איור: גיל ג'יבלי
אריאל כהן, ראש מערך ייעוץ השקעות ופנסיה בבנק לאומי, ענה על שאלת השבוע
בעולם ההשקעות נהוג להמליץ על השקעות לטווח ארוך, אך ישנה חלוקה נוספת שכדאי להביא בחשבון: השקעה במניות צמיחה מול מניות ערך. אריאל כהן, ראש מערך ייעוץ השקעות ופנסיה בבנק לאומי, מסביר בשיחה עם גלובס על ההבדלים ביניהן.
● שאלת השבוע | כמעט לא קיים בארה"ב ובאירופה: שיטת התשלומים של הישראלים
● שאלת השבוע | החלטתם להשקיע ב־S&P 500, האם אתם מוכנים גם להשקיע בדולר?
האסטרטגיה של באפט
"מניות ערך הן של חברות שההכנסה שלהן צומחת בשיעורים נמוכים יחסית אבל באופן עקבי", אומר כהן. "פעילותן מאפשרת לרוב חלוקת דיבידנדים, משום שרוב הרווחים מופנים פחות להשקעה וניתנים יותר לחלוקה לבעלי המניות". לדבריו, המניות האלה נתפסות לא אחת כבעלות פוטנציאל מוגבל לעליית ערך, אבל בעת משבר בשווקים יש להן יתרון: "הן פחות מושפעות מהזעזועים".
מניות הערך, אומר כהן, בדרך כלל שייכות לחברות מסורתיות ממגזרי הקמעונאות, הצריכה, התקשורת של העולם הישן (סלולר), פיננסים וביטוח. ברקשייר האת'אווי, חברת ההחזקות של וורן באפט, שהשקעות ערך הן פחות או יותר הדוקטרינה המרכזית שלה, נחשבת המלכה האם של התחום (עלתה 30% השנה).
באפט למעשה בנה את הקריירה שלו מזיהוי נכון, ברגעי משבר, של מניות ערך מסורתיות. כך הוא הוא נכנס בעבר להשקעות גדולות בחברות כמו אמריקן אקספרס, קוקה קולה ויצרנית סכיני הגילוח ג'ילט. ובישראל הוא קנה בהדרגה את ישקר, יצרנית של להבים למטוסי נוסעים.
בניגוד למניות הערך, אומר כהן, "מניות צמיחה הן בדרך כלל של חברות בצמיחה מואצת עם פוטנציאל להגדלת ההכנסות והרווחים. כל הכנסותיהן מופנות אל החברה כדי לייצר הכנסה עודפת בעתיד, ולכן הן פחות מחלקות דיבידנדים. התמחור שלהן בשווקים בדרך כלל גבוה, כי הוא מגלם את הפוטנציאל העתידי של קצב הצמיחה המואץ.
"בדרך כלל מתמקדים במניות צמיחה כשהסביבה הכלכלית חיובית ותומכת בפעילות העסקית, בתקופה של ריבית נמוכה עם עלויות מימון נמוכות לחברות. יש בהן סיכון מצד אחד ופוטנציאל גבוה לעלייה במחיר מצד אחר".
לרוב מניות צמיחה הן של חברות טכנולוגיה כמו אנבידיה (עלתה 194% השנה), אמזון (+33%), יצרנית הרכבים החשמליים טסלה (+37% בתוך שנה), וגם חברות אנרגיה ירוקה שמקדמות פרויקטי ענק להקמת שדות סולאריים.
בבורסת ת"א יש בעיקר מניות ערך: חברות פיננסים, חברות נדל"ן מניב, חברות בנייה וקמעונאית. הייצוג של מניות צמיחה הוא שולי יחסית. חלקן דואליות ונסחרות גם בנאסד"ק, כמו חברת התוכנה נייס, חברת השבבים נובה ואחרות.
גם צמיחה וגם ערך
אז אחת ולתמיד, מה עדיף, ערך או צמיחה?
"יש תפיסה שלפיה ללקוחות סבלניים לסיכון כדאי לבחור במניות צמיחה, אבל הנטייה שלנו היא לבחון כל מקרה לגופו ולשים דגש על יחס סיכון־סיכוי אטרקטיבי, מניות צמיחה עם מאפיינים של מניות ערך כדי ליהנות מכל העולמות. חשוב לייצר פיזור רחב יותר. זה מאפשר למעשה את הגיוון בתיק ואת ה־Edge".
איך בוחרים את המניות?
"אנחנו מעדיפים מניות בסגמנטים צומחים, שמתומחרות בצורה סבירה עם מנועי צמיחה עתידיים, כמו סיילס־פורס, שצומחת ונסחרת בתמחור לא הרבה יותר גבוה מהממוצע במדד S&P 500. בתחום השבבים, לדוגמה, אנחנו לא נוטים לאנבידיה, אלא ניקח את ענקית השבבים הטייוואנית TSM שצומחת יפה ונסחרת במכפיל לא גבוה יחסית".
כהן מדגיש שגם בין מניות הטכנולוגיה הגדולות יש דיפרנציאציה. "אפשר לראות למשל שגוגל (אלפאבית) ומיקרוסופט הן מניות צמיחה עם מאפייני ערך חזקים (עלו השנה ב־30% וב־11% בהתאמה)", הוא אומר ומוסיף כי לפיתוי לרוץ ל"כוכבות" שנסחרות במכפילים גבוהים יש מחיר. "מי שבחר במניות צמיחה ונקלע לשנה כמו 2022, עם אינפלציה גבוהה ועלייה חדה בריבית, 'חטף' ירידה במחירי המניות והתקשה להתמודד עם זה בהמשך".
אם כך, האם נכון להיצמד רק למדדי מניות כמו S&P 500 והנאסד"ק, שטסו בשנתיים האחרונות בשיעורים דו־ספרתיים (50% ו־70% בהתאמה)? כהן מתריע גם מפני תרחיש כזה. "יש תקופות פחות טובות, וזה תלוי במאפיינים של כל לקוח. מחקרים מראים שמספיק שתפסיד ימים בודדים של עליות מעולות ואתה חותך את התשואה ארוכת הטווח באופן משמעותי".
השוק ממתין לטראמפ
האם בחירתו של דונלד טראמפ לנשיא ארה"ב טובה למניות צמיחה או ערך? לדברי כהן מוקדם להעריך, שכן הוא משדר מסרים סותרים ובשווקים נכנסו לעמדת המתנה לראות מה תהיה המדיניות שלו.
"אחרי הבחירות, מניות הצמיחה נכנסו לאופוריה", אומר כהן, "אבל אחר כך הייתה התפכחות מסוימת. השאלה הגדולה היא אם טראמפ יציג אג'נדה ברורה ויממש אותה. המינויים שלו קצת מבלבלים את מי שמנסה לנתח את צעדיו הבאים".
***גילוי מלא: שאלת השבוע הוא פרויקט מערכתי הנעשה בשיתוף מומחי בנק לאומי. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול-דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. הוא אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות אישי המתחשב בצרכיו ובנתוניו של כל אדם