: דובר צה''ל

זאב ארליך, אזרח ישראלי בן 71, נהרג בהיתקלות בלבנון

רס"ל (במיל') איתן בן עמי, לוחם ביחידת המילואים של מגלן שבעוצבת הקומנדו, נפל בקרב בדרום לבנון ● השליח האמריקאי עמוס הוכשטיין הגיע לישראל - אחרי ביקור בן יומיים בביירות ● מזכ"ל חיזבאללה בנאום: "יכולים להמשיך לאורך זמן" ● מטח לקריית שמונה הוביל להרס רב, ואחד הבתים בעיר נחרב לחלוטין • ארה"ב לעיראק: מיצינו את כל המאמצים מול ישראל למנוע תקיפה בשטחכם ● עדכונים שוטפים

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

מירי רגב לא האריכה את הקדנציה, ועכשיו חברת נתיבי איילון פועלת ללא יו"ר

מקסין פסברג, שמונתה ליו"ר הדירקטוריון ב־2021 ע"י מרב מיכאלי, עזבה השבוע את תפקידה, לאחר שרגב בחרה שלא להאריך לה את הקדנציה ● הטענות המושמעות בענף נגד רגב הן שהיא נוהגת להשתלט על חברות תשתית ממשלתיות דרך יו"ר הדירקטוריון, המנכ"ל ושומרי הסף

תומר ראב''ד יו''ר קבוצת בזק / צילום: אוראל כהן

משפרות רווח ומקטינות חוב: מניות התקשורת בת"א זינקו בעשרות אחוזים

לאחר תוצאות חזקות לפרטנר שהובילו לזינוק במניה, מדווחת בזק על תוצאות בהתאם לתחזיות, עם גידול בעסקי הליבה ● היו"ר תומר ראב"ד: "העניין מצד משקיעים זרים גדל, אבל עדיין אין משהו משמעותי" ● וגם: המהפך הקטן בשוק הסלולר

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

148% בשלושה שבועות: המניה הישראלית שהפתיעה והקשר לשורטיסטים

מניית הביטוח הדיגיטלי למונייד יותר מהכפילה את ערכה בעקבות דוחות כספיים שהפתיעו את השורטיסטים והגדילו את הביקוש למניה ● גם בחירתו של טראמפ ותחזיות ההנהלה תרמו לזינוק

אילוסטרציה: Shutterstock

ההורים נתנו כסף במתנה לרכישת דירה, ואז הזוג התגרש. מה קבע ביהמ"ש?

בני זוג רכשו דירה תמורת 1.8 מיליון שקל, כשסך של 300 אלף שקל שולם ע"י הורי האישה ● כשזו התגרשה, הוריה תבעו שהבעל לעבר ישיב להם את הסכום שהשקיעו בדירה, לטענתם במסגרת "מתנה על-תנאי" ● כיצד הכריע בית המשפט?

מטוס אל על ממריא מנתב''ג / צילום: Shutterstock

המספרים של אל על חשפו: הקווים הכי משתלמים ובכמה עלתה ההכנסה מנוסע?

חברת התעופה רשמה שיאים חדשים של הכנסות ורווח, בעיקר בזכות הדומיננטיות שלה בטיסות לארה"ב ולאירופה ● ההכנסה הממוצעת מנוסע עלתה בשיעור דו-ספרתי, ובקופת המזומנים של החברה נצברו כבר יותר ממיליארד דולר ● גם בכירי אל על נהנים מהפריחה בעסקיה, עם תוספת של מיליון שקל כמעט לשכרם

מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

אנבידיה עקפה את התחזיות בפעם התשיעית רצוף, אז למה המניה ירדה?

החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק פרסמה אמש את דוחותיה הרבעוניים ועקפה שוב את כל התחזיות ● למרות זאת, המניה איבדה גובה במסחר המאוחר כתוצאה ממספר חששות של המשקיעים: קצב הצמיחה עדיין מסחרר אך נמוך מבעבר, והחברה מתקשה לעמוד בביקושים לשבב המתקדם שלה

אולם תצוגה של טסלה. בקרוב במידטאון / צילום: Reuters, Sun xinming

שכירות ל-10 שנים: איפה יוקם אולם התצוגה החדשה של טסלה בישראל

טסלה תקים מתחם חדש ב-מידטאון תל אביב ● חברת הרכב חתמה עם ישראל קנדה על הסכם השכירות ● פתיחת אולם התצוגה, שתכנונה כולל השקעה של מיליוני שקלים, מתוכננת במהלך הרבעון השני של 2025

סייארה. מימין: תמר בר-אילן ויותם שגב שהקימו את החברה / צילום: מנש כהן

בתוך כחצי שנה: חברת הסייבר הישראלית שהכפילה את השווי שלה ל-3 מיליארד דולר

את סבב הגיוס הנוכחי של סייארה הובילו הקרנות אקסל וספייר ונצ'רס בהשתתפות משקיעים קיימים, בהם סקויה וקרן ההון סיכון האמריקאית רד פוינט ● סבב הגיוס הקודם של החברה, שנערך באפריל האחרון, היה לפי שווי חברה של 1.4 מיליארד דולר ● לפני כחודש רכשה סייארה סטארט-אפ צעיר גם הוא בתחם אבטחת המידע בשווי של 162 מיליון דולר

דינה בן-טל גננסיה, מנכ''לית אל על / צילום: דוברות אל על

תודה שטסתם: עלות שכרם של מנכ"לית אל על והיו"ר תזנק במיליון שקל לכל אחד

כפי שנחשף בגלובס, המענק השנתי של בכירי אל על צפוי לקפוץ בחצי מיליון שקל ● ובנוסף תאשר החברה תוספת שכר של כ-20% בשכרם של מנכ"לית החברה דינה בן טל-גננסיה והיו"ר עמיקם בן צבי

מלחמת המטבעות בין האירו לדולר חוזרת / אילוסטרציה: Shutterstock

מלחמת המטבעות חוזרת: האירו נחלש מול הדולר, וזאת לאו דווקא בשורה טובה לשקל

הדולר מתחזק בעקביות מול רוב המטבעות מאז הבחירות בארה"ב, ומתקרב לנקודת שוויון מול האירו ● מי שעשויה להרוויח מהמצב היא גרמניה שנקלעה לתקופה קשה, ופיחות במטבע יהפוך את היצוא שלה לאטרקטיבי יותר ● וגם: הסיבות לכך שהשקל דווקא מתחזק

הקמפוס המתוכנן באזור מחלף גלילות / הדמיה: גלעד לן

סולאראדג' מחפשת שוכר משנה בקמפוס החדש. ומה המחיר למ"ר?

נכון לעכשיו מחפשת סולאראדג' שוכר לקומה אחת, בקמפוס בגלילות שבונה עבורה עזריאלי, ואמור להיפתח בעוד כמה חודשים ● המחיר המבוקש: כ-120 שקל למ"ר • שווי השוק של החברה, שהגיע בשיא כבר ל־20 מיליארד דולר, עומד היום על פחות מ־600 מיליון דולר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה שוב עקפה את הציפיות; המניה ירדה במסחר המאוחר

זהו הרבעון התשיעי ברציפות בו החברה עקפה את ציפיות האנליסטים ● החברה הרוויחה 81 סנט למניה, ההכנסות היו 35 מיליארד דולר, זינוק של 94% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה ● ההכנסות ממרכזי הנתונים היו 30.1 מיליארד דולר, יותר מפי שניים מהרבעון המקביל ● תחזית ההכנסות לרבעון הרביעי, אף שהיא גבוהה מממוצע תחזיות האנליסטים, מאכזבת את המשקיעים

בנימין נתניהו ויואב גלנט / צילום: חיים צח-לע''מ

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט

בית הדין בהאג קיבל את הבקשה החריגה של התובע הראשי, כרים חאן, להוציא צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט בגין פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות במסגרת המלחמה ברצועת עזה

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לראשונה מזה חודשים: איתותים על אפשרות להורדת ריבית

ביום שני הבא יפרסם בנק ישראל את החלטת הריבית האחרונה לשנת 2024, והוא צפוי להשאיר אותה ללא שינוי ● אך בינתיים בשווקים מתחילים לצפות את סוף המלחמה, ושם כבר רואים את הורדת הריבית באופק

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בשל צמצום רווחי הזיקוק: בזן עוברת להפסד ברבעון השלישי

קבוצת בתי זיקוק נפט דיווחה על הפסד של 15 מיליון דולר לעומת רווח ברבעון המקביל לאור צמצום רווחי הזיקוק ● מנכ"ל בזן מדגיש: "בתקופת הדוח חלה ירידה בסביבת המרווחים, אך מרווחי הסולר והבנזין נותרו ברמה גבוהה ביחס לממוצע הרב-שנתי"