גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי שאיבדה יותר מ-3,500 טנקים, רוסיה מצאה פתרון יצירתי

אזרבייג'ן מגדילה את תקציב הביטחון שלה ● תעשיית הקולנוע הרוסית נרתמת לטובת חיל השריון של פוטין ● קוריאה הצפונית מגבירה את הסיוע לרוסיה ● וגם: הכצב"ם יוצא הדופן שמתכננת סין ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טנק רוסי בעמדת תקיפה באוקראינה / צילום: ap, משרד ההגנה הרוסי
טנק רוסי בעמדת תקיפה באוקראינה / צילום: ap, משרד ההגנה הרוסי

מלחמת רוסיה־אוקראינה הפכה תרחישים שנראים כלקוחים מסרט למציאותיים; בה בעת, מנהיג קוריאה הצפונית, קים ג'ונג און, מוצא דרכים חדשות לסייע לידידו נשיא רוסיה ולדימיר פוטין; וסין השכנה לוקחת את עולם הכצב"מים אל הקצה. על כל זאת ועוד, בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית. 

ביום ה־1,001 של הפלישה הרוסית: האם אוקראינה עוברת את סף העייפות?
WSJ | טילים ארוכי־טווח נכנסים לתמונה באוקראינה. אבל האם זה מאוחר מדי?
התעשייה האווירית: ההכנסות מישראל זינקו ל־33% מהנתח

הלקוחה המשמעותית של ישראל מגדילה את תקציב הביטחון

אזרבייג'ן מתכננת להגדיל את תקציב הביטחון בשנה הבאה במיליארד דולר לכ־4.9 מיליארד דולר - כך עולה מטיוטת התקציב שהוגשה לפרלמנט בבאקו. במקור, תכננה הלקוחה המשמעותית של התעשיות הביטחוניות הישראליות תקציב ביטחון בסך כ־3.9 מיליארד דולר - אבל הנשיא אילהם אלייב החליט על העלייה המשמעותית, על רקע עליית תקציב הביטחון בארמניה.

ארמניה, הידידה הטובה של איראן בדרום הקווקז, מתכוונת להגדיל את תקציב הביטחון שלה לשנת 2025 ב־20%, לכ־1.7 מיליארד דולר. זו הוצאה נמוכה משמעותית מזו של אזרבייג'ן, אבל מעצמת הנפט האזורית מעוניינת לשמר את עליונותה הצבאית. בעקבות כך, הגדלת תקציב הביטחון מעוגנת בהעברת מיליארד דולר נוספים מהכנסות קרן הנפט של המדינה לטובת המטרה.


אזרבייג'ן מהווה לקוחה משמעותית של התעשייה הביטחונית הישראלית. היא משתמשת, בין השאר, בתותחי אטמוס של אלביט, בחימושים משוטטים מדגם הארופ של התעשייה האווירית, ובטילי נ"ט מסדרת ספייק של רפאל. אירוע מסקרן התרחש בתערוכה הביטחונית ADEX, שהתקיימה בבאקו לאחרונה. התעשייה האווירית, שגם מכרה לאזרבייג'ן לווינים, הייתה אחת משתי הספונסריות הראשיות לצד החברה הטורקית "בייקאר", אשר ה־CTO שלה הוא סלצ'וק בייראקטר - חתנו של הנשיא רג'פ טאייפ ארדואן.

התעשייה האווירית מרחיבה את השת"פ עם אזרבייג'ן לאיכות הסביבה

בזמן שביקורו של נשיא המדינה, יצחק הרצוג, בוועידת האקלים (COP 29) בוטל בשל שיקולים ביטחוניים, אחת הספקיות המרכזיות של אזרבייג'ן, התעשייה האווירית, השתתפה בפאנל שהוביל יועצו של יו"ר סוכנות החדשנות והפיתוח הדיגיטלי של אזרבייג'ן, סלאר אימאמלייב. בדיון, שעסק בשיתוף פעולה בין־לאומי בנושאי קיימות, השתתף דני פסלב, מנהל אזורי, שיווק ופיתוח עסקי של תע"א.


"השותפות עם IDDA אינה עוסקת רק בטיפוח חדשנות בשלבים מוקדמים", אמר פסלב. "אנחנו מאמינים כי קיימות וצמיחה עסקית יכולים ללכת יד ביד". הוא ציין כי הטכנולוגיות של החברה עשויות להועיל בניתוח באמצעות בינה מלאכותית של תכנון עירוני, בניטור תשתיות קריטיות ובניתוח מצב לאחר אסונות טבע. בסיכומו של דבר, אחד הפרויקטים שהוצבע כי החברה עשויה להועיל לו הוא פיתוח מעבדת תחבורה חכמה עבור אזרבייג'ן.

מפעל ביטחוני חדש באשקלון

קבוצת מר חנכה השבוע מפעל חדש של חברת טקמר באזור התעשייה הדרומי של אשקלון, שמוקדש לייצור קרונות צבאיים מתקדמים, שמותאמים לתנאי שטח קשים ולתקינה צבאית בין לאומית. מר, באמצעות חברות בנות מייצרת, בין השאר, קרונות מותאמים אישית לצרכים המבצעיים של משרד הביטחון ולתעשייה הביטחונית בישראל. המפעל החדש באשקלון מצטרף למפעל מתכת של החברה באותה העיר, ולמפעל אחר בשדרות.

לאחר חניכת המפעל, מר הודיעה כי התקשרה באמצעות חברת טקמר בהסכם עם משרד הביטחון לאספקה והטמעה של מערכות קשר לזרוע היבשה של צה"ל, בהיקף כ־30 מיליון שקל. ההזמנה מהווה הזמנת המשך מצד משרד הביטחון ברקע לשימוש אינטנסיבי במערכות. נוסף על כך, צפויה החברה לקבל הזמנה דומה בסך כ־14 מיליון שקל, כך שהסכום הכולל של ההזמנות יעמוד על כ-44 מיליון שקל יחד. אספקת מרכיבי הציוד תתבצע במועדים שונים החל מהשנה הבאה ולמשך עד חמש שנים.

השקת המפעל של טקמר מקבוצת מר באשקלון / צילום: שי דרויק

בדומה לחלק הארי של התעשיות הביטחוניות הציבוריות, מניית מר  נמצאת במגמת נסיקה. בשנה האחרונה, המניה זינקה בכ־244%. החברה שנמצאת בשליטת קרן פימי עוסקת באספקת פתרונות למודיעין וביטחון המולדת (HLS), למערכות צבאיות, פתרונות סייבר ותשתיות תקשורת מתקדמות למפעילי תקשורת, תכנון והקמת דאטה-סנטרים, וכן הטמעה של אתרים סלולריים ורשתות סיבים.

תעשיית הקולנוע הרוסית נרתמת לטובת חיל השריון של פוטין

מאז פלישתה לאוקראינה בפברואר 2022, רוסיה איבדה יותר מ־3,500 טנקים - כך לפי ארגון אוריקס ההולנדי, שמנטר את המלחמה. הפילוח כולל כ־2,484 טנקים שהושמדו, 158 שניזוקו, 374 שננטשו ו־553 שנלקחו כשלל. על כן, משטר פוטין פנה לכל מי שיכול לסייע, ובין השאר, הם מצאו את מבטחם בלא פחות מחברת "מוספילם" - אולפני הקולנוע שנמצאים במוסקבה.


"בשנת 2023, מסרנו לצבא יותר מ־28 טנקים מדגם T -55, שמונה מדגם PT -76, שישה נגמ"שים ושמונה משאיות שהיו במחלקה הצבאית שלנו", אמר ראש מוספילם, קארן שאחנזרוב לנשיא ולדימיר פוטין בפגישה בקרמלין. "אני ידעתי שזקוקים להם, אז פניתי למשרד ההגנה והם לקחו את הרכבים", הוא ציין. לפי אתר מוספילם, ישנם כ־200 טנקים ומשוריינים באולפנים.

קוריאה הצפונית מגבירה את הסיוע לרוסיה

קוריאה הצפונית מסייעת למלחמה של רוסיה באוקראינה בטילים, בלוחמים, וכעת גם בתותחי קוקסאן בקוטר 170 מ"מ. זהו השימוש המבצעי הראשון הידוע בתותח מאז מלחמת איראן־עיראק בשנות ה־80, בה התמודדו במשטר האייתוללות עם אמברגו, ומצאו את מבטחם בפיונגיאנג, שסיפקה עבורם אמצעי לחימה מסוגים שונים.


כעת, המנהיג העליון קים ג'ונג און פועל להרחיב את מגוון היכולות של צבאו. לאחרונה, הצבא הצפון־קוריאני ביצע ניסויים בחימושים משוטטים (מל"טים מתאבדים). במסגרת מה שנראה כניסיון למפגן כוח של פיונגיאנג, סוכנות הידיעות הממשלתית הצפון־קוריאנית הפיצה תמונות בהן המנהיג העליון נצפה משוחח על חימושים משוטטים עם מומחים.

כצב"ם הענק של סין

תאגיד המספנות הלאומי של סין (CSSC) הציג תוכנית לכצב"ם (כלי צלילה בלתי מאויש) יוצא דופן, שמעל הכול מרשימות מידותיו - עם אורך של 38-43 מטר. לצורך ההשוואה, אורך הצוללת אח"י דרקון, שבנתה טיסנקרופ עבור ישראל וצפויה לעבור לחיל הים בשנה הבאה, עומד על יותר מ־70 מטר - וזו הצוללת הגדולה ביותר שנבנתה בגרמניה לאחר מלחמת העולם השנייה.


התכנון של הכצב"ם כולל יכולת נשיאה של 8-12 טילי טורפדו, ובמידת הצורך, יכול לשאת למשימות 6-8 לוחמים, או 8-12 מוקשים. כמו כן, אותו כצב"ם יוכל לשאת 8-12 כצב"םים קטנים או ארבעה גדולים, והוא יוכל להגיע למהירות מקסימלית של 20 קשר, כשמהירות השיוט תהיה 8 קשר. טווח הכצב"ם מיועד להיות 3,000 מייל ימי בצלילה או 10,000 מייל ימי על פני המים.

רכש כחול לבן נוסף למשרד הביטחון

מנהל הרכש הביטחוני (מנה"ר) במשרד הביטחון, בשיתוף עם מנהלת המרכבה והרק״מ (מנת"ק) וחט"ל באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה בצה"ל, הודיע היום (ה') על חתימת עסקה נוספת עם חברת עשות אשקלון: רכישת ממסרות 1,500 כוח סוס קריטיים לטנקי המרכבה ולנגמ"שי הנמר בעלות כוללת של כ־172 מיליון שקל. 

במהלך שנת 2024, משרד הביטחון ביצע רכש מהחברה בסך מצטבר של כ־331 מיליון שקל. מפעל עשות אשקלון מתמחה בייצור מערכות הנעה, ממסרות ומכלולים מורכבים וייחודיים לכלי רכב משוריינים (בהם מרכבה ונמר). המפעל שפועל באשקלון, מעסיק כ-500 עובדים, כאשר כ-80% מהם תושבי אשקלון, עוטף עזה ויישובי הדרום. 

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם ד''ר דורון אלה / צילום: חן גלילי

המומחה שמעריך: איך תגיב ארה"ב כשסין תפלוש לטייוואן?

שיחה עם ד"ר דורון אלה, מרצה בבית הספר למדעי המדינה באוניברסיטת חיפה ומומחה למדיניות החוץ והפוליטיקה של סין ● על חוסר הוודאות בסין בנוגע לכהונת טראמפ השנייה, האווירה האנטי-ישראלית בה והמחויבות האמריקאית המעורפלת להגנה על טייוואן

הקמפיין האחרון של פוקס עם עדן גולן / צילום: צילום מסך

קבוצת פוקס נכנסת להפסקת הפרסומות של ערוץ 14

לפי נתוני יפעת בקרת מדיה, מאז אוגוסט קבוצת האופנה של הראל ויזל מפרסמת בערוץ 14, אם כי במינון נמוך ● קולקציית הסופגניות של רולדין הושקה בבית החולים השיקומי בשיבא-תל השומר, ולספארי ברמת גן יש מנכ"ל חדש

וואצאפ / צילום: Shutterstock

לא אוהבים הודעות קוליות? הפיצ'ר של וואטסאפ שיחסוך לכם כאב ראש

וואטסאפ תשחרר בהדרגה במהלך השבועות הקרובים כלי פנימי שיתמלל את הקלטות השמע ● הכלי יאפשר גישה להודעות השמע עבור משתמשים שאינם יכולים לפתוח את ההקלטה, למשל אם הם נמצאים במקום רועש או בפגישה

המרכז הלוגיסטי של שטראוס בשוהם / צילום: Shutterstock, Igal Vaisman

שטראוס מוכרת את חלקה בפעילות החומוס והסלטים העולמית תמורת 900 מיליון שקל

קבוצת שטראוס מוכרת את אחזקותיה בסברה ואובלה, לחברת פפסיקו, שתרכוש את חלקה של שטראוס בפעילות (50%), תמורת כ-900 מיליון שקל ● סברה היא כיום חברת הסלטים והממרחים הגדולה בארה"ב, כאשר היא מובילת שוק החומוס ● פעילותה התרחבה גם למדינות נוספות מחוץ לארה"ב תחת המותג אובלה

פרופ' הייתם עמל / צילום: איגור פרברוב

החוקר שפורץ דרך בגילוי המקור לאוטיזם

פרופ' הייתם עמל מהאוניברסיטה העברית, המכהן בימים אלה כפרופסור אורח בהרווארד, מצא קצה חוט שיכול להוביל לפיצוח הקשר בין מולקולה שמאפיינת זיהום סביבתי להתפתחות אוטיזם ● בעקבות התגלית שלו, קיבל קונסורציום חוקרים בהשתתפותו מענק חריג לבחינת השפעתם של חומרים מזהמים על העלייה במספר המאובחנים בתסמונת ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מדוע המחקר רלוונטי גם לאלצהיימר ומגלה מה יחזיר אותו לישראל

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

מנכ"לית זמנית לחברת החדשות: הפתרון של רשת 13 לחילוקי הדעות בדירקטוריון

רשת 13 מעוניינת למנות את טלי בן עובדיה כמנכ"לית זמנית של חברת החדשות ● ברקע - התנגדות שני דירקטורים מטעם הציבור למינויה הקבוע בחברה ● דירקטוריון רשת יתכנס מחר, והמינוי הזמני יעלה להצבעה

הפגנת תמיכה בפלדשטיין מחוץ לבית המשפט המחוזי / צילום: כדיה לוי

אחרי ההפגנה: הפרקליטות עונה לטענות על רדיפה בפרשת הדלפת המסמכים מלשכת רה"מ

דובר ראש הממשלה לשעבר אלי פלדשטיין הואשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה וזכה לתמיכה מצדם של חברי כנסת מהימין בטענה כי רודפים אותו ● הפרקליטות פרסמה היום מסמך בתשובה לטענות ● עיקרי הדברים: ההדלפה עליה הואשם לא נוגעת למה שמכונה "מסמך סינוואר" ולאחר שהמסמך נאסר לפרסום על ידי הצנזורה על פלדשטיין היה לדעת כי פרסום המסמך פוגע בביטחון המדינה

פולקסווגן גולף 1.5 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-178 אלף שקל: האם הגולף החדשה תשחזר את ההצלחה?

המודל המחודש של פולקסווגן שומר על הממדים והעיצוב המוכרים, ומציע שדרוג לטכנולוגיה ולתא הנוסעים ואיכויות דינמיות גבוהות ● אלא שהמחיר מתרחק מהטריטוריה העממית ● מבחן דרכים

נתב''ג. משבר תעופה חמור / צילום: טלי בוגדנובסקי

השמיים נופלים: מה יעצור את משבר התעופה החמור שאליו נקלעה המדינה

יותר משנה מפרוץ המלחמה ונראה כי החזית מול חברות התעופה הזרות רק מסתבכת ● במשרד התחבורה עדיין לא הצליחו להעביר את התיקונים הנדרשים בחוק, ובדרך לגיבושו ניתנה הצצה ללחצי לוביסטים ופוליטיקאים ● בינתיים הבעיה לא קרובה לפתרון, ובעוד שהחברות הישראליות ממשיכות ליהנות מהמצב, בכירים בענף אומרים: "המשבר ייגמר רק כשהמלחמה תיגמר"

מורגן סטנלי, ניו יורק / צילום: Shutterstock

במורגן סטנלי מסמנים שתי מניות מבטיחות. לאחת מהן צופים זינוק של 660%

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רויאלטי פארמה וטנאיה ת'רפיוטקס הן שתי מניות ביוטק די מדשדשות בוול סטריט ● אבל לאחרונה, בנק ההשקעות הענק מורגן סטנלי פרסם עליהן המלצה חריגה, בה הוא צופה זינוק של 98% בראשונה ו־660% בשנייה ● בינתיים, שאר המשקיעים לא ממהרים להשתכנע

מנות טריות, צבעוניות וטעימות להפליא בבר הנמוך בעולם / צילום: אסף ורומי - תיירות קלי''ה

אחד החופים היפים בישראל נמצא במקום שלא חשבתם עליו

מוזיאון שמאגד 30 אמני גרפיטי מכל הארץ, תצפית עוצרת נשימה, תערוכה לאורך כביש 90 ובר כיפי שמיועד גם לילדים ● יום בקיבוץ קלי"ה שבים המלח ● חגית אברון תופרת יום

המגדל נפתח ב-2006 והיה הבטחה גדולה בשוק מגורי היוקרה במרכז מיאמי / צילום: mondialrealty.com

תעלומת נדל"ן במיאמי: מי רוכש את הדירות בבניין שהמיליארדר רוצה?

קן גריפין, המנכ"ל של קרן הגידור סיטדל, רוצה להקים את מטה החברה על שטח של כ-16 דונם במיאמי ● הבעיה: בניין דירות בן ה-22 קומות שניצב במרכז השטח, ובמשך השנתיים האחרונות נקנה דירה אחרי דירה על ידי רוכש אנונימי ● בנתיים בעלי הדירות בבניין בטוחים: גריפין הוא הקונה האנונימי

אלי פלדשטיין / צילום: רשתות חברתיות

"הבוס מבסוט": התכתבות יועצי ראש הממשלה לאחר הפרסום ב"בילד"

כתב האישום בפרשה חושף את הקשר בינו לבין יועץ רה"מ הוותיק יונתן אוריך ● בין היתר, פלדשטיין כתב לאוריך: "מה שאני בונה לך עכשיו לסופ"ש שווה מיליון דולר" ● פלדשטיין נאשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה - העבירה החמורה ביותר בתחום הריגול ● המדינה מבקשת להאריך את מעצרו עד תום ההליכים

קואגות מתקשרות אחת עם השניה בפארק הלאומי מוקלה, היכן שנמצא הפרויקט הייחודי להחזרת הקואגה / צילום: Shutterstock, Louis Lotter Photography

האם מדענים החזירו לחיים חיה שנכחדה, או פשוט יצרו זברה פחות מפוספסת?

מסע של כמעט 40 שנה לשחזר את הקואגה שנכחדה מעל פני האדמה מסתמן כהצלחה ● "כשמסתכלים על בעלי החיים המשוחזרים - הם מהווים סמל לתקווה", ציין אחד החוקרים ● אבל לא כולם מתרשמים, מבקרי המאבק לשחזור בעלי חיים טוענים כי המאבק הניב לא יותר מאשר חיקוי שטחי

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה קובעת ההחלטה של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, ומה ההשלכות המעשיות שלה?

צווי המעצר נגד ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט הוצאו ע"י בית הדין הפלילי של האג בשל חשד לביצוע פשעי מלחמה במהלך המלחמה בעזה ● מה אומרת ההחלטה, ומה ההשלכות המעשיות שלה? ● גלובס עושה סדר

סמ''ר רון אפשטיין ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמ"ר רון אפשטיין נפל בקרב ברצועת עזה

יורט לפחות טיל אחד שנורה מתימן לעבר אזור ים המלח ● שר הביטחון כ"ץ והרמטכ"ל הלוי נפגשו עם השליח המיוחד הוכשטיין • בראין דירקטור, בן 27 ממעלות תרשיחא, נרצח מירי רקטה לנהריה • גורם ביטחוני בכיר: חמאס רוצה עסקה - כבר עכשיו • בית הדין הפלילי הבין-לאומי הוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט • הותר לפרסום: סמל גור קהתי, לוחם בגדוד 13, נפל בקרב בדרום לבנון • כל העדכונים

מרב בהט, מנכ''לית דאזז ואסף רפפורט, מנכ''ל וויז / צילום: בן חכים, נתנאל טוביאס

המשקיעים המשותפים והמניות של Wiz: החברים הטובים ממיקרוסופט ממזגים את החברות שהקימו

וויז השלימה את רכישת דאזז המזהה חולשות אבטחה בקרב אפליקציות ●  מנכ"ל וויז אסף רפפורט עבד יחד עם בעלי דאזז מרב בהט במיקרוסופט והם נחשבים לחברים ● בנוסף לשתי החברות משקיעים משותפים ● סכום העסקה לא פורסם אך הוא מוערך בכ-450 מיליון דולר במזומן ובמניות וויז

יירוטים בשמי הצפון / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

לאחר כ-40 דקות: הסתיים המרדף אחר הכטב"מים

אזעקות הופעלו בקריות, באזור המפרץ ובעכו: כטב"ם אחד נפל דרומית לנהריה - אין נפגעים • בלבנון מדווחים על תקיפות בדאחיה בביירות • צה"ל תקף באזור צור שבדרום לבנון • קצין נפצע קשה בקרב בדרום רצועת עזה • צה"ל ושב"כ חיסלו את מפקד היחידה הרקטית של הג'יהאד האיסלאמי • 101 חטופים עדיין בעזה | היום ה-413 למלחמה • עדכונים בולטים

בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד שקל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סכנה ליזמים וחוסר ודאות לרוכשים: המשכנתאות הנדחות תופסות נתח הולך וגדל

בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד שקל - מדובר במספר נמוך יחסית לחמשת החודשים שקדמו לו, אך הוא ניתן להסבר בריבוי חופשות החגים ● המשכנתא הממוצעת בחודש שעבר הגיעה לרמה של 1.03 מיליון שקל ● מגזר הלוואות הבולט והבלון ממשיך להוות חלק משמעותי מכלל ההלוואות שנלקחות לדיור, ובאוקטובר הוא היווה כ-16%

עסקאות השבוע

אחרי שלושה חודשים על המדף: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בשדרות?

הדירה בשטח של 110 מ"ר נמכרה תמורת 1.3 מיליון שקל ● הרוכשים הם בני זוג שעלו לארץ לפני כחמש שנים, והמוכרים הם משקיעים שלא גרו בעיר ורצו לממש את הכסף כדי לקנות במקום אחר ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון