גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רגע לפני סוף השנה, כך תמנפו את הלחץ של היבואניות כדי לקנות מכונית בהנחה

שוק הרכב הישראלי מגיע לסוף 2024 עם מלאים גדולים מהצפוי ועם מסה של רכבי "אפס קילומטר" ● התוצאה היא לחץ יוצא דופן של מכירות ומבצעים ● כמה הם באמת משתלמים, האם עדיף בכלל ללכת על מכונית משומשת, ומה צריך לשקול מי שמעוניין ברכב חשמלי?

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock
יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

המונח "Black Friday" נועד לתאר במקור את מבצעי המכירות הנרחבים ביום שישי הראשון שלאחר חג ההודיה האמריקאי, אך התרחב בשנים האחרונות לחודש שלם של מכירות תחת הכינוי "נובמבר השחור". אבל בענף הרכב הישראלי למונח "נובמבר השחור" יש השנה משמעות נוספת.

מבחן דרכים | החל מ-178 אלף שקל: האם הגולף החדשה תשחזר את ההצלחה?
ניתוח | למרות הורדת המחיר: הישראלים כבר לא מתלהבים מטסלה  

רבים מיבואני הרכב מגיעים לישורת המכירות האחרונה של 2024 עם מלאים גדולים הרבה מהרצוי ומהחזוי, ועל פי הערכות כבר יש כיום כ־20-15 אלף כלי רכב חדשים שרשומים על שם היבואנים, לאחר שחלפה יותר משנה מאז ייצורם.

כל זאת כאשר בנמלים כבר מתחילים להצטבר מלאים מסיביים של כלי רכב לפני עליית המס בשנה בבאה. התוצאה היא לחץ מכירות יוצא דופן לקראת סוף 2024, שטומן בחובו פוטנציאל משמעותי לאיתור מציאות למי שיודע היכן ואיך לחשב את הכדאיות שלהן.

כמה גדולות ההנחות

כאמור, "סיילים" של רכב מהיבואנים לקראת סוף השנה אינם נדירים אולם בעבר רובם התמקדו בבניית צבר הזמנות לשנת המכירות הבאה. אבל בנובמבר 2024 לצד מכירות "עתידיות" לינואר ואילך כוללים המבצעים גם הטבות משמעותיות ללקוחות שמוכנים לקחת את הרכב עוד השנה. בחלק מהמבצעים אף יש בידול מכוון באמצעות הנחה סמלית, עד כ־5% בממוצע למזמינים רכב לשנה הבאה והנחה משמעותית הרבה יותר למי שיקבל את רכבו לפני ינואר.

הנחות אפילו יותר משמעותיות ניתנות לדגמים, שנמכרים בתור "אפס קילומטר מהיבואן". כלומר דגמים שהיד הראשונה שלהם נרשמה על שם היבואן בתום שנה ממועד יצורם. בשגרה יבואני הרכב נוטים "להסתיר" מלאים כאלה ולגלגל אותם לחברות ליסינג, מכיוון שהם לא מהווה אות כבוד למשווקים.

אבל השנה אפשר למצוא בסוכנויות הרכב ובמגרשי היבואנים הרבה מכוניות עם סטיקרים "שלם וקח", בהנחות רשמיות שמגיעות עד כ־15%. יש יבואנים שאף מוכנים להגדיל את ההנחה ללקוחות רציניים עם מזומן רק כדי לגלגל את הרכב "החוצה".

הסיבות העיקריות הן חולשת המשק והמלאים המסיביים שבדרך, שיוצרים צורך לשפר את התזרים וגם לשחרר משאבים לוגיסטיים לקראת קליטת מלאים חדשים.

הכדאיות של עסקה כזו תלויה בגובה ההנחה. ניקח למשל מי שרוכש דגם בנזין חדש מהמלאי (לא "אפס קילומטר"), עם אספקה לפני סוף השנה. אמנם הרכב יהיה רשום בתור שנת מודל 2024 ולא 2025, מה שיוריד בעתיד את ערכו (התיאורטי) כמשומש, אבל בינואר 2025 צפויים המחירונים של רוב דגמי הבנזין לעלות בשל הקטנת הטבת "המס הירוק" על דגמים עד קבוצת זיהום 13 והטלת "קנס זיהום" של אלפי שקלים על דגמים מקבוצות 14 ו־15.

כלומר, על הנייר אובדן "שנת הדגם" יתקזז משמעותית בשל העלאת המס. במקרה של רכב "אפס קילומטר" ההנחה צריכה להיות גדולה מספיק גם כדי לקזז גם אובדן הערך של "היד" וגם את שנת הדגם. מטבע הדברים, ככל שהרכב יקר יותר ההנחה צריכה להיות גדולה יותר.

"מציאות" בפלח החשמלי

איתור מציאות סוף שנה בפלח הרכב החשמלי החדש בנובמבר הוא מקרה ייחודי ומסובך בשל סוגיית המיסוי. בעוד פחות מחמישה שבועות תיגמר השנה אך עדיין קיים בשוק חוסר ודאות מהותי לגבי גובה מס הקנייה על רכב חשמלי בשנה הבאה.

כרגע ברירת המחדל היא קפיצה במס הקנייה מ־35% ל־83%. אבל אפילו אם ברגע האחרון המס יעלה "רק" ל־50% הוא ילווה בזינוק משמעותי מאד במחירוני הרכב. מסיבה זו רוב המשווקים לא ממהרים להיפטר ממלאים של כלי רכב חשמליים "מבוקשים" ומסתפקים בהנחות סמליות. ההנחה היא, שעליית המס תגדיל משמעותית את הרווחיות על כלי רכב מהמלאי הנוכחי בתחילת השנה הבאה.

למרות ההיצע המצומצם יחסית בפלח, אפשר למצוא כיום בשוק דגמים חשמליים שמוצעים ב"אפס קילומטר" בהנחות לא מבוטלות. גם כאן הכדאיות תלויה בגובה ההנחה. ירידת הערך הממוצעת של רכב "אפס קילומטר" חשמלי (בהשוואה לחדש) בשל אובדן "יד" נעה סביב 13%, כך שצריך הנחה גדולה מספיק כדי לקזז אותה. בשוק מוצעות כיום חשמליות חדשות, שנמכרות ב"אפס קילומטר" מהיבואן או מחברות הליסינג בהנחות של 15% ואף 20% מהמחירון. אם העלייה במס הקנייה בינואר תהיה חדה ההפסד על "היד" יתקזז משמעותית ובמקרים רבים אף עשוי להפוך ל"רווח". כל זאת בתיאוריה כמובן ובכפוף למצב שוק הרכב בעת המכירה.

המבצעים הנוכחיים טומנים בחובם גם אופציה ל"שדרוג" לא מבוטל למי שמחזיק רכב חשמלי ותיק ורוצה להחליף אותו בחדש יותר. בתיאוריה, מי שיכול לרכוש/להזמין רכב חשמלי חדש כיום מבלי למכור את רכבו המשומש, ולהמתין לעליית המחירים החדה שצפויה בינואר, עשוי לגרוף רווח נאה בשל עליית המחירונים.

אבל צריך לזכור, שהתייקרות המחירונים של החשמליות המשומשות בינואר היא "טכנית" בלבד. כלומר היא נגזרת מעליית המס ואינה משקפת בהכרח ביקוש מוגבר של הלקוחות. יתר על כן היצע החשמליות המשומשות בשנה הבאה צפוי להיות מסיבי, כך שייתכן שהמוכרים יצטרכו להמתין זמן רב לקונה ולהוריד את המחיר המבוקש.

לחץ בשוק המשומשות

אלטרנטיבה לגיטימית לרכישת רכב חדש במבצעים היא רכישת רכב משומש. שוק המשומשות הישראלי הפך בשנים האחרונות מזירת סחר שהמחירים בה אמורים לשקף נקודת מפגש "טבעית" בין היצע לביקוש, למנגנון תמחור מלאכותי שמושפע מהותית מגורמים חיצוניים.

ההשפעה בולטת במיוחד במכוניות חשמליות, היברידיות ופלאג־אין משומשות, שירידת/עליית הערך שלהן נבעה בשנים האחרונות בעיקר משינויים במס הקנייה. נזכיר, שהטבות המס על היברידיות ירדו בהדרגה מ־2020 עד שנעלמו לפני שנתיים, רכבי הפלאג־אין איבדו את ההטבות בשנה שעברה וכעת גם החשמליות עתידות לעבור אותו תהליך. כל עליית מסים יצרה עיוות בשוק וניתקה את המחירים מהביקוש בפועל. אפשר להוסיף לכך את היצע המשומשות של חברות הליסינג, שמעוות את המחירונים כבר שנים. התוצאה היא שוק מאתגר למוכרים של כלי רכב משומשים מכל הסוגים, למעט קומץ דגמים עם ביקוש סולידי.

אבל זו הזדמנות טובה למחפשי המציאות המשומשות בפלח. צריך לזכור, שבינואר הקרוב גם תזנק משמעותית אגרת הרישוי של רכב חשמלי, בסדר גודל של אלפי שקלים. עובדה זו צפויה להעמיק את המגמה של לקוחות שעוזבים את הרכב החשמלי לטובת אופציות היברידיות חדשות וחסכוניות וליצור הזדמנות למחפשי חשמליות.

בנוסף בשנה הבאה "יבשילו" כמויות משמעותיות של דגמים חשמליים שמלאו להם שנתיים־שלוש ושהקילומטרז' שלהם עדיין לא גבוה מספיק כדי לפגוע בביקוש שלהם. זה אומר היצע חשמליות שיעלה משמעותית על הביקוש, והרבה מוכרים לחוצים. לחץ דומה צפוי גם בפלח רכבי הפלאג־אין, שהשנה לראשונה לא יזכה להקפצת מחירונים תודות לעליית מס.

עוד כתבות

תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

"זו הייתה פצצה מתקתקת": מחבר הספר "השקעות לעצלנים" מגלה מי הייתה המניה הראשונה שלו

תמיר מנדובסקי, מחבר רב־המכר "השקעות לעצלנים" שנמכר ביותר מ־165 אלף עותקים, מסביר בפודקאסט של גלובס למה לא כדאי להתמקד במניות בודדות, ואיך הפחד הגדול שלו התגשם שנה אחרי השקת הספר: "המשבר של 2022 היה הסיוט שלי"; וחושף את דעתו על ביטקוין: "אנשים משקיעים בזה מתוך ספקולציה"

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המועמד של קרעי אושר: מרדכי מרדכי יכהן כיו"ר מועצת הרשות השנייה

אחרי מעל שלושה חודשים ללא יו"ר קבוע למועצת הרשות השנייה, מרדכי צפוי להיכנס לתפקיד החל מדצמבר הקרוב ● מרדכי יחליף את ממלאת־המקום ד"ר אודליה מינס - מינוי שהגיע עד בג"ץ

יירוטים / צילום: ap, Leo Correa

540 אזעקות מחצות: רבע מההתרעות החודש - רק היום

יותר מ-540 אזעקות הופעלו בצפון, בשרון ובגוש דן • דיווחים בלבנון: צה"ל תוקף בדאחיה בביירות • גבר נפצע קשה מירי לכפר בלום, הרס רב במושב רינתיה בעקבות נפילה • פגיעות ישירות בחיפה ובנהריה • המל"ל עדכן את אזהרת המסע בנוגע לתאילנד • אותרה גופתו של שליח חב"ד לאמירויות, כמה חשודים נעצרו • כל העדכונים

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

למרות משבר היחסים: הנתונים שחושפים את התלות המצרית בשדות הגז של ישראל

מאמר של המכון למחקרי ביטחון לאומי מדגים שמשבר האנרגיה המצרי, הנובע משילוב של עלייה בצריכה וירידה בתפוקת שדות הגז, מהווה הזדמנות עבור ישראל להידוק היחסים שהגיעו לשפל במלחמה ● על פי הנתונים: 86% מהסחר בין המדינות מושתת על אנרגיה

אסותא ראשל''צ / צילום: דוברות אסותא

מחדל העוברים באסותא: ביהמ"ש קבע כי התינוקת תועבר להוריה הביולוגיים

במסגרת הפרשה, בשל מחדל ביחידת ההפריות באסותא ראשל"צ הוחדר עובר לרחמה של האם הלא נכונה, שילדה אותה וגידלה אותה עם בעלה ● כעת, בהחלטה דרמטית, ביהמ"ש לענייני משפחה קבע כי התינוקת, בת כשנתיים היום, תועבר להוריה הביולוגיים ● ההורים המגדלים צפויים לערער למחוזי ולעכב את ביצוע ההחלטה

המחש Yoga Slim 7i Aura Edition של לנובו / צילום: יח''צ

המחשב החדש של לנובו מנסה לקחת את ה־AI צעד קדימה

בחודשים האחרונים נכנסו לשוק מספר לפטופים שמשלבים את יישומי הבינה המלאכותית ● ה־Yoga Slim 7i Aura Edition‏ של לנובו אומנם מציג ביצועים יפים, אך עדיין דורש מקצה שיפורים

סיכום שווקים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

המשקיעים נוהרים לאפיק הזה בבורסה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

עליות חדות בבורסה בת"א הפכו את אוקטובר לחודש התשיעי שבו נרשמות תשואות חיוביות מתחילת השנה ● קצת יותר משנה מפרוץ המלחמה, חששות המשקיעים נעלמו כמעט לחלוטין בשוק החוב הקונצרני המקומי ● וגם: האופציות החדשות של משקיעי הביטקוין

שלמה קרעי וגלי בהרב-מיארה / צילומים: דוברות הכנסת

למרות התנגדות היועמ"שית: ועדת השרים אישרה את הצעת החוק להפרטת התאגיד

המהלך שמקדם שר התקשורת שלמה קרעי, באמצעות הצעת חוק פרטית של ח"כ טלי גוטליב, נועד לבטל תוך שנתיים את שירותי הטלוויזיה והרדיו של תאגיד השידור הציבורי ● היועמ"שית מזהירה כי הצעת החוק תוביל ל"שינוי יסודי במפת התקשורת בישראל", במיוחד על רקע מהלכים נוספים שמקדמת הממשלה ● כמו כן, היא מבהירה לקרעי כי קידום חקיקה פרטית לא נועד לעקוף את גורמי המקצוע

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

המפקח הכריע: מתי ניתן לחייב בעלי דירות להשתתף בשיפוץ?

מה הסמכות של בית משפט אזרחי לדון במזונות, אחרי שהוגשה תביעת גירושים בבית הדין הרבני? ● קונה התחרט ביום חתימת החוזה על הבית, בית המשפט הכריע אם לרוכשים מגיע פיצוי ● שני בעלי דירות סירבו להשתתף בשיפוץ הבניין, והמפקח נאלץ להתערב ● 3 פסקי דין בשבוע

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הפיתוח המשותף של אנבידיה ומכון ויצמן שיסייע בהתמודדות עם סוכרת

חוקרים ממכון ויצמן, יחד עם אנבידיה, פיתחו מודל AI שנועד ליצור תחזיות של רמות סוכר בדם, ואף לחזות סיכון לפתח סוכרת בעתיד ● חברת ImmunAI חתמה על הסכם שת"פ רב־שנתי עם טבע ● גיוס של 125 מיליון דולר לחברה הישראלית המפתחת תרופה לדלקת הנובעת מכבד שומני, ועוד סיפורים ● השבוע בביומד

מייסד ומנכ''ל אימג'נדיירי ד''ר אייל אפרגן, ופרופ' תמיר טולר / צילום: איל יצהר

חלב מפטריות מהונדסות: אישור שלישי בישראל לחברה שמייצרת חלבון אלטרנטיבי

משרד הבריאות אישר את חלבון החלב של ImaginDairy, אחרי שבתחילת השנה קיבלה החברה אישור FDA ודיווחה על הקמת מפעל ייצור ● מה נדרש כדי לאשר מזון חדש, מה אלרגיים צריכים לדעת, וגם: למה הטכנולוגיות המבטיחות בתחום מתקשות להגיע למדפים?

בנימין נתניהו ויואב גלנט / צילום: חיים צח-לע''מ

בית הדין הפלילי: ניתן לבטל צווי מעצר רק אם תהיה חקירה ישראלית באותם חשדות

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג מבהיר, כי הוא חוקר ומעמיד לדין ראשי מדינות רק במקרים בהם מערכות החוק של המדינות הרלוונטיות אינן מבצעות חקירות אמינות של הפשעים, לכאורה ● דובר בית הדין מסביר כעת מה נדרש כדי לבטל את אותם צווי המעצר

שכונת הארגזים, תל אביב / צילום: גיא יחיאלי

אחרי 30 שנה: התושבים בשכונת הארגזים בת"א יקבלו הטבה ששווה 1.5 מיליון שקל לפחות

בימים אלה נשלחים לתושבי השכונה בדרום העיר מכתבי הסכמה לפינוי, שיניבו לרובם דירות חדשות והטבות כלכליות בשווי של לפחות 1.5 מיליון שקל ● מאסופה של צמודי קרקע לא חוקיים יהפוך המתחם בן 163 דונם לשכונת מגדלים של כ־2,000 יחידות דיור

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הרווח של מליסרון זינק ב-160% ברבעון השלישי, מנועי בית שמש עם הכנסות שיא

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • חברת הקניונים מליסרון הציגה גידול חד ברווח הנקי שהסתכם בכ-311 מיליון שקל ● גם טופ גאם סיכמה רבעון חזק עם גידול ברווח ובהכנסות

שגיא חביב / צילום: ארתור ביץ'

הישראלי שעיצב את לוגו 250 שנה לארה"ב מסביר איך מייצרים סמל איקוני

שגיא חביב הוא שותף בכיר באחת מחברות העיצוב הגדולות בעולם, שאחראית ללוגואים של נשיונל ג'אוגרפיק, בנק צ'ייס, NBC ועוד ● בראיון לגלובס הוא מספר לראשונה על הלוגו שעיצב לרגל 250 שנה לארה"ב, מסביר מדוע השתמש בטום הנקס כדי לשכנע שהוא מוצלח, ומגלה מה התפקיד של לוגו ומה ממש לא ● ביום ראשון הקרוב הוא ישמש כיו"ר חבר השופטים בתחרות המיתוג הישראלית

הפריה חוץ-גופית במעבדה / צילום: Shutterstock, bezikus

ההחלטה הדרמטית והביקורת: מחדל העוברים והדילמה האנושית

סופיה בת השנתיים תועבר להוריה הגנטיים מההורים שגידלו אותה והאם שילדה אותה - כך פסק ביהמ"ש לענייני דיני משפחה בראשל"צ ● על ההחלטה יוגש ערעור, והסוגיה צפויה להגיע עד לעליון ● "ההנחה של השופט שהורים גנטיים הם הורים משפטיים באופן מוחלט ובלתי ניתן לערעור לא נכונה", טוענת פרופ' רות זפרן מאוניברסיטת רייכמן, המתמחה בדיני משפחה והסדרה של הולדה בסיוע

פיטר הגסת', שר ההגנה המיועד של ארה''ב. על זרועו קעקוע של צלב ו'ישו' בעברית / צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של פיטר הגסת'

התנ"ך העברי הוא עכשיו הפק"ל הפוליטי של בכירי ממשל טראמפ

האנגלו־פרוטסטנטים תמיד אהבו את התנ"ך העברי, לפעמים כדי הגזמה. עכשיו הוא חלק מן הפק"ל של בכירי ממשל טראמפ ● הבה ניזכר בהיסטוריה

יחסים מסוכנים / עיבוד: Shutterstock

זו כנראה מערכת היחסים החשובה ביותר בעולם, עכשיו היא עושה קאמבק

שיחות חשאיות, מפגשים מבודדים וחקירת עבר בדבר קנוניה אפשרית ● עם כניסתו של טראמפ לבית הלבן תעמוד במוקד תשומת הלב העולמית מערכת היחסים ההדוקה שלו עם מנהיג המעצמה היריבה פוטין ● האם החיבה ההדדית ביניהם תכריע את המלחמה באוקראינה ואיך היא צפויה להשפיע על אירופה כולה?

קולונל גנרל קים יונג בוק עם מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און, בביקור בבסיס כוחות מיוחדים בספטמבר / צילום: Reuters, KCNA

קוריאה הצפונית שלחה איש-מסתורין לפקד על חייליה הנלחמים נגד אוקראינה

לקים יונג בוק, גנרל בדרגת שלושה כוכבים בצבא של קוריאה הצפונית, לא היה פרופיל ציבורי, עד שפיונגיאנג הפכה אותו למקבל ההחלטות הממונה על כ-11 אלף החיילים שלה ברוסיה

מגדל ויתניה בדרום תל אביב / צילום: איל יצהר

רמי אונגר לא עוצר בויתניה: קונה מניות גם מהאחים חממה

יבואן הרכב הוותיק מגדיל את החזקותיו בחברת הנדל"ן המניב למעל 50% מההון, בהשקעה כוללת של כ-700 מיליון שקל