גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המספרים של אל על חשפו: הקווים הכי משתלמים ובכמה עלתה ההכנסה מנוסע?

חברת התעופה רשמה שיאים חדשים של הכנסות ורווח, בעיקר בזכות הדומיננטיות שלה בטיסות לארה"ב ולאירופה ● ההכנסה הממוצעת מנוסע עלתה בשיעור דו-ספרתי, ובקופת המזומנים של החברה נצברו כבר יותר ממיליארד דולר ● גם בכירי אל על נהנים מהפריחה בעסקיה, עם תוספת של מיליון שקל כמעט לשכרם

מטוס אל על ממריא מנתב''ג / צילום: Shutterstock
מטוס אל על ממריא מנתב''ג / צילום: Shutterstock

בחברת התעופה אל על  מתקשים להסביר את הפער בין המצב שלהם, כפי שהם תופסים אותו, בתור חברה שפועלת במקסימום תפוקה ועושה מעל ומעבר כדי לאפשר לישראלים לטוס, ובין האופן שבו היא נתפסת בציבור, כמי שמנצלת את המצב הייחודי שנוצר כאן במלחמה כדי להקפיץ את מחירי הטיסות.

תודה שטסתם: עלות שכרם של מנכ"לית אל על והיו"ר תזנק במיליון שקל לכל אחד 
אל על מסכמת רבעון עם הכנסות של יותר ממיליארד דולר ושיא חדש ברווחים 

"כמה הנתח שלנו מתנועת הנוסעים בנתב"ג?", שאלה דינה בן טל-גננסיה, מנכ"לית אל על, את משתתפי כנס המשקיעים שערכה החברה אתמול (ד') לאחר פרסום הדוחות לרבעון השלישי, שבהם שברה פעם נוספת את השיאים של עצמה. אל על הציגה גידול של 44% בהכנסות, לשיא של יותר ממיליארד דולר ברבעון אחד, וזינוק של פי 3.6 ברווח הנקי, שעמד על 187 מיליון דולר. תוצאות השיא נובעות כמובן גם מחודשי הקיץ, שהם עונת השיא בתחום התעופה, אך בעיקר בזכות מלחמת "חרבות ברזל" שהביאה לשליטתה של אל על בטיסות מישראל ואליה.

"האמת שאנחנו 44%"

בן טל-גננסיה המשיכה, כי "רוב האנשים עונים 80%-90%, אבל האמת היא שאנחנו 44% כיום". המנכ"לית גם קראה למדינה לנסות להחזיר חברות תעופה זרות לפעול בישראל, וטענה כי זו לא אמירה מן השפה ולחוץ, מאחר שאל על פשוט לא עומדת בביקושים.

בתשובה לשאלת גלובס על הזינוק במחירי הכרטיסים, השיבה בן טל-גננסיה, כי "הביקורת מובנת. העלינו מחירים הרבה פחות ממה שכולם חושבים (לפי אל על, עלייה של 16% בהכנסה הממוצעת לנוסע). אבל האלטרנטיבות, כל עולם הלואו-קוסט למשל, לא קיים כעת בנתב"ג. מי שהיה מוכן לטוס בשעות לא שעות, או לקבל שירות פחות טוב, גם זה לא קיים. תזמינו כרטיסים מוקדם, אפילו שנה מראש".

בעקבות הביקורת הציבורית על הזינוק במחירי כרטיסי הטיסה, אל על נוקטת זה מספר חודשים מדיניות של הגבלת מחיר מקסימום לטיסותיה השונות. בכיר בחברה מסביר כי "הבחירה שלנו היא בין גרוע ליותר גרוע. התוצאה של הגבלת המחיר היא שכבר חודש וחצי אין עלינו כתבות שליליות על המחירים הגבוהים, אבל הצד השני, זה שאין כרטיסי טיסה עד סוף השנה, גם לאותם ארבעה יעדים שהמחירים שלהם קבועים".

אל על, שבשליטת קני רוזנברג ובניהולה של בן טל-גננסיה, מפעילה לאחרונה טיסות לארבעה יעדים במחירים קבועים, של 199-349 דולר (לרנקה, אתונה, וינה ודובאי). לשאר היעדים, על פי אל על, מחירי המקסימום (טיסה במחלקת תיירים) הם למשל 640 דולר למזרח אירופה, 660 דולר למערב אירופה, 880 דולר לפריז ולונדון. למזרח הרחוק המחירים מוגבלים בתקרה של 1,690 דולר ובטיסות לצפון אמריקה מדובר בכ-1,900 דולר לכרטיס.

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על / צילום: גיא כושי ויריב פיין

את התוצאה של הזינוק במחירים ניתן לראות גם בכך שהיקף ההכנסות של אל על מהטסת נוסעים ומטען לאמריקה זינק ב-63%, לסכום של 1.1 מיליארד דולר בתשעת החודשים הראשונים של השנה, ביחס לתקופה המקבילה בשנה שעברה, טרום המלחמה. בהכנסות החברה ביבשת אירופה נרשם זינוק של 36% לסכום של 1.2 מיליארד דולר (כמעט חצי מהכנסותיה של אל על) ובאסיה ואפריקה נרשם גידול של 11%. בסך הכול גדלו הכנסות אל על בתקופה של ינואר-ספטמבר ב-42% והסתכמו ב-2.5 מיליארד דולר, והרווח הנקי זינק ביותר מפי חמישה ל-411 מיליון דולר.

הסיבה לזינוק הגבוה משמעותית בהכנסות מהטיסות היא כפולה: גם אותם ארבעה יעדים במחירים קבועים, אך גם העובדה שאל על מטיסה רק כ-43% מהישראלים הטסים לאירופה (בהשוואה ל-21% לפני המלחמה) אך ביעדים הטרנס-אטלנטיים, שבהם התחרות כמעט אינה קיימת כיום, היא אחראית לכ-90% מהטיסות (לעומת 35% לפני המלחמה).

מקזזת הפסדים

התוצאות החזקות והחריגות של אל על ייצרו לה תזרים מזומנים מרשים של 800 מיליון דולר מתחילת השנה, מה שגם מסביר מאיפה חשבה החברה להביא את הכסף כשהציעה לאחרונה לרכוש את השליטה בחברת כרטיסי האשראי ישראכרט, אך נסוגה מכך במהירות. בקופת החברה שוכבים כעת 1.2 מיליארד דולר, וההון העצמי שלה, שהיה שלילי עד לפני שני רבעונים, עומד כיום על 371 מיליון דולר.

למרות הרווחים הגדולים של אל על, גם ברבעון הקרוב המדינה עדיין לא תראה מסים מאל על, שכן זו אומנם הכירה בהוצאות מס של 58 מיליון דולר ברבעון, אך לא שילמה מאחר שהיא עדיין "סוחבת" הפסדים של מאות מיליוני דולרים מתקופת משבר הקורונה של שנת 2020.

באל על מציינים בדוחות שהתוצאות ברבעון הרביעי יהיו אומנם טובות מאוד, אבל פחות טובות מהרבעון השלישי: "החברה צופה כי תוצאות פעילותה לרבעון הרביעי לשנת 2024 תהיינה גבוהות ביחס לתוצאותיה ברבעון המקביל אשתקד. יחד עם זאת, למרות הביקושים המוגברים כאמור, ולאור מגבלות כושר הייצור של החברה, החברה צופה כי ברבעון הרביעי לשנת 2024 תחול ירידה בפעילות החברה במונחי מושב-ק"מ זמין (ASK) ביחס לרבעון הנוכחי". באותו רבעון בשנה שעברה הרוויחה החברה 40 מיליון דולר.

שכר הבכירים יזנק

סמוך לפרסום הדוחות זימנה אל על אסיפת בעלי מניות כדי לאשר תוספות שכר במאות אלפי שקלים לשני בכיריה - מנכ"לית החברה דינה בן טל-גננסיה והיו"ר עמיקם בן צבי. אם האסיפה תאשר את תוספת השכר, עלות השכר הכוללת של מנכ"לית החברה תזנק בכ-930 אלף שקל לסכום של 6.8 מיליון שקל, ועלות השכר של היו"ר תגדל ל-5.1 מיליון שקל, תוספת של 900 אלף שקל לשכרו.

תוספת שכר הבסיס של בן טל-גננסיה תזנק בכ-25% לסכום של 150 אלף שקל בחודש, צמוד למדד המחירים לצרכן, ושכרו של יו"ר הדירקטוריון יזנק גם הוא בהתאם, שכן גובה שכרו הוא 90% מזה של המנכ"לית, כפול אחוז המשרה שלו (90%).

בנוסף, בדומה לשנה שעברה, החברה מבקשת להעניק לשניים תגמול הוני בצורה של אופציות, בשווי של כ-1.1 מיליון שקל למנכ"לית החברה ושל 830 אלף שקל ליו"ר.

שתי תוספות השכר הללו יצטרפו לתוספת המענק שנחשפה בגלובס שאותה עתידים לקבל הבכירים, בהיקף של יותר מחצי מיליון שקל כל אחד. בעקבות כך צפוי המענק השנתי של המנכ"לית לעמוד על 3 מיליון שקל, וזה של היו"ר על יותר מ-2.4 מיליון שקל.

המלצת קנייה מלאומי

אל על נסחרת כעת לפי שווי של 3.45 מיליארד שקל, לאחר שהמניה השלימה זינוק של יותר מ-200% בשנה האחרונה. הנהנה העיקרי מכך הוא כמובן בעל השליטה רוזנברג, שמורווח בכ-1.1 מיליארד שקל על השקעתו בחברה, הימור לא קטן שלקח בזמן הקורונה.

קני רוזנברג, הבעלים של אל על / צילום: יוסי זמיר

יומיים טרם פרסום הדוחות, פרסם בנק לאומי ניתוח על מניית אל על. האנליסטים אייל דבי ושרלי חוטה צופים לה אפסייד של 37%, בעיקר בזכות הזינוק בהיקף המזומן של החברה. לטענתם התוצאה היא שעל פי התמחור הנוכחי של המניה, שווי הפעילות של אל על התכווץ (במקביל לעליית המזומן) ולכן שווייה צריך להמשיך לעלות.

נתח השוק של אל על צפוי לרדת, זו כמעט מוסכמה בשוק, ובכל זאת, כאמור, המלצת האנליסטים מלאומי היא קנייה, בגלל היקף המזומן הגדול שצברה החברה, וההנחה שתוצאותיה ב"חזרה לשגרה" לא יהיו גרועות יותר מאשר טרום מלחמת "חרבות ברזל".

"מחיר המניה הנוכחי משקף סיטואציית קצה בלתי-סבירה, שלפיה לא רק שהרווחיות תצנח, היא תרד אל מתחת לרמה שהייתה לפני שפרצה המלחמה - תקופה שבה אל על התמודדה עם תחרות חריפה ומלאה. איך לומר, בלשון עדינה, קשה לנו למצוא לתחזית כזו הצדקה".

עוד כתבות

ח''כ טלי גוטליב / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ועדת השרים תדון בהצעת החוק שתגביל העמדה לדין של חברי כנסת

הצעת החוק הפרטית הוגשה ע"י ח"כ טלי גוטליב, נגדה מתנהלת חקירה פלילית בעקבות התבטאויות ● ההצעה מבקשת לקבוע כי לא תיפתח חקירה פלילית נגד חבר כנסת, ולא ידון בית המשפט בתביעה אזרחית נגד חבר כנסת, אלא אם הכנסת אישרה זאת ברוב של 90 ח"כים, ורק במקרים בהם המעשה לא נעשה במסגרת מילוי תפקידם

אילוסטרציה: Shutterstock

ההורים נתנו כסף במתנה לרכישת דירה, ואז הזוג התגרש. מה קבע ביהמ"ש?

בני זוג רכשו דירה תמורת 1.8 מיליון שקל, כשסך של 300 אלף שקל שולם ע"י הורי האישה ● כשזו התגרשה, הוריה תבעו שהבעל לעבר ישיב להם את הסכום שהשקיעו בדירה, לטענתם במסגרת "מתנה על-תנאי" ● כיצד הכריע בית המשפט?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

חילן מסכמה רבעון חזק עם עלייה ברווח וההכנסות, אך המניה יורדת

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • חברת ה-IT חילן מציגה דוחות חיוביים אך מנייתה יורדת בכ-4% ● גם עזריאלי קבוצה מסיימת רבעון חיובי עם הכנסות של 1.2 מיליארד שקל

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

מירי רגב לא האריכה את הקדנציה, ועכשיו חברת נתיבי איילון פועלת ללא יו"ר

מקסין פסברג, שמונתה ליו"ר הדירקטוריון ב־2021 ע"י מרב מיכאלי, עזבה השבוע את תפקידה, לאחר שרגב בחרה שלא להאריך לה את הקדנציה ● הטענות המושמעות בענף נגד רגב הן שהיא נוהגת להשתלט על חברות תשתית ממשלתיות דרך יו"ר הדירקטוריון, המנכ"ל ושומרי הסף

איור: גיל ג'יבלי

TSMC במקום אנבידיה? הנוסחה שתעזור לכם לבחור מניות לטווח ארוך

וורן באפט בנה את הונו מזיהוי של מניות ערך בסקטורים מסורתיים בתקופות משבר, אבל האם זו הבחירה העדיפה לכל משקיע? ● מה היתרונות והחסרונות של כל אחד מסוגי המניות, ואילו חברות מאפשרות למשקיעים ליהנות מכל העולמות? ● שאלת השבוע

הקמפוס המתוכנן באזור מחלף גלילות / הדמיה: גלעד לן

סולאראדג' מחפשת שוכר משנה בקמפוס החדש. ומה המחיר למ"ר?

נכון לעכשיו מחפשת סולאראדג' שוכר לקומה אחת, בקמפוס בגלילות שבונה עבורה עזריאלי, ואמור להיפתח בעוד כמה חודשים ● המחיר המבוקש: כ-120 שקל למ"ר • שווי השוק של החברה, שהגיע בשיא כבר ל־20 מיליארד דולר, עומד היום על פחות מ־600 מיליון דולר

הילה קורח במהדורת החדשות המרכזית / צילום: צילום מסך מתוך המהדורה

סוף המהדורה: מגישת המהדורה המרכזית, הילה קורח, עוזבת את חדשות 13

לאחר שלוש שנים בתפקידה כמגישת המהדורה המרכזית של חדשות 13, הילה קורח הודיעה היום כי תסיים את תפקידה ● "השנים האלה הן שנים קשוחות", ציינה בציוץ בטוויטר ● יו"ר ועד עובדי חדשות 13, מתן חודורוב: "האמת היא שקורח עוזבת בגלל כשל עמוק בדירקטוריון"

עו''ד עמית בכר בדיון בוועדת החוקה בנושא תקציב לשכת עורכי הדין, היום / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

"מאפיה", "עסקן סוג ז'": דיון סוער בהצעת החוק לשליטה בתקציב לשכת עורכי הדין

ועדת החוקה התכנסה לדון בהצעת החוק המעבירה את השליטה בתקציב של לשכת עורכי הדין לשר המשפטים ● הדיון התפוצץ פעמיים בעקבות חילופי האשמות, ויו"ר הוועדה, שמחה רוטמן, האשים את הלשכה בבריונות והרחיק את ראש הלשכה, עו"ד עמית בכר

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בשל צמצום רווחי הזיקוק: בזן עוברת להפסד ברבעון השלישי

קבוצת בתי זיקוק נפט דיווחה על הפסד של 15 מיליון דולר לעומת רווח ברבעון המקביל לאור צמצום רווחי הזיקוק ● מנכ"ל בזן מדגיש: "בתקופת הדוח חלה ירידה בסביבת המרווחים, אך מרווחי הסולר והבנזין נותרו ברמה גבוהה ביחס לממוצע הרב-שנתי"

חריש / צילום: Shutterstock

הצלחה חלקית: מכרז קרקע ל-50 דירות בחריש נותר ללא הצעות

אושרה להפקדה תוכנית לבניית כ-500 דירות חדשות בחולון ● יזמים הגישו הצעות רק ל-167 מתוך 216 הדירות ששווקו במכרז בחריש ● חברת גבאי רוכשת את חברת מיי טאון התחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן

דינה בן-טל גננסיה, מנכ''לית אל על / צילום: דוברות אל על

תודה שטסתם: עלות שכרם של מנכ"לית אל על והיו"ר תזנק במיליון שקל לכל אחד

כפי שנחשף בגלובס, המענק השנתי של בכירי אל על צפוי לקפוץ בחצי מיליון שקל ● ובנוסף תאשר החברה תוספת שכר של כ-20% בשכרם של מנכ"לית החברה דינה בן טל-גננסיה והיו"ר עמיקם בן צבי

שוטר במכרה זהב לא־חוקי בבוריטיקה, קולומביה / צילום: Reuters, LUISA GONZALEZ

כנופיית סמים גנבה 3 טונות של זהב במבצע שוד מושלם כל כך, שהוא עדיין נמשך

במהלך השנים האחרונות, ארגון פשע שודד את אחד ממרבצי הזהב הגדולים ביותר בקולומביה השייך לענקית כרייה סינית ● החברה מעריכה כי נגנב ממנה זהב בשווי של כ־200 מיליון דולר ומפנה אצבע מאשימה לממשלה: "איך ייתכן שהרשויות לא פועלות נגד זה?"

דני לוי, מפקד מחוז חוף / צילום: דוברות המשטרה

האם מספר הנרצחים בחברה הערבית ירד תחת כהונת המפכ"ל דני לוי

המפכ"ל הטרי התגאה בתוצאות שהביא בלחימה בפשיעה בחברה הערבית. אבל עוד מוקדם לחגוג ● המשרוקית של גלובס

גאוטם אדאני, ראש קבוצת אדאני / צילום: APSEZ

כתב אישום על הונאת ענק: הבעלים ההודי של נמל חיפה מסתבך

המיליארדר גאוטם אדאני ושני בכירים נוספים מואשמים בקשירת קשר לביצוע עבירה, בפרשה בה לפי החשדות הם השיגו מימון מגורמים בארה"ב ובעולם "על בסיס מסמכים שיקריים" ● בנוסף הם מואשמים בכך שהסכימו לשלם שוחד של כ-250 מיליון דולר לגורמים ברשויות בהודו

חיילים אוקראינים נחים לאחר ירי על עמדות רוסיות במחוז דונייצק, סוף אוקטובר / צילום: Reuters, Fermin Torrano

ביום ה-1,001 של הפלישה הרוסית: האם אוקראינה עוברת את סף העייפות?

תחקיר בי.בי.סי מתאר דמורליזציה חמורה בצבא האוקראיני: עריקה של עשירית מהחיילים, כמעט 100,000 ● סקר מראה כי רוב האוקראינים רוצים משא ומתן לשלום מייד ● רוסיה אינה מחוסנת. כלכלנים מעמידים בספק את יכולתה לעמוד במשימות הצבא מעבר לאמצע 2025

המדינה שמגנה את ישראל אבל רוכשת ממנה נשק במיליארד אירו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: הולנד רכשה מתחילת המלחמה נשק מישראל במיליארד אירו, הקול הלבנוני הקרוב ביותר לאוזנו של טראמפ, אוסטרליה סירבה להכניס את איילת שקד, האזהרה המטרידה ליהודים בברלין ומדוע העימות בין ישראל לאיראן לא גלש עדיין למלחמה ● כותרות העיתונים בעולם 

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה שוב עקפה את הציפיות; המניה ירדה במסחר המאוחר

זהו הרבעון התשיעי ברציפות בו החברה עקפה את ציפיות האנליסטים ● החברה הרוויחה 81 סנט למניה, ההכנסות היו 35 מיליארד דולר, זינוק של 94% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה ● ההכנסות ממרכזי הנתונים היו 30.1 מיליארד דולר, יותר מפי שניים מהרבעון המקביל ● תחזית ההכנסות לרבעון הרביעי, אף שהיא גבוהה מממוצע תחזיות האנליסטים, מאכזבת את המשקיעים

טנק רוסי בעמדת תקיפה באוקראינה / צילום: ap, משרד ההגנה הרוסי

אחרי שאיבדה יותר מ-3,500 טנקים, ברוסיה מצאו פתרון יצירתי

אזרבייג'ן מגדילה את תקציב הביטחון שלה ● תעשיית הקולנוע הרוסית נרתמת לטובת חיל השריון של פוטין ● קוריאה הצפונית מגבירה את הסיוע לרוסיה ● וגם: הכצב"ם יוצא הדופן שמתכננת סין ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יו''ר תע''א, עמיר פרץ, לצד המנכ''ל בועז לוי / צילום: התעשייה האווירית

התעשייה האווירית: ההכנסות מישראל זינקו ל־33% מהנתח

בתשעת החודשים הראשונים של השנה זינק הרווח הנקי של התעשייה האווירית בכ־74% לשיא של כ־416 מיליארד דולר ● רק ברבעון הנוכחי נרשמו מכירות בכ־4.3 מיליארד דולר, והרווח הנקי זינק לכ-122 מיליון דולר

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לראשונה מזה חודשים: איתותים על אפשרות להורדת ריבית

ביום שני הבא יפרסם בנק ישראל את החלטת הריבית האחרונה לשנת 2024, והוא צפוי להשאיר אותה ללא שינוי ● אך בינתיים בשווקים מתחילים לצפות את סוף המלחמה, ושם כבר רואים את הורדת הריבית באופק