גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך לוועדת הכספים: המאבק על מס המיליארדים מגיע לישורת האחרונה

תוכנית הדגל של האוצר מרגיזה במיוחד את המגזר העסקי בישראל ● המטרה: לגרום לחברות להוציא רווחים שצברו במיליארדים ולשלם עליהם מס, במקום להשאיר אותם "כלואים" ומושקעים פסיבית ● שר האוצר תומך באנשי משרדו הבטוחים כי מדובר במהלך צודק ואפקטיבי, אך המתנגדים רואים בכך "פצצת אטום" שתפגע במשק ● איך זה ייגמר? תלוי במידה רבה ביו"ר ועדת הכספים

המאבק על הרווחים הכלואים / אילוסטרציה: גלובס
המאבק על הרווחים הכלואים / אילוסטרציה: גלובס

בתוך התקציב המורכב שהגישה הממשלה לכנסת לשנת 2025 ישנו סעיף אחד מורכב במיוחד - תוכנית האוצר להטלת מס חדש על רווחים כלואים. בשונה מצעדים תקציביים אחרים כמו הקפאת מדרגות מס הכנסה או העלאת המע"מ - שמוכרים היטב ונחשבים לפשוטים יחסית לביצוע - המס החדש על הרווחים הכלואים הוא סיפור אחר לגמרי. מדובר במבנה משפטי סבוך ומורכב שגובש על ידי צוות בראשות מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, אך כזה שנמצא בלב צעדי ההתכנסות שמתכננת הממשלה.

השינוי שהאוצר מתכנן בתגמול למשרתי המילואים
אושר בטרומית: הקמת גוף מודיעין חלופי תחת משרד ראש הממשלה

כדי להבין את חשיבותה של התוכנית, צריך להסתכל על המספרים. באוצר צופים כי כבר ב-2025 היא תניב לקופת המדינה 10 מיליארד שקל - מעל רבע מסך הגזירות והקיצוצים בתקציב. וגם בשנים שלאחר מכן מדובר במיליארדים לא מבוטלים. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שוכנע שמדובר במהלך נכון, יישר קו עם גורמי המקצוע במשרדו, אבל מוכן עדיין לשקול שינויים. זאת, אל מול התנגדות עזה במגזר העסקי, שעדיין מנסה לשנות את דעתו של סמוטריץ', וטענות לקשיים רבים ביישום התוכנית.

 

לפני שנצלול למפסידים הגדולים מהתוכנית ולטענות נגדה, במילים פשוטות: התוכנית מנסה לגרום לחברות להוציא החוצה את הרווחים שהן צברו, ולשלם עליהם מס, במקום להשאיר אותם "כלואים" בתוך החברה. זאת תוך ניסיון לא לפגוע בחברות שבאמת צריכות את הכסף לפעילות העסקית שלהן.

נמחיש באמצעות דוגמה: נניח שחברה צברה 20 מיליון שקל. אם מושכים את הכסף החוצה כדיבידנד, אחרי שני שלבי המס (23% מס חברות ואז 33% על הנותר), נשארים רק כ-10.3 מיליון להשקעה. לעומת זאת, אם החברה משאירה את הכסף אצלה, יש לה 15.4 מיליון (אחרי רק מס חברות) להשקיע, והיא גם תשלם כנראה פחות מס על רווחי ההשקעה בעתיד.

בשורה התחתונה, לחברות רבות משתלם לשמור את הכסף בקופה ולא למהר למשוך דיבידנדים. תוסיפו לכך את העובדה שפעמיים בשנים האחרונות - ב-2017 וב-2022 - יצאה הממשלה ב"מבצע" לחלוקת דיבידנדים במס מופחת של 25% במקום 33%, מה שיצר ציפייה בקרב חברות רבות שהממשלה תעשה זאת שוב בעתיד. מבחינתן, למה למשוך כעת ולשלם מס גבוה, אם בעתיד הממשלה תעשה שוב מבצע? עדיף לחכות.

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

מאות מיליארדי שקלים כלואים

במדינה מעריכים שבחברות בישראל יושבים כ-700 מיליארד שקל ברווחים צבורים. מדובר בסכום עתק שעולה על סך כל תקציב המדינה לשנה הבאה. מתוך הסל הגדול הזה, באוצר שמים את יהבם על כ-150 מיליארד שקל ברווחים כלואים, שלעמדתם כבר היו אמורים להימשך כדיבידנדים לבעלים ולהניב למדינה הכנסות במס. לכן, באוצר מנסים בכל הכוח לבטל כל אפשרות למבצע דיבידנדים נוסף. אם בעבר השתמשו בגזר, עכשיו הגיע תור המקל.

איך זה יעבוד מבחינה טכנית? העקרונות והמנגנונים המרכזיים בהצעת האוצר כוללים תיקון לסעיף 77 לפקודת מס הכנסה המאפשר למנהל רשות המסים לכפות על חברה חלוקת דיבידנד, תוך הפחתת התנאים והמשוכות לכך; חיוב חברות משלח יד - שמורכבות מאיש מקצוע אחד, למשל קליניקות פרטיות, יועצים, עורכי דין, רואי חשבון, אדריכלים ועוד - בעלות שיעור רווחיות גבוהה במס הכנסה על מדרגות המס השולי (המגיע לכ־50%־45%), ולא במס חברות; בנוסף, מוצע "מס ריבית" חדש בשיעור 2% על רווחים כלואים שלא יחולקו על־ידי חברות החזקה, מעל "כרית ביטחון" שנקבעה; הטלת מס על השקעות פאסיביות (בעיקר נדל"ן ושוק ההון) של חברות, ומיסוי חברות החזקה על התשואה הנורמטיבית ביחס לרווחים הלא מחולקים.

מנכ''ל משרד האוצר עו''ד שלומי הייזלר / צילום: פוטו מרסלו אילת

באוצר מאותתים - החלופות גרועות בהרבה

"אני חושב שבכנסת האתגר המרכזי שלנו יהיה להעביר את המיסוי על רווחים לא מחולקים, שמנו הרבה ביצים בסל הזה", הודה השבוע הממונה על התקציבים באוצר, יוגב גרדוס, בכנס ההשקעות של גלובס. "בכנות, אני חושב שבמידה והצעד לא יאושר יהיה קשה מאוד פוליטית להעביר צעדים אלטרנטיביים כמו העלאת מע"מ".

החשש של גרדוס מפני חסימת התוכנית ברור. מרגע חשיפתה, ספגה התכנית לשנות את משטר המס בנוגע לרווחים כלואים בחברות מעטים (חברות של עד 5 בעלי מניות) וחברות ארנק, ביקורת רועשת מגורמים שונים במשק. כעת, כשהתוכנית נמצאת בישורת האחרונה בדרך לוועדת הכספים, העלו המבקרים הילוך והחלו במרתון פגישות עם חברי כנסת ובכירים במערכת הכלכלית כדי לחסום אותה.

המקורב לנתניהו שעלה למתקפה

אולם, בניגוד לנושאים אחרים בתקציב, בנושא המס החדש לבעלי חברות נוצרה הסכמה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ואגף התקציבים באוצר, שקידם את התוכנית. נראה שאפילו פרופ' אבי שמחון, היועץ הכלכלי של נתניהו שידוע בהתנגדותו להעלאות מיסים, התרצה לבסוף. שמחון, שתחילה דחף למבצע דיבידנדים בהטבת מס ונאבק בהצעת האוצר, ויתר לאחר שנוספה שנת "גרייס" להתארגנות והתאמות נוספות לתוכנית. בשיחות סגורות אף אמר שזו התוכנית המטרידה אותו פחות מכל הגזירות שהביא האוצר. ועדיין, נראה שהוא רחוק מיישור קו עם אגף התקציבים.

ראש הממשלה עמוס בעניינים ביטחוניים, מדיניים ופוליטיים - ובעל פניות מוגבלת לעיסוק ברכיבי התקציב השונים. הכי קרוב שאפשר להגיע לעמדתו בנושא יהיה בהאזנה לדברי שמחון, הנושא בתפקיד ראש המועצה הלאומית לכלכלה. הסכמתו למס החדש היא ככל הנראה על דעתו של נתניהו, ובכל זאת הוא אינו חוסך ביקורת מהאוצר: "למה אמרו לי באוצר שיש דבר דומה כזה בארצות הברית למרות שאין דבר כזה באף מדינה בעולם? האם הם שיקרו לי או לא שיקרו לי?", שאל באחרונה שמחון בדיון בנושא הרווחים הכלואים בהשתתפות נציגי אגף התקציבים, ראש רשות המיסים שי אהרונוביץ' ועשרות נציגים מהמגזר העסקי, רשויות המדינה והאקדמיה - במסגרת פורום שווי הוגן של אוניברסיטת רייכמן.

ח''כ משה גפני / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המגזר העסקי במאבק בלימה

שלומי שוב, ראש פורום שווי הוגן, טען כי התוכנית דרקונית. "יש כאלה שנוטים להסתכל על ה-2% במונחי שיעורי מס בסגנון מס היסף אבל זאת טעות גדולה - כי זה קנס שמוטל על הרווחים המצטברים העודפים. הוא הדגים כיצד "במונחי שיעור מס, זה יכול להגיע בקלות ליותר מ-200% ... זה דרמטי ובתכלס נראה שה-2% הוא מספר שרירותי, שכל מטרתו היא לא באמת לקבוע מס חדש אלא ליצור קנס מרתיע מאוד".

בדיון הדגישו אנשי עסקים כי קיים הבדל מהותי בין כספים המוחזקים בחברה, המשמשים כעתודה להשקעות ולקיחת סיכונים עסקיים, לבין כספים שחולקו כדיבידנד. "אם תעבירו את הכסף למישור האישי, הפסיכולוגיה של איש עסקים תוביל אותו להוריד משמעותית את הסיכון, ליזום הרבה פחות ולהשקיע הרבה פחות," הסביר אייל הירדני, מייסד ומנכ"ל קבוצת לרדן.

מנכ"ל איגוד בתי ההשקעות, נמרוד ספיר, הצביע על בעיה נוספת: "הגישה הזאת של האוצר - ששוק ההון הוא השקעה רעילה מעבירה מסר של 'בואו תוציאו את הכסף משוק ההון הישראלי'. זהו מסר שגוי," אמר ספיר, והוסיף כי "העובדה שמשרד האוצר בוחר לדחוף את המסר הזה דווקא בשנה הזאת, כשאנחנו רואים שהמשקיעים הזרים יצאו מפה ואנחנו כל כך צריכים השקעות בישראל - היא הזויה".

רשות המסים בין הפטיש לסדן

בתווך, רשות המסים מצויה במצב מורכב. ראש הרשות, שי אהרונוביץ', אמר בפורום כי "אנחנו לא חושבים שזה צעד קיצוני, אבל ברור לנו שמזיזים את הגבינה". הוא הבטיח כי בדיוני הכנסת טרם אישור החוק הסופי "נגיע לנוסחאות יותר מרוככות". תיאורטית, לרשות היה נוח יותר לקיים מבצע דיבידנדים פשוט יותר ליישום, שבו הכסף היה פשוט מגיע מבלי להתאמץ לגבות אותו. התוכנית הנוכחית צפויה להגדיל משמעותית את החיכוך בין הרשות לחברות, עם ודאות מוגבלת לגבי היקף הגבייה בפועל.

ובינתיים באוצר בשלהם. הם אף הגדילו ופיצלו את החקיקה מהתקציב במטרה להעבירה עד סוף 2024, כך שתיכנס לתוקף בינואר 2025. זאת בעוד התקציב עצמו צפוי לעבור רק בפברואר, בשל העיכובים בקידומו, וגם זה תחת אי-ודאות פוליטית לאישורו הסופי על רקע סוגיות כמו חוק הגיוס. לרוב פיצול תוכנית מחוק ההסדרים משמעותה סיכול שלה, אבל הפעם הפיצול של המיסוי נעשה דווקא כדי להגן על סיכויה להתממש.

איש המפתח שעדיין לא קיבל פנייה

אולם המכשול המשמעותי נמצא בוועדת הכספים של הכנסת, בראשות יו"ר דגל התורה, משה גפני. האוצר טרם החל בשיחות עמו, אך הניסיון מלמד שגפני עשוי לעכב או לשנות חקיקה כלכלית משמעותית, במיוחד כשעל הפרק סוגיות הקרובות ללבו - כמו העברת מאות מיליוני שקלים למוסדות החינוך החרדיים במסגרת תוכנית אופק חדש, וסבסוד מעונות יום לילדי אברכים.

ארגוני המגזר העסקי מתאמצים לגייס את התנגדות חברי הכנסת לתוכנית. חלקם אף מזהירים שהחברות יוכלו לבצע תכנוני מס ולחמוק מהחוק החדש, למשל באמצעות הקמת חברות בנות. לטענתם, התוכנית תכניס לאוצר שני מיליארד שקל לכל היותר - חמישית מהסכום המתוכנן.

נראה שככל שהחקיקה מתקדמת לוועדת הכספים, עשרת מיליארד השקלים הללו הולכים ומתרחקים מהקופה הציבורית נוכח מאבק הכוחות המתעצם סביבה.

השאלה הגדולה: לגיטימי או ניצול לרעה?

מדוע בעצם עסקים "כולאים" את רווחיהם? המיסוי הדו-שלבי בישראל מאפשר לחברות לדחות את תשלום מס הדיבידנד כל עוד הרווחים נשארים בתוך החברה. הרציונל המקורי היה לעודד חברות להשאיר כספים לצורך השקעות והתפתחות עסקית, במקום לחלק את כל רווחיהן לבעלי המניות.

צבירת רווחים עשויה להיות כלי חיוני לצמיחה עסקית. רווחים שנשארים בחברה משמשים כ"כרית ביטחון" המאפשרת לקיחת סיכונים עסקיים ויזמות. דוגמה בולטת שעלתה בדיונים היא של מפעל תרופות בצפון שהוקם מרווחים שנצברו במשך 15 שנה - השקעה שלטענת בעליו לא הייתה מתבצעת אילו נאלץ לחלק את הרווחים כדיבידנד.

אלא שבפועל, במגזר העסקי מצאו לאורך השנים פרצות בחוק ודרכן צברו גם רווחים שלפי כוונת המחוקק היו אמורים להיות מחולקים וממוסים. חלק ניכר מהרווחים הכלואים מושקע באפיקים פיננסיים פאסיביים ולא בהשקעות ריאליות, תוך ניצול היעדר היכולת הממשית של רשות המיסים לאכוף כיום את העיוות. יתרה מכך, האוצר מצביע על תופעה מטרידה: חברות רבות מחזיקות את הרווחים בציפייה למבצעי "דיבידנד בהטבת מס". מבצעים אלה, שהתקיימו בעבר (למשל ב-2017), יצרו לטענת האוצר "הרגלים פסולים" - חברות נמנעות מחלוקת רווחים בציפייה להטבות עתידיות, תוך פגיעה בהכנסות המדינה השוטפות.

על כך משיבים במגזר העסקי כי גם השקעות פיננסיות בשוק ההון הישראלי תורמות למשק - בין אם ברכישת אגרות חוב ממשלתיות המסייעות במימון הגירעון, ובין אם בהשקעה באגרות חוב קונצרניות המממנות את פעילות החברות במשק. אולם בעת משבר ביטחוני, כשהמדינה זקוקה למקורות הכנסה חדשים, קשה להצדיק מצב בו מאות מיליארדי שקלים נהנים מדחיית מס ממושכת.

עורכי הדין ורואי החשבון משלבים ידיים

שלוש הלשכות המקצועיות - עורכי הדין, רואי החשבון ויועצי המס - תוקפות בחריפות את התוכנית. במכתב ששיגרו למקבלי ההחלטות בממשלה ובכנסת הם טוענים כי "מדובר בחקיקה דרקונית ודורסנית, שלא נראתה כדוגמתה מעולם בישראל" וכי היא "עשויה לגרום להוצאת כספים והון אנושי מישראל, פוגעת בזכות הקניין ומהווה התערבות בוטה בכלכלה החופשית".

יועץ המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, מזהיר כי "לחקיקת המס משמעויות דרמטיות על המגזר העסקי, שצפוי להיפגע באופן בלתי מידתי שאין לו אח ורע בעולם. זוהי לא פחות מרעידת אדמה עבור העסקים בישראל".

עו"ד ליאור נוימן, יו"ר פורום המסים בלשכת עורכי הדין, מכנה את החקיקה "פצצת אטום על הרווחים הכלואים" ומזהיר כי "נפסיד משקיעים ישראלים וזרים, שכולם יבחנו מעבר לחו"ל. יהיו הרבה רילוקיישנים. אנחנו כבר רואים את זה קורה".

התגוששות פומבית, שיחות מאחורי הקלעים

בכל מקרה, קשה לראות מצב שתוכנית האוצר תצא מוועדת הכספים של הכנסת ותעבור כלשונה. זה נכון לכל חקיקה משמעותית, כמעט ואין כזו שנכנסת ויוצאת באותה צורה. עם זאת, קיימת היתכנות שתוכנית האוצר תרוכך אפילו לפני שתגיע לשולחנו של גפני. מאחורי הקלעים מנהל יו"ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי, שיח מול מקבלי ההחלטות לקידום חלופה. בינתיים את הקלפים הוא שומר קרוב לחזה.

רוב המתנגדים מציעים להחזיר לשולחן את החלופה שמרחפת בחודשים האחרונים מעל התכנית ונדחתה על ידי האוצר: מבצע לשחרור רווחים כלואים במס מופחת. חרף העובדה שנתניהו ויועצו הכלכלי שמחון נתנו את ברכת הדרך, גורמים בסביבת ראש הממשלה אומרים שאם התקציב לא יעבור עד ינואר המדינה לא תראה שקל מחקיקת הרווחים הכלואים בשנת 2025 ולכן לא תהיה ברירה אלא לפרסם מבצע לשחרור רווחים כלואים במס מופחת כדי להכניס כסף מהיר לקופת המדינה.

באוצר נכונים לפשרות אך מדגישים כי "לא נוותר על הדברים המקצועיים שאנחנו חושבים שהם נכונים. אנחנו לא רוצים ניצחון פירוס עם חקיקה שעוד שנה תבוטל, מצד שני אנחנו לא רואים מנוס מלהעביר את החקיקה של הרווחים הכלואים במצב הנוכחי ובגירעון הנוכחי". 

עוד כתבות

תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

"במקום לחפש את המניה הלוהטת הבאה, פשוט תקנו את הכלכלה כולה"

תמיר מנדובסקי, מחבר רב המכר "השקעות לעצלנים" שנמכר ביותר מ־165 אלף עותקים, מסביר בפודקאסט של גלובס למה לא כדאי להתמקד במניות בודדות, איך הפחד הגדול שלו התגשם שנה אחרי השקת הספר: "המשבר של 2022 היה הסיוט שלי" וחושף את דעתו על ביטקוין: "אנשים משקיעים בזה מתוך ספקולציה" ● וגם: מה הייתה המניה הראשונה שהוא קנה? "זו הייתה פצצה מתקתקת"

המרכז הלוגיסטי של שטראוס בשוהם / צילום: Shutterstock, Igal Vaisman

שטראוס מוכרת את חלקה בפעילות החומוס והסלטים העולמית תמורת 900 מיליון שקל

קבוצת שטראוס מוכרת את אחזקותיה בסברה ואובלה, לחברת פפסיקו, שתרכוש את חלקה של שטראוס בפעילות (50%), תמורת כ-900 מיליון שקל ● סברה היא כיום חברת הסלטים והממרחים הגדולה בארה"ב, כאשר היא מובילת שוק החומוס ● פעילותה התרחבה גם למדינות נוספות מחוץ לארה"ב תחת המותג אובלה

מפעל השוקולד של שטראוס-עלית בנוף הגליל / צילום: יח''צ שטראוס

שנתיים וחצי אחרי הריקול, בשטראוס החליטו: נושאי המשרה לא ייתבעו

ועדת התביעות הבלתי תלויה קבעה כי התהליכים הניהוליים בשטראוס והנהלים לפני אירוע הריקול ב-2022 היו תקינים; וכי לא הוצגו ראיות להפרת חובת אמונים של מי מחברי הדירקטוריון, נושאי המשרה או בעלי התפקידים בחברה ● לפיכך, נקבע כי אין מקום להגיש נגדם תביעות

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

דירקטוריון חדשות 13 הודיע: טלי בן עובדיה מונתה למנכ"לית זמנית

על אף ששניים מנציגי הציבור בדירקטוריון חדשות 13 התנגדו למינויה, באופן קבוע או זמני, הוחלט בדירקטוריון להתעלם מהצורך באישור של למעלה מ-75% מדירקטוריון החברה - ואישרו את המינוי הזמני

פרופ' הייתם עמל / צילום: איגור פרברוב

17 מיליון דולר למחקר: האם אוטיזם קשור לזיהום אוויר?

פרופ' הייתם עמל מהאוניברסיטה העברית, המכהן בימים אלה כפרופסור אורח בהרווארד, מצא קצה חוט שיכול להוביל לפיצוח הקשר בין מולקולה שמאפיינת זיהום סביבתי להתפתחות אוטיזם ● בעקבות התגלית שלו, קיבל קונסורציום חוקרים בהשתתפותו מענק חריג לבחינת השפעתם של חומרים מזהמים על העלייה במספר המאובחנים בתסמונת ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מדוע המחקר רלוונטי גם לאלצהיימר ומגלה מה יחזיר אותו לישראל

יירוטים באזור מפרץ חיפה / צילום: צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים

רצף אזעקות בחיפה; 3 נפילות בנהריה - לא דווח על נפגעים

כ-15 שיגורים לצפון בתוך כשעה; בלבנון מדווחים: גל תקיפות נוסף בדאחיה • אזעקות הופעלו גם בקריות ובנהריה - זוהו נפילות • קצין נפצע קשה בקרב בדרום רצועת עזה • במהלך הלילה: 5 רקטות שוגרו לחיפה והקריות, ללא נפגעים • צה"ל ושב"כ חיסלו את מפקד היחידה הרקטית של הג'יהאד האיסלאמי • 101 חטופים עדיין בעזה | היום ה-413 למלחמה  • עדכונים בולטים

השבוע בעולם / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Leon Neal

ארה"ב ובריטניה מרשות לאוקראינה לירות טילים, ולמה מנכ"ל גוגל טילפן אל טראמפ

לאחר אלף ימי מלחמה, אוקראינה מורשית לירות טילים ולהניח מוקשים ● טראמפ שולח צפצוף ארוך ליריביו ● אטלס 37 טריליון התאים בגוף האדם ● גוגל נדרשת למכור את כרום לאחר שניסתה לאלף את עובדיה ● שירותים לנשים ביולוגיות בלבד ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

החלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי: מהלומה קשה ליחסים בין ישראל לאירופה

הפער בין מדינת ישראל לערכים האירופים גדל והולך - והחלטת בין הדין הפלילי הבינלאומי בהאג להוציא צווי מעצר נגד בנימין נתניהו ויואב גלנט מדגישים את הפער עוד יותר ● מדובר בפצצת עומק שעלולה לשנות באופן מהותי את יחסי ישראל עם מדינות אירופה

יו''ר ה-SEC, גארי גנסלר / צילום: ap, Mariam Zuhaib

יו"ר רשות ניירות הערך האמריקאית יפרוש ביום השבעת טראמפ לנשיא

גארי גנסלר יעזוב עם כניסתו הרשמית של טראמפ לבית הלבן, ב-20 לינואר ● טראמפ הבטיח במהלך הקמפיין שידיח את גנסלר, עתה הוא יכול לבחור מיידית מחליף ● המועמדת המרכזית לתפקיד היא עורכת דין לשעבר ב-SEC, המייצגת כיום חברות בלוקצ'יין ● גנסלר: "ה-SEC עמדה במשימתה ואכפה את החוק ללא פחד או העדפה"

נתונים חדשים של רשות המסים הקפיצו את סך ההון של הישראלים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

מי צריך משכורת? עשרות אלפי הישראלים שעושים כסף מכסף

במשך עשרות שנים, הלמ"ס קבעה מי עני ועשיר בישראל בעיקר לפי תלוש השכר ● נתונים חדשים שפרסמה רשות המסים הקפיצו באחת את סך ההכנסות מהון של אזרחי ישראל ● הבעיה האמיתית היא שרק לאחת מכל עשר משפחות יש הכנסה מהון, והיתר נאנקות תחת העומס

וואצאפ / צילום: Shutterstock

לא אוהבים הודעות קוליות? הפיצ'ר של וואטסאפ שיחסוך לכם כאב ראש

וואטסאפ תשחרר בהדרגה במהלך השבועות הקרובים כלי פנימי שיתמלל את הקלטות השמע ● הכלי יאפשר גישה להודעות השמע עבור משתמשים שאינם יכולים לפתוח את ההקלטה, למשל אם הם נמצאים במקום רועש או בפגישה

צביקה נטר, מייסד ומנכ''ל אינוביד / צילום: אוראל כהן

בפרמיה של 94%: חברת הטכנולוגיה אינוביד נמכרת ותהפוך לפרטית

המיזוג, עם חברת Flashtalking שבבעלות Mediaocean, מתבצע לפי שווי של כ-525 מיליון דולר לאינוביד ● אינוביד מוזגה ל-SPAC בשנת השיא 2021, לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר ● המנכ"ל צביקה נטר: "זו הזדמנות לרוץ מהר קדימה"

הקמפיין האחרון של פוקס עם עדן גולן / צילום: צילום מסך

קבוצת פוקס נכנסת להפסקת הפרסומות של ערוץ 14

לפי נתוני יפעת בקרת מדיה, מאז אוגוסט קבוצת האופנה של הראל ויזל מפרסמת בערוץ 14, אם כי במינון נמוך ● קולקציית הסופגניות של רולדין הושקה בבית החולים השיקומי בשיבא-תל השומר, ולספארי ברמת גן יש מנכ"ל חדש

אתר בנייה שנסגר ל־30 יום באזור המרכז / צילום: דוברות המשטרה

אין פועלי בנייה? עשרות שוהים בלתי חוקיים נעצרו באתרים בשבועות האחרונים

אמנם פלסטינים מנועים מכניסה לישראל מאז תחילת המלחמה, אולם בפועל שוהים בלתי חוקיים נתפסים כמעט כל יום באתרי בנייה מסוגים שונים, בעיקר קטנים

טנק רוסי בעמדת תקיפה באוקראינה / צילום: ap, משרד ההגנה הרוסי

אחרי שאיבדה יותר מ-3,500 טנקים, רוסיה מצאה פתרון יצירתי

אזרבייג'ן מגדילה את תקציב הביטחון שלה ● תעשיית הקולנוע הרוסית נרתמת לטובת חיל השריון של פוטין ● קוריאה הצפונית מגבירה את הסיוע לרוסיה ● וגם: הכצב"ם יוצא הדופן שמתכננת סין ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ח''כ טלי גוטליב / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ח"כ טלי גוטליב רוצה לקדם חוק שימנע את העמדתה לדין

ועדת השרים תדון בהצעת חוק פרטית שתגביל העמדה לדין של חברי כנסת, אשר הוגשה ע"י ח"כ טלי גוטליב, נגדה מתנהלת חקירה פלילית בעקבות התבטאויות ● ההצעה מבקשת לקבוע כי לא תיפתח חקירה פלילית נגד חבר כנסת, ולא ידון בית המשפט בתביעה אזרחית נגד חבר כנסת, אלא אם הכנסת אישרה זאת ברוב של 90 ח"כים, ורק במקרים בהם המעשה לא נעשה במסגרת מילוי תפקידם

מפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

מה מונע ממפרץ חיפה להתחזק כמטרופולין, ומה אפשר לעשות?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: התוכנית לפיתוח מפרץ חיפה

בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד שקל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סכנה ליזמים וחוסר ודאות לרוכשים: המשכנתאות הנדחות תופסות נתח הולך וגדל

בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד שקל - מדובר במספר נמוך יחסית לחמשת החודשים שקדמו לו, אך הוא ניתן להסבר בריבוי חופשות החגים ● המשכנתא הממוצעת בחודש שעבר הגיעה לרמה של 1.03 מיליון שקל ● מגזר הלוואות הבולט והבלון ממשיך להוות חלק משמעותי מכלל ההלוואות שנלקחות לדיור, ובאוקטובר הוא היווה כ-16%

קולונל גנרל קים יונג בוק עם מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און, בביקור בבסיס כוחות מיוחדים בספטמבר / צילום: Reuters, KCNA

קוריאה הצפונית שלחה איש-מסתורין לפקד על חייליה הנלחמים באוקראינה

לקים יונג בוק, גנרל בדרגת שלושה כוכבים בצבא של קוריאה הצפונית, לא היה פרופיל ציבורי, עד שפיונגיאנג הפכה אותו למקבל ההחלטות הממונה על כ-11 אלף החיילים שלה שנשלחו לרוסיה ולמלחמתה באוקראינה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הספקת הנשק תיפגע? איך ישפיעו צווי המעצר לגלנט ונתניהו על היחסים עם אירופה

החלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג עלולה לטלטל את יחסי ישראל עם מדינות אירופה ● הוצאת צווי המעצר לבנימין נתניהו וליואב גלנט מחזקת את מי שקוראים לנתק עם ישראל קשרים דיפלומטיים ומעמידה בסימן שאלה את יצוא הנשק לישראל