גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביום ה-1,001 של הפלישה הרוסית: האם אוקראינה עוברת את סף העייפות?

תחקיר בי.בי.סי מתאר דמורליזציה חמורה בצבא האוקראיני: עריקה של עשירית מהחיילים, כמעט 100,000 ● סקר מראה כי רוב האוקראינים רוצים משא ומתן לשלום מייד ● רוסיה אינה מחוסנת. כלכלנים מעמידים בספק את יכולתה לעמוד במשימות הצבא מעבר לאמצע 2025

חיילים אוקראינים נחים לאחר ירי על עמדות רוסיות במחוז דונייצק, סוף אוקטובר / צילום: Reuters, Fermin Torrano
חיילים אוקראינים נחים לאחר ירי על עמדות רוסיות במחוז דונייצק, סוף אוקטובר / צילום: Reuters, Fermin Torrano

רוב המלחמות הבולטות של 125 השנה האחרונות לא הוכרעו חד משמעית בשדה הקרב. הן היו מלחמות התשה, והמפסידים היו מי שתש כוחם תחילה. מלחמת ההתשה הארוכה ביותר, זו שאנחנו קוראים לה מלחמת העולם הראשונה, עדיין הייתה מלחמת חפירות נייחת באירופה, ארבע שנים לאחר שהתחילה.

WSJ | טילים ארוכי טווח נכנסים לתמונה באוקראינה. אבל האם זה מאוחר מדי?
גרמניה ושבדיה נערכות למלחמה אבל פולין לוקחת את האיום למחוזות חדשים
WSJ | מדוע חיילים צפון־קוריאניים מוכנים למות ברוסיה

מלחמות קוריאה, וייטנאם ואפגניסטן ארכו שנים. קוריאה התקרבה להכרעה, אבל הגלגל חזר והתהפך על המובילים, והיא הסתיימה בתיקו. כשלון האמריקאים בווייטנאם התחוור בערך שנתיים לאחר יציאתם. ישראל הייתה בלבנון 'הראשונה' 18 שנה, והיו נחוצות 6 עד 23 שנים כדי לעמוד על מלוא כישלונה.

מלחמת רוסיה נגד אוקראינה נועדה להסתיים בתוך ימים. איש לא העלה בדעתו בפברואר 2022, שהיא עדיין תשתולל אלף ימים אחר כך. מחוץ לשתי תקופות קצרות, בחודש הראשון שלה ובחודש השביעי, היא הייתה מלחמת התשה כמעט נייחת. עכשיו יש בה ניידות כלשהי, והרוסים כובשים כפרים ועיירות בחזית המזרח, בזחילה ואגב אבדות איומות. הערכות בימים האחרונים מעמידות את מספר האבדות הרוסיות על 1,500 עד 2,000 ביום, הרוגים ופצועים.

שני הצדדים עשו ניסיונות להכריע את הכף בנוקאאוט - לשווא. כל אחד מהם הקריב רבבות חיילים במהלך ניסיונות הסרק. אבל אין זאת אומרת שאנחנו צופים בתיקו. הכף נוטה לטובת רוסיה. משימתו של הצבא האוקראיני אינה עוד לצאת להתקפת־נגד, אפילו לא לבלום. בחזית המזרח משימתו העיקרית, או היחידה, היא להאט את קצב התקדמותו של האויב.

אישור הטילים של ביידן

ביום האלף למלחמת־השווא הזו, ממשל ביידן הסיר סוף סוף את האיסור על שימוש ב־ATACMS, טילים ארוכי־טווח מתוצרת ארה"ב נגד מטרות צבאיות בשטח רוסיה. האיסור לא הוסר רשמית, אבל אוקראינה כבר שיגרה שבעה טילים כאלה לעבר מחוז בריאנסק, הסמוך לגבול.

מאחר שהסרת האיסור לא הוכרזה, היא גם לא הוסברה רשמית. נראה שהיא קשורה בעיקר בהופעת חיל־המשלוח הצפון־קוריאני במחוז קורסק, שהאוקראינים כבשו נתח קטן שלו לפני ארבעה חודשים. אפשר שהיא קשורה בהסלמת ההתקפות הבליסטיות הרוסיות על תשתית האנרגיה של אוקראינה. והיא קשורה אל נכון בעובדה שהבחירות הסתיימו, והממשל המובס מחוסן פוליטית מפני האשמות טראמפ שהוא מפיח "מלחמת עולם שלישית". הנשיא המיועד שמר על שתיקה, לפחות עד יום ד' בבוקר.

ולדימיר פוטין עדכן השבוע את הדוקטרינה הגרעינית של רוסיה. מעכשיו היא תוכל להשתמש בנשק גרעיני כדי להתגונן מפני התקפה מצד ״מדינה לא גרעינית, שהיא בעלת ברית של מדינה גרעינית״. לשון אחר, כמעט כל ארץ אירופית היא עכשיו מטרה לגיטימית.

לאיש אין מושג מה יעשה דונלד טראמפ תיכף לכניסתו לבית הלבן. הוא חזר ודיבר במרוצת השנים על הערך המוסף של התנהגות "לא חזויה". מה יהיה "לא חזוי" בהתנהגותו? האם הוא ימהר לשמוט את הקרקע מתחת לרגלי אוקראינה, או ינסה להפגין שרירים מול פוטין?

מלחמה עד הניצחון?

השאלה החשובה ביותר ביום האלף־ואחד למלחמה היא יכולת העמידה של אוקראינה. הסימנים אינם מבשרים טובות. עייפות עגומה משתלטת עליה.

סקר של גאלופ, המתפרסם השבוע, מראה כי 52% מן האוקראינים רוצים משא ומתן מיידי לסיום המלחמה. רק 38% מעוניינים ב'מלחמה עד הניצחון'. זו ירידה תלולה מ־73% ב־2022 ומ־63% ב־2023.

אוקראינה אינה מפרסמת עדכונים קבועים של אבדותיה, אבל המספר מוערך ב־300 עד 400 אלף, הרוגים ופצועים. סך כל אבדותיה של רוסיה מוערך ב־725 אלף, הרוגים ופצועים.

תחקיר שעשה השירות הרוסי של הבי.בי.סי, חושף השבוע תמונה מצמררת של דמורליזציה באוקראינה. התחקירנים מעריכים, כי מאז שרוסיה פלשה, בפברואר 2022, עשירית החיילים האוקראיניים ערקו, כמעט 100 אלף.

בכירי ממשל מייחסים את גל העריקות ל"עייפות הגוברת מחמת היעדר רוטציה, או הגדרה ברורה של תנאי השירות". עוד מוזכרות "שגיאות פיקוד, שהובילו למקרי מוות אשר יכלו להימנע, והסבת מגויסים לתפקידים שבהם לא היה להם כל ניסיון", כמו הצבת אנשי יחידות הנדסה למשימות קרביות.

עריק אחד מצוטט שם: "היו לנו אבדות כבדות, היינו מותשים וחולים, וחיכינו שיחליפו אותנו. נאמר לנו לצאת לחזית, להתחפר ליד טנקים של האויב ולשבת בשקט כמו עכברים. כאשר סירבנו, איימו עלינו והתייחסו אלינו בבוז". רק אחוז קטן של העריקים נתפסים, מועמדים למשפט ומורשעים. השלטונות מציעים לחזור להם לשירות מבלי להיענש, ורבים אמנם חוזרים. אבל הנסיבות שהניבו את עריקתם לא השתנו.

על פי הערכה של האו"ם, אוכלוסיית אוקראינה, שעמדה בערך על 44 מיליון לפני המלחמה, פחתה מאז תחילתה ברבע. הנזק הישיר לכלכלה נאמד בסוף השנה שעברה ב־151 מיליארד דולר. שיקום ההריסות יעלה כמעט חצי טריליון דולר, פי 2.8 מן התוצר האוקראיני ב־2023. המלחמה עולה לאוקראינה 140 מיליון דולר ביום, וחלקו של הביטחון בתקציב השנה הבאה יעמוד על 26%.

ידיים עובדות או יורות

שני כלכלנים, בריטי ואוקראיני, כותבים השבוע במגזין האמריקאי 'פוריין פוליסי', על חולשותיה של כלכלת המלחמה הרוסית. על אף כל המאמצים, היא אינה מסוגלת לעמוד בצורכי החימוש של הצבא. בערך חצי מכל הפגזים ברוסיה מיוצרים בצפון קוריאה. "בנקודה מסוימת במחצית השנייה של 2025, רוסיה תיתקל בקשיים חמורים במספר קטגוריות נשק", הם אומרים.

רוסיה מאבדת בממוצע מאה טנקים ו־220 קני ארטילריה בחודש. היא אינה מסוגת לייצר יותר מ־20 קני ארטילריה בחודש. כיוצא בזה, רוסיה איבדה כמעט 5,000 נגמ"שים מאז תחילת המלחמה, אבל היא מסוגלת לייצר רק 17 נגמ"שים בחודש. ועוד, רוסיה מסוגלת לייצר שלושה מיליון פגזים בשנה, רבע ממה שירתה ב־2022.

כדי לעמוד במשימות הענקיות האלה, התעשייה הרוסית זקוקה לעובדים. אבל התעסוקה ברוסיה כמעט מלאה. הברירה היא בין ידיים עובדות לבין ידיים יורות. הצבא זקוק ל־30,000 מגויסים חדשים בחודש, כדי למלא את שורותיו המידלדלות.

שני הכלכלנים מגיעים למסקנה, שרוסיה לא תוכל לשאת בעול המלחמה מעבר לאמצע השנה הבאה. "בניגוד למיתוס של משאבי רוסיה הבלתי כלים, צבאות הקרמלין רחוקים מלהיות בלתי מנוצחים", הם כותבים. "אבל כדי להביס את רוסיה מתחייבת דרגה של סבלנות מערבית ושל מחויבות, העומדת בספק לרגל הצירוף של הססנות המנהיגים המערביים ושל חוסר היציבות הפוליטית".

השאלה התלויה ועומדת היא מי עדיין תעמוד על רגליה בנובמבר 2025. לא גבוהה היא הסבירות של "סבלנות מערבית ושל מחויבות" כדי לעזור לאוקראינה להוסיף ולעמוד.

עוד כתבות

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

ארדואן הכריז על חרם? המפעל של דלתא בטורקיה עובד כרגיל

מדוחות חברת דלתא עולה כי בבעלותה מפעל לייצור גרביים בטורקיה, שאחראי ל-3% מהכנסותיה – ופעילותו לא נפגעה למרות הצהרות נשיא טורקיה ● גוגל ואוניברסיטת רייכמן פותחות שלוחה חיפאית לבית הספר להייטק, וקבוצת מר פותחת מפעל שלישי בדרום ● אירועים ומינויים

מטוס אל על ממריא מנתב''ג / צילום: Shutterstock

המספרים של אל על חשפו: הקווים הכי משתלמים ובכמה עלתה ההכנסה מנוסע?

חברת התעופה רשמה שיאים חדשים של הכנסות ורווח, בעיקר בזכות הדומיננטיות שלה בטיסות לארה"ב ולאירופה ● ההכנסה הממוצעת מנוסע עלתה בשיעור דו-ספרתי, ובקופת המזומנים של החברה נצברו כבר יותר ממיליארד דולר ● גם בכירי אל על נהנים מהפריחה בעסקיה, עם תוספת של מיליון שקל כמעט לשכרם

מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

אנבידיה עקפה את התחזיות בפעם התשיעית רצוף, אז למה המניה ירדה?

החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק פרסמה אמש את דוחותיה הרבעוניים ועקפה שוב את כל התחזיות ● למרות זאת, המניה איבדה גובה במסחר המאוחר כתוצאה ממספר חששות של המשקיעים: קצב הצמיחה עדיין מסחרר אך נמוך מבעבר, והחברה מתקשה לעמוד בביקושים לשבב המתקדם שלה

דני לוי, מפקד מחוז חוף / צילום: דוברות המשטרה

האם מספר הנרצחים בחברה הערבית ירד תחת כהונת המפכ"ל דני לוי

המפכ"ל הטרי התגאה בתוצאות שהביא בלחימה בפשיעה בחברה הערבית. אבל עוד מוקדם לחגוג ● המשרוקית של גלובס

מכשירי סמסונג שמייבאת סאני תקשורת / צילום: Shutterstock

החברות הישראליות קיבלו אישור להפעיל טיסות ישירות לניו יורק, אבל יש להן תנאי

מנהל התעופה הפדרלי אישר לחברות ישראליות, לצד אל על, להפעיל טיסות לניו יורק ● במשרד התחבורה דוחפים, אך בארקיע ככל הנראה לא מעוניינים ובישראייר מתנים זאת בביטול "חוק טיבי", המטיל על החברות חובות צרכניות ● מה יקרה למחירים אם יוסרו המכשולים?

עופר ינאי / צילום: ראובן קפוצ'נסקי

המגעים לא הבשילו: עופר ינאי נסוג מרכישת 10% מרשת 13

רשת 13 ועופר ינאי הודיעו כי המו"מ לרכישת 10% מהחברה ע"י איש העסקים וכניסתו לבעלות ברשת 13 - לא הבשיל

דינה בן-טל גננסיה, מנכ''לית אל על / צילום: דוברות אל על

תודה שטסתם: עלות שכרם של מנכ"לית אל על והיו"ר תזנק במיליון שקל לכל אחד

כפי שנחשף בגלובס, המענק השנתי של בכירי אל על צפוי לקפוץ בחצי מיליון שקל ● ובנוסף תאשר החברה תוספת שכר של כ-20% בשכרם של מנכ"לית החברה דינה בן טל-גננסיה והיו"ר עמיקם בן צבי

משרדי קוואלקום בישראל / צילום: יח''צ

לא רק אנבידיה: ענקית השבבים שצופה הכנסות של 22 מיליארד דולר בשנה

קוואלקום, ששולטת בשוק מעבדי הסמארטפונים מסוג אנדרואיד, מתרחבת לשווקים נוספים ומפרסמת תחזית הכנסות חיובית ● במקביל, המשקיעים ממתינים להתקדמות בהצעת חברת השבבים לרכישת אינטל, שככל הנראה תתקדם רק לאחר השבעתו של טראמפ בינואר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה שוב עקפה את הציפיות; המניה ירדה במסחר המאוחר

זהו הרבעון התשיעי ברציפות בו החברה עקפה את ציפיות האנליסטים ● החברה הרוויחה 81 סנט למניה, ההכנסות היו 35 מיליארד דולר, זינוק של 94% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה ● ההכנסות ממרכזי הנתונים היו 30.1 מיליארד דולר, יותר מפי שניים מהרבעון המקביל ● תחזית ההכנסות לרבעון הרביעי, אף שהיא גבוהה מממוצע תחזיות האנליסטים, מאכזבת את המשקיעים

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

148% בשלושה שבועות: המניה הישראלית שהפתיעה והקשר לשורטיסטים

מניית הביטוח הדיגיטלי למונייד יותר מהכפילה את ערכה בעקבות דוחות כספיים שהפתיעו את השורטיסטים והגדילו את הביקוש למניה ● גם בחירתו של טראמפ ותחזיות ההנהלה תרמו לזינוק

גאוטם אדאני, ראש קבוצת אדאני / צילום: APSEZ

כתב אישום על הונאת ענק: הבעלים ההודי של נמל חיפה מסתבך

המיליארדר גאוטם אדאני ושני בכירים נוספים מואשמים בקשירת קשר לביצוע עבירה, בפרשה בה לפי החשדות הם השיגו מימון מגורמים בארה"ב ובעולם "על בסיס מסמכים שיקריים" ● בנוסף הם מואשמים בכך שהסכימו לשלם שוחד של כ-250 מיליון דולר לגורמים ברשויות בהודו

מימין לשמאל: אבי גבאי, אילן סיגל, יעקב נדבורני, טל גרנות גולדשטיין ואלי אדדי / צילום: ינאי יחיאל, רמי זרנגר, איל יצהר, אוהד רומנו

האיום על טלוויזיה ב-69 שקלים והחשש ב-freeTV: שוק התקשורת נכנס לסחרור

ההכרזה של הוט וסלקום על שיתוף-פעולה בתחום הטלוויזיה, בדומה למהלך שעליו הכריזו בקיץ yes ופרטנר, עלולה להוביל את שוק התקשורת חזרה לימי הדואופול - ולפגיעה בצרכנים ● נפגעת נוספת תהיה הפלטפורמה של קשת ו-RGE, שתהפוך לשחקנית קטנה שנלחמת בענקים

ח''כ שלום דנינו, יוזם הצעת החוק / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

הגבלת שכר עורכי הדין בהתחדשות עירונית מתקרבת? הצעת החוק שמעוררת סערה

הצעת חוק פרטית של ח"כ שלום דנינו מהליכוד מבקשת להגביל את שכר־הטרחה של עורכי דין המייצגים דיירים בפרויקטי התחדשות עירונית עד ל־10,000 שקל לדירה ● "הם מרוויחים מספיק"

יאיר אבידן / צילום: אייל טואג

גבר על מנהל רשות המסים לשעבר: יאיר אבידן נבחר לדירקטוריון בנק הפועלים

אבידן גבר בהתמודדות על ראש ראשות המסים לשעבר, ערן יעקב ● לאבידן יש קריירה ארוכה ועשירה בענף הבנקאות, והוא אף שימש במשך כשלוש שנים כמפקח על הבנקים ● המאבק הבא בבנק: היורש ליו"ר בנק הפועלים ראובן קרופיק, שיסיים תשע שנות כהונה

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל חברת Wix / צילום: אלן צצקין

דוחות חזקים לוויקס: הרווח זינק ב-40%, התחזית השנתית עלתה

וויקס מדווחת על רבעון שלישי מוצלח עם גידול ברווח וההכנסות ● במקביל, מעלה כלפי העלתה את תחזית ההכנסות השנתית ● המניה מזנקת בכ-12% בטרום מסחר

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

צים הרוויחה מעל מיליארד דולר ברבעון; המניה מזנקת בוול סטריט

חברת הספנות צים מדווחת על זינוק של 117% בהכנסות, לאחר שמחירי ההובלה הוכפלו, ומעלה שוב את התחזית השנתית ● תחלק דיבידנד של 440 מיליון דולר ● המנכ"ל אלי גליקמן: "אין אף חברה ישראלית שהרוויחה סכום כזה ברבעון" ● "אני נזהר בדבריי על אנליסטים, אבל הם בד"כ מומחים להסביר מה היה בעבר, וקשה להם לצפות את העתיד"

סייארה. מימין: תמר בר-אילן ויותם שגב שהקימו את החברה / צילום: מנש כהן

בתוך כחצי שנה: חברת הסייבר הישראלית שהכפילה את השווי שלה ל-3 מיליארד דולר

את סבב הגיוס הנוכחי של סייארה הובילו הקרנות אקסל וספייר ונצ'רס בהשתתפות משקיעים קיימים, בהם סקויה וקרן ההון סיכון האמריקאית רד פוינט ● סבב הגיוס הקודם של החברה, שנערך באפריל האחרון, היה לפי שווי חברה של 1.4 מיליארד דולר ● לפני כחודש רכשה סייארה סטארט-אפ צעיר גם הוא בתחם אבטחת המידע בשווי של 162 מיליון דולר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בת"א; מלם תים זינקה ב-10%, תדיראן גרופ ב-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● עונת הדוחות בתל אביב צוברת תאוצה; בין המדווחות היום: אל על, ישראכרט וסלקום ● אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות הערב, והאנליסטים אופטימיים ● ענקית השבבים קוואלקום מפרסמת תחזית הכנסות אופטימית ● ובמיטב מעריכים: "שוק המניות האמריקאי יקר מדי ואופטימי מדי"

אילוסטרציה: Shutterstock

90% מתקציב הפרסום מושקע בדיגיטל: כך נערכו מנהלי השיווק לחודש הקניות

ימי הקניות המסורתיים של נובמבר נמתחים השנה על פני כל החודש לאור התחרות הבינלאומית, לצד התמקדות בהפגת מתחים בשל המלחמה והגדלת תקציבי דיגיטל מעבר לרגיל ● מנכ"לים ומנהלי שיווק בחברות מובילות משתפים עם גלובס את האסטרטגיות שעובדות עבורם

מטילי אלומיניום / צילום: Shutterstock

היטלי היצף על אלומיניום לבנייה מסין? מאבק בין היצרנים ליבואנים

לאחר שיצרניות האלומיניום בישראל דרשו הטלת מכס זמני של 80% על יבוא פרופילי אלומיניום מסין, משרד הכלכלה, שפתח בחקירת הנושא ביוני האחרון, צפוי לפרסם תוצאה מקדמית שלה ביום שני הקרוב ● ההחלטה צפויה להשפיע על מחירי הבנייה ועל התעשייה הישראלית ככלל