על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● הנפגע המפתיע מהחרם הפרו-פלסטיני: האיש הכי עשיר במלזיה
● בהשראת מלחמת רוסיה-אוקראינה: דור חדש של רחפנים עומד להיכנס לצה"ל
1ספקית הנשק של חיזבאללה רוצה להיות זו שתאכוף את הסכם הפסקת האש
בעקבות הכניסה הקרקעית של צה"ל לדרום לבנון, גילו הכוחות מצבורי נשק רבים תוצרת רוסיה. "הגילוי מאשש את מה שבישראל חשדו במשך שנים - חיזבאללה משדרג את יכולות הלחימה שלו בעזרת נשק מתקדם מתוצרת רוסיה", כך דווח בוול סטריט ג'ורנל, היום (ג').
"חלק מהנשק שנמצא בשטח, כולל טילי נ"ט מסוג קורנט תוצרת שנת 2020, נשלח לדרום לבנון בשנים האחרונות ממחסני נשק רוסים מסוריה השכנה", נכתב. בישראל מודעים לכך שחיזבאללה מחזיק במשך שנים בנשק רוסי, אך זה היה ידוע כמיושן וחלקו מתוארך לתקופת ברית המועצות. היקפי היכולת של הארגון שמתגלים כעת חושפים נשק חדש ומתקדם יותר. "הנשק הרוסי חיזק משמעותית את היכולת של חיזבאללה להתמודד עם ישראל. במיוחד לאחר שהנהגת הארגון חוסלה על ידי תקיפות אוויריות. טילי נ"ט, כמו קורנט, היו אחד מהכלים היעילים ביותר בארסנל של חיזבאללה וגרמו למותם של חיילים ישראלים רבים", נכתב בכתבה.
התגלית מעוררת חששות בישראל לגבי האפשרויות שרוסיה מעמיקה את הקשרים עם חיזבאללה, מתחת לפני השטח. בעקבות כך, אנליסטים ובכירים בישראל קוראים לשינוי ומבקשים לבחון מחדש את מדיניות החוץ של ישראל כלפי רוסיה, במיוחד לאור הגילוי כי היא תומכת צבאית באויבי המדינה. "שר החוץ גדעון סער הדגיש לאחרונה את ההשפעה של רוסיה על הארגון, ואמר כי ישראל מקווה שרוסיה תעזור לאכוף כל הסכם לפירוק חיזבאללה מנשקו, על ידי מניעת הברחת נשק מסוריה ללבנון", כך נכתב בכתבה.
שגריר ישראל ברוסיה לשעבר, התראיין לכתבה ואמר, "עלינו להבהיר לרוסים שלא נסבול כל סיוע שיגיע לחיזבאללה ולאיראן ויפגע בישראלים".
מתוך הוול סטריט ג'ורנל, מאת ענת פלד, סומר סעיד, בנויט פאוקון. לקריאת הכתבה המלאה.
2ברביעי הקרוב: שאלת הסיוע האמריקאי לישראל מגיעה לסנאט
הסנאטור היהודי-אמריקאי ברני סנדרס פרסם אתמול (ב') מאמר דעה בוושינגטון פוסט בו אמר כי הוא מתנגד לכך שארה"ב תמשיך למכור נשק לישראל, משום שהיא לטענתו מפרה זכויות אדם כאשר היא משתמשת בנשק נגד אזרחים. "לפי האו"ם, רוב הקהילה הבינלאומית וכל ארגון הומניטרי בשטח עזה, ישראל מפרה בבירור זכויות אדם בין לאומיות", כתב.
לקראת חילופי הממשל האמריקאי, ולקראת הצבעת הסנאט על בקשת הפנטגון להעביר נשק לישראל, ברביעי הקרוב, הגיש הסנאטור מספר הצעות חוק שימנעו מכירת נשק לישראל, שיובאו גם הן להצבעה ברביעי. "הסנאט צפוי להצביע על הצעת הפנטגון להעברת חבילת נשק לישראל בשווי 20 מיליארד דולר. החבילה כוללת תחמושת לטנקים בקוטר 120 ס"מ, פצצות מרגמה, מטוסי קרב מדגם F-151A ופצצות 'טיפשות' משודרגות מסוג JDAM", נכתב באתר המידל איסט איי.
מעל 100 ארגוני זכויות אזרח ואקטיביסטים פוליטיים הקוראים להפסקת אש, חתמו על מכתב הקורא לכל הסנאטורים לתמוך בהצעה של סנדרס.
במאמרו מתייחס סנדרס למתקפת חמאס על ישראל אך טוען כי התגובה למתקפה איננה מידתית. "כפי שאמרתי פעמים רבות, לישראל הייתה בבירור הזכות להגיב למתקפת הטרור המחרידה של חמאס ב-7 באוקטובר, שבעקבותיה נהרגו כ-1,200 אזרחים חפים מפשע ונחטפו 250 בני ערובה כולל אמריקאים, אבל ממשלתו הקיצונית של נתניהו לא רק ניהלה מלחמה נגד חמאס, אלא גם נגד העם הפלסטיני כולו", נכתב במאמר.
ההצבעה ברביעי הקרוב מסמנת קו פרשת מים בנוגע לתמיכה האמריקאית בישראל. "ההצבעה נחשבת להזדמנות אחרונה עבור הסנאטורים לבטא את עמדתם, בטרם תעבור השליטה לקונגרס הרפובליקאי ולממשל טראמפ בתחילת השנה הבאה", כך נכתב באתר מידל איסט איי.
מתוך הוושינגטון פוסט, מאת ברני סנדרס. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך המידל איסט איי, מאת יסמין אל-סבאווי. לקריאת הכתבה המלאה.
3דיווח: משפחות פשע גונבות את הסיוע לעזה באזורים בשליטת צה"ל
ככל שמשבר הרעב בעזה הולך ומעמיק, כנופיות מאורגנות גונבות חלק גדול מהסיוע הנכנס לאזור, והן פועלות בחופשיות באזורים הנמצאים בשליטה צבאית ישראלית, לפי גורמי סיוע, עובדים הומניטריים, חברות תחבורה ועדים, נכתב בוושינגטון פוסט. "גורמים רשמיים אמרו כי ביזה פלילית היא כעת המכשול הגדול ביותר לחלוקת סיוע בחצי הדרומי של עזה, ביתם של הרוב המכריע של העקורים הפלסטינים. חבורות חמושות של גברים הרגו, הכו וחטפו נהגי משאיות סיוע באזור מעבר כרם שלום בישראל, נקודת הכניסה הראשית לדרום עזה, כך מסרו עובדי סיוע וחברות תחבורה".
נכתב כי הגנבים, שניהלו פעולות הברחת סיגריות במהלך השנה הזו, אך כעת גם גונבים מזון ואספקה אחרת, קשורים למשפחות פשע מקומיות, לדברי התושבים. הכנופיות מתוארות על ידי משקיפים כיריבים של חמאס. בחלק מהמקרים, שרידים של כוחות הביטחון של חמאס תקפו את הכנופיות הללו באזורים אחרים של עזה.
צוין כי "תזכיר פנימי של האו"ם שהגיע לידי הוושינגטון פוסט הגיע למסקנה בחודש שעבר כי ייתכן כי הכנופיות נהנות מאישור פסיבי או אף הגנה אקטיבית מצד צה"ל. על פי התזכיר, אחד ממנהיגי הכנופיה הקים 'מתחם דמוי צבא' בשטח המוגבל ומפוקח על ידי צה"ל". נכתב כי ארגוני סיוע אומרים שהרשויות הישראליות דחו את רוב בקשותיהן לאמצעים טובים יותר לשמירה על שיירות הסיוע, כולל פניות לנתיבים בטוחים יותר, מעברים פתוחים יותר ואישור לאפשר למשטרה האזרחית של עזה להגן על המשאיות. כוחות ישראליים שנוכחו באירועים גם נכשלו בהזדמנויות מרובות להתערב בזמן שבוצעה ביזה, אומרים עובדי סיוע, פקידי או"ם, עובדי הובלה ונהגי משאיות. צוין כי צה"ל הכחיש את ההאשמות, ואמר בהצהרה כי חייליו ביצעו "צעדים ממוקדים" נגד הבוזזים "בהתמקדות במחבלים ומניעת נזק נלווה למשאיות הסיוע ולגורמי הקהילה הבינלאומית. צה"ל פועל לאפשר ולהקל על העברת הסיוע", נכתב בהודעה.
מתוך הוושינגטון פוסט, מאת קלייר פארקר, לאבדיי מוריס, הג'ר הארב, מרים ברגר, האזם בלושה. לקריאת הכתבה המלאה.
4הצעירים בפולין כבר לא תומכים אוטומטית בישראל
"בניסיון להעלות את המודעות להתעללות וההשפלה שספגו פלסטינים שנעצרו ועונו על ידי כוחות ישראלים, איגור דוברובולסקי, צייר ואמן פרפורמנס פולני, התלבש בסרבל סגול במרץ והניח שק צהוב מעל ראשו", נכתב באל ג'זירה, בכתבה שכותרתה "בפולין, שהעברת ביקורת נגד ישראל היא טאבו, הסולידריות עם עזה בעלייה".
"בסרטון של ההופעה שהועלה לאינסטגרם, הוא נראה כורע על רצפת בטון, ידיו קשורות עם רוכסן מאחורי גבו. אדם לידו בירוק חאקי שמשחק תפקיד של חייל ישראלי מחזיק מקל המעוטר בדמויות אימוג'ים צוחקים - קריצה לתוכן של פשעי מלחמה פוטנציאלים שרבים משדרים ברשתות החברתיות בהלצה. 'כשאתה רואה סרטים על השואה בטלוויזיה, הם מאוד רציניים, העבריינים מוצגים כחסרי רגשות. אבל רצח העם שמתרחש היום נראה שמאוד מצחיק את העבריינים', אמר דוברובולסקי בהתייחסו לסרטונים שהעלו חיילים ישראלים". נכתב כי במהלך השואה "נהרגו יותר משלושה מיליון יהודים בפולין הכבושה בידי הנאצים, ואלפים מתו בפוגרומים שביצעו פולנים מקומיים. בגלל הזיכרונות הטרגיים האלה, הביקורת על ישראל נותרה בגדר טאבו".
צוין כי לפי סקר של סוכנות IBRIS במאי האחרון, יותר מ-66% מהפולנים אומרים שפולין צריכה להישאר נייטרלית בסכסוך ישראל-פלסטין. רוב בני המילניום הפולנים גדלו כשהם לומדים על עוולות האנטישמיות, אם כי לא היה דיון מעמיק על טראומת השואה. זו אחת הסיבות לכך שחלקם חוששים להתייחס לנושא הישראלי-פלסטיני, אמרה לאל-ג'זירה ד"ר אווה גורסקה, המתמחה בסוציולוגיה של משפט המתמקדת במזרח התיכון. אבל הדור הצעיר בתנועה הפרו-פלסטינית, הכוללת סטודנטים שהשתלטו על בנייני אוניברסיטאות בוורשה ובקרקוב, כבר לא שותפים לפחדים של בני הודר המבוגר יותר.
מתוך'אל ג'זירה, מאת אגניאזקה פיקוליקה וילצ'סקה. לקריאת הכתבה המלאה.