נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי על רקע מטוסי F-16 אמריקאים / צילום: ap, Efrem Lukatsky
האישור של ממשל ביידן לאפשר לאוקראינה לתקוף בעומק שטח רוסיה באמצעות טילים אמריקאים יעכב את אספקת הכוחות והציוד של מוסקבה לקווי החזית - אולם מבקרים טוענים כי ההחלטה מאוחרת מדי בכדי להשפיע באופן משמעותי על שדה הקרב.
● ביידן אישר לאוקראינה לתקוף את רוסיה באמצעות טילים אמריקאים ארוכי טווח
● נשק ב-20 מיליארד דולר על הפרק: אחד הרגעים הגורליים של ישראל מתקרב
● מדוע חיילים צפון-קוריאניים מוכנים למות ברוסיה
במשך זמן רב אוקראינה התחננה בפני ארה"ב שתאפשר לה להשתמש במערכת הטילים הטקטית האמריקאית (ATACMS), כדי לתקוף ולשבש את הפעילות הצבאית של רוסיה שנמצאת קילומטרים ספורים מהחזית. הטילים יכולים לפגוע במטרות במרחק של בין 160-300 ק"מ, בהתאם לדגם, ויאפשרו לקייב לתקוף כ-200 מטרות רוסיות, כולל שדות תעופה, מחסני נשק, מרכזי אימונים וקווי אספקה, על-פי ניתוח של המכון לחקר המלחמה, בוושינגטון.
אוקראינה צפויה לפרוס את הטילים תחילה באזור קורסק שברוסיה, שם כוחות מוסקבה נאבקים בכדי להחזיר את השטח שנכבש על-ידי הצבא האוקראיני במתקפת פתע בקיץ האחרון. אוקראינה לא הגיבה על ההתפתחויות, והנשיא וולודימיר זלנסקי אמר כי "הטילים ידברו בעד עצמם".
חיזוק לצבא המותש
מתן האישור לאוקראינה להשתמש ב-ATACMS בעומק רוסיה מעניק חיזוק לצבא האוקראיני המותש, שנמצא בנסיגה איטית אך יציבה בשבועות האחרונים מול הצבא הרוסי הגדול והמצויד היטב. השפעת הטילים ארוכי-הטווח תלויה בכמות שארה"ב תשלח ובשאלה האם מוסקבה תוכל להתאים את האסטרטגיות הצבאיות שלה כדי למנוע מאוקראינה לפגוע באופן משמעותי בכוחותיה.
ארה"ב דחתה במשך חודשים את תחינות אוקראינה לקבל אישור להשתמש ב-ATACMS עמוק יותר בשטח רוסיה, מחשש להסלמה מצד מוסקבה. סגן היועץ לביטחון לאומי, ג'ון פיינר, ציין אתמול (ב') בריו דה ז'נרו כי כניסתם של חיילים צפון-קוריאנים לתמונה השפיעה על החלטת הממשל.
"ארה"ב הבהירה באופן ברור לאורך הסכסוך שנקבל את ההחלטות המדיניות שלנו בהתבסס על הנסיבות שאנו מזהים בשדה הקרב, כולל בימים ובשבועות האחרונים, בהם אנו מזהים הסלמה משמעותית מצד רוסיה, הכוללת פריסת כוחות של מדינה זרה בשטחה", אמר פיינר.
דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר כי אם ארה"ב העניקה אישור כזה, זה יהיה תחילתו של "מעגל חדש של מתיחות".
דפוס מוכר
נקיטת הזהירות של וושינגטון באספקת נשק לאוקראינה ממשיכה דפוס מוכר שליווה אותה בהתנהלות בשלוש שנות המלחמה עד כה. כך, דיונים ארוכים, לעתים קרובות מלווים בפרשנות ציבורית, העניקו לרוסיה הזדמנות להתכונן למערכה החדשה, עד שארה"ב בסופו של דבר נתנה אור ירוק.
זמן האישור הארוך של ארה"ב אפשר לרוסיה להזיז חלק מהמטרות המשמעותיות ביותר שלה, כמו מטוסים ומסוקים מחוץ לטווח ה-ATACMS, אמר מת'יו סאביל, מנהל מדעי הצבא במכון השירותים המאוחדים המלכותי, מכון מחקר להגנה. אוקראינה עדיין יכולה לפגוע במטרות אחרות, "אבל זו תהיה השפעה מופחתת לעומת המועד בו האוקראינים ביקשו לראשונה את הנשק", אמר סאביל.
"בעוד שאוקראינה נלחמת חודשים כדי להשיג נשק חדש, אישורים לפריסתו והשקעות בתעשייה הביטחונית שלה, רוסיה משיגה את מה שהיא צריכה כדי להרוג אוקראינים ולכבוש את אדמתם", כתב שר החוץ האוקראיני לשעבר דמיטרו קולבה ברשתות החברתיות.
מאות מטרות פוטנציאליות
עם זאת, היכולת להשתמש ב-ATACMS בעומק רוסיה מכניסה מאות מטרות פוטנציאליות לטווח של אוקראינה. עד כה, רוסיה הצליחה לנהל את הלוגיסטיקה שלה בקו החזית ללא חשש משיבושים. כעת, מחסני תחמושת, שדות תעופה ואזורי היערכות נמצאים כולם בטווח האוקראיני.
אחד האזורים הראשונים בהם אוקראינה יכולה לפרוס את הטילים ארוכי-הטווח הוא בקורסק, האזור הרוסי שאוקראינה מחזיקה בחלק ממנו ומתמודד עם מתקפת נגד עזה מצד רוסיה. בקורסק, רוסיה ריכזה כוחות וציוד, כולל כ-50 אלף חיילים רוסים וכ-10,000 מגויסים מצפון קוריאה. השליטה בשטח עשויה להיות קריטית במשא-ומתן פוטנציאלי, אותו הנשיא האמריקאי הנבחר דונלד טראמפ אמר שהוא רוצה לקדם.
אם הטילים ארוכי-הטווח ייפרסו בקורסק, הם עשויים לאלץ את רוסיה להעביר את אזורי ההיערכות רחוק יותר מקו החזית. כרגע הצבא הרוסי יכול לפרוס אנשים וציוד במהירות, כאשר רוב הציוד מאורגן בעמדות תקיפה במרחק של כ-30-50 ק"מ מהחזית, מחוץ לטווח של Himars, מערכת טילים קצרת-טווח שאוקראינה כבר מורשית להשתמש בה. במקרה שהציוד הזה ייסוג אחורה בתגובה למתקפות הטילים ארוכי-הטווח של אוקראינה, ייקח לכוחות הרוסיים שעות להגיע לחזית, מה שייתן לאוקראינים יותר מרחב תמרון לבצע את התקפותיהם.
מטרות פוטנציאליות משמעויות נוספות עבור טילי ה-ATACMS הן שדות תעופה המאחסנים פצצות ומסוקי תקיפה. תקיפת שדות התעופה תסייע לאוקראינים להגן על עצמם נגד ההפצצות האוויריות האכזריות שמתבצעות על-ידי השלכת פצצות דאייה רוסיות.