על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● איראן וסעודיה מתקרבות, והמדינה שקוראת לחרם על ישראל
● ראיון | שגריר אוקראינה בישראל: "יש לנו את אותו האויב"
1למרות המלחמה בעזה, הולנד רכשה נשק מישראל במיליארד אירו
למרות שהיא עצמה אינה מוכרת נשק לישראל ואף הטילה אמברגו על העברת חלקי חילוף ל-F-35, הממשלה ההולנדית רוכשת מישראל מערכות נשק במיליארדי דולרים, כולל בשנה שחלפה מאז התקפת הטרור של ה-7 באוקטובר והמלחמה בעזה; כך מגלה העיתון NRC, המזוהה בדרך כלל עם קולות ביקורתיים כלפי ישראל. לפי הדיווח, מאז ה-7 באוקטובר 2023 רכשה הולנד מישראל נשק וציוד ביטחוני ב-950 מיליון אירו, כחלק מההתעצמות הצבאית שלה והרצון להיות מוכנה לעימות אפשרי עם רוסיה. זאת, בעוד בית משפט הולנדי היה בין הראשונים לפסוק בפברואר השנה כי העברת חלקי חילוף למטוסי F-35 מסכנת את הולנד ב"מעורבות בפשעי מלחמה" וצריכה להיפסק.
הרכש הצבאי מישראל נובע מהעובדה כי התעשייה הישראלית "מובילה את השוק בסגמנטים מסוימים". "בחלק מתחומי הרכש, הציוד הטוב ביותר מגיע מישראל", כתב משרד הביטחון ההולנדי בתשובה לשאילתה בעניין, לפי הדיווח ב-NRC. בין היתר מדובר במערכת "מעיל רוח" של רפאל להגנה על טנקים, מערכות רקטות PULS מתוצרת אלביט ועוד. ברקע הדברים, מדווחים בעיתון, תתקיים היום (ה') תערוכת נשק הולנדית ברוטרדאם, שבה ישתתפו גם חברות ישראליות. צפויות הפגנות מול מקום כינוס התערוכה והמשטרה נערכת בכוחות מוגברים, בין היתר בשל ההתפרעויות האנטישמיות האלימות באמסטרדם לפני כשבועיים.
מאת סטיבן דריקס. מתוך NRC. לקריאת הכתבה המלאה.
2הכירו את החותן הלבנוני המחבר בין דונלד טראמפ למזרח התיכון
לבנונים רבים מקווים כי חותנו הלבנוני של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ, מסאד בולוס, "יאזן" את הגישה הפרו-ישראלית של רבים מהמינויים שלו לתפקידים בכירים, ומגדירים אותו כ"קול הלבנוני הקרוב ביותר לאזנו של טראמפ"; כך נכתב בפרופיל נרחב על בולוס, שבנו נשוי לטיפאני, בתו הצעירה ביותר של דונלד טראמפ, בעיתון הבריטי הפייננשל טיימס.
לפי הדיווח, גם בממשל הלבנוני הנוכחי, יש מי שמקווים שזה יהיה המצב ובכירים בממשל כבר נפגשו עם בולוס בוושינגטון בימים האחרונים, על רקע המשא ומתן להפסקת אש. כמו כן, בולוס נפגש עם ראש הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס בשולי עצרת האו"ם בספטמבר האחרון "כדי לפתוח ערוץ ישיר מול טראמפ". בולוס מגיע ממשפחה נוצרית מכפר עכא שבלבנון. הוא עשה את הונו בעסקים המשפחתיים בניגריה, אליה היגרו אנשי עסקים לבנונים רבים. המשפחה הייתה מעורבת פוליטית בייצוג הנוצרים בלבנון, והוא עצמו החל להיות פעיל במפלגה הרפובליקנית.
מאת ראיה ג'לאבי, אנדרו אנגלנד ואנו אדאויה. מתוך הפייננשל טיימס. לקריאת הכתבה המלאה.
3פגיעה ביחסים: אוסטרליה סירבה לאשר כניסה לאיילת שקד "משיקולי אופי"
ממשלת אוסטרליה סירבה להעניק ויזת כניסה לשרה לשעבר איילת שקד, "מנימוקי אופי", מה שמעמיק את המשבר ביחסים בין אוסטרליה לבין ישראל מאז פרוץ המלחמה בעזה; כך מדווח הבוקר העיתון Australian.
לפי הדיווח, שקד הייתה מתוכננת להשתתף בשבוע הבא בכינוס בנושאי ביטחון בבירת אוסטרליה, אך קיבלה הודעה בשעות האחרונות כי הבקשה שלה לויזת כניסה נדחית, בין היתר משום שהיא "עלולה ללבות מחלוקות" (במקור: Incite discord). ככל הנראה, מדובר בעמדותיה הפוליטיות של השרה לשעבר. היא אמרה לעיתון כי מדובר ב"חרפה" וכי ההחלטה פוגעת ביחסים בין המדינות. לפי העיתון, מדובר בהחלטה של משרד הפנים, והיא לא ניתנת לערעור. באוסטרליה שולטת כעת מפלגת הלייבור מהמרכז-שמאל, ובראש הממשלה עומד אנתוני אלבניזי, שנחשב לביקורתי יותר כלפי ישראל מקודמו.
מאת בן פקהאם. מתוך ה"Australian". לקריאת הכתבה המלאה.
4אזהרה ליהודים ולהט"בים מאזורים ערבים "מסוכנים" בבירת גרמניה
דבריה של מפקדת משטרת ברלין ברברה סלוביק, לפיהם "ישנם אזורים (בברלין) - ואנחנו חייבים להיות גלויים בקשר לזה - שבהם הייתי ממליצה למי שלובש כיפה או הוא גיי או לסבית באופן מוחצן להיות זהיר יותר", ממשיכים לעורר סערה בגרמניה. רשת השידור הממלכתית ZDF ניסתה אמש לשמוע מה חושבים יהודים וחברי הקהילה הלהטב"ית בעיר על הדברים, שבהם הוסיפה סלוביק כי האזורים הללו הם אלו "שבהם יש רוב ערבי".
הקהילה היהודית אמרה כי דבריה "מדאיגים", משום שמשמעותם כי המשטרה אינה יכולה לספק ביטחון לאוכלוסיות שונות. בינתיים, סלוביק ניסתה לסייג את דבריה ואמרה כי "יהודים וחברי קהילת הלהט"ב בטוחים כמו כולם בעיר שלנו", אבל לפי הדיווח, "המספרים מדברים בעד עצמם" ומצביעים על עלייה במקרי האנטישמיות בגרמניה מאז פרוץ המלחמה בעזה.
מאת מרקוס גרוס ואוליבר קליין. מתוך ZDF. לקריאת הכתבה המלאה.
5בארה"ב תוהים מדוע העימות בין ישראל לאיראן לא גלש עדיין למלחמה
"עד לאחרונה, אנליסטים העריכו שכל תקיפה ישירה של איראן על ישראל, או של ישראל על איראן, תגרום להתלקחות מיידית, אבל זה לא המצב", כך כותב הבוקר הניו יורק טיימס, בכתבה שנועדה לבחון מדוע העימות בין איראן לישראל נשאר בגדר "החלפת מהלומות" ולא הידרדר למלחמה כוללת.
לצורך בחינת השאלה ראיינה כתבת העיתון שורה של מומחים צבאיים, שהעלו מספר השערות. הראשונה היא ש"שני הצדדים יודעים עד כמה עמוק הסיכון למלחמה אזורית" ורוצים להימנע ממנה. אחרים סבורים כי מדובר ב"מלחמה מודרנית" וכי האסטרטגיה שהייתה נהוגה בעבר של "הלם ומורא" (Shock & Awe) אינה תקפה יותר. שני אנליסטים צבאיים בריטיים המצוטטים בכתבה סבורים כי אסטרטגיה זו רק התפתחה, וכי ישראל שיכללה אותה במתקפת הביפרים על פעילי חיזבאללה ובשורת הפעולות שלאחר מכן. לגבי איראן, סבורים המרואיינים, ישראל נזהרת יותר מחשש להסלמה למלחמה אזורית נרחבת.
מאת לארה ג'ייקס. מתוך הניו יורק טיימס. לקריאת הכתבה המלאה.