גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מאפיה", "עסקן סוג ז'": דיון סוער בהצעת החוק לשליטה בתקציב לשכת עורכי הדין

ועדת החוקה התכנסה לדון בהצעת החוק המעבירה את השליטה בתקציב של לשכת עורכי הדין לשר המשפטים ● הדיון התפוצץ פעמיים בעקבות חילופי האשמות, ויו"ר הוועדה, שמחה רוטמן, האשים את הלשכה בבריונות והרחיק את ראש הלשכה, עו"ד עמית בכר

עו''ד עמית בכר בדיון בוועדת החוקה בנושא תקציב לשכת עורכי הדין, היום / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת
עו''ד עמית בכר בדיון בוועדת החוקה בנושא תקציב לשכת עורכי הדין, היום / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

סערה בוועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת בדיון סביב הצעת החוק לשליטת שר המשפטים בתקציב לשכת עורכי הדין. הוועדה בראשותו של ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית) התכנסה הבוקר (ד') לדיון בהצעת החוק של ח"כ חנוך מילביצקי, אשר עברה בשבוע שעבר בקריאה טרומית, והרוחות סערו. 

לשכת עורכי הדין נערכת למאבק על הישרדותה

מיד עם פתיחת הדיון החליף ח"כ מילביצקי מהלומות מילוליות עם ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד עמית בכר. בכר טען כי מילביצקי משקר, והאחרון הטיח בו "עסקן סוג ז'". בעקבות הדברים הפסיק רוטמן את הדיון, וגם לאחר חידושו הופסק הדיון פעם נוספת בעקבות חילופי האשמות. 

דיון בוועדת החוקה בנושא תקציב לשכת עורכי הדין, היום / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

לפי הצעת החוק, הליך האישור של גביית דמי החבר ישתנה, כך שבמקום שלשכת עורכי הדין תקבע אותו בהתייעצות עם שר המשפטים, השר הוא זה שיכריע בנושא תוך התייעצות בלתי מחייבת עם הלשכה. בנוסף, יוסרו הגבלות הקיימות כיום על גובה דמי החבר. בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב כי הדבר נועד להקנות לשר המשפטים "שיקול-דעת מוגבר בעניין זה".

עוד נקבע בהצעת החוק כי הלשכה לא תהיה רשאית להשתמש בדמי החבר כדי לממן פעילויות תרבות ופנאי לעורכי הדין. לפי דברי ההסבר, "כל עוד הלשכה אינה וולונטרית, אין עניין לכפות על כולם לממן את מה שלא נדרש לתפקודיה ופעילותה".

העברת השליטה בקביעת דמי החבר של לשכת עורכי הדין לידי שר המשפטים יריב לוין תאפשר לו לשלוט בפועל בתקציב הלשכה, ובכך לצמצם את העצמאות שלה. ללשכת עורכי הדין יש שני חברים בוועדה לבחירת שופטים, ואלה מזוהים עם המחנה הליברלי.

ח"כ מילביצקי הציג את הצעת החוק וטען כי בעוד שעורכי הדין משלמים דמי חבר בהיקף מצטבר של כ-67 מיליון שקל, הלשכה נדרשת להוציא פחות מ-30 מיליון שקל, וכי אין הצדקה לגביית היתר. לדבריו, יש להוריד משמעותית את הסכום שמשלמים עורכי הדין ולאפשר למי מהם שמעוניין בכך לקבל שירותים נוספים באופן וולונטרי. מילביצקי אף טען כי כדי למנוע את הניסיון להציג את הצעת החוק כניסיון להשתלטות מצד שר המשפטים, ניתן לקבוע מנגנון לפיקוח על ההוצאות בלי מעורבות השר. 

ראש הלשכה: ההצעה נולדה בחטא 

עו"ד בכר השיב כי הצעת החוק, המגובה אקטיבית על-ידי שר המשפטים לוין, נולדה בחטא, והיא מרחיקת לכת ופוגעת אנושות בעצמאות הלשכה. לדבריו, החוק ירוקן מתוכן את תפקידי לשכת עורכי הדין, ובמיוחד את תפקידיה בהגנה על הדמוקרטיה - תפקידים שהמחוקק ייעד רק ללשכה ולא לאיגודים מקצועיים אחרים.

"הצעת החוק לא נועדה לעסוק ברווחת עורכי הדין או בדמי החבר, אלא להחליש את הלשכה. זה חלק מהניסיון של לוין לפגוע בעצמאות מערכת המשפט והלשכה בפרט, כדי להלך אימים על הלשכה, כדי שנצביע איתו נגד מינוי השופט יצחק עמית לנשיא בית המשפט העליון. זה האירוע", אמר בכר, והדגיש כי גם רואי החשבון משלמים דמי חבר קבועים למועצת רואי החשבון.

בהתייחסו לדברי מילביצקי אמר בכר: "כאשר הוא טוען שתקציב האתיקה בלשכה הוא כ-1.8 מיליון שקל, כשהתקציב בפועל הוא פי 10, אז או שהוא לא דובר אמת, או שהוא לא יודע לקרוא דוחות, וזה צריך להטריד את הציבור".

לדברי בכר, נאמר לנציגי הלשכה כי היא תיפגע אם לא תפעל ביחד עם השר לוין בוועדה לבחירת שופטים.

בכר הדגיש כי ברוב העולם החברות בלשכת עורכי הדין היא חובה, וכי דמי החבר לעורכי הדין בישראל נמוכים משמעותית בהשוואה להולנד, גרמניה, צרפת ומדינות בארה"ב. "דמי החבר יורדים בהדרגה בשנים האחרונות, ויש עלינו פיקוח של מבקר המדינה, ועדת כספים ומבקר פנים", הוסיף. 

רוטמן: "לובי אלים" 

במהלך חילופי ההאשמות שאירעו בדיון הרחיק יו"ר הוועדה רוטמן את בכר מהדיון. רוטמן הביע תמיכה בהצעת החוק ותקף בחריפות את לשכת עורכי הדין, אותה האשים בבריונות.

"אף אחד לא יקנה עוד את השקרים של הלשכה. הלובי האלים של הלשכה הזעיק חברי כנסת מהאופוזיציה שיגנו כאן על הכסף שלכם. כנ"ל לגבי הדיון שקיימנו כאן בנושא המתמחים, הכול כדי שמשרדי עורכי הדין של צפון תל אביב יוכלו להעסיק מתמחים. כל חברי הכנסת מהאופוזיציה הוזעקו לשמור על הלשכה. ללשכה יש לובי חזק שאני משלם עליו. אין לכם בושה? כמה שילמתם ללובי מהכסף שלי?", אמר רוטמן. 

ח''כ שמחה רוטמן בדיון בוועדת החוקה בנושא תקציב לשכת עורכי הדין, היום / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

בתגובה לדבריו של ח"כ מתן כהנא (המחנה הממלכתי), אשר הביע תמיכה ברפורמה המשפטית אך קרא שלא לקדמה בזמן מלחמה, אמר רוטמן כי נציגי בית המשפט העליון בוועדה לבחירת שופטים הם שהחליטו לחדש את המאבק סביב מערכת המשפט חרף המצב הביטחוני, ולכן אין מנוס מקידום החקיקה. בכך התכוון רוטמן להחלטת בג"ץ שחייבה את לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים כדי לבחור נשיא לבית המשפט העליון, הפועל זה למעלה משנה ללא נשיא קבוע. 

"חוק מאפיוזי" 

ח"כ גלעד קריב (העבודה) יצא אף הוא נגד העיסוק בחוק בזמן המלחמה. "אני מתבייש כחבר כנסת במה שקורה בבית הזה", אמר. "החוק הוא חוק מאפיוזי, הוא חלק ממערכה הרבה יותר גדולה. הלשכה היא גוף דמוקרטי, כמו כל גוף בטח יש בו ליקויים, ומילביצקי מוזמן לפעול דרך הנציגים של קבוצת המיעוט בלשכה ולהשפיע. אבל הם הפסידו, אז הם מנסים לרמוס את ההליכים הדמוקרטיים בלשכה. יש כאן קואליציה שמאמינה בדמוקרטיה רק כשהיא משרתת את תפיסת עולמה. אם לא, הם מוכנים לרמוס כל הליך דמוקרטי. החוק לא עוסק בלשכה, הוא רק סנונית".

ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) הצטרפה לביקורת ואמרה: "תראו את התלכדות האירועים. ההצעה עולה לוועדת השרים, ודנים בה במהירות הבזק, בדיוק לפני הכינוס של הוועדה לבחירת שופטים בנושא מינוי נשיא לעליון. אפשר לדבר על הכשלים בהצעת החוק, ולמה שר המשפטים צריך לעסוק בגביית דמי החבר בלשכה - אבל מה קרה לעיקרון הדמוקרטי שאם ראש הלשכה לא נראה לכם, תחליפו אותו - כמו שאתם טוענים לגבי ראש הממשלה. הממשלה רוצה רק כוח בלתי מוגבל. היא לא סופרת את החוק ואת עמדת אנשי המקצוע". 

בדיון השתתף חבר אופוזיציה במועצה הארצית של לשכת עורכי הדין, עו"ד ערן בן ארי. לדבריו, "אם רוצים בלשכה להתבטא בנושאים פוליטיים, זכותם - אני לא רוצה לממן את זה. ראש הלשכה קיבל 28 אלף קולות, זה אפילו לא חצי מעורכי הדין או מנדט בכנסת. צריך לקדם את הצעת החוק בהקדם האפשרי. אין שקיפות לתקציב הלשכה, ויש חריגות של מיליוני שקלים רבים במהלך הקדנציה".

לדברים השיב עו"ד איתמר פנץ, יו"ר ועדות הכספים והמכרזים בלשכת עורכי הדין. לדבריו, "הדברים שהשמיע עו"ד בן ארי לא מייצגים את עמדת כל האופוזיציה בלשכה. הצגת המספרים הייתה פופוליסטית, וכך גם הטענות שהדיונים שלנו לא שקופים. כל הדיונים מוקלטים ומתומללים".

הדיונים בהצעת החוק השנויה במחלוקת צפויים להימשך בתקופה הקרובה.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

90% מתקציב הפרסום מושקע בדיגיטל: כך נערכו מנהלי השיווק לחודש הקניות

ימי הקניות המסורתיים של נובמבר נמתחים השנה על פני כל החודש לאור התחרות הבינלאומית, לצד התמקדות בהפגת מתחים בשל המלחמה והגדלת תקציבי דיגיטל מעבר לרגיל ● מנכ"לים ומנהלי שיווק בחברות מובילות משתפים עם גלובס את האסטרטגיות שעובדות עבורם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מסחר תנודתי בוול סטריט; גוגל נופלת ב-6%, אנבידיה ב-2.5%

נאסד"ק יורד ב-0.3% ● מגמה מעורבת באירופה ● משרד המשפטים האמריקאי קבע שעל גוגל למכור את הדפדפן כרום ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב מחיר 97,000 דולר ● אסטרטג שווקים מזהיר מפני בריחת משקיעים משוק האג"ח האמריקאי ● והאם הריבית בארה"ב תרד מהר יותר מהתחזיות?

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

מנכ"לית זמנית לחברת החדשות: הפתרון של רשת 13 לחילוקי הדעות בדירקטוריון

רשת 13 מעוניינת למנות את טלי בן עובדיה כמנכ"לית זמנית של חברת החדשות ● ברקע - התנגדות שני דירקטורים מטעם הציבור למינויה הקבוע בחברה ● דירקטוריון רשת יתכנס מחר, והמינוי הזמני יעלה להצבעה

מטוס אל על ממריא מנתב''ג / צילום: Shutterstock

המספרים של אל על חשפו: הקווים הכי משתלמים ובכמה עלתה ההכנסה מנוסע?

חברת התעופה רשמה שיאים חדשים של הכנסות ורווח, בעיקר בזכות הדומיננטיות שלה בטיסות לארה"ב ולאירופה ● ההכנסה הממוצעת מנוסע עלתה בשיעור דו-ספרתי, ובקופת המזומנים של החברה נצברו כבר יותר ממיליארד דולר ● גם בכירי אל על נהנים מהפריחה בעסקיה, עם תוספת של מיליון שקל כמעט לשכרם

צביקה נטר, מייסד ומנכ''ל אינוביד / צילום: אוראל כהן

בפרמיה של 94%: חברת הטכנולוגיה אינוביד נמכרת ותהפוך לפרטית

המיזוג, עם חברת Flashtalking שבבעלות Mediaocean, מתבצע לפי שווי של כ-525 מיליון דולר לאינוביד ● אינוביד מוזגה ל-SPAC בשנת השיא 2021, לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר ● המנכ"ל צביקה נטר: "זו הזדמנות לרוץ מהר קדימה"

ביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock

מחזיקים מטבע דיגיטלי בחו"ל? בקרוב, המידע עליכם יגיע בקלות לרשות המסים

ישראל מצטרפת לתקן ה־CRAF של ה־OECD, במסגרתו ישתפו המדינות במידע בנושא קריפטו ● המנגנון ייכנס לתוקף ב־2027, וברשויות עובדים על הטמעתו ● מומחה למיסוי: "הכרחי להשלים המהלך בגילוי מרצון" ● לאחרונה הגבירה רשות המסים את פעילות האכיפה בנושא

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; מדד הבנקים עלה ב-1.3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק קלות מול המטבעות הזרים ● הביטקוין לא עוצר: מתקרב למחיר של 98,000 דולר ● אסטרטג שווקים מזהיר מפני בריחת משקיעים משוק האג"ח האמריקאי ● פוריה פיננסים: הפסקת אש בגזרה הצפונית צפויה להוביל להתחזקות של השקל בטווח הקצר ● והאם הריבית בארה"ב תרד מהר יותר מהתחזיות?

מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

אנבידיה עקפה את התחזיות בפעם התשיעית רצוף, אז למה המניה ירדה?

החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק פרסמה אמש את דוחותיה הרבעוניים ועקפה שוב את כל התחזיות ● למרות זאת, המניה איבדה גובה במסחר המאוחר כתוצאה ממספר חששות של המשקיעים: קצב הצמיחה עדיין מסחרר אך נמוך מבעבר, והחברה מתקשה לעמוד בביקושים לשבב המתקדם שלה

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לראשונה מזה חודשים: איתותים על אפשרות להורדת ריבית

ביום שני הבא יפרסם בנק ישראל את החלטת הריבית האחרונה לשנת 2024, והוא צפוי להשאיר אותה ללא שינוי ● אך בינתיים בשווקים מתחילים לצפות את סוף המלחמה, ושם כבר רואים את הורדת הריבית באופק

דני לוי, מפקד מחוז חוף / צילום: דוברות המשטרה

האם מספר הנרצחים בחברה הערבית ירד תחת כהונת המפכ"ל דני לוי

המפכ"ל הטרי התגאה בתוצאות שהביא בלחימה בפשיעה בחברה הערבית. אבל עוד מוקדם לחגוג ● המשרוקית של גלובס

מרב בהט, מנכ''לית דאזז ואסף רפפורט, מנכ''ל וויז / צילום: בן חכים, נתנאל טוביאס

המשקיעים המשותפים והמניות של Wiz: החברים הטובים ממיקרוסופט ממזגים את החברות שהקימו

וויז השלימה את רכישת דאזז המזהה חולשות אבטחה בקרב אפליקציות ●  מנכ"ל וויז אסף רפפורט עבד יחד עם בעלי דאזז מרב בהט במיקרוסופט והם נחשבים לחברים ● בנוסף לשתי החברות משקיעים משותפים ● סכום העסקה לא פורסם אך הוא מוערך בכ-450 מיליון דולר במזומן ובמניות וויז

מטוס של RYANAIR / צילום: מיכל רז חיימוביץ

ריינאייר מאריכה את ביטולי הטיסות: מה יגרום לה לחזור?

ריינאייר הסירה ממערכת ההזמנות את הטיסות לישראל עד סוף חודש מרץ ● החברה פועלת כדי לקדם תיקון חקיקה שיעזור לה לחזור, אבל זה לא כל מה שהיא רוצה

מטוס ארקיע בנתב''ג / צילום: Shutterstock

החברות הישראליות קיבלו אישור להפעיל טיסות ישירות לניו יורק, אבל יש להן תנאי

מינהל התעופה הפדרלי אישר לחברות ישראליות, לצד אל על, להפעיל טיסות לניו יורק ● במשרד התחבורה דוחפים, אך בארקיע ככל הנראה לא מעוניינים, ובישראייר מתנים זאת בביטול "חוק טיבי" המטיל על חברות התעופה חובות צרכניות ● מה יקרה למחירים אם יוסרו המכשולים?

איור: גיל ג'יבלי

TSMC במקום אנבידיה? הנוסחה שתעזור לכם לבחור מניות לטווח ארוך

וורן באפט בנה את הונו מזיהוי של מניות ערך בסקטורים מסורתיים בתקופות משבר, אבל האם זו הבחירה העדיפה לכל משקיע? ● מה היתרונות והחסרונות של כל אחד מסוגי המניות, ואילו חברות מאפשרות למשקיעים ליהנות מכל העולמות? ● שאלת השבוע

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

אושר בטרומית: הקמת גוף מודיעין חלופי תחת משרד ראש הממשלה

לפי ההצעה, המחלקה תוצב תחת משרד ראש הממשלה, שיקבע את סמכויותיה ואת אופן הפיקוח עליה ● כמו כן, ועדת השרים לענייני ביטחון לא תקבל החלטה ללא קבלת חוות-הדעת של המחלקה

פרופ' הייתם עמל / צילום: איגור פרברוב

17 מיליון דולר למחקר: האם אוטיזם קשור לזיהום אוויר?

פרופ' הייתם עמל מהאוניברסיטה העברית, המכהן בימים אלה כפרופסור אורח בהרווארד, מצא קצה חוט שיכול להוביל לפיצוח הקשר בין מולקולה שמאפיינת זיהום סביבתי להתפתחות אוטיזם ● בעקבות התגלית שלו, קיבל קונסורציום חוקרים בהשתתפותו מענק חריג לבחינת השפעתם של חומרים מזהמים על העלייה במספר המאובחנים בתסמונת ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מדוע המחקר רלוונטי גם לאלצהיימר ומגלה מה יחזיר אותו לישראל

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

מירי רגב לא האריכה את הקדנציה, ועכשיו חברת נתיבי איילון פועלת ללא יו"ר

מקסין פסברג, שמונתה ליו"ר הדירקטוריון ב־2021 ע"י מרב מיכאלי, עזבה השבוע את תפקידה, לאחר שרגב בחרה שלא להאריך לה את הקדנציה ● הטענות המושמעות בענף נגד רגב הן שהיא נוהגת להשתלט על חברות תשתית ממשלתיות דרך יו"ר הדירקטוריון, המנכ"ל ושומרי הסף

שוטר במכרה זהב לא־חוקי בבוריטיקה, קולומביה / צילום: Reuters, LUISA GONZALEZ

כנופיית סמים גנבה 3 טונות של זהב במבצע שוד מושלם כל כך, שהוא עדיין נמשך

במהלך השנים האחרונות, ארגון פשע שודד את אחד ממרבצי הזהב הגדולים ביותר בקולומביה השייך לענקית כרייה סינית ● החברה מעריכה כי נגנב ממנה זהב בשווי של כ־200 מיליון דולר ומפנה אצבע מאשימה לממשלה: "איך ייתכן שהרשויות לא פועלות נגד זה?"

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה קובעת ההחלטה של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, ומה ההשלכות המעשיות שלה?

צווי המעצר נגד ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט הוצאו ע"י בית הדין הפלילי של האג בשל חשד לביצוע פשעי מלחמה במהלך המלחמה בעזה ● מה אומרת ההחלטה, ומה ההשלכות המעשיות שלה? ● גלובס עושה סדר

המדינה שמגנה את ישראל אבל רוכשת ממנה נשק במיליארד אירו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: הולנד רכשה מתחילת המלחמה נשק מישראל במיליארד אירו, הקול הלבנוני הקרוב ביותר לאוזנו של טראמפ, אוסטרליה סירבה להכניס את איילת שקד, האזהרה המטרידה ליהודים בברלין ומדוע העימות בין ישראל לאיראן לא גלש עדיין למלחמה ● כותרות העיתונים בעולם