גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

5 שותפים בכירים בשנה: מה גורם לגל העזיבות באחת מהקרנות המייסדות של ההייטק הישראלי

בתוך שבוע בלבד נודע כי שלושה בכירים עוזבים את קרן ההון סיכון, המנהלת יותר משישה מיליארד דולר ● מאחורי העזיבות עומד מהלך של שינוי ארגוני במסגרתו סומנו היורשים של דור המייסדים ● ויולה: נמשיך להצמיח את הסטארט־אפים המובילים מישראל

הראל בית־און, מייסד קרן ויולה גרות' ושלמה דברת, מייסד קרן ויולה ונצ'רס / צילום: תמר מצפי
הראל בית־און, מייסד קרן ויולה גרות' ושלמה דברת, מייסד קרן ויולה ונצ'רס / צילום: תמר מצפי

הודעות לקוניות לעיתונות חשפו בשבוע שעבר שינויים דרמטיים באחת הקרנות המייסדות של ההייטק הישראלי - קרן ויולה. קרן "ויולה ונצ'רס" (Viola Ventures) הודיעה כי שני שותפי מפתח בקרן יפרשו ולא יקחו חלק בגיוס הקרן הבאה: המייסד אבי זאבי (75), לא ימשיך לקרן הבאה וימשיך לשבת בדירקטריונים של ההשקעות הקיימות שלו, ויחד איתו יעזוב גם דני כהן - מי שהגיע מקרן ג'מיני כדי לנהל את השקעות מוצרי הצריכה והגיימינג, ופורש ככל הנראה כדי להקים פעילות משלו.

אופס, השרת התחמם: הצרות עם השבב החדש של אנבידיה לא נגמרות 
ניתוח | במורגן סטנלי מסמנים שתי מניות מבטיחות. לאחת מהן צופים זינוק של 660% 

במקומם, יצטרף השותף הצעיר ליאור עקביה לנהל את השקעות הסייבר של הקרן, שמאבדת השקעות לטובת הקרנות המתמחות בתחום - כגון סייברסטארטס וגלילות. במקביל, פורסם כי ערן וסטמן, אחד השותפים המבטיחים בקרן הצמיחה של קבוצת הקרנות, "ויולה גרות'" (Viola Growth), שעזב כבר לפני כשנה, ימונה לשותף בקרן ההון סיכון השוויצרית פלאנבן (Planven).

הוותיקים מעבירים את השרביט

בחודש אפריל עזבה את ויולה ונצ'רס יעל אלרואי, מי שקודמה ב־2022 לתפקיד שותפה, והשנה עברה לקרן סטארדום של דני פלד. קו אחד מחבר בין העזיבה של אלרואי לזו של כהן: ויולה החליטה להתמקד בתחומי הפינטק, הסייבר והבינה המלאכותית - בעוד שכהן ואלרואי הגיעו מהשקעות בתחום הצרכנות. מבדיקת גלובס עולה כי את קרן "ויולה גרות'" עזב בשנה שעברה גם רפי כרמלי, שניהל את ההשקעות בחברות כמו ביזאבו וזומאין ועזב כדי לשמש סמנכ"ל השקעות בחברה אמריקאית; בשנים האחרונות עזבו בשקט גם שותפים בכירים נוספים כמו סמי תותח שפרש לגימלאות ויונתן קולבר שעזב כבר ב־2021. לקרן הובא שותף חדש - מנכ"ל איתן מדיקל לשעבר יגאל שני, שעבד עד לאחרונה עבור בועז איתן, מייסד חברת השבבים הישראלית סייפן. לאחר השינויים, יישבו סביב שולחן המשקיעים בקרן ויולה גרות' יגאל שני, איל שירן, נטהלי רפואה והמייסד הראל בית און.

גל העזיבות והשינויים נערך כחלק ממעבר בין דורי בקרן בת ה־24. מייסדיה הותיקים - שלמה דוברת בקרן ונצ'רס האחראית על השקעות בחברות צעירות, והראל בית־און, בקרן גרות' האחראית על השקעות בחברות, מעבירים את השרביט לדור הבא, וכל זאת תוך גיוס קרנות ההון סיכון הבאות בסביבת גיוס הון קשה.

קרן ויולה גרות' גייסה לאחרונה כ־250 מיליון דולר, כך נודע לגלובס. במקביל, שלמה דוברת מעביר את השרביט בקרן ויולה ונצ'רס לשותפים הצעירים יותר - עומרי בן־דוד וצביקה אורון. הקרן השביעית, בה יהיו שותפים דוברת, אורון ובן־דוד צפויה לצאת לגיוס השנה, בסכום לא ידוע. לפי מאגר הקרנות של חברת IVC, עולה כי הקרן השישית שגוייסה בתחילת 2022 עם 260 מיליון דולר בקופה קרובה לסוף תקופת ההשקעות שלה, כך שכדי לבצע השקעות חדשות - על ויולה לגייס קרן שביעית בסכום המשתווה לקרן הקודמת או גבוה ממנו - 260 מיליון דולר. בהתחשב בזירה הקשה לגיוס הון עבור קרנות הון סיכון פרטיות, מדובר במשימה קשה.

צביקה אורון. נבחר להוביל את קרנות ההשקעה העתידיות של ויולה ונצ'רס / צילום: אריק סולטן

לקבוצת ויולה גם זרוע שלישית בשם "ויולה קרדיט" (לשעבר פלנוס) המנוהלת בידי רותי שמחה, עידו ויגדור ואלכס גינזבורג וזוכה לתדמית מוצלחת וחזקה בתעשייה. הקרן גייסה באוגוסט האחרון 600 מיליון דולר.

ויולה היא לא הקרן היחידה בתעשייה שחווה עזיבות של שותפים ושינויים בניהול, אך היא ללא ספק יוצאת דופן בהיקף התופעה. אהרון רוזנסון, מי שהצטרף כשותף שלישי לקרן ההון סיכון אלף של מייקל אייזנברג ואדן שוחט, עזב כבר ב־2022. את קרן JVP עזבה בשנה שעברה פיונה דרמון. אסף הראל, שותף ותיק בקרן IGP של חיים שני ומשה ליכטמן, עזב לקרן נורווסט המנוהלת בישראל על ידי דרור נחומי. את קרן וינטג' עזבו בשנה האחרונה שתי שותפות מבטיחות: חמוטל מרידור ואורית שילה - שסומנו לניהול הדור הבא.

מה עומד מאחורי השינויים בויולה? שני השותפים המייסדים, שלמה דוברת ב"ונצ'רס", והראל בית־און ב"גרות'" מסמנים את הדור הבא. אלה שלא מוצאים את עצמם בדור ההמשך, מחפשים את עצמם במקום אחר או פורשים לפנסיה. מדובר במהלך טבעי לקרן שמעסיקה כיום 90 עובדים, בשעה שרוב קרנות ההון סיכון הישראליות פעילות במודל רזה יותר ומותאם יותר לגודל שוק הסטארט-אפים הישראלי.

"לא עוזבים בלי לשקול כמה פעמים"

עם זאת, עזיבה של שותפים את הקרנות איננה תופעה שכיחה: מדובר במשרה אטרקטיבית שבה מחזיקים השותפים בממוצע מעל לעשור - וזאת בשל העובדה שלרוב זוכים השותפים לדמי ניהול והצלחה גבוהים ועבודה גמישה ועצמאית. "זה כמו חתונה קתולית", אומר יזם ישראלי שגייס מקרנות הון סיכון ישראליות, בהן גם ויולה: "לא עוזבים עבודה כזו בלי לשקול אותה כמה פעמים".

ובכל זאת, מייסדי קרנות ההון סיכון הותיקות מתקשים להעביר את המקל לדור הבא ובכיריה מעכבים את התהליך עד לשלב שנתפס מאוחר מדי על ידי התעשייה. גם בויולה בטוחים שהתהליך נוהל כהלכה - עם שילובם באופן הדרגתי של בן־דוד ואורון בקרנות הקודמות, ויולה 5 ו־6. הקרן איבדה שני שותפים מבטיחים בדרך עד שהתהליך קרה: עזיבתו של רונן ניר ב־2021 וכעת דני כהן.

לא אחת, נדרשים השותפים הותיקים לעשות זאת ביוזמת המשקיעים המוסדיים הישראלים או משקיעים זרים שמתנים את השקעתם בהוכחת קיומו של דור המשך. כמה קרנות הון סיכון ותיקות מהדור של ויולה נסגרו בשל כך, וכן בשל תשואות שלא סיפקו את המשקיעים - בהן ג'מיני, ג'נסיס, או מאגמה. בפיטנגו שולטים עדיין השותפים מהדור המייסד - חמי פרס ורמי קאליש, למרות שקרן ההשקעות הראשונות, "פיטנגו פירסט", מנוהלת על ידי שותפים חדשים באופן יחסי. קרן ורטקס הותיקה, שנוסדה בידי יורם אורון, עברה תהליך של העברת מקל בין השנים 2014-2018 וכיום היא מנוהלת בידי בנו ינאי ושורה של שותפים נוספים בהם אביעד אריאל, עמנואל טימור ותמי ברונר.

קרנות אמריקאיות כמו סקויה, קליינר פרקינס או גריילוק ידועות במנגנוני העברת שרביט בין דורית מתוכננת מראש שבה השותפים המייסדים פורשים בגיל ידוע מראש. על פי דוח של מכון המחקר רייז ישראל מחודש אוקטובר עולה, כי בניטרול סבבי גיוסים גדולים, כלל גיוסי הכספים לסטארט-אפים ישראליים הגיע לשפל של שלוש שנים ומספר החברות המגייסות קטן בהדרגה. הזירה התחרותית של קרן ויולה הולכת ומסתבכת עם השנים, כאשר יותר קרנות צעירות נוטלות חלק גדול יותר מעוגת ההשקעות, בהן קרנות חדשנות יותר כמו TLV, קומרה, ואם זה לא מספיק, הרי שקרנות ענק אמריקאיות כמו סקויה, גריילוק ואינדקס מבצעות בישראל השקעות ענק בשנה האחרונה.

"התאמות נדרשות בהרכב השותפים"

קרנות ההון סיכון קידמו בישראל את תכנית "יוזמה 2" - קרן השקעות של משרד האוצר המנוהלת ברשות החדשנות שמבקשת לעודד את המוסדיים להשקיע בקרנות ישראליות, אך ככל שנודע המוסדיים מסתייגים ברובם מהתכנית בשל חשש מתהליכים בירוקרטיים, והעדפה להשקיע בקרנות הון סיכון ופרייבט אקוויטי זרות.

תגובת ויולה: "הקבוצה מנהלת מעל 6.5 מיליארד דולר והשלימה בשנה האחרונה גיוס מוצלח של קרן צמיחה וגייסה בחודשים האחרונים הרבה מעל מיליארד לקרנות החוב. בקרנות השונות של הקבוצה מושקע מאמץ בבניית צוותי השקעות איכותיים, כולל גיוס שותפים צעירים כשרבים מהווים את השדרה המובילה בקבוצה. כחלק מתהליך זה שמטרתו לשמר את המעמד המוביל לשנים רבות קדימה מתבצעים מעת לעת התאמות נדרשות בהרכב השותפים".

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

ההורים נתנו כסף במתנה לרכישת דירה, ואז הזוג התגרש. מה קבע ביהמ"ש?

בני זוג רכשו דירה תמורת 1.8 מיליון שקל, כשסך של 300 אלף שקל שולם ע"י הורי האישה ● כשזו התגרשה, הוריה תבעו שהבעל לעבר ישיב להם את הסכום שהשקיעו בדירה, לטענתם במסגרת "מתנה על-תנאי" ● כיצד הכריע בית המשפט?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

חילן מסכמה רבעון חזק עם עלייה ברווח וההכנסות, אך המניה יורדת

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • חברת ה-IT חילן מציגה דוחות חיוביים, אך מנייתה יורדת בכ-4% ● גם קבוצת עזריאלי מסיימת רבעון חיובי עם הכנסות של 1.2 מיליארד שקל

איראן וסעודיה מתקרבות, והמדינה שקוראת לחרם על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן שוקלת להפסיק ייצור דלק גרעיני, הצבא הלבנוני יאלץ להחליט האם להתעמת עם חיזבאללה או לסכן את המימון מארה"ב ואיראן וסעודיה מתקרבות ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בת"א; מלם תים זינקה ב-10%, תדיראן גרופ ב-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● עונת הדוחות בתל אביב צוברת תאוצה; בין המדווחות היום: אל על, ישראכרט וסלקום ● אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות הערב, והאנליסטים אופטימיים ● ענקית השבבים קוואלקום מפרסמת תחזית הכנסות אופטימית ● ובמיטב מעריכים: "שוק המניות האמריקאי יקר מדי ואופטימי מדי"

הקמפוס המתוכנן באזור מחלף גלילות / הדמיה: גלעד לן

סולאראדג' מחפשת שוכר משנה בקמפוס החדש. ומה המחיר למ"ר?

נכון לעכשיו מחפשת סולאראדג' שוכר לקומה אחת, בקמפוס בגלילות שבונה עבורה עזריאלי, ואמור להיפתח בעוד כמה חודשים ● המחיר המבוקש: כ-120 שקל למ"ר • שווי השוק של החברה, שהגיע בשיא כבר ל־20 מיליארד דולר, עומד היום על פחות מ־600 מיליון דולר

אולם תצוגה של טסלה. בקרוב במידטאון / צילום: Reuters, Sun xinming

שכירות ל-10 שנים: איפה יוקם אולם התצוגה החדשה של טסלה בישראל

טסלה תקים מתחם חדש ב-מידטאון תל אביב ● חברת הרכב חתמה עם ישראל קנדה על הסכם השכירות ● פתיחת אולם התצוגה, שתכנונה כולל השקעה של מיליוני שקלים, מתוכננת במהלך הרבעון השני של 2025

טלי בן עובדיה / צילום: רמי זרנגר

מנכ"לית זמנית לחדשות: הפיתרון של רשת 13 לחילוקי הדעות בדירקטוריון

רשת 13 מעוניינת למנות את טלי בן עובדיה כמנכ"לית זמנית של החדשות ● ברקע, התנגדות שני דירקטורים מטעם הציבור למינויה הקבוע בחברה ● מחר דירקטוריון רשת יתכנס והמינוי הזמני יעלה להצבעה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה שוב עקפה את הציפיות; המניה ירדה במסחר המאוחר

זהו הרבעון התשיעי ברציפות בו החברה עקפה את ציפיות האנליסטים ● החברה הרוויחה 81 סנט למניה, ההכנסות היו 35 מיליארד דולר, זינוק של 94% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה ● ההכנסות ממרכזי הנתונים היו 30.1 מיליארד דולר, יותר מפי שניים מהרבעון המקביל ● תחזית ההכנסות לרבעון הרביעי, אף שהיא גבוהה מממוצע תחזיות האנליסטים, מאכזבת את המשקיעים

ח''כ טלי גוטליב / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ח"כ טלי גוטליב רוצה לקדם חוק שימנע את העמדתה לדין

ועדת השרים תדון בהצעת חוק פרטית שתגביל העמדה לדין של חברי כנסת, והוגשה ע"י ח"כ טלי גוטליב, נגדה מתנהלת חקירה פלילית בעקבות התבטאויות ● ההצעה מבקשת לקבוע כי לא תיפתח חקירה פלילית נגד חבר כנסת, ולא ידון בית המשפט בתביעה אזרחית נגד חבר כנסת, אלא אם הכנסת אישרה זאת ברוב של 90 ח"כים, ורק במקרים בהם המעשה לא נעשה במסגרת מילוי תפקידם

רס''ן במיל' זאב (ז'אבו) חנוך ארליך ז''ל / צילום: דובר צה''ל

זאב ארליך, אזרח ישראלי בן 71, נהרג בהיתקלות בלבנון

רס"ל (במיל') איתן בן עמי, לוחם ביחידת המילואים של מגלן שבעוצבת הקומנדו, נפל בקרב בדרום לבנון ● השליח האמריקאי עמוס הוכשטיין הגיע לישראל - אחרי ביקור בן יומיים בביירות ● מזכ"ל חיזבאללה בנאום: "יכולים להמשיך לאורך זמן" ● מטח לקריית שמונה הוביל להרס רב, ואחד הבתים בעיר נחרב לחלוטין • ארה"ב לעיראק: מיצינו את כל המאמצים מול ישראל למנוע תקיפה בשטחכם ● עדכונים שוטפים

מלחמת המטבעות בין האירו לדולר חוזרת / אילוסטרציה: Shutterstock

מלחמת המטבעות חוזרת: האירו נחלש מול הדולר, וזאת לאו דווקא בשורה טובה לשקל

הדולר מתחזק בעקביות מול רוב המטבעות מאז הבחירות בארה"ב, ומתקרב לנקודת שוויון מול האירו ● מי שעשויה להרוויח מהמצב היא גרמניה שנקלעה לתקופה קשה, ופיחות במטבע יהפוך את היצוא שלה לאטרקטיבי יותר ● וגם: הסיבות לכך שהשקל דווקא מתחזק

דינה בן-טל גננסיה, מנכ''לית אל על / צילום: דוברות אל על

תודה שטסתם: עלות שכרם של מנכ"לית אל על והיו"ר תזנק במיליון שקל לכל אחד

כפי שנחשף בגלובס, המענק השנתי של בכירי אל על צפוי לקפוץ בחצי מיליון שקל ● ובנוסף תאשר החברה תוספת שכר של כ-20% בשכרם של מנכ"לית החברה דינה בן טל-גננסיה והיו"ר עמיקם בן צבי

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בזן: רווח של 95 מיליון דולר בשלושת החודשים, והפסד ברבעון

קבוצת בתי זיקוק נפט דיווחה על הפסד של 15 מיליון דולר לעומת רווח ברבעון המקביל לאור צמצום רווחי הזיקוק ● מנכ"ל בזן מדגיש: "בתקופת הדוח חלה ירידה בסביבת המרווחים, אך מרווחי הסולר והבנזין נותרו ברמה גבוהה ביחס לממוצע הרב-שנתי"

ביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock

מחזיקים מטבע דיגיטלי בחו"ל? בקרוב, המידע עליכם יגיע בקלות לרשות המסים

ישראל מצטרפת לתקן ה־CRAF של ה־OECD, במסגרתו ישתפו המדינות במידע בנושא קריפטו ● המנגנון ייכנס לתוקף ב־2027, וברשויות עובדים על הטמעתו ● מומחה למיסוי: "הכרחי להשלים המהלך בגילוי מרצון" ● לאחרונה הגבירה רשות המסים את פעילות האכיפה בנושא

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

ארדואן הכריז על חרם? המפעל של דלתא בטורקיה עובד כרגיל

מדוחות חברת דלתא עולה כי בבעלותה מפעל לייצור גרביים בטורקיה, שאחראי ל-3% מהכנסותיה – ופעילותו לא נפגעה למרות הצהרות נשיא טורקיה ● גוגל ואוניברסיטת רייכמן פותחות שלוחה חיפאית לבית הספר להייטק, וקבוצת מר פותחת מפעל שלישי בדרום ● אירועים ומינויים

יו''ר תע''א, עמיר פרץ, לצד המנכ''ל בועז לוי / צילום: התעשייה האווירית

התעשייה האווירית: ההכנסות מישראל זינקו ל־33% מהנתח

בתשעת החודשים הראשונים של השנה זינק הרווח הנקי של התעשייה האווירית בכ־74% לשיא של כ־416 מיליארד דולר ● רק ברבעון הנוכחי נרשמו מכירות בכ־4.3 מיליארד דולר, והרווח הנקי זינק לכ-122 מיליון דולר

בנייה בישראל. ''הוצאות חריגות שוחקות את הרווחיות של היזמים'' / צילום: Shutterstock

קבלני הביצוע נשארו בלי רווח, ויזמי הנדל"ן נדרשים לפתוח את החוזים והכיס

חברות הביצוע דורשות מהיזמים לפתוח חוזי בנייה סגורים וקבועים מראש, בשל התייקרויות בשוק מעבר למדדי הלמ"ס ● תוספות התשלום מגיעות כיום לעד 5% מעלויות פרויקטים ● בדניה סיבוס דורשים מלמ"ס לעדכן את המדדים, "ואם הדברים לא ייפתרו, נשקול הגשת בג"ץ"

גוגל כרום / אילוסטרציה: Shutterstock, Evan Lorne

משרד המשפטים האמריקאי לוחץ על גוגל להיפרד מדפדפן כרום

משרד המשפטים האמריקאי מבקש מבית המשפט הפדרלי להורות לגוגל למכור את דפדפן האינטרנט כרום, כפתרון לתיק ההגבלים העסקיים המתנהל נגד החברה ● בבקשה נכתב כי אילוץ החברה למכור את כרום יסייע ליצירת תנאים שווים יותר עבור המתחרים בתחום ● באוגוסט האחרון נקבע כי גוגל מחזיקה במונופול בשוק החיפוש

מטוס ארקיע בנתב''ג / צילום: Shutterstock

החברות הישראליות קיבלו אישור להפעיל טיסות ישירות לניו יורק, אבל יש להן תנאי

מינהל התעופה הפדרלי אישר לחברות ישראליות, לצד אל על, להפעיל טיסות לניו יורק ● במשרד התחבורה דוחפים, אך בארקיע ככל הנראה לא מעוניינים, ובישראייר מתנים זאת בביטול "חוק טיבי" המטיל על חברות התעופה חובות צרכניות ● מה יקרה למחירים אם יוסרו המכשולים?

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

148% בשלושה שבועות: המניה הישראלית שהפתיעה והקשר לשורטיסטים

מניית הביטוח הדיגיטלי למונייד יותר מהכפילה את ערכה בעקבות דוחות כספיים שהפתיעו את השורטיסטים והגדילו את הביקוש למניה ● גם בחירתו של טראמפ ותחזיות ההנהלה תרמו לזינוק