גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האיום על טלוויזיה ב-69 שקלים והחשש ב-freeTV: שוק התקשורת נכנס לסחרור

ההכרזה של הוט וסלקום על שיתוף-פעולה בתחום הטלוויזיה, בדומה למהלך שעליו הכריזו בקיץ yes ופרטנר, עלולה להוביל את שוק התקשורת חזרה לימי הדואופול - ולפגיעה בצרכנים ● נפגעת נוספת תהיה הפלטפורמה של קשת ו-RGE, שתהפוך לשחקנית קטנה שנלחמת בענקים

מימין לשמאל: אבי גבאי, אילן סיגל, יעקב נדבורני, טל גרנות-גולדשטיין ואלי אדדי / צילום: ינאי יחיאל, רמי זרנגר, איל יצהר, אוהד רומנו
מימין לשמאל: אבי גבאי, אילן סיגל, יעקב נדבורני, טל גרנות-גולדשטיין ואלי אדדי / צילום: ינאי יחיאל, רמי זרנגר, איל יצהר, אוהד רומנו

החשש מדואופול בשוק הטלוויזיה ופגיעה בצרכנים חזר לאחרונה אל השולחן בעקבות שתי עסקאות שנבחנות בימים אלה ברשות התחרות. הראשונה הוכרזה בקיץ, כש-yes ופרטנר הודיעו על הסכם שיתוף־פעולה ביניהן, והשנייה הוכרזה בימים האחרונים - הוט וסלקום מובילות מהלך כמעט דומה

סוף המהדורה: הילה קורח עוזבת את חדשות 13
פירוק תאגיד השידור הציבורי? הצעת החוק החדשה של שר התקשורת
5 הטעויות הבולטות של מיזם הטלוויזיה רלוונט שנסגר החודש 
משפרות רווח ומקטינות חוב: מניות התקשורת בתל אביב זינקו בעשרות אחוזים

שתי העסקאות מכוונות לאותה המטרה: פרטנר וסלקום יוכלו להקים פלטפורמת תכנים חדשה, עם תכני Sting של yes ו-Next של הוט בהתאמה. למעשה, מדובר במוצרי לואו קוסט עם תכנים ישראליים מוכרים. במקרה של הוט וסלקום, כבר בימים הקרובים יעלו תכני הוט לפלטפורמה של סלקום, מבלי לחכות לאישור רשות התחרות.

הסיבה למהלכים הללו ברורה: פעילות הטלוויזיה של סלקום ופרטנר היא הפסדית, ושתיהן רוצות לשים לזה סוף. במקרה של פרטנר, שמחזיקה 205 אלף מנויים, מדובר בהפסדים של עשרות מיליוני שקלים; ובמקרה של סלקום, שלה כ-270 אלף מנויים, מדובר בהפסד קטן יותר. בנוסף, ברבעונים האחרונים פרטנר מדממת מנויים, בעוד שסלקום רושמת עלייה יציבה בכל רבעון.

"ההסכמים האלה הם למעשה הודאה שאי־אפשר באמת למכור טלוויזיה ב-69 שקל לחודש ולהרוויח", אומר גורם בשוק אומר לגלובס. "זה מענה לקולות התרועה והחצוצרות מלפני עשור". למה זה לא עבד? בעיקר כי הצעה לצרכן שכוללת רק פלטפורמה עם תכנים עליה, אינה מספיקה. צריך גם תוכן מובדל, תכני ספורט שעולים הרבה כסף וממירים פיזיים, וכל אלה מייצרים עלויות גבוהות.

גורמים רבים מצביעים על ההסכמים האלה כעל מחסלי תחרות. בשל העובדה שגם שוק הסיבים מתחלק כעת בין שלוש שחקניות - בזק, IBC ופרטנר - הם למעשה יוצרים קבוצות שבראשן עומדות השחקניות החזקות.

בחברות מסבירים כי המהלכים דווקא יהפכו סוף-סוף את פרטנר וסלקום לשחקניות בשוק הטלוויזיה. רשות התחרות תצטרך להכריע בסוגיה, ובינתיים יש עוד שחקנית קטנה שנמצאת בבעיה גדולה: freeTV של קשת ו-RGE.

צפירת אזהרה

החשש הגדול ביותר הוא שאם רשות התחרות תאשר את שני המהלכים בין השחקניות הגדולות בשוק התקשורת, שמבוססים על שיתופי־פעולה בתחום התוכן, המצב יוביל לעליית מחירים ולפגיעה בצרכן. אבל צריך להפנות את הזרקור גם למיזם freeTV, ושם נשמעת במסדרונות צפירת אזהרה. בחברה וגם בקרב בעלי המניות נרשמים חששות רבים, לאור העובדה שמדובר בשחקן היחיד שנותר מול שתי הענקיות.

בגדול, אם חברה פועלת בכיוון הנכון ומשיגה את יעדיה, לבעלי המניות אין סיבה לצאת ממנה. אבל בקשת רואים מה קורה בשוק, ומבינים שייתכן כי בממשלה מתכננים להשית עליהם קשיים באמצעות רפורמת השידורים של שר התקשורת שלמה קרעי; ואילו RGE כבר מתמודדת עם לחצים מהפלטפורמות, בשל העובדה שהחברה גם מחזיקה במספר ערוצים וגם בעלת מניות במיזם.

גורם בשוק מסביר לגלובס כי "זה אירוע משנה שוק, וזה מעמיד את הקיום של freeTV בסיכון. קבוצת בזק וקבוצת הוט חוזרות להיות השחקניות הדומיננטיות בשוק, ומחסלות את התחרות. סלקום ופרטנר יהפכו להיות משווקות על מלא, עם אותם מחירים ובלי אלטרנטיבות אמיתיות בשוק". במילים אחרות, החברות הגדולות יוכלו לפנות תקציבים ולבנות אסטרטגיה נגד השחקנית האחרונה שנותרה במערכה.

בעבר פרסמנו בגלובס כי בשל הלחץ מצד הפלטפורמות האחרות בשוק ובצל מתחים פנימיים, ב-RGE שקלו לעזוב את המיזם ולחדול מלהיות בעלי מניות בחברה. עד כה לא התקבלה הכרעה בסוגיה, אך השבוע נודע לגלובס כי הסוגיה עלתה לשולחן פעם נוספת.

ב-RGE חווים עדיין את הלחצים המשמעותיים מצד הלקוחות - אותן פלטפורמות שעושות עכשיו מהלך משמעותי בשוק. אם המהלך יושלם, RGE עלולה לעמוד במצב בעייתי. גם קשת וגם RGE מכחישות את הפרטים, אבל המקורות ששוחחו עם גלובס מספרים על כך שהסוגיה הפכה יותר רלוונטית בצל העסקאות, ושהמתחים בתוך freeTV וכלפי הספקיות בחוץ עלו מדרגה בשבועות האחרונים.

כמה שחקניות יהיו?

התחרות בשוק נחלקת לשני נדבכים: המחיר והתוכן. לטענת החברות, מה שהוביל לעסקאות הוא העובדה שסלקום ופרטנר לא הצליחו להתחרות מבחינת התוכן, אלא רק ברכיב המחיר. הן לא הביאו תוכן ייחודי או הפקות מקור ששברו את השוק, ולכן לא באמת יצרו תחרות. "זה גרר השקעות נמוכות בתוכן גם מצד yes והוט, כי ההכנסות שלהן ירדו, והיכולת להשקיע בהפקות המקור ירדה", אומר גורם בשוק.

אם הרגולטור יאשר את המהלכים, השחקניות שיישארו בשוק הן הוט, yes ו-freeTV. "במקום חמש אלטרנטיבות, יהיו רק שלוש. מהלך כזה יגדיל את כוח המיקוח של הוט ו-yes מול ספקי התוכן ויהפוך אותן לחזקות יותר", מעריך גורם בשוק המדיה.

מי שמגן על העסקאות האלה מסביר כי סלקום ופרטנר נשארות עצמאיות בניהול הפעילות העסקית והאסטרטגית שלהן. בנוסף, לטלוויזיה של שתיהן אין כיום יתרון תחרותי, ולכן מבחינתן מדובר ב"ניסיון אחרון" לפני שהן פורשות משוק זה. ברגע שיהיה להן מוצר טוב יותר גם בטלוויזיה, גם המעמד התחרותי שלהן יעלה.

גורם בשוק המדיה מסביר כי "אם רשות התחרות תאשר את זה, כל אחד מהם יוכל לחבור גם לפלטפורמות הבינלאומיות ולהציע חבילת תוכן ישראלית, חבילת תוכן בינלאומית, ספורט ועוד - ואלה יהיו חבילות מלאות וטובות". כלומר, אין מחויבות לבלעדיות בין הצדדים.

כמה גורמים שעמם שוחחנו לצורך הכתבה הזכירו איחוד אחר שעליו דובר בעבר - בין פרטנר וסלקום - אך נבלם בשל שיקולים כמו דם רע בין הצדדים ותפיסה ששתי החברות מתחרות ביניהן יותר מאשר מול yes והוט. המהלך של yes ופרטנר היה בבחינת "שובר שוויון", ולכן סלקום נותרה עם מהלך בודד שהיא יכולה לעשות.

לסנדל את המתחרים

גורמים בשוק הטלוויזיה מצביעים על כך שהמהלך של הוט וסלקום נועד קודם כל לבלום את yes ופרטנר. "ההערכות הן שיהיה קשה לרשות התחרות לאשר את שתי העסקאות. אבל גם במקרה כזה, סלקום כבר קיבלה את דמי הרצינות שלה מהוט, והוט עשו כאן מהלך שחסם את yes".

מה שמחזק את התפיסה הזו הוא המהירות שבה סלקום הגישה את הבקשה - רק חודשיים מכניסת המנכ"ל החדש, אלי אדדי, כשאצל המתחרות התהליך לקח יותר זמן. עם זאת, האמת היא שסלקום ניסתה לחתום עסקה עם הוט במשך זמן רב. למה זה לא קרה? לפי אותם גורמים, בהוט התעקשו שהאפליקציה תהיה שלהם, ולא חיצונית של סלקום. מההודעה שיצאה על המהלך עולה כי בהוט התפשרו על כך.

אחת השאלות הראשונות שברשות התחרות יצטרכו לענות עליהן קשורה להגדרת השוק: האם רק השחקנים המקומיים רלוונטיים או שיש לקחת בחשבון גם שחקנים כמו נטפליקס ודיסני. החשש בשוק הוא ש"בעולם החדש שנבנה פה, אם לקוח של yes יגיד שהוא רוצה לעבור לפרטנר, לא בטוח ש-yes תילחם עליו. לחברות הגדולות אין תמריץ להילחם על הצרכן ולשמר אותו. זה מקרה קלאסי של מתחרים שמאבדים מוטיבציה להתחרות אחד בשני. ואז כל המחלקות שהיו צריכות לעשות את זה, יפנו את המשאבים שלהן נגד freeTV".

בעבר איימו סלקום ופרטנר שפעילות הטלוויזיה הפסדית להן, וייתכן שיצטרכו לוותר עליה. גורמים בשוק סקפטיים לגבי האיום הזה, אולם גם אם הוא יתממש, יש מי שמעריכים שזה דווקא יתדלק את התחרות בשוק - כש-470 אלף מנויים יתפזרו בין השחקניות האחרות, ועליהם תהיה מלחמה.

עוד כתבות

סייארה. מימין: תמר בר-אילן ויותם שגב שהקימו את החברה / צילום: מנש כהן

בתוך כחצי שנה: חברת הסייבר הישראלית שהכפילה את השווי שלה ל-3 מיליארד דולר

את סבב הגיוס הנוכחי של סייארה הובילו הקרנות אקסל וספייר ונצ'רס בהשתתפות משקיעים קיימים, בהם סקויה וקרן ההון סיכון האמריקאית רד פוינט ● סבב הגיוס הקודם של החברה, שנערך באפריל האחרון, היה לפי שווי חברה של 1.4 מיליארד דולר ● לפני כחודש רכשה סייארה סטארט-אפ צעיר גם הוא בתחם אבטחת המידע בשווי של 162 מיליון דולר

עופר ינאי / צילום: ראובן קפוצ'נסקי

המגעים לא הבשילו: עופר ינאי נסוג מרכישת 10% מרשת 13

רשת 13 ועופר ינאי הודיעו כי המו"מ לרכישת 10% מהחברה ע"י איש העסקים וכניסתו לבעלות ברשת 13 - לא הבשיל

מכשירי סמסונג שמייבאת סאני תקשורת / צילום: Shutterstock

החברות הישראליות קיבלו אישור להפעיל טיסות ישירות לניו יורק, אבל יש להן תנאי

מנהל התעופה הפדרלי אישר לחברות ישראליות, לצד אל על, להפעיל טיסות לניו יורק ● במשרד התחבורה דוחפים, אך בארקיע ככל הנראה לא מעוניינים ובישראייר מתנים זאת בביטול "חוק טיבי", המטיל על החברות חובות צרכניות ● מה יקרה למחירים אם יוסרו המכשולים?

איראן וסעודיה מתקרבות, והמדינה שקוראת לחרם על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן שוקלת להפסיק ייצור דלק גרעיני, הצבא הלבנוני יאלץ להחליט האם להתעמת עם חיזבאללה או לסכן את המימון מארה"ב ואיראן וסעודיה מתקרבות ● כותרות העיתונים בעולם 

טנק רוסי בעמדת תקיפה באוקראינה / צילום: ap, משרד ההגנה הרוסי

אחרי שאיבדה יותר מ-3,500 טנקים ברוסיה מצאו פתרון יצירתי

אזרבייג'ן מגדילה את תקציב הביטחון שלה ● תעשיית הקולנוע הרוסית נרתמת לטובת חיל השריון של פוטין ● קוריאה הצפונית מגבירה את הסיוע לרוסיה ● וגם: הכצב"ם יוצא הדופן שמתכננת סין ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לראשונה מזה חודשים: איתותים על אפשרות להורדת ריבית

ביום שני הבא יפרסם בנק ישראל את החלטת הריבית האחרונה לשנת 2024, והוא צפוי להשאיר אותה ללא שינוי ● אך בינתיים בשווקים מתחילים לצפות את סוף המלחמה, ושם כבר רואים את הורדת הריבית באופק

יו''ר תע''א, עמיר פרץ, לצד המנכ''ל בועז לוי / צילום: התעשייה האווירית

התעשייה האווירית: ההכנסות מישראל זינקו ל־33% מהנתח

בתשעת החודשים הראשונים של השנה זינק הרווח הנקי של התעשייה האווירית בכ־74% לשיא של כ־416 מיליארד דולר ● רק ברבעון הנוכחי נרשמו מכירות בכ־4.3 מיליארד דולר, והרווח הנקי זינק לכ-122 מיליון דולר

גאוטם אדאני, ראש קבוצת אדאני / צילום: APSEZ

כתב אישום על הונאת ענק: הבעלים ההודי של נמל חיפה מסתבך

המיליארדר גאוטם אדאני ושני בכירים נוספים מואשמים בקשירת קשר לביצוע עבירה, בפרשה בה לפי החשדות הם השיגו מימון מגורמים בארה"ב ובעולם "על בסיס מסמכים שיקריים" ● בנוסף הם מואשמים בכך שהסכימו לשלם שוחד של כ-250 מיליון דולר לגורמים ברשויות בהודו

תרזה גודי גילן ודונלד טראמפ / צילומים: Shutterstock,AP, בקרהוסטטלר

בין המועמדים של טראמפ לראשות ה-SEC: עו"ד בכירה בתחום הקריפטו

תרזה גודי גילן, עו"ד לשעבר ב-SEC, המייצגת כיום חברות בלוקצ'יין, היא בין המועמדים לראש הרשות - כך פורסם באתר קוין דסק ● חברות הקריפטו דוחפות למינויה: "מינויה יהיה 'גיים-צ'יינג'ר', שישנה את התעשייה באופן דרמטי, עם מישהי שהיא מאוד פרו־קריפטו"

תומר ראב''ד יו''ר קבוצת בזק / צילום: אוראל כהן

משפרות רווח ומקטינות חוב: מניות התקשורת בת"א זינקו בעשרות אחוזים

לאחר תוצאות חזקות לפרטנר שהובילו לזינוק במניה, מדווחת בזק על תוצאות בהתאם לתחזיות, עם גידול בעסקי הליבה ● היו"ר תומר ראב"ד: "העניין מצד משקיעים זרים גדל, אבל עדיין אין משהו משמעותי" ● וגם: המהפך הקטן בשוק הסלולר

מיכה קליין / צילום: איל יצהר

מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים התפטר במקביל לפרסום הדוחות

מיכה קליין הודיע לדירקטוריון החברה על החלטתו לפרוש מתפקידו לאחר כארבע וחצי שנים ולפנות לעסקים פרטיים עם שותפים ● הרווח הנקי של אפריקה ישראל מגורים ברבעון השלישי הסתכם בכ-38 מיליון שקל, לעומת כ-33 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל חברת Wix / צילום: אלן צצקין

דוחות חזקים לוויקס: הרווח זינק ב-40%, התחזית השנתית עלתה

וויקס מדווחת על רבעון שלישי מוצלח עם גידול ברווח וההכנסות ● במקביל, מעלה כלפי העלתה את תחזית ההכנסות השנתית ● המניה מזנקת בכ-12% בטרום מסחר

המערכת של חברת סייברוואן / צילום: איציק בירן

איבדה מעל 99%: המשקיעים לא קונים את הפטנט לרכב של סייברוואן

החברה, שפיתחה טכנולוגיה שמטרתה למנוע הסחת דעת מהטלפון הסלולרי בזמן נהיגה, מדווחת על שוק ענק, אך בינתיים רושמת הכנסות זעומות והפסדים

שני כבלי תקשורת באירופה נחתכו: האם המתיחות ביבשת עלולה להגיע לישראל?

המתיחות באירופה מעמיקה עד קרקעית הים, עם חיתוכם של שני כבלי תקשורת מרכזיים באורח מסתורי ● בישראל חוששים מפגיעה דומה בתשתית הימית המיושנת ממילא

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בתל אביב; ישראייר קופצת בכ-5% לאחר הדוחות

מדד ת"א 35 יורד ב-0.4% ● השקל מתחזק קלות מול המטבעות הזרים ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב מחיר 97,000 דולר ● אסטרטג שווקים מזהיר מפני בריחת משקיעים משוק האג"ח האמריקאי ● פוריה פיננסים: הפסקת אש בגזרה הצפונית צפויה להוביל להתחזקות של השקל בטווח הקצר ● והאם הריבית בארה"ב תרד מהר יותר מהתחזיות?

בנייה בישראל. ''הוצאות חריגות שוחקות את הרווחיות של היזמים'' / צילום: Shutterstock

קבלני הביצוע נשארו בלי רווח, ויזמי הנדל"ן נדרשים לפתוח את החוזים והכיס

חברות הביצוע דורשות מהיזמים לפתוח חוזי בנייה סגורים וקבועים מראש, בשל התייקרויות בשוק מעבר למדדי הלמ"ס ● תוספות התשלום מגיעות כיום לעד 5% מעלויות פרויקטים ● בדניה סיבוס דורשים מלמ"ס לעדכן את המדדים, "ואם הדברים לא ייפתרו, נשקול הגשת בג"ץ"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; קוואלקום נפלה ב-6%, טרגט צללה ב-20%

נאסד"ק ירד ב-0.2% ● מישל באומן, חברה במועצת המנהלים של הפד: "ההתקדמות בהפחתת האינפלציה נתקלת בקשיים" ● על רקע החשש מהסלמה במלחמת אוקראינה-רוסיה, בורסות אירופה נסגרו בירידות זה היום הרביעי ברציפות ● ישראליות בוול סטריט: למונייד, וויקס וגלובל אי זינקו ● הביטקוין מעל 94 אלף דולר ● אנבידיה שוב עקפה את הצפי, המשקיעים מאוכזבים מהתחזית

מטוס אל על ממריא מנתב''ג / צילום: Shutterstock

המספרים של אל על חשפו: הקווים הכי משתלמים ובכמה עלתה ההכנסה מנוסע?

חברת התעופה רשמה שיאים חדשים של הכנסות ורווח, בעיקר בזכות הדומיננטיות שלה בטיסות לארה"ב ולאירופה ● ההכנסה הממוצעת מנוסע עלתה בשיעור דו-ספרתי, ובקופת המזומנים של החברה נצברו כבר יותר ממיליארד דולר ● גם בכירי אל על נהנים מהפריחה בעסקיה, עם תוספת של מיליון שקל כמעט לשכרם

דינה בן-טל גננסיה, מנכ''לית אל על / צילום: דוברות אל על

תודה שטסתם: עלות שכרם של מנכ"לית אל על והיו"ר תזנק במיליון שקל לכל אחד

כפי שנחשף בגלובס, המענק השנתי של בכירי אל על צפוי לקפוץ בחצי מיליון שקל ● ובנוסף תאשר החברה תוספת שכר של כ-20% בשכרם של מנכ"לית החברה דינה בן טל-גננסיה והיו"ר עמיקם בן צבי

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

צים הרוויחה מעל מיליארד דולר ברבעון; המניה מזנקת בוול סטריט

חברת הספנות צים מדווחת על זינוק של 117% בהכנסות, לאחר שמחירי ההובלה הוכפלו, ומעלה שוב את התחזית השנתית ● תחלק דיבידנד של 440 מיליון דולר ● המנכ"ל אלי גליקמן: "אין אף חברה ישראלית שהרוויחה סכום כזה ברבעון" ● "אני נזהר בדבריי על אנליסטים, אבל הם בד"כ מומחים להסביר מה היה בעבר, וקשה להם לצפות את העתיד"