גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך לוועדת הכספים: המאבק על מס המיליארדים מגיע לישורת האחרונה

תוכנית הדגל של האוצר מרגיזה במיוחד את המגזר העסקי בישראל ● המטרה: לגרום לחברות להוציא רווחים שצברו במיליארדים ולשלם עליהם מס, במקום להשאיר אותם "כלואים" ומושקעים פסיבית ● שר האוצר תומך באנשי משרדו הבטוחים כי מדובר במהלך צודק ואפקטיבי, אך המתנגדים רואים בכך "פצצת אטום" שתפגע במשק ● איך זה ייגמר? תלוי במידה רבה ביו"ר ועדת הכספים

המאבק על הרווחים הכלואים / אילוסטרציה: גלובס
המאבק על הרווחים הכלואים / אילוסטרציה: גלובס

בתוך התקציב המורכב שהגישה הממשלה לכנסת לשנת 2025 ישנו סעיף אחד מורכב במיוחד - תוכנית האוצר להטלת מס חדש על רווחים כלואים. בשונה מצעדים תקציביים אחרים כמו הקפאת מדרגות מס הכנסה או העלאת המע"מ - שמוכרים היטב ונחשבים לפשוטים יחסית לביצוע - המס החדש על הרווחים הכלואים הוא סיפור אחר לגמרי. מדובר במבנה משפטי סבוך ומורכב שגובש על ידי צוות בראשות מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, אך כזה שנמצא בלב צעדי ההתכנסות שמתכננת הממשלה.

השינוי שהאוצר מתכנן בתגמול למשרתי המילואים
אושר בטרומית: הקמת גוף מודיעין חלופי תחת משרד ראש הממשלה

כדי להבין את חשיבותה של התוכנית, צריך להסתכל על המספרים. באוצר צופים כי כבר ב-2025 היא תניב לקופת המדינה 10 מיליארד שקל - מעל רבע מסך הגזירות והקיצוצים בתקציב. וגם בשנים שלאחר מכן מדובר במיליארדים לא מבוטלים. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שוכנע שמדובר במהלך נכון, יישר קו עם גורמי המקצוע במשרדו, אבל מוכן עדיין לשקול שינויים. זאת, אל מול התנגדות עזה במגזר העסקי, שעדיין מנסה לשנות את דעתו של סמוטריץ', וטענות לקשיים רבים ביישום התוכנית.

 

לפני שנצלול למפסידים הגדולים מהתוכנית ולטענות נגדה, במילים פשוטות: התוכנית מנסה לגרום לחברות להוציא החוצה את הרווחים שהן צברו, ולשלם עליהם מס, במקום להשאיר אותם "כלואים" בתוך החברה. זאת תוך ניסיון לא לפגוע בחברות שבאמת צריכות את הכסף לפעילות העסקית שלהן.

נמחיש באמצעות דוגמה: נניח שחברה צברה 20 מיליון שקל. אם מושכים את הכסף החוצה כדיבידנד, אחרי שני שלבי המס (23% מס חברות ואז 33% על הנותר), נשארים רק כ-10.3 מיליון להשקעה. לעומת זאת, אם החברה משאירה את הכסף אצלה, יש לה 15.4 מיליון (אחרי רק מס חברות) להשקיע, והיא גם תשלם כנראה פחות מס על רווחי ההשקעה בעתיד.

בשורה התחתונה, לחברות רבות משתלם לשמור את הכסף בקופה ולא למהר למשוך דיבידנדים. תוסיפו לכך את העובדה שפעמיים בשנים האחרונות - ב-2017 וב-2022 - יצאה הממשלה ב"מבצע" לחלוקת דיבידנדים במס מופחת של 25% במקום 33%, מה שיצר ציפייה בקרב חברות רבות שהממשלה תעשה זאת שוב בעתיד. מבחינתן, למה למשוך כעת ולשלם מס גבוה, אם בעתיד הממשלה תעשה שוב מבצע? עדיף לחכות.

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

מאות מיליארדי שקלים כלואים

במדינה מעריכים שבחברות בישראל יושבים כ-700 מיליארד שקל ברווחים צבורים. מדובר בסכום עתק שעולה על סך כל תקציב המדינה לשנה הבאה. מתוך הסל הגדול הזה, באוצר שמים את יהבם על כ-150 מיליארד שקל ברווחים כלואים, שלעמדתם כבר היו אמורים להימשך כדיבידנדים לבעלים ולהניב למדינה הכנסות במס. לכן, באוצר מנסים בכל הכוח לבטל כל אפשרות למבצע דיבידנדים נוסף. אם בעבר השתמשו בגזר, עכשיו הגיע תור המקל.

איך זה יעבוד מבחינה טכנית? העקרונות והמנגנונים המרכזיים בהצעת האוצר כוללים תיקון לסעיף 77 לפקודת מס הכנסה המאפשר למנהל רשות המסים לכפות על חברה חלוקת דיבידנד, תוך הפחתת התנאים והמשוכות לכך; חיוב חברות משלח יד - שמורכבות מאיש מקצוע אחד, למשל קליניקות פרטיות, יועצים, עורכי דין, רואי חשבון, אדריכלים ועוד - בעלות שיעור רווחיות גבוהה במס הכנסה על מדרגות המס השולי (המגיע לכ־50%־45%), ולא במס חברות; בנוסף, מוצע "מס ריבית" חדש בשיעור 2% על רווחים כלואים שלא יחולקו על־ידי חברות החזקה, מעל "כרית ביטחון" שנקבעה; הטלת מס על השקעות פאסיביות (בעיקר נדל"ן ושוק ההון) של חברות, ומיסוי חברות החזקה על התשואה הנורמטיבית ביחס לרווחים הלא מחולקים.

מנכ''ל משרד האוצר עו''ד שלומי הייזלר / צילום: פוטו מרסלו אילת

באוצר מאותתים - החלופות גרועות בהרבה

"אני חושב שבכנסת האתגר המרכזי שלנו יהיה להעביר את המיסוי על רווחים לא מחולקים, שמנו הרבה ביצים בסל הזה", הודה השבוע הממונה על התקציבים באוצר, יוגב גרדוס, בכנס ההשקעות של גלובס. "בכנות, אני חושב שבמידה והצעד לא יאושר יהיה קשה מאוד פוליטית להעביר צעדים אלטרנטיביים כמו העלאת מע"מ".

החשש של גרדוס מפני חסימת התוכנית ברור. מרגע חשיפתה, ספגה התכנית לשנות את משטר המס בנוגע לרווחים כלואים בחברות מעטים (חברות של עד 5 בעלי מניות) וחברות ארנק, ביקורת רועשת מגורמים שונים במשק. כעת, כשהתוכנית נמצאת בישורת האחרונה בדרך לוועדת הכספים, העלו המבקרים הילוך והחלו במרתון פגישות עם חברי כנסת ובכירים במערכת הכלכלית כדי לחסום אותה.

המקורב לנתניהו שעלה למתקפה

אולם, בניגוד לנושאים אחרים בתקציב, בנושא המס החדש לבעלי חברות נוצרה הסכמה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ואגף התקציבים באוצר, שקידם את התוכנית. נראה שאפילו פרופ' אבי שמחון, היועץ הכלכלי של נתניהו שידוע בהתנגדותו להעלאות מיסים, התרצה לבסוף. שמחון, שתחילה דחף למבצע דיבידנדים בהטבת מס ונאבק בהצעת האוצר, ויתר לאחר שנוספה שנת "גרייס" להתארגנות והתאמות נוספות לתוכנית. בשיחות סגורות אף אמר שזו התוכנית המטרידה אותו פחות מכל הגזירות שהביא האוצר. ועדיין, נראה שהוא רחוק מיישור קו עם אגף התקציבים.

ראש הממשלה עמוס בעניינים ביטחוניים, מדיניים ופוליטיים - ובעל פניות מוגבלת לעיסוק ברכיבי התקציב השונים. הכי קרוב שאפשר להגיע לעמדתו בנושא יהיה בהאזנה לדברי שמחון, הנושא בתפקיד ראש המועצה הלאומית לכלכלה. הסכמתו למס החדש היא ככל הנראה על דעתו של נתניהו, ובכל זאת הוא אינו חוסך ביקורת מהאוצר: "למה אמרו לי באוצר שיש דבר דומה כזה בארצות הברית למרות שאין דבר כזה באף מדינה בעולם? האם הם שיקרו לי או לא שיקרו לי?", שאל באחרונה שמחון בדיון בנושא הרווחים הכלואים בהשתתפות נציגי אגף התקציבים, ראש רשות המיסים שי אהרונוביץ' ועשרות נציגים מהמגזר העסקי, רשויות המדינה והאקדמיה - במסגרת פורום שווי הוגן של אוניברסיטת רייכמן.

ח''כ משה גפני / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המגזר העסקי במאבק בלימה

שלומי שוב, ראש פורום שווי הוגן, טען כי התוכנית דרקונית. "יש כאלה שנוטים להסתכל על ה-2% במונחי שיעורי מס בסגנון מס היסף אבל זאת טעות גדולה - כי זה קנס שמוטל על הרווחים המצטברים העודפים. הוא הדגים כיצד "במונחי שיעור מס, זה יכול להגיע בקלות ליותר מ-200% ... זה דרמטי ובתכלס נראה שה-2% הוא מספר שרירותי, שכל מטרתו היא לא באמת לקבוע מס חדש אלא ליצור קנס מרתיע מאוד".

בדיון הדגישו אנשי עסקים כי קיים הבדל מהותי בין כספים המוחזקים בחברה, המשמשים כעתודה להשקעות ולקיחת סיכונים עסקיים, לבין כספים שחולקו כדיבידנד. "אם תעבירו את הכסף למישור האישי, הפסיכולוגיה של איש עסקים תוביל אותו להוריד משמעותית את הסיכון, ליזום הרבה פחות ולהשקיע הרבה פחות," הסביר אייל הירדני, מייסד ומנכ"ל קבוצת לרדן.

מנכ"ל איגוד בתי ההשקעות, נמרוד ספיר, הצביע על בעיה נוספת: "הגישה הזאת של האוצר - ששוק ההון הוא השקעה רעילה מעבירה מסר של 'בואו תוציאו את הכסף משוק ההון הישראלי'. זהו מסר שגוי," אמר ספיר, והוסיף כי "העובדה שמשרד האוצר בוחר לדחוף את המסר הזה דווקא בשנה הזאת, כשאנחנו רואים שהמשקיעים הזרים יצאו מפה ואנחנו כל כך צריכים השקעות בישראל - היא הזויה".

רשות המסים בין הפטיש לסדן

בתווך, רשות המסים מצויה במצב מורכב. ראש הרשות, שי אהרונוביץ', אמר בפורום כי "אנחנו לא חושבים שזה צעד קיצוני, אבל ברור לנו שמזיזים את הגבינה". הוא הבטיח כי בדיוני הכנסת טרם אישור החוק הסופי "נגיע לנוסחאות יותר מרוככות". תיאורטית, לרשות היה נוח יותר לקיים מבצע דיבידנדים פשוט יותר ליישום, שבו הכסף היה פשוט מגיע מבלי להתאמץ לגבות אותו. התוכנית הנוכחית צפויה להגדיל משמעותית את החיכוך בין הרשות לחברות, עם ודאות מוגבלת לגבי היקף הגבייה בפועל.

ובינתיים באוצר בשלהם. הם אף הגדילו ופיצלו את החקיקה מהתקציב במטרה להעבירה עד סוף 2024, כך שתיכנס לתוקף בינואר 2025. זאת בעוד התקציב עצמו צפוי לעבור רק בפברואר, בשל העיכובים בקידומו, וגם זה תחת אי-ודאות פוליטית לאישורו הסופי על רקע סוגיות כמו חוק הגיוס. לרוב פיצול תוכנית מחוק ההסדרים משמעותה סיכול שלה, אבל הפעם הפיצול של המיסוי נעשה דווקא כדי להגן על סיכויה להתממש.

איש המפתח שעדיין לא קיבל פנייה

אולם המכשול המשמעותי נמצא בוועדת הכספים של הכנסת, בראשות יו"ר דגל התורה, משה גפני. האוצר טרם החל בשיחות עמו, אך הניסיון מלמד שגפני עשוי לעכב או לשנות חקיקה כלכלית משמעותית, במיוחד כשעל הפרק סוגיות הקרובות ללבו - כמו העברת מאות מיליוני שקלים למוסדות החינוך החרדיים במסגרת תוכנית אופק חדש, וסבסוד מעונות יום לילדי אברכים.

ארגוני המגזר העסקי מתאמצים לגייס את התנגדות חברי הכנסת לתוכנית. חלקם אף מזהירים שהחברות יוכלו לבצע תכנוני מס ולחמוק מהחוק החדש, למשל באמצעות הקמת חברות בנות. לטענתם, התוכנית תכניס לאוצר שני מיליארד שקל לכל היותר - חמישית מהסכום המתוכנן.

נראה שככל שהחקיקה מתקדמת לוועדת הכספים, עשרת מיליארד השקלים הללו הולכים ומתרחקים מהקופה הציבורית נוכח מאבק הכוחות המתעצם סביבה.

השאלה הגדולה: לגיטימי או ניצול לרעה?

מדוע בעצם עסקים "כולאים" את רווחיהם? המיסוי הדו-שלבי בישראל מאפשר לחברות לדחות את תשלום מס הדיבידנד כל עוד הרווחים נשארים בתוך החברה. הרציונל המקורי היה לעודד חברות להשאיר כספים לצורך השקעות והתפתחות עסקית, במקום לחלק את כל רווחיהן לבעלי המניות.

צבירת רווחים עשויה להיות כלי חיוני לצמיחה עסקית. רווחים שנשארים בחברה משמשים כ"כרית ביטחון" המאפשרת לקיחת סיכונים עסקיים ויזמות. דוגמה בולטת שעלתה בדיונים היא של מפעל תרופות בצפון שהוקם מרווחים שנצברו במשך 15 שנה - השקעה שלטענת בעליו לא הייתה מתבצעת אילו נאלץ לחלק את הרווחים כדיבידנד.

אלא שבפועל, במגזר העסקי מצאו לאורך השנים פרצות בחוק ודרכן צברו גם רווחים שלפי כוונת המחוקק היו אמורים להיות מחולקים וממוסים. חלק ניכר מהרווחים הכלואים מושקע באפיקים פיננסיים פאסיביים ולא בהשקעות ריאליות, תוך ניצול היעדר היכולת הממשית של רשות המיסים לאכוף כיום את העיוות. יתרה מכך, האוצר מצביע על תופעה מטרידה: חברות רבות מחזיקות את הרווחים בציפייה למבצעי "דיבידנד בהטבת מס". מבצעים אלה, שהתקיימו בעבר (למשל ב-2017), יצרו לטענת האוצר "הרגלים פסולים" - חברות נמנעות מחלוקת רווחים בציפייה להטבות עתידיות, תוך פגיעה בהכנסות המדינה השוטפות.

על כך משיבים במגזר העסקי כי גם השקעות פיננסיות בשוק ההון הישראלי תורמות למשק - בין אם ברכישת אגרות חוב ממשלתיות המסייעות במימון הגירעון, ובין אם בהשקעה באגרות חוב קונצרניות המממנות את פעילות החברות במשק. אולם בעת משבר ביטחוני, כשהמדינה זקוקה למקורות הכנסה חדשים, קשה להצדיק מצב בו מאות מיליארדי שקלים נהנים מדחיית מס ממושכת.

עורכי הדין ורואי החשבון משלבים ידיים

שלוש הלשכות המקצועיות - עורכי הדין, רואי החשבון ויועצי המס - תוקפות בחריפות את התוכנית. במכתב ששיגרו למקבלי ההחלטות בממשלה ובכנסת הם טוענים כי "מדובר בחקיקה דרקונית ודורסנית, שלא נראתה כדוגמתה מעולם בישראל" וכי היא "עשויה לגרום להוצאת כספים והון אנושי מישראל, פוגעת בזכות הקניין ומהווה התערבות בוטה בכלכלה החופשית".

יועץ המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, מזהיר כי "לחקיקת המס משמעויות דרמטיות על המגזר העסקי, שצפוי להיפגע באופן בלתי מידתי שאין לו אח ורע בעולם. זוהי לא פחות מרעידת אדמה עבור העסקים בישראל".

עו"ד ליאור נוימן, יו"ר פורום המסים בלשכת עורכי הדין, מכנה את החקיקה "פצצת אטום על הרווחים הכלואים" ומזהיר כי "נפסיד משקיעים ישראלים וזרים, שכולם יבחנו מעבר לחו"ל. יהיו הרבה רילוקיישנים. אנחנו כבר רואים את זה קורה".

התגוששות פומבית, שיחות מאחורי הקלעים

בכל מקרה, קשה לראות מצב שתוכנית האוצר תצא מוועדת הכספים של הכנסת ותעבור כלשונה. זה נכון לכל חקיקה משמעותית, כמעט ואין כזו שנכנסת ויוצאת באותה צורה. עם זאת, קיימת היתכנות שתוכנית האוצר תרוכך אפילו לפני שתגיע לשולחנו של גפני. מאחורי הקלעים מנהל יו"ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי, שיח מול מקבלי ההחלטות לקידום חלופה. בינתיים את הקלפים הוא שומר קרוב לחזה.

רוב המתנגדים מציעים להחזיר לשולחן את החלופה שמרחפת בחודשים האחרונים מעל התכנית ונדחתה על ידי האוצר: מבצע לשחרור רווחים כלואים במס מופחת. חרף העובדה שנתניהו ויועצו הכלכלי שמחון נתנו את ברכת הדרך, גורמים בסביבת ראש הממשלה אומרים שאם התקציב לא יעבור עד ינואר המדינה לא תראה שקל מחקיקת הרווחים הכלואים בשנת 2025 ולכן לא תהיה ברירה אלא לפרסם מבצע לשחרור רווחים כלואים במס מופחת כדי להכניס כסף מהיר לקופת המדינה.

באוצר נכונים לפשרות אך מדגישים כי "לא נוותר על הדברים המקצועיים שאנחנו חושבים שהם נכונים. אנחנו לא רוצים ניצחון פירוס עם חקיקה שעוד שנה תבוטל, מצד שני אנחנו לא רואים מנוס מלהעביר את החקיקה של הרווחים הכלואים במצב הנוכחי ובגירעון הנוכחי". 

עוד כתבות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מגיע לכם החזר? ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי למי שנתקע בחו"ל במהלך מבצע "עם כלביא"

ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע למעלה מ-400 דולר לנוסע ● בנוסף: מתגבש מתווה מטעמם של משרד הכלכלה והתחבורה, שיכלול גם את ההוצאות שהתווספו על הטיסה חזרה לישראל

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מדד ת"א-בנייה זינק בחודש האחרון, וכעת רכישת צמח המרמן בסכנה

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט