גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחזיקים מטבע דיגיטלי בחו"ל? בקרוב, המידע עליכם יגיע בקלות לרשות המסים

ישראל מצטרפת לתקן ה־CRAF של ה־OECD, במסגרתו ישתפו המדינות במידע בנושא קריפטו ● המנגנון ייכנס לתוקף ב־2027, וברשויות עובדים על הטמעתו ● מומחה למיסוי: "הכרחי להשלים המהלך בגילוי מרצון" ● לאחרונה הגבירה רשות המסים את פעילות האכיפה בנושא

ביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock
ביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראלים המחזיקים בחו"ל בנכסים דיגיטליים, המוכרים כקריפטו, יהיו חשופים לאכיפה מוגברת בנושא מצד רשות המסים החל מ־2027. זו המשמעות בפועל של הודעת ישראל ביום רביעי לארגון ה־OECD על כוונתה להטמיע את תקן ה־CARF (ראשי־התיבות של Crypto-Asset Reporting Framework). מדובר בתקן שאומץ על־ידי ה־OECD ב־2022 במטרה להגביר את השקיפות סביב החלפת מידע ודיווחים בנושא קריפטו, וכך לייעל את מיסוי הנכסים בענף.

חצי מיליון או שלושת אלפים? כמה ישראלים צוחקים כל הדרך אל הבנק
3 מיליארד שקל אבודים: רשות המסים לא פועלת למיסוי תחום הקריפטו

כבר כיום, ישראלים המחזיקים בקריפטו ומבצעים פעולות בנכסים אלה נדרשים לדווח על כך לרשות המסים. עם יישום התקן, יכולת האכיפה של הרשות בתחום צפויה לגבור, שכן מידע לגבי החזקות בקריפטו צפוי לעבור אז באופן אוטומטי בינה לבין רשויות מס מעבר לים.

פרויקט ה־CARF יצא לדרך ביוזמת מדינות ה־G20 (פורום המאגד את הכלכלות החזקות בעולם), שביקשו לבנות מסגרת לחילופי מידע אוטומטיים בין המדינות בקריפטו. זאת, לנוכח הזינוק בהיקף השימוש בו וההתפתחויות הטכנולוגיות המאפשרות להעביר ולהחזיק בנכסים אלה ללא פיקוח מספק.

 

באחרונה קבע מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, כי המס הפוטנציאלי מעסקאות קריפטו בישראל עשוי להגיע ל־3 מיליארד שקל. עוד הוא מצא כי בין 2018 ל־2022 דיווחו רק כ־500 מחזיקי מטבעות דיגיטליים לרשות המסים, מתוך כ־200 אלף לפי אומדנים. אולם ייתכן כי המספרים מעט שונים. לפי פרסום בגלובס בשבוע שעבר, לרשויות המדינה אין מספרים תואמים למשל באשר למספר המחזיקים בביטקוין בישראל.

שומרי סף ללא כללים

הבעיה שהובילה את הכלכלות החזקות בעולם לגבש את ה־CARF נוגעת בראש ובראשונה לכניסתם למגרש של מתווכים פיננסיים חדשים, אשר עסקאות הקריפטו נעשות באמצעותם. כך, אם בעבר ניתן היה לסמוך על כך שעסקאות מתבצעות תוך הקפדה על כללים למניעת הלבנת הון ומימון טרור באמצעות מוסדות פיננסיים מוכרים, התמונה השתנתה עם תחילת מעורבותם של מתווכים, דוגמת פלטפורמות מסחר ונותני שירותים במטבעות דיגיטליים. אלה החלו לפעול כשומרי סף, אך ללא כללים ברורים לפיקוח ובקרה.

מדינות ה־OECD כבר מיישמות תקנים שנועדו להבטיח העברת מידע חוצה גבולות על עסקאות פיננסיות, ובראשם תקן ה־CRS. לפי נתוני ה־OECD, נכון ל־2021 הוחלף באמצעות ה־CRS מידע על יותר מ־100 מיליוני חשבונות ביותר מ־100 אזורים, ואשר בהם הוחזקו לא פחות מ־11 טריליוני אירו בנכסים.

"האכיפה עוד רחוקה"

תקן ה־CARF נולד אפוא כתקן משלים לכללים אלה, במטרה להתמקד בנכסי קריפטו. המערכת הפיננסית בישראל אף פועלת בהתאם להסכם ה־FATCA עם ארה"ב, אשר במסגרתו מועבר מידע בין המדינות בנוגע לחשבונות של אזרחים ישראלים ואמריקאים.

עו"ד חנא דאהר, שותף במחלקת המסים ממשרד ברנע ג'פה לנדה, מסביר כי בהתאם לתקן ה־CARF, נותני שירותים ופלטפורמות קריפטו יידרשו לבצע הליך בקרה על המחזיקים בנכסים דיגיטליים במתכונת "הכר את הלקוח" (KYC). בהמשך, אותם גופים יידרשו להעביר את המידע לגבי הנכסים המוחזקים אצלם לרשויות המס המקומיות במדינה, ומשם יעבור המידע לרשויות המס בישראל. כדי להבטיח שיתוף־פעולה מצד הפלטפורמות, אשר רבות מהן כיום אינן מפוקחות, ייתכן כי נראה רגולציה חדשה שתטיל עליהן דרישות רישוי וסנקציות.

דאהר מדגיש כי הפרטים לגבי יישום התקן החדש ייקבעו רק בהמשך, וכי לא מדובר במתן סמכות לגופים בחו"ל לבצע ניכוי מס במקור לגבי נכסי קריפטו. לדבריו, הרשויות בישראל יתחילו כבר כעת לעבוד על הטמעת התקן.

דאהר ממליץ ללקוחותיו לדווח לרשויות המס, "עוד לפני יישום התקן. גם כדי להימנע מאכיפה ומסנקציות פליליות, וגם כדי ליהנות מהפירות של הנכסים ולאפשר את המימוש שלהם באמצעות המוסדות הפיננסיים".

רו"ח איציק רופא, המתמחה במיסוי בינלאומי, ממשרד מאיר מזרחי עם א.רפאל, סבור כי למרות הצטרפות ישראל ל־CARF, "רב הנסתר על הנגלה". לדבריו, "הכרחי להשלים את המהלך באמצעות גילוי מרצון בכל הקשור לקריפטו. בלעדיו, עדיין יהיו חלקים גדולים מהמחזיקים שלא יהיו חשופים מול רשות המסים".

דאהר מזכיר בהקשר זה כי רשות המסים אמנם הביעה את עמדתה, ולפיה מימוש של נכסי קריפטו הוא אירוע חייב במס, אך "האכיפה עוד רחוקה ממה שרשות המסים מקווה להגיע אליו".

לפי הודעת האוצר ורשות המסים, בכך שאימצה את ה־CARF, הצטרפה ישראל לכ־60 מדינות שהצהירו על התחייבותן לאמץ את התקן. בין המדינות הללו נמנות ארה"ב, אנגליה, קנדה, שווייץ, סינגפור, לוקסמבורג, מלטה, קפריסין וג'יברלטר. אימוץ התקן מצטרף לצעדים נוספים שבהן נקטה רשות המסים בתחום. רק בשבוע שעבר הוציאו ברשות תזכיר חוק חדש שמבהיר את מעמד הקריפטו בישראל ואת הדיווח הנדרש עליו.

עוד כתבות

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ

שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק