שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
שר התקשורת שלמה קרעי וח"כ טלי גוטליב מהליכוד מתכננים להעלות ביום ראשון הקרוב בוועדת השרים לחקיקה הצעת חוק להפרטת תאגיד השידור הציבורי.
מטרת הצעת החוק היא להפריט את תאגיד השידור הציבורי על-ידי הפסקת מימון פעילותו מתקציב המדינה והעברת האחריות להפעלת שידורי הטלוויזיה שלו ושידורי הרדיו ברשת ב' לבעלות פרטית - כשנתיים לאחר אישור החוק.
● בלעדי | בממשלה רוצים לקצץ בתקציב התאגיד? יש מי שממהר לשמור על הכסף
● למרות ההתנגדות: הצעת חוק התקציב של התאגיד עברה בוועדת השרים
מתנגדי החוק תוקפים את המהלך וטוענים כי הוא נועד "להלך אימים על תאגיד השידור הציבורי" ולנסות להשתיק את קולו החשוב.
אם החוק יאושר, שלושה חודשים לאחר מכן על מועצת התאגיד להעביר לידי שר התקשורת, שר האוצר ומועצת הרשות השנייה רשימה של נכסי התאגיד. בתוך שנה מקבלת הרשימה, מועצת הרשות השנייה תפרסם מכרז לבחירת בעל רישיון לשידורי טלוויזיה. כשישה חודשים לאחר מכן מועצת הרשות השנייה תודיע על ההחלטה בדבר זוכה במכרז. אם לא ייבחר זוכה במכרז, "תאגיד השידור יחדל לקיים שידורים ויחדל מכל פעילות הקשורה לשידורים, בתום שנתיים מיום תחילתו של חוק זה".
לגבי הרדיו - לפי ההצעה, בתום שנתיים מתחילת החוק יופסקו כל שידורי הרדיו של תאגיד השידור, למעט שידורי רשת ב'. בתוך שנה ממיום קבלת הרשימה של נכסי התאגיד, תפרסם המועצה מכרז פומבי על בעל רישיון לשידורי רדיו ארצי עבור תחנת הרדיו הזו. בחוק נכתב כי בעל הרישיון לשידורי רדיו ארצי רשאי לכלול בשידוריו תשדירי פרסומות, חסות ותשדירי שירות.
"כבר לא רלוונטי"
בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב כי "תקציב התאגיד מורכב משני מקורות: תקציב ממשלתי קבוע בחוק וצמוד למדד, ותקציב המתבסס על גביית אגרת רדיו לרכב. תקציב זה עומד על סף של כ-800 מיליון שקל. מדובר בסכום גבוה במיוחד, שאפילו המאמינים בחשיבותו של שידור ציבורי נפעמים מהיקפו".
בנוסף, נכתב כי בעידן כיום של טלוויזיה רב-ערוצית ובעידן של אינרטנט בנגישות גבוהה, "הטענה שנדרש שידור ציבורי כדי לתת מענה לרב-תרבותיות הקיימת בישראל - אינה רלוונטית יותר".
לדברי השר קרעי וח"כ גוטליב, ביטול השידור הציבורי בישראל יגביר את התחרות בשוק התקשורת ויעודד שוק חופשי בתחום.
גל הצעות חוק
זו אינה הצעת החוק הראשונה בתקופה האחרונה שעוסקת בתקשורת או בתאגיד השידור הציבורי. לפני מספר שבועות, ח"כ שלום דנינו מהליכוד העלה הצעת חוק להקים ועדת מדרוג בפיקוח ממשלתי, כדי למדוד את נתוני הרייטינג של ערוצי הטלוויזיה והצגתם בשידור חי לצופים. צריך לומר כי הטכנולוגיה לפי שעה לא קיימת.
נוסף על כך, ח"כ אביחי בוארון, גם הוא מהליכוד, העלה הצעת חוק להכפיף את תקציב התאגיד לתקציב המדינה, כך שיהיה אפשר לבצע קיצוץ בדומה לכל משרדי הממשלה בצל המלחמה.
כמו כן, מספר חברי מועצת התאגיד סיימו את תפקידם לאחרונה, זאת לאחר שלא אושרה להם הארכה. בין אלה שמסיימים את תפקידם נמצא גם גיל עומר, יו"ר מועצת התאגיד.
השר קרעי צייץ בטוויטר כי "יש לציין בנוסף כי החל מרגעים אלה, בחסות היועצת המשפטית לממשלה ובג"ץ, התאגיד פועל ללא מועצת תאגיד שתפקח על בזבוז כספי הציבור והתכנים המזעזעים האלה. חדשות ואקטואליה מיותרות ומוטות ובזבוז כספי ציבור - לא בבית ספרנו. בקרוב בעזרת השם".
ח"כ גוטליב צייצה בטוויטר תמונה מתוך ראיון של ח"כ אחמד טיבי בערוץ "מכאן", וכתבה כי "בשבוע הבא, כשיעלה החוק מטעמי להפרטת התאגיד, אל תשאלו אותי למה. 'תוכנית הוקרה לגדול המרצחים יאסר ערפאת' נעצה את המסמר האחרון בארון קבורת מימון החרפה הזו. ולפני שתטענו לסתימת פיות, נבהיר כי כל אדם זכאי לדעתו ולמעשיו, אך לא על חשבונינו. שיעשה ויפעל להשגת מימון כמו בכל אמצעי תקשורת לרעיונותיו המשונים".
צריך להזכיר כי השר קרעי התבטא בעבר נגד התאגיד ובעד סגירתו. עם זאת, בפעם הקודמת, כשהמדינה סערה בצל השינויים במערכת המשפטית שקודמו בממשלה, לא היה לו רוב בקואליציה, והוא נאלץ לוותר. כעת הוא חוזר לכך.
התאגיד: "לא ירתיעו אותנו"
מתאגיד השידור הישראלי נמסר בתגובה: "פרץ ניסיונות החקיקה המתוזמר נגד תאגיד השידור, והידיעות המסולפות שמפיצים גורמים משוק הטלוויזיה שיש להם עניין בסגירת התאגיד ובהשתלטות על תקציבו הציבורי - לא ירתיעו אותנו מלהמשיך לעשות את עבודתנו העיתונאית והמקצועית - ללא מורא וללא משוא-פנים".
ממטה המאבק למען היצירה המקורית נמסר: "בימים מורכבים למדינת ישראל, בימים שהציבור זקוק למפלט ולרוח - דווקא עכשיו פועל שלמה קרעי בכל כוחותיו, יחד עם חברי הכנסת של הליכוד גוטליב, בוארון ואחרים, לחיסול התאגיד. כדברי ח"כ מתן כהנא: 'עם ישראל עדיין לא התחיל את תהליך הריפוי משנת המלחמה הקשה, ובמקום להרגיע ולחבר, מציע השר לשפוך חבית דלק על מדורת הפילוג והשיסוי'.
"אנו קוראים לכל נבחרי הציבור להתנגד לצעדים הללו, ואנו נהיה שם להיאבק בכל התוכניות של קרעי וחבריו, בכל מקום ובכל עת, ולקרוא לו להתחיל לפעול לטובת שוק התוכן והתקשורת בישראל, במקום לנסות להרוס אותו".