טנק רוסי בעמדת תקיפה באוקראינה / צילום: ap, משרד ההגנה הרוסי
מלחמת רוסיה־אוקראינה הפכה תרחישים שנראים כלקוחים מסרט למציאותיים; בה בעת, מנהיג קוריאה הצפונית, קים ג'ונג און, מוצא דרכים חדשות לסייע לידידו נשיא רוסיה ולדימיר פוטין; וסין השכנה לוקחת את עולם הכצב"מים אל הקצה. על כל זאת ועוד, בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית.
● ביום ה־1,001 של הפלישה הרוסית: האם אוקראינה עוברת את סף העייפות?
● WSJ | טילים ארוכי־טווח נכנסים לתמונה באוקראינה. אבל האם זה מאוחר מדי?
● התעשייה האווירית: ההכנסות מישראל זינקו ל־33% מהנתח
הלקוחה המשמעותית של ישראל מגדילה את תקציב הביטחון
אזרבייג'ן מתכננת להגדיל את תקציב הביטחון בשנה הבאה במיליארד דולר לכ־4.9 מיליארד דולר - כך עולה מטיוטת התקציב שהוגשה לפרלמנט בבאקו. במקור, תכננה הלקוחה המשמעותית של התעשיות הביטחוניות הישראליות תקציב ביטחון בסך כ־3.9 מיליארד דולר - אבל הנשיא אילהם אלייב החליט על העלייה המשמעותית, על רקע עליית תקציב הביטחון בארמניה.
ארמניה, הידידה הטובה של איראן בדרום הקווקז, מתכוונת להגדיל את תקציב הביטחון שלה לשנת 2025 ב־20%, לכ־1.7 מיליארד דולר. זו הוצאה נמוכה משמעותית מזו של אזרבייג'ן, אבל מעצמת הנפט האזורית מעוניינת לשמר את עליונותה הצבאית. בעקבות כך, הגדלת תקציב הביטחון מעוגנת בהעברת מיליארד דולר נוספים מהכנסות קרן הנפט של המדינה לטובת המטרה.
אזרבייג'ן מהווה לקוחה משמעותית של התעשייה הביטחונית הישראלית. היא משתמשת, בין השאר, בתותחי אטמוס של אלביט, בחימושים משוטטים מדגם הארופ של התעשייה האווירית, ובטילי נ"ט מסדרת ספייק של רפאל. אירוע מסקרן התרחש בתערוכה הביטחונית ADEX, שהתקיימה בבאקו לאחרונה. התעשייה האווירית, שגם מכרה לאזרבייג'ן לווינים, הייתה אחת משתי הספונסריות הראשיות לצד החברה הטורקית "בייקאר", אשר ה־CTO שלה הוא סלצ'וק בייראקטר - חתנו של הנשיא רג'פ טאייפ ארדואן.
התעשייה האווירית מרחיבה את השת"פ עם אזרבייג'ן לאיכות הסביבה
בזמן שביקורו של נשיא המדינה, יצחק הרצוג, בוועידת האקלים (COP 29) בוטל בשל שיקולים ביטחוניים, אחת הספקיות המרכזיות של אזרבייג'ן, התעשייה האווירית, השתתפה בפאנל שהוביל יועצו של יו"ר סוכנות החדשנות והפיתוח הדיגיטלי של אזרבייג'ן, סלאר אימאמלייב. בדיון, שעסק בשיתוף פעולה בין־לאומי בנושאי קיימות, השתתף דני פסלב, מנהל אזורי, שיווק ופיתוח עסקי של תע"א.
"השותפות עם IDDA אינה עוסקת רק בטיפוח חדשנות בשלבים מוקדמים", אמר פסלב. "אנחנו מאמינים כי קיימות וצמיחה עסקית יכולים ללכת יד ביד". הוא ציין כי הטכנולוגיות של החברה עשויות להועיל בניתוח באמצעות בינה מלאכותית של תכנון עירוני, בניטור תשתיות קריטיות ובניתוח מצב לאחר אסונות טבע. בסיכומו של דבר, אחד הפרויקטים שהוצבע כי החברה עשויה להועיל לו הוא פיתוח מעבדת תחבורה חכמה עבור אזרבייג'ן.
מפעל ביטחוני חדש באשקלון
קבוצת מר חנכה השבוע מפעל חדש של חברת טקמר באזור התעשייה הדרומי של אשקלון, שמוקדש לייצור קרונות צבאיים מתקדמים, שמותאמים לתנאי שטח קשים ולתקינה צבאית בין לאומית. מר, באמצעות חברות בנות מייצרת, בין השאר, קרונות מותאמים אישית לצרכים המבצעיים של משרד הביטחון ולתעשייה הביטחונית בישראל. המפעל החדש באשקלון מצטרף למפעל מתכת של החברה באותה העיר, ולמפעל אחר בשדרות.
לאחר חניכת המפעל, מר הודיעה כי התקשרה באמצעות חברת טקמר בהסכם עם משרד הביטחון לאספקה והטמעה של מערכות קשר לזרוע היבשה של צה"ל, בהיקף כ־30 מיליון שקל. ההזמנה מהווה הזמנת המשך מצד משרד הביטחון ברקע לשימוש אינטנסיבי במערכות. נוסף על כך, צפויה החברה לקבל הזמנה דומה בסך כ־14 מיליון שקל, כך שהסכום הכולל של ההזמנות יעמוד על כ-44 מיליון שקל יחד. אספקת מרכיבי הציוד תתבצע במועדים שונים החל מהשנה הבאה ולמשך עד חמש שנים.
בדומה לחלק הארי של התעשיות הביטחוניות הציבוריות, מניית מר נמצאת במגמת נסיקה. בשנה האחרונה, המניה זינקה בכ־244%. החברה שנמצאת בשליטת קרן פימי עוסקת באספקת פתרונות למודיעין וביטחון המולדת (HLS), למערכות צבאיות, פתרונות סייבר ותשתיות תקשורת מתקדמות למפעילי תקשורת, תכנון והקמת דאטה-סנטרים, וכן הטמעה של אתרים סלולריים ורשתות סיבים.
תעשיית הקולנוע הרוסית נרתמת לטובת חיל השריון של פוטין
מאז פלישתה לאוקראינה בפברואר 2022, רוסיה איבדה יותר מ־3,500 טנקים - כך לפי ארגון אוריקס ההולנדי, שמנטר את המלחמה. הפילוח כולל כ־2,484 טנקים שהושמדו, 158 שניזוקו, 374 שננטשו ו־553 שנלקחו כשלל. על כן, משטר פוטין פנה לכל מי שיכול לסייע, ובין השאר, הם מצאו את מבטחם בלא פחות מחברת "מוספילם" - אולפני הקולנוע שנמצאים במוסקבה.
"בשנת 2023, מסרנו לצבא יותר מ־28 טנקים מדגם T -55, שמונה מדגם PT -76, שישה נגמ"שים ושמונה משאיות שהיו במחלקה הצבאית שלנו", אמר ראש מוספילם, קארן שאחנזרוב לנשיא ולדימיר פוטין בפגישה בקרמלין. "אני ידעתי שזקוקים להם, אז פניתי למשרד ההגנה והם לקחו את הרכבים", הוא ציין. לפי אתר מוספילם, ישנם כ־200 טנקים ומשוריינים באולפנים.
קוריאה הצפונית מגבירה את הסיוע לרוסיה
קוריאה הצפונית מסייעת למלחמה של רוסיה באוקראינה בטילים, בלוחמים, וכעת גם בתותחי קוקסאן בקוטר 170 מ"מ. זהו השימוש המבצעי הראשון הידוע בתותח מאז מלחמת איראן־עיראק בשנות ה־80, בה התמודדו במשטר האייתוללות עם אמברגו, ומצאו את מבטחם בפיונגיאנג, שסיפקה עבורם אמצעי לחימה מסוגים שונים.
כעת, המנהיג העליון קים ג'ונג און פועל להרחיב את מגוון היכולות של צבאו. לאחרונה, הצבא הצפון־קוריאני ביצע ניסויים בחימושים משוטטים (מל"טים מתאבדים). במסגרת מה שנראה כניסיון למפגן כוח של פיונגיאנג, סוכנות הידיעות הממשלתית הצפון־קוריאנית הפיצה תמונות בהן המנהיג העליון נצפה משוחח על חימושים משוטטים עם מומחים.
כצב"ם הענק של סין
תאגיד המספנות הלאומי של סין (CSSC) הציג תוכנית לכצב"ם (כלי צלילה בלתי מאויש) יוצא דופן, שמעל הכול מרשימות מידותיו - עם אורך של 38-43 מטר. לצורך ההשוואה, אורך הצוללת אח"י דרקון, שבנתה טיסנקרופ עבור ישראל וצפויה לעבור לחיל הים בשנה הבאה, עומד על יותר מ־70 מטר - וזו הצוללת הגדולה ביותר שנבנתה בגרמניה לאחר מלחמת העולם השנייה.
התכנון של הכצב"ם כולל יכולת נשיאה של 8-12 טילי טורפדו, ובמידת הצורך, יכול לשאת למשימות 6-8 לוחמים, או 8-12 מוקשים. כמו כן, אותו כצב"ם יוכל לשאת 8-12 כצב"םים קטנים או ארבעה גדולים, והוא יוכל להגיע למהירות מקסימלית של 20 קשר, כשמהירות השיוט תהיה 8 קשר. טווח הכצב"ם מיועד להיות 3,000 מייל ימי בצלילה או 10,000 מייל ימי על פני המים.
רכש כחול לבן נוסף למשרד הביטחון
מנהל הרכש הביטחוני (מנה"ר) במשרד הביטחון, בשיתוף עם מנהלת המרכבה והרק״מ (מנת"ק) וחט"ל באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה בצה"ל, הודיע היום (ה') על חתימת עסקה נוספת עם חברת עשות אשקלון: רכישת ממסרות 1,500 כוח סוס קריטיים לטנקי המרכבה ולנגמ"שי הנמר בעלות כוללת של כ־172 מיליון שקל.
במהלך שנת 2024, משרד הביטחון ביצע רכש מהחברה בסך מצטבר של כ־331 מיליון שקל. מפעל עשות אשקלון מתמחה בייצור מערכות הנעה, ממסרות ומכלולים מורכבים וייחודיים לכלי רכב משוריינים (בהם מרכבה ונמר). המפעל שפועל באשקלון, מעסיק כ-500 עובדים, כאשר כ-80% מהם תושבי אשקלון, עוטף עזה ויישובי הדרום.