גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הברית בין טראמפ ופוטין חוזרת. על הכף עומדים עצמאות אוקראינה ועתיד אירופה כולה

שיחות חשאיות, מפגשים מבודדים וחקירת עבר בדבר קנוניה אפשרית ● עם כניסתו של טראמפ לבית הלבן תעמוד במוקד תשומת הלב העולמית מערכת היחסים ההדוקה שלו עם מנהיג המעצמה היריבה פוטין ● האם החיבה ההדדית ביניהם תכריע את המלחמה באוקראינה ואיך היא צפויה להשפיע על אירופה כולה?

יחסים מסוכנים / עיבוד: Shutterstock
יחסים מסוכנים / עיבוד: Shutterstock

 

זו אולי מערכת היחסים החשובה ביותר בעולם כיום. בינואר הקרוב, כשהנשיא הנבחר של ארה"ב דונלד טראמפ ייכנס לבית הלבן, כל העיניים יהיו נשואות לדרך שבה יתנהלו היחסים בינו לבין נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין. בכהונה הראשונה של טראמפ הנושא עמד במרכז חקירה של ה־FBI בנוגע לקנוניה אפשרית בין הצדדים, עם דיווחים על "קומפרומט" (חומר מפליל) רוסי מצד אחד, שבחים הדדיים מנגד ושיחות בארבע עיניים שאף אחד עדיין לא יודע מה נאמר בהן. אך התשובה לשאלה כיצד השניים יתנהלו ביניהם בכהונה השנייה - עם מלחמה פעילה באוקראינה ועימות בין-גושי מתעצם - עשויה להשפיע על שלום העולם אפילו עוד יותר מבעבר.

פרשנות | הפוליטיקה האמריקאית, עם עותק של התנ"ך
ראיון | שגריר אוקראינה בישראל: "יש לנו את אותו האויב"
WSJ | אפל הימרה בענק. טים קוק מסביר למה זה ישתלם

חלק גדול מהשאלות נוגע לאופיים של שני המנהיגים. פוטין (72), לפי הדיווחים, התבודד במהלך מגפת הקורונה, קרא הרבה, הקיף עצמו במלחכי פנכה ושכנע את עצמו כי תפקידו ההיסטורי הוא להשתלט מחדש על אוקראינה, חזון שאותו הציג שנים קודם לכן. כמעט שלוש שנים אחרי הפלישה הרוסית, ואחרי 150-100 אלף הרוגים ופצועים לצבא הרוסי לפי הערכות, הוא עדיין שולח חיילים לחזית. טראמפ (78), מנגד, מגיע לסיבוב השני כנשיא כשהוא עוד יותר בטוח בעצמו מאשר בראשון, אחרי שהשלים קאמבק פוליטי. חופשי מחקירות ומזוכה בעיני עצמו מעבירות כמו תשלום דמי שתיקה ליצאנית - הוא נבחר בתחילת החודש ברוב שהביס את התחזיות.

עד כה השניים נפגשו באופן אישי לפחות שש פעמים. הפעם הראשונה הייתה ב-2017 בגרמניה, בפסגת G20 שאירחה הקנצלרית דאז אנגלה מרקל. כל מנהיגי הכלכלות המובילות ראו בה כיצד לקראת סוף ארוחת הערב טראמפ לקח כיסא והתיישב לצד פוטין, כאשר רק המתורגמן הרוסי משמש את שני הצדדים, בניגוד למקובל. הפגישה ביניהם נמשכה יותר משעה.

טראמפ ופוטין בוועידת G-20 באוסקה, 2019. אולי הפעם יגיע להסכמות על סוגיות כמו צמצום הנשק הגרעיני / צילום: ap, Susan Walsh

לאחר מכן היו פגישות בפורומים דומים בבואנוס איירס ובווייטנאם וכמובן הפסגה הבילטרלית בין שני המנהיגים בהלסינקי ב-2018. בסופה התקיימה מסיבת עיתונאים יוצאת דופן שבה טראמפ הטיל ספק בהערכות של אנשי המודיעין שלו עצמו לגבי התערבות של רוסיה בבחירות בארה"ב, וחלק שבחים לפוטין. "הנשיא פוטין אומר שרוסיה לא התערבה, ואין לי סיבה להאמין שהיא עשתה זאת", אמר אז.

"הוא הנשיא היחיד שקיים פגישת אחד-על-אחד עם ולדימיר פוטין, ואז אמר לכל העולם שהוא מאמין לפוטין יותר מאשר למודיעין של ארצו", אמר ראש ה־FBI לשעבר אנדרו מקייב בראיון למגזין פוריין פוליסי שהתפרסם בחודש שעבר. כמו רבים אחרים ממערכת אכיפת החוק, גם מקייב התראיין בהרחבה בשבועות שלפני הבחירות בארה"ב, בניסיון לשרטט את הנתיב שעליו יעלו יחסי רוסיה־ארה"ב בכהונה שנייה אפשרית. במידה רבה הוא ואחרים עדיין לא התגברו על הטראומה של הכהונה הראשונה, כשהחקירה המיוחדת שהובילו הסתיימה בלי האשמות ברורות כלפי טראמפ עצמו, והסתפקה בהאשמת רוסיה בהתערבות בוטה בבחירות, בשיתוף פעולה בין אנשי הקמפיין של טראמפ לבין גורמים רוסיים ובעדויות שקר בעניין.

 

טראמפ רוצה עסקה

כעת, כאשר רוסיה במלחמה עם אוקראינה, עם ברית הגנה הדדית שנחתמה עם צפון קוריאה וברית שיתוף פעולה צבאי עם טהרן, היחסים שטראמפ ניסה לכונן עם הדיקטטור הצפון קוריאני קים ג'ונג-און ועם זה הרוסי ולדימיר פוטין שבים לעמוד במרכז העניינים.

אך בניגוד לעבר, כאשר סוגיות של ריגול, אנרגיה וצמצום נשק גרעיני היו בלב המגעים, כעת הנושא המשמעותי ביותר בין המדינות הוא אוקראינה. טראמפ ומקורביו הבטיחו כי הוא ישים קץ למלחמה "אפילו לפני" שהוא נכנס למשרד הסגלגל ב-20 בינואר הקרוב.

ארה"ב היא המממנת והמחמשת הגדולה ביותר של קייב. ללא עזרה ממנה אוקראינה תקרוס מבחינה צבאית וכלכלית. האיחוד האירופי יכול אולי לערוב לחובותיה ולתמוך בה פיננסית, אבל אף אחד מלבד האמריקאים לא יכול לספק לה את כלי הנשק שהיא צריכה כדי לנצח בקרב.

מאחורי הקלעים כלי התקשורת מדווחים כי מה שמקורבי טראמפ מציעים הוא הפסקת אש ושליטה רוסית ב-20% מאוקראינה שנכבשו עד כה. במקביל היא תתחייב לא להצטרף לנאט"ו למשך עשורים וגם תכיר בשייכות של חצי האי קרים לרוסיה. לפוטין זה בוודאי יכול להישמע כפתרון טוב. טראמפ, שמנסה שוב ושוב להצטייר כ"אמן העסקה", עדיין לא דיבר בפומבי על תוכניתו.

מה שתורם לאווירת החשד הכללית בנושא הוא ספר שיצא בספטמבר האחרו וכתב העיתונאי האמריקאי הוותיק בוב וודוורד. הוא כתב בו כי טראמפ ופוטין שוחחו ביניהם לפחות שבע פעמים מאז שהנשיא האמריקאי פרש לאחוזתו במאר-א-לאגו. על מה היה לשניים לדבר, בתקופה שבה טראמפ היה חשוד בסדרת פרשות פליליות, מוקצה מהחיים הפוליטיים, לעתים לא פופולרי במפלגתו שלו ורוטן על העולם כולו? לפחות באחת השיחות, לפי הדיווח של וודוורד, עוזר קרוב של טראמפ התבקש לעזוב את החדר "כדי שנוכל לדבר בפרטיות". חבר קונגרס מקורב לטראמפ אמר לעיתונאי כי הוא לא דיבר רעות על פוטין במהלך כל השנים הללו. "הוא כל הזמן ניסה ליצור קשר ולא אמר שום דבר רע עליו, אותי זה הדאיג", אמר.

טראמפ הבהיר בראיון לבלומברג בנושא כי אינו מאשר או מכחיש את הדיווחים הללו. "אני לא מעוניין להגיב על כך, אבל אם הייתי (בקשר טלפוני) הרי שזה דבר חכם לעשות. אני ידידותי, ואם אני יכול לקיים מערכת יחסים עם אנשים, הרי שזה דבר חיובי - ולא שלילי - במונחים של המדינה". לפי דיווחים אחרים, אחד מסמלי הידידות הללו היו בדיקות לאבחון קורונה שטראמפ והבית הלבן שיגרו באופן אישי לנשיא הרוסי בשנת 2020. במהלך קמפיין הבחירות הקפיד טראמפ לכנות את פוטין "חכם" ו"קשוח", מרחק רב מהגדרותיו של ביידן: "רוצח" ו"פושע מלחמה", בין השאר.

אין משאבים לחקר האמת

לטראמפ הייתה מערכת יחסים ענפה עם אוליגרכים רוסים בזמנו, הרבה לפני שרץ לנשיאות. החקירה של התובע המיוחד רוברט מולר, שמונה כדי לבדוק את הטענות לקנוניה משותפת של הרוסים ושל קמפיין טראמפ בבחירות 2016, מצאה 14 מקרים שבהם היה קשר ישיר בין גורמים רוסיים למקורבים לטראמפ, כולל לבתו איוונקה, סביב עניינים עסקיים. כאמור, בכהונה הראשונה שלו זה היה הנושא העיקרי שקידמו היריבים הדמוקרטים.

מולר מונה כבר ב-2017 לחקור את העניין. אחרי 22 חודשים של חקירה הדוח המסכם לא מצא מספיק עדויות להצדיק כתבי אישום פליליים סביב החשד שהקמפיין של טראמפ תיאם עם מוסקבה פעילויות שנועדו להבטיח את ניצחונו, או שהרוסים סייעו לפריצה לשרתי הקמפיין של יריבתו דאז הילרי קלינטון. החוקרים אמרו, עם זאת, שהתמונה שהתבררה להם הייתה מורכבת. כמה בכירים בקמפיין הורשעו בעדויות שקר, או בעבירות אחרות, על רקע ניסיון הטיוח של קשרים כלשהם.

ברקע הדברים היה גם מה שכונה בתקשורת "תיק סטיל", טענות של איש ביון בריטי לשעבר בשם כריסטופר סטיל, שלפיהן הקרמלין החזיק בתיק חשאי המתעד מעללים מיניים של טראמפ במוסקבה, ומשתמש בו כדי לסחוט אותו. ההאשמות בתיק הזה הופרכו במהלך השנים, והאמינות שניתנה בתחילה לסטיל התנפצה. בינתיים כמעט כל מי שהיה מעורב בחקירה האמריקאית פרסם ספר עליה. דעת הקונצנזוס היא שלא היו מספיק משאבים להגיע לחקר האמת המלאה, ושהמנדט היה מוגבל בזמן. כעת, כאשר טראמפ שב לשלטון והוא שממנה את אנשי החוק, רבים ממי שהיו מעורבים אז בחקירה - אם לא פרשו - חוששים לעתידם המקצועי.

ובינתיים מערכת היחסים בין טראמפ לפוטין ממשיכה להתקדם. מאז הבחירות לפני כשבועיים השניים שוחחו לפחות פעם אחת בטלפון, לפי דיווחי התקשורת האמריקאית. הקרמלין מכחיש זאת. "טראמפ ייעץ לנשיא הרוסי שלא להסלים את המלחמה באוקראינה, וציין באוזניו את הנוכחות הצבאית הגדולה של וושינגטון באירופה", אמר מקור בצד האמריקאי לוושינגטון פוסט. עוד דווח כי טראמפ אמר לפוטין שהוא מעוניין לקיים שיחות טלפון נוספות עמו כדי לדון "על פתרון למלחמה באוקראינה בקרוב".

מהצד הרוסי, הרי שפוטין כינה את טראמפ אחרי הבחירות כ"אמיץ", והתייחס לדרך שבה התמודד עם ניסיון ההתנקשות בו. "ההתנהגות שלו ברגע שבו ניסו להתנקש בחייו השאירה עליי רושם טוב. התברר שהוא אדם אמיץ". באופן כללי יותר יש מי שראו חשיבות רבה יותר בדברים האחרים שאמר: "(לטראמפ) יש את הרצון לשקם את היחסים עם רוסיה, לסיים את המשבר האוקראיני, ולדעתי יש להעניק לכך תשומת לב".

איתותים מוושינגטון

המהלך הבא שנבחן כעת ביחסים המתהווים בין המדינות ובין האישים נוגע למינויים בממשל טראמפ ההולך ונבנה. בתחילה היה נראה כאילו טראמפ לא מהסס למנות "ניצים" אנטי-רוסיים, כמו המועמד לתפקיד שר ההגנה פיט הגסת'. החייל לשעבר ומגיש רשת פוקס בהווה, קרא לנשיא הרוסי "פושע מלחמה", והביע תמיכה באוקראינה בתחילת המלחמה. ברוסיה לא קיבלו באופן חיובי את המינוי הזה, שהתקבל גם במערכת האמריקאית בהרמת גבות בשל החוסר בניסיון ביטחוני.

פיט הגסת', שר ההגנה / צילום: ap, Evan Vucci

תומאס ייגר, מאוניברסיטת קלן, אמר לתקשורת הגרמנית כי המינוי של "נץ ביטחוני" כלפי רוסיה ללא ניסיון צבאי הוא בהחלט מפתיע מצד ממשל טראמפ. לכך התווספו המינוי של מייקל וולץ לתפקיד היועץ לביטחון לאומי ומרקו רוביו לתפקיד שר החוץ. שלושתם התבטאו בביקורתיות כלפי רוסיה והפלישה שלה לאוקראינה.

מייקל וולץ, היועץ לביטחון לאומי / צילום: ap, Ted Shaffrey

מנגד נמצאים המינויים של האחראית על המודיעין והתובע הכללי, חבר הקונגרס השנוי במחלוקת מאט גייטס מפלורידה, שנחשד בעבירות מין ונחשב למפיץ תיאוריות קונספירציה. אלה נראים כאצבע בעין לכל מי שחשד כי הייתה קנוניה רוסית, וכניסיון להבטיח ששום דבר בהקשר הזה לא ייחקר יותר בעתיד. לתפקיד הממונה על המודיעין, שאחראית על כל 18 סוכנויות המודיעין האמריקאית - שמטרת-העל שלהן כבר עשורים היא רוסיה - מונתה טולסי גבראד, אוהדת פוטין במשרה מלאה.

(מימין) מרקו רוביו מזכיר המדינה / צילום: ap, Evan Vucci

גבארד הייתה חברת קונגרס מהוואי ש"ערקה" מהדמוקרטים לרפובליקנים ואחד הקולות הבולטים ביותר בעד רוסיה במערכת הפוליטית האמריקאית. היא אפילו נפגשה עם הרודן הסורי בשאר אל-אסד והגנה עליו מפני ההאשמות (המוכחות היטב) שלפיהן השתמש בנשק כימי נגד אוכלוסייה אזרחית. היא גם כינתה את ההתנקשות האמריקאית בקאסם סולמינאי האיראני כ"צעד בלתי־חוקתי". גבארד אף צייצה בעד רוסיה אחרי פלישתה לאוקראינה, אימצה בשתי ידיים את תיאוריית הקונספירציה הרוסית על "מעבדות חימוש ביולוגי" שמפעילה ארה"ב באוקראינה והאשימה את ממשל בייידן בניסיון "להפיל" את משטר פוטין. אפילו בתוך מפלגתה הואשמה ב"ציטוט תעמולה רוסית".

טולסי גבארד, ראשת המודיעין / צילום: ap, Matt Rourke

ההלם בקהילת המודיעין האמריקאית, זו שהזהירה מקנוניה רוסית, זו שמצאה עדויות לכך שהרוסים "התערבו בגסות" בבחירות ב-2016, הוא עצום. "המלחמה הזאת והסבל הכרוך בה היו יכולים להימנע אם ממשל ביידן ונאט"ו היו פשוט מכירים בדאגות הביטחוניות הלגטימיות של רוסיה", כתבה אחרי הפלישה הרוסית.

יתרה מכך, מי שבישר לאומה האמריקאית על המינוי היה לא אחר מאשר רוג'ר סטון, לוביסט ודמות צללים בפוליטיקה האמריקאית. על סטון נגזרו שלוש שנות מאסר על רקע אי־סדרים שנמצאו בקמפיין של טראמפ וסביב חקירת הקשרים שלו לרוסיה ועדות שקר לקונגרס. המינוי והדרך שבה הוכרז היו נראים כמו מסר ברור ומהדהד מהנשיא הנבחר.

מאט גייטס, התובע הכללי ​​​ / צילום: ap, Alex Brandon

מן הצד השני, גם ההחלטה של הנשיא המכהן ג'ו ביידן לאשר לאוקראינה לתקוף בעומק רוסיה בעזרת טילי ATACMS מתקדמים יכולה לשנות את הדינמיקה שבין רוסיה לארה"ב ולהגביר משמעותית את המתיחות. דובר הקרמלין דמטרי פסקוב האשים השבוע את "הממשל היוצא בארה"ב" שהוא "שופך דלק למדורה ומנסה ללבות את המתחים סביב העימות הנוכחי".

שאלה קיומית לאירופה

מי שעוקבים בעניין הרב ביותר אחר היחסים בין נשיא ארה"ב הנבחר לבין נשיא רוסיה הם דווקא האירופאים. המלחמה באוקראינה מאיימת בעיקר על מדינות היבשת הישנה. העובדה כי צבאות מערב אירופה פשוט אינם מוכנים ליום שבו טנקים רוסיים יאיימו על הגבול המזרחי של אירופה, ותלויים לחלוטין בהרתעה האמריקאית, הופכת את מערכת היחסים הזאת לשאלה קיומית בעבורם. זו הסיבה שבגרמניה, למשל, התייחסו בהתלהבות למינוי של רוביו - שיזם ב-2023 חוק האוסר על נשיאים אמריקאים לפרוש מנאט"ו ללא אישור של הקונגרס. "הזדמנות נוספת ליחסים הטרנס־אטלנטיים", כתב העיתון הגרמני FAZ על המינוי. וזו הסיבה שמקווים כי מינויה של גבארד ייתקל בקשיים.

נכון לעכשיו הדינמיקה של היחסים בין המנהיגים גורמת לצד הרוסי לנסות ולצבור כמה שיותר הישגים לקראת אפשרות שהאמריקאים בהובלת טראמפ ידחפו לקיים שיחות במטרה לסיים את המלחמה. "הקרמלין יראה בגישה של טראמפ וברצון שלו לגבש עסקאות הזדמנות בעבורו", נכתב בוול סטריט ג'ורנל השבוע. עם זאת, העיתון העיד שלמרות השבחים ההדדיים, השיחות החשאיות והאינטרסים המשותפים, ארה"ב ורוסיה - טראמפ ופוטין למעשה - לא הצליחו להגיע להסכמות בכהונה הראשונה של טראמפ על שורה של סוגיות כמו צמצום נשק גרעיני. הפעם, כשהשלום באירופה ועצמאות אוקראינה ניצבים על הכף, רבים מקווים כי הדבר ישתנה.

עוד כתבות

הקמפיין האחרון של פוקס עם עדן גולן / צילום: צילום מסך

קבוצת פוקס נכנסת להפסקת הפרסומות של ערוץ 14

לפי נתוני יפעת בקרת מדיה, מאז אוגוסט קבוצת האופנה של הראל ויזל מפרסמת בערוץ 14, אם כי במינון נמוך ● קולקציית הסופגניות של רולדין הושקה בבית החולים השיקומי בשיבא-תל השומר, ולספארי ברמת גן יש מנכ"ל חדש

פיטר הגסת', שר ההגנה המיועד של ארה''ב. על זרועו קעקוע של צלב ו'ישו' בעברית / צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של פיטר הגסת'

התנ"ך העברי הוא עכשיו הפק"ל הפוליטי של בכירי ממשל טראמפ

האנגלו–פרוטסטנטים תמיד אהבו את התנ"ך העברי, לפעמים כדי הגזמה. עכשיו הוא חלק מן הפק"ל של בכירי ממשל טראמפ ● הבה ניזכר בהיסטוריה

ראסל קרואו כהרמן גרינג, ימינו של אדולף היטלר, מתוך ''נירנברג'' / צילום: Scott Garfield, IMDB

על משפטי נירנברג, שהעסיקו שורה של יוצרי קולנוע

השבוע לפני 79 שנה מנהיגי המשטר הנאצי הועמדו לדין על פשעיהם בפני בית הדין הצבאי הבינלאומי, במשפטים שבסופם רק מעטים הוצאו להורג ● משפטי נירנברג עיצבו לא רק את פני המשפט הבינלאומי אלא גם השפיעו עמוקות על הוליווד

קולונל גנרל קים יונג בוק עם מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און, בביקור בבסיס כוחות מיוחדים בספטמבר / צילום: Reuters, KCNA

קוריאה הצפונית שלחה איש-מסתורין לפקד על חייליה הנלחמים באוקראינה

לקים יונג בוק, גנרל בדרגת שלושה כוכבים בצבא של קוריאה הצפונית, לא היה פרופיל ציבורי, עד שפיונגיאנג הפכה אותו למקבל ההחלטות הממונה על כ-11 אלף החיילים שלה שנשלחו לרוסיה ולמלחמתה באוקראינה

תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

"במקום לחפש את המניה הלוהטת הבאה, פשוט תקנו את הכלכלה כולה"

תמיר מנדובסקי, מחבר רב המכר "השקעות לעצלנים" שנמכר ביותר מ־165 אלף עותקים, מסביר בפודקאסט של גלובס למה לא כדאי להתמקד במניות בודדות, איך הפחד הגדול שלו התגשם שנה אחרי השקת הספר: "המשבר של 2022 היה הסיוט שלי" וחושף את דעתו על ביטקוין: "אנשים משקיעים בזה מתוך ספקולציה" ● וגם: מה הייתה המניה הראשונה שהוא קנה? "זו הייתה פצצה מתקתקת"

אלי פלדשטיין / צילום: רשתות חברתיות

"הבוס מבסוט": התכתבות יועצי ראש הממשלה לאחר הפרסום ב"בילד"

כתב האישום בפרשה חושף את הקשר בינו לבין יועץ רה"מ הוותיק יונתן אוריך ● בין היתר, פלדשטיין כתב לאוריך: "מה שאני בונה לך עכשיו לסופ"ש שווה מיליון דולר" ● פלדשטיין נאשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה - העבירה החמורה ביותר בתחום הריגול ● המדינה מבקשת להאריך את מעצרו עד תום ההליכים

עסקאות השבוע

אחרי שלושה חודשים על המדף: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בשדרות?

הדירה בשטח של 110 מ"ר נמכרה תמורת 1.3 מיליון שקל ● הרוכשים הם בני זוג שעלו לארץ לפני כחמש שנים, והמוכרים הם משקיעים שלא גרו בעיר ורצו לממש את הכסף כדי לקנות במקום אחר ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

המאבק על הרווחים הכלואים / אילוסטרציה: גלובס

בדרך לוועדת הכספים: המאבק על מס המיליארדים מגיע לישורת האחרונה

תוכנית הדגל של האוצר מרגיזה במיוחד את המגזר העסקי בישראל ● המטרה: לגרום לחברות להוציא רווחים שצברו במיליארדים ולשלם עליהם מס, במקום להשאיר אותם "כלואים" ומושקעים פסיבית ● שר האוצר תומך באנשי משרדו הבטוחים כי מדובר במהלך צודק ואפקטיבי, אך המתנגדים רואים בכך "פצצת אטום" שתפגע במשק ● איך זה ייגמר? תלוי במידה רבה ביו"ר ועדת הכספים

ד''ר יובל אבני / צילום: אסנת רום

הוא ויתר על קריירה מבטיחה כרופא, פגישה מקרית אחת שינתה לו את החיים

לד"ר יובל אבני היו הרבה תפניות מפתיעות בחיים ● ללא תעודת בגרות הוא התקבל לקורס טיס, באמצע שירות הקבע הוא פרש ללימודי רפואה, ואת ההתמחות בכירורגיה עזב לטובת הון סיכון: "הרגשתי שכדי להתאים את עצמי למקצוע אני נדרש להיות יותר ציני" ● לפני חמש שנים הוא הקים את קרן קרשנדו, שמשקיעה בחברות בתחום התוכנה

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

נעילה ירוקה בוול סטריט: דאו ג'ונס עלה בכאחוז

הביטקוין לא עוצר: נסחר ביותר מ-99 אלף דולר ● נעילה חיובית באירופה ● יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאית, גארי גנסלר יעזוב את תפקידו ב-20 לינואר ● משרד המשפטים האמריקאי קבע שעל גוגל למכור את הדפדפן כרום

סקוט בסנט בעצרת תמיכה בטראמפ, אוגוסט האחרון / צילום: ap, Matt Kelley

טראמפ בחר במשקיע סקוט בסנט לתפקיד מזכיר האוצר

בהצהרה בנוגע לבחירתו, אמר טראמפ כי בסנט "יסייע להכניס את ארה"ב לתוך תור זהב חדש" ● אם המינוי יאושר, על בסנט תוטל המשימה ליישם כל קיצוץ מס שהקונגרס, הנשלט ע"י הרפובליקנים, עשוי לנקוט ● כיום בסנט משמש כמנכ"ל וכמנהל השקעות ראשי בקרן הגידור Key Square Capital Management, אותה ייסד לפני כעשור

שיגור הלוויין 'אופק 13' / צילום: דוברות משרד הביטחון

האינטרסים, התדמית והכסף הגדול: למה כל כך חשוב לצרפת להשאיר את ישראל מחוץ לתערוכות הנשק?

ממשלת צרפת כבר ניסתה לשים מקל בגלגלים של השתתפות ישראל בתערוכות ביטחוניות, ולא הצליחה ● כעת היא הסירה את הכפפות והפסיקה להסתתר מאחורי מארגני האירוע, ומטרתה היא למנוע השתתפות ישראלית בסלון האווירי בפריז ● הכסף, החשיפה, הקשרים: מה רוצים הצרפתים להשיג בתערוכות הללו, ולמה הן רוצות את ישראל בחוץ

עמדת טעינה חשמלית / צילום: יח''צ

13 שנים אחרי בטר פלייס: קבוצת ברן תקים תחנות החלפת סוללות ל־NIO

קבוצת ברן חוזרת להקים תחנות החלפה מהירות לסוללות ● עידן המימן בדרך: ישראל היא המדינה הראשונה בעולם, שאליה מיוצאים אוטובוסים מונעי מימן מסין ● דגמי SUV החדשים ● ועוד חדשות מענף הרכב

סיכום שווקים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

המשקיעים נוהרים לאפיק הזה בבורסה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

עליות חדות בבורסה בת"א הפכו את אוקטובר לחודש התשיעי שבו נרשמות תשואות חיוביות מתחילת השנה ● קצת יותר משנה מפרוץ המלחמה, חששות המשקיעים נעלמו כמעט לחלוטין בשוק החוב הקונצרני המקומי ● וגם: האופציות החדשות של משקיעי הביטקוין

נועה מנהיים. טיול חופשי / צילום: תמר מצפי

הרשת הספרותית שטווה נועה מנהיים היא כמו מפת דרכים לטיול מרתק ועסיסי

ספר המסות החדש של העורכת הידועה מזמין את הקורא למסע אנכרוניסטי בזמן שלא מהסס לקפוץ בין הפמיניזם של וולף בת המאה ה-19 לאוּרסוּלה לֶה גווין בת ימינו ● בספרה מנהיים שוחטת פרה קדושה ונוגעת בשאלת הכסף בעולם הספרות

יירוטים בשמי הצפון / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

לאחר כ-40 דקות: הסתיים המרדף אחר הכטב"מים

אזעקות הופעלו בקריות, באזור המפרץ ובעכו: כטב"ם אחד נפל דרומית לנהריה - אין נפגעים • בלבנון מדווחים על תקיפות בדאחיה בביירות • צה"ל תקף באזור צור שבדרום לבנון • קצין נפצע קשה בקרב בדרום רצועת עזה • צה"ל ושב"כ חיסלו את מפקד היחידה הרקטית של הג'יהאד האיסלאמי • 101 חטופים עדיין בעזה | היום ה-413 למלחמה • עדכונים בולטים

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

החלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי: מהלומה קשה ליחסים בין ישראל לאירופה

הפער בין מדינת ישראל לערכים האירופים גדל והולך - והחלטת בין הדין הפלילי הבינלאומי בהאג להוציא צווי מעצר נגד בנימין נתניהו ויואב גלנט מדגישים את הפער עוד יותר ● מדובר בפצצת עומק שעלולה לשנות באופן מהותי את יחסי ישראל עם מדינות אירופה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

קלע דוד תכלל בעסקה? פרטים חדשים על עסקת ההגנה האווירית בין ישראל ליוון

פרטים חדשים שמתפרסמים בתקשורת היוונית שופכים אור על עסקת ההגנה האווירית הגדולה שנמצאת במו"מ בין ישראל לבין יוון ● על פי הדיווחים, הבקשה כוללת הצעות מחיר עבור מערכות מכ"ם והגנה אווירית מדגם ברק MX של התעשייה האווירית וספיידר של רפאל

הצוללת. הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם ד''ר דורון אלה / צילום: חן גלילי

המומחה שמעריך: איך תגיב ארה"ב כשסין תפלוש לטייוואן?

שיחה עם ד"ר דורון אלה, מרצה בבית הספר למדעי המדינה באוניברסיטת חיפה ומומחה למדיניות החוץ והפוליטיקה של סין ● על חוסר הוודאות בסין בנוגע לכהונת טראמפ השנייה, האווירה האנטי-ישראלית בה והמחויבות האמריקאית המעורפלת להגנה על טייוואן

שגיא חביב / צילום: ארתור ביץ'

הישראלי שעיצב את לוגו 250 שנה לארה"ב מסביר איך מייצרים סמל איקוני

שגיא חביב הוא שותף בכיר באחת מחברות העיצוב הגדולות בעולם, שאחראית ללוגואים של נשיונל גיאוגרפיק, בנק צ'ייס, NBC ועוד ● בראיון לגלובס, הוא מספר לראשונה על הלוגו שעיצב לרגל 250 שנה לארה"ב, מסביר מדוע השתמש בטום הנקס כדי לשכנע הוא מוצלח, ומתאר מה התפקיד של לוגו ומה ממש לא ● ביום ראשון הקרוב, הוא ישמש כיו"ר חבר השופטים בתחרות המיתוג הישראלית