גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות משבר היחסים: הנתונים שחושפים את התלות המצרית בשדות הגז של ישראל

מאמר של המכון למחקרי ביטחון לאומי מדגים שמשבר האנרגיה המצרי, הנובע משילוב של עלייה בצריכה וירידה בתפוקת שדות הגז, מהווה הזדמנות עבור ישראל להידוק היחסים שהגיעו לשפל במלחמה ● על פי הנתונים: 86% מהסחר בין המדינות מושתת על אנרגיה

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס
אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

הקשרים בין ירושלים ובין קהיר מצויים לאחרונה בשפל, אבל שדה הגז מול עזה עשוי להיות המנוף שירים אותם מחדש, שכן 86% מהסחר בין המדינות מושתת על אנרגיה. כל זאת ועוד עולה ממאמר בנושא יחסי ישראל-מצרים שאת עיקריו אנחנו חושפים כאן לראשונה, שחיבר ד"ר אופיר וינטר מהמכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) לכתב העת "עדכן אסטרטגי".

אחרי שנתנה 5 מיליארד דולר: קרן המטבע שוקלת מחדש את התמיכה במצרים 
בניסיון להילחם במל"טים האיראנים, שיתוף הפעולה החדש של ישראל 

מצרים היא מדינה שסיימה לאחרונה קיץ שני ברציפות עם הפסקות חשמל כרוניות, כאשר 76.8% מהייצור בתחנות הכוח מתבסס על גז טבעי. המחסור באנרגיה שעימו מתמודד הממשל בקהיר נובע מכמה גורמים, שהראשון שבהם הוא הירידה בתפוקת שדות הגז המקומיים המצריים, ובמיוחד "זוהר", הגדול ביותר, שתפוקתו ירדה השנה ביותר מ-40% מהשיא ב-2021.

לצד החוב המצרי התופח לחברות הגז הזרות, בעיה חריגה היא גניבת חשמל רחבת-היקף מרשת החשמל, שבחלק מהמקומות מגיעה ל-45%. בה בעת, ישנן שתי סוגיות מתמשכות במשק הגז המצרי: הצריכה הוכפלה בתוך שני עשורים, הן בשל ריבוי האוכלוסין והן בשל ההתחממות הגלובלית, וכן מדי קיץ חלה ירידה עונתית של 8% באספקת הגז מישראל - בעקבות עליית התצרוכת בשוק המקומי.

עם זאת, המשבר המצרי טומן בחובו הזדמנויות עבור ישראל להידוק היחסים. לפי איגוד הגז הטבעי, בשנת 2023 יִיצאה ישראל 8.7 מיליארד מטרים מעוקבים (BCM) גז טבעי למצרים, כשישית מהתצרוכת שלה. אלו הסתכמו לסך הכנסות של 7 מיליארד שקל, שצפוי לצמוח עם פיתוח תשתיות הולכת הגז הנוספות מישראל למצרים.

סחר האנרגיה נותר יציב

תוצאות אלו ממחישות, כי על אף המתיחויות בין ירושלים ומצרים בגלל המלחמה, בסוגיות כמו ציר פילדלפי, סחר האנרגיה בין המדינות נותר יציב. תקופה יוצאת דופן הייתה בחמשת השבועות הראשונים של המלחמה, שבהם פעילות אסדת תמר הושהתה ופעילות צינור EMG מאשקלון לאל-עריש הושעתה מחשש לחבלה. בעקבות כך, בתקופה זו חלה ירידה באספקה למצרים ביותר מ-50%.

בניגוד לתקופה זו, חילופי המהלומות בין איראן וישראל לא השפיעו בצורה מהותית עד עכשיו על היצע הגז הישראלי ועל היצוא שלו למצרים. במתקפת הטילים ב-1 באוקטובר, למשל, התבצעו הפסקות הפקה קצרות בלוויתן ובתמר, שלא השפיעו על האספקה. השפעה מהותית צפויה על תוכניות הפיתוח, שיגבילו את היכולת להגדיל את האספקות למצרים. שברון הודיעה בחודש שעבר על עיכוב של חצי שנה לפחות בהנחת צינור תת-ימי נוסף, שנועד להעביר גז משדה לוויתן לאסדת ההפקה.

הבעיה החמורה במצרים, היא שמשבר האנרגיה אינו מסתכם בהשפעות עונתיות. שר הנפט המצרי, כרים בדוי, ציין בחודש שעבר, כי היקף הפקת הגז במצרים ירד ב-25% בתוך שנתיים. במחצית הראשונה של 2024 פחתה הפקת הגז המצרית בכ-15% לעומת 2023, והרבעון השני של 2024 היה הגרוע ביותר מבחינת הפקת הגז במדינה מאז 2017. מנגד, השנה חל זינוק של 12% בתצרוכת החשמל, לעומת 2022. וכך, לראשונה מאז 2018, איבדה קהיר את עצמאותה האנרגטית - ונאלצה לייבא דלקים בעלות של כמיליארד דולר בחודש.

זהו היפוך מגמה שבו מקור הכנסות משמעותי, LNG (גז טבעי מונזל), הפך להוצאה. לאחר שב-2022 וב-2023 גרפה מצרים הכנסות בסך 8.4 ו-2.7 מיליארד דולר, בהתאמה, מיצוא LNG, לפני חצי שנה היא החליטה להפסיק זאת. נכון לחודש ספטמבר, ממשל א-סיסי חתם על 32 חוזי יבוא LNG - בד בבד עם מתקפות החות'ים בים האדום, שהביאו לירידה של יותר מ-60% בתעבורה בתעלת סואץ ולאובדן הכנסות בסך 6 מיליארד דולר.

בצל כלל האתגרים של מצרים, ממליץ ד"ר וינטר לבצע פעילות ישראלית משמעותית להרחבת שיתוף הפעולה בין המדינות בתחום האנרגיה. באוגוסט השנה אושר קו הגז המתוכנן בין רמת חובב וניצנה, והוא קורא למתן עדיפות לאומית להאצת פיתוח תשתיות נוספות להובלת גז. לפי איגוד הגז (המייצג את החברות המפעילות את שדות הגז לוויתן ותמר), עלות העיכוב בהקמת קווי הגז אשלים-ניצנה ואשדוד-אשקלון למשק הישראלי נאמדת בכ־2.35 מיליארד שקל בשנה.

בה בעת, כשמדברים על היום שאחרי ברצועת עזה, החוקר הבכיר ממליץ לשקול תמיכה ישראלית בשאיפת מצרים לפתח את שדה הגז גזה מרין בסיום המלחמה, ובתנאי שהצעד יתרום לביסוס שלטון פלסטיני חלופי לחמאס ברצועת עזה, ולשיקומה. בפברואר 2021 חתמו מצרים והרשות הפלסטינית על מזכר הבנות לשיתוף פעולה בפיתוח המאגר ובהולכת גז לרצועת עזה ולמצרים, לשם הנזלה וצריכה פנימית. כמות הגז המשוערת בשדה עומדת על 30 BCM, וניתן יהיה להפיק ממנו כשני BCM בשנה, שמיועדים להימכר ברובם למצרים ולהניב לפלסטינים רווח כולל של כ-2.7 מיליארד דולר.

ממשלת ישראל הסכימה ביולי אשתקד לאפשר את קידום הפרויקט, בכפוף לשמירת האינטרסים הביטחוניים והמדיניים שלה, אבל הוא הושעה עקב המלחמה. חידוש התמיכה במיזם, לדברי ד"ר וינטר, יקל את המחסור במשק הגז המצרי, יסייע בייצוב המצב ברצועת עזה ויפריך קונספירציות הרווחות בתקשורת הערבית, ולעיתים אף במערב, שלפיהן ישראל זוממת להשתלט על משאבי הגז הפלסטיניים.

הפגת מתיחויות מדיניות

מסגרת בינלאומית שבה ירושלים וקהיר כבר משתפות פעולה היא "פורום הגז של מזרח הים התיכון", שכולל חוץ מישראל ומצרים, גם את צרפת, יוון, קפריסין, איטליה, ירדן והרשות הפלסטינית, כשלצידן ארה"ב, האיחוד האירופי והבנק העולמי כמשקיפות. בעת שבה כלל ענף האנרגיה העולמי עובר כבר קרוב לשלוש שנים טלטלות משמעותיות, מאז פלישת רוסיה לאוקראינה, הפורום עשוי להועיל.

שיתוף הפעולה האנרגטי היציב, על אף אתגרי המלחמה, ממחיש כי חברות הפורום נדרשות לפעול יחדיו גם במישור המדיני והביטחוני למען הפגת מתיחויות ויישוב סכסוכים באזור, כינון סדר אזורי יציב והגנה על תשתיות אסטרטגיות מפני איומי צבא וטרור. נוסף על כך, צורכי האנרגיה האזוריים והעולמיים מדגישים את האינטרס בהרחבת פעילות הפורום לתחום האנרגיות המתחדשות, במטרה לשמר את מעמדו הבינלאומי, להגביר את הרלוונטיות שלו לטווח הארוך ולמצות את מלוא הפוטנציאל הגלום בקשרים בין חברותיו.

ואם באנרגיות מתחדשות עסקינן, אז לישראל ולמצרים יש אפשרות להרחיב את שיתוף הפעולה המוצלח ביניהן גם בתחום זה. תוכניות משותפות בתחום יוציאו את שתי המדינות נשכרות, משום שהתלות של שתיהן בגז טבעי עבור משק האנרגיה המקומי תפחת. לכל אחד מהצדדים יש יתרונות שונים לתרום לשיתוף פעולה בתחום האנרגיות המתחדשות: לישראל יש ידע וטכנולוגיה מתקדמת, ואילו למצרים הנתונים הגיאוגרפיים והאקלימיים לפריסת תשתיות סולאריות.

עוד כתבות

חברת הכנסת טלי גולטליב / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בניגוד לעמדת היועמ"שית: ועדת השרים אישרה לקדם את החוק שימנע חקירה פלילית נגד חברי כנסת

לפי הצעת החוק של טלי גוטליב מהליכוד, ניתן יהיה לפתוח בחקירה כנגד חבר כנסת רק אם 90 ח"כים יאשרו זאת ● היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, הודיעה לפני הדיון כי הצעת החוק הופכת את החסינות של חברי הכנסת דה פקטו לעיר מקלט מפני חקירה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"חברות מסוות מעורבות עם ישראל": השפעת צווי המעצר נגד נתניהו וגלנט

המהלך התקדימי של צווי המעצר, עשוי להרחיב את הפגיעה בעסקאות וחברות ישראליות שהיתה קיימת נוכח המהלכים הבינלאומיים נגד ישראל ● מומחה: "אם מנכ"ל צריך לכתוב בדוח הרבעוני שהוא עושה עסקים עם ישראל, כשיש סיכון לפשעי מלחמה, אז הוא יעדיף שלא"

קולונל גנרל קים יונג בוק עם מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און, בביקור בבסיס כוחות מיוחדים בספטמבר / צילום: Reuters, KCNA

קוריאה הצפונית שלחה איש-מסתורין לפקד על חייליה הנלחמים נגד אוקראינה

לקים יונג בוק, גנרל בדרגת שלושה כוכבים בצבא של קוריאה הצפונית, לא היה פרופיל ציבורי, עד שפיונגיאנג הפכה אותו למקבל ההחלטות הממונה על כ-11 אלף החיילים שלה ברוסיה

גאוטם אדאני / צילום: Reuters, Amir Cohen

בעלי נמל חיפה הסתבך בשוחד, אך הפוליטיקה של הודו לא תגרום למעצרו

כתב האישום נגד גאוטם אדאני בניו יורק בגין מתן שוחד, וקשריו ההדוקים עם ממשלת הודו, לא הזיקו למפלגת השלטון שם. להפך, היא נחלה ניצחון עצום ממדים בבחירות חשובות ● המפסיד הגדול של הבחירות במדינת מהרשטרה: "הודו הופכת לארץ של מפלגה יחידה"

אסותא ראשל''צ / צילום: דוברות אסותא

מחדל העוברים באסותא: ביהמ"ש קבע כי התינוקת תועבר להוריה הביולוגיים

במסגרת הפרשה, בשל מחדל ביחידת ההפריות באסותא ראשל"צ הוחדר עובר לרחמה של האם הלא נכונה, שילדה אותה וגידלה אותה עם בעלה ● כעת, בהחלטה דרמטית, ביהמ"ש לענייני משפחה קבע כי התינוקת, בת כשנתיים היום, תועבר להוריה הביולוגיים ● ההורים המגדלים צפויים לערער למחוזי ולעכב את ביצוע ההחלטה

בניסיון להילחם במל"טים האיראנים, שיתוף הפעולה החדש של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: רוסיה מגייסת בכפייה לוחמים תימנים בסיוע החות'ים, שיתוף הפעולה של ישראל ואוקראינה, והחיים בביירות בצל המלחמה עם חיזבאללה ● כותרות העיתונים בעולם  

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הפיתוח המשותף של אנבידיה ומכון ויצמן שיסייע בהתמודדות עם סוכרת

חוקרים ממכון ויצמן, יחד עם אנבידיה, פיתחו מודל AI שנועד ליצור תחזיות של רמות סוכר בדם, ואף לחזות סיכון לפתח סוכרת בעתיד ● חברת ImmunAI חתמה על הסכם שת"פ רב־שנתי עם טבע ● גיוס של 125 מיליון דולר לחברה הישראלית המפתחת תרופה לדלקת הנובעת מכבד שומני, ועוד סיפורים ● השבוע בביומד

פיטר הגסת', שר ההגנה המיועד של ארה''ב. על זרועו קעקוע של צלב ו'ישו' בעברית / צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של פיטר הגסת'

התנ"ך העברי הוא עכשיו הפק"ל הפוליטי של בכירי ממשל טראמפ

האנגלו־פרוטסטנטים תמיד אהבו את התנ"ך העברי, לפעמים כדי הגזמה. עכשיו הוא חלק מן הפק"ל של בכירי ממשל טראמפ ● הבה ניזכר בהיסטוריה

ינון מגל / צילום: שלומי יוסף

התביעה החדשה של חדשות 12 נגד ינון מגל

חדשות 12 וגיא פלג הגישו תביעה נגד ינון מגל מערוץ 14 על סך מיליון שקל, בגין "פרסומים שקריים ופוגעניים במיוחד" ● בפארק עתידים ייפתח מלון חדש בהשקעה של 120 מיליון שקל, ורשת iDigital משיקה סניף חדש בדיזנגוף סנטר

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

"ההגנה אינה ערוכה": שוב - נתניהו מבקש לדחות את עדותו ב-15 יום

לדברי סנגורי רה"מ, "ההגנה אינה ערוכה - ולא תעמוד במשימה להיות ערוכה - לתחילת פרשת ההגנה ביום 2.12.2024" ● בנוסף הפנו הסנגורים להחלטת ביה"ד הפלילי הבינ"ל בהאג להוציא צו מעצר נגד נתניהו, וציינו כי האירוע גרם לביטול מספר פגישות הכנה ● לאחרונה דחה ביהמ"ש את בקשת נתניהו לדחות את עדותו בחודשיים וחצי

מגדל ויתניה בדרום תל אביב / צילום: איל יצהר

רמי אונגר לא עוצר בויתניה: קונה מניות גם מהאחים חממה

יבואן הרכב הוותיק מגדיל את החזקותיו בחברת הנדל"ן המניב למעל 50% מההון, בהשקעה כוללת של כ-700 מיליון שקל

המחש Yoga Slim 7i Aura Edition של לנובו / צילום: יח''צ

המחשב החדש של לנובו מנסה לקחת את ה־AI צעד קדימה

בחודשים האחרונים נכנסו לשוק מספר לפטופים שמשלבים את יישומי הבינה המלאכותית ● ה־Yoga Slim 7i Aura Edition‏ של לנובו אומנם מציג ביצועים יפים, אך עדיין דורש מקצה שיפורים

מוצרי חברת סברה בסופרמרקט בקליפורניה / צילום: ap, Monica Escamilla

נתח השוק של סברה צנח בחצי אך היא עדיין סיפקה אקזיט ענק לשטראוס

בשוק אהבו את עסקת המכירה של יצרנית החומוס והסלטים המובילה בארה"ב לפפסיקו, שתניב לשטראוס רווח של יותר מ־300 מיליון שקל ● לידר שוקי הון: "המהלך מתכתב עם האסטרטגיה של שטראוס להתמקד בפעילויות ליבה צומחות ורווחיות, מאפיינים בהם סברה לא עמדה"

שכונת הארגזים, תל אביב / צילום: גיא יחיאלי

אחרי 30 שנה: התושבים בשכונת הארגזים בת"א יקבלו הטבה ששווה 1.5 מיליון שקל לפחות

בימים אלה נשלחים לתושבי השכונה בדרום העיר מכתבי הסכמה לפינוי, שיניבו לרובם דירות חדשות והטבות כלכליות בשווי של לפחות 1.5 מיליון שקל ● מאסופה של צמודי קרקע לא חוקיים יהפוך המתחם בן 163 דונם לשכונת מגדלים של כ־2,000 יחידות דיור

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המועמד של קרעי אושר: מרדכי מרדכי יכהן כיו"ר מועצת הרשות השנייה

אחרי מעל שלושה חודשים ללא יו"ר קבוע למועצת הרשות השנייה, מרדכי צפוי להיכנס לתפקיד החל מדצמבר הקרוב ● מרדכי יחליף את ממלאת־המקום ד"ר אודליה מינס - מינוי שהגיע עד בג"ץ

סיכום שווקים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

המשקיעים נוהרים לאפיק הזה בבורסה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

עליות חדות בבורסה בת"א הפכו את אוקטובר לחודש התשיעי שבו נרשמות תשואות חיוביות מתחילת השנה ● קצת יותר משנה מפרוץ המלחמה, חששות המשקיעים נעלמו כמעט לחלוטין בשוק החוב הקונצרני המקומי ● וגם: האופציות החדשות של משקיעי הביטקוין

שלמה קרעי וגלי בהרב-מיארה / צילומים: דוברות הכנסת

למרות התנגדות היועמ"שית: ועדת השרים אישרה את הצעת החוק להפרטת התאגיד

המהלך שמקדם שר התקשורת שלמה קרעי, באמצעות הצעת חוק פרטית של ח"כ טלי גוטליב, נועד לבטל תוך שנתיים את שירותי הטלוויזיה והרדיו של תאגיד השידור הציבורי ● היועמ"שית מזהירה כי הצעת החוק תוביל ל"שינוי יסודי במפת התקשורת בישראל", במיוחד על רקע מהלכים נוספים שמקדמת הממשלה ● כמו כן, היא מבהירה לקרעי כי קידום חקיקה פרטית לא נועד לעקוף את גורמי המקצוע

בשבוע הבא: ועידת ישראל לעסקים של גלובס. כל הפרטים

הוועידה שתתקיים ביום שלישי הבא (3.12) היא האירוע המרכזי של קהילת העסקים בישראל ● הוועידה תעסוק השנה ב"סדר הגאו-כלכלי החדש" ותבקש לבחון איך תיראה כלכלת ישראל בתוכו ● נארח בין היתר את נגיד בנק ישראל אמיר ירון, המיליארדר היהודי ומייסד קרנות הגידור ביל אקמן (בווידאו), מייסד ומנכ"ל צ'ק פוינט גיל שויד, אדם נוימן בהופעה ראשונה, מנכ"לים, יזמים ואנשי ציבור וכלכלה

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

רגע לפני סוף השנה, כך תמנפו את הלחץ של היבואניות כדי לקנות מכונית בהנחה

שוק הרכב הישראלי מגיע לסוף 2024 עם מלאים גדולים מהצפוי ועם מסה של רכבי "אפס קילומטר" ● התוצאה היא לחץ יוצא דופן של מכירות ומבצעים ● כמה הם באמת משתלמים, האם עדיף בכלל ללכת על מכונית משומשת, ומה צריך לשקול מי שמעוניין ברכב חשמלי?

קרן פרידמן, מנכ''לית משותפת טוויסטד / צילום: גיל חיון

טוויסטד הופכת לסוכנות פרסום שמבוססת כולה על בינה מלאכותית

הבינה המלאכותית תוטמע בכל התחומים של הסוכנות: מחקר, אסטרטגיה, תכנון מדיה, קריאייטיב, אנליזה ואופטימיזציה