גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חברות מסוות מעורבות עם ישראל": השפעת צווי המעצר נגד נתניהו וגלנט

המהלך התקדימי של צווי המעצר שהוציא ביה"ד הפלילי בהאג עשוי להרחיב את הפגיעה בעסקאות ובחברות ישראליות שהייתה קיימת נוכח המהלכים הבינלאומיים נגד ישראל ● מומחה: "ישראל הולכת ונתפסת כמדינה בעייתית; אם מנכ"ל צריך לכתוב בדוח הרבעוני שהוא עושה עסקים עם ישראל, כשיש סיכון לפשעי מלחמה, הוא יעדיף שלא"

צילומים: מארק ישראל סלם ("ג'רוזלם פוסט"), AP; עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילומים: מארק ישראל סלם ("ג'רוזלם פוסט"), AP; עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בשבוע שעבר הוציא בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, בהחלטה תקדימית ודרמטית, צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט, בשל המלחמה בעזה. המשמעות הישירה היא שהשניים מסתכנים במעצרם ובהסגרתם לבית הדין בהאג, אם ייכנסו לאחת מ-124 המדינות החברות בבית הדין. עד כה הונגריה היא היחידה שהצהירה כי לא תאכוף את הצו. 

בית הדין הפלילי בהאג: ניתן לבטל צווי מעצר רק אם תהיה חקירה ישראלית
פרשנות | החלטת בית הדין: מהלומה קשה ליחסים בין ישראל לאירופה
מה קובעת ההחלטה של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, ומה ההשלכות המעשיות שלה?
הספקת הנשק תיפגע? איך ישפיעו צווי המעצר לגלנט ונתניהו על היחסים עם אירופה

להוצאת הצו נגד ראש הממשלה עשויה להיות משמעות עקיפה שתשפיע על עסקאות ביטחוניות של מכירת נשק לישראל, אך גם על השקעות קרנות זרות ועסקאות בכלל עם חברות ישראליות.

עו"ד רז טפר, שותף M&A וראש מחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון (במשותף) במשרד פישר (FBC), המייצג חברות רב-לאומיות ברכישות והשקעות, מתאר את הוצאת הצווים כחוליה נוספת בשרשרת אירועים, המאתגרת את מעמדה של ישראל וכפועל יוצא את החברות ישראליות. "צווי המעצר הם בהחלט תוספת שלילית", הוא אומר.

"בשנה האחרונה ראינו חשש גובר והולך של חברות בינלאומיות להיות מזוהות עם השקעות בישראל. חברות - בעיקר ציבוריות או כאלה שתלויות בכספי ציבור - חוששות מתגובות שליליות, כגון הפגנות נגדן ומהלכים של עובדים או משקיעים, ולכן עסקאות מסוימות לא יצאו כלל אל הפועל".

"רוצים להצניע מעורבות"

עו"ד טפר מציין כי ייצג בעסקאות עם חברות רב-לאומיות בשנה האחרונה, אך בחלק גדול מהמקרים מדובר בעסקאות שראשיתן לפני המלחמה. "אנו רואים הססנות ושאלות רבות יותר על המצב הרגולטורי והמשפטי בישראל", הוא אומר ומתאר את דרישות הלקוחות לבצע התאמה במבני העסקאות. "למשל, חברות דורשות להצניע את מעורבותן, כך שלא ייעשה שימוש כלשהו בשמן בקשר עם החברה הישראלית, להסוות את מעורבותן על-ידי השקעה דרך חברת החזקות במדינה שלישית, או שהן מוותרות על נוכחות בדירקטוריון שלה". במקרים מסוימים, החברות דורשות כי החברה הישראלית תשנה את מקום התאגדותה אל מחוץ לישראל, כתנאי לביצוע ההשקעה.

עו''ד רז טפר, שותף M&A וראש מחלקת היי-טק, טכנולוגיה והון סיכון (במשותף), פישר (FBC) / צילום: אופיר אייב.

"בסוף מדובר בבני אדם, והם צריכים להסביר לעובדיהם, לשותפיהם, למשקיעים ואפילו לבני הזוג מדוע הם פועלים במדינה שבית דין בינלאומי החליט להוציא צווי מעצר נגד קברניטיה".

אבל טפר אופטימי: "למרות המצב המאתגר, אני צופה ומאמין שככל שיירדו גורמי הסיכון, ותגבר הוודאות עבור המשקיעים, וישראל תתקדם לכיוון הסדרה וסיום המלחמה, האווירה תשתפר, ונראה חזרה לפעילות עסקית תקינה".

פרופ' עמיחי כהן, יועץ מיוחד למשפט בינלאומי במשרד ברנע ג'פה לנדה, מסביר כי הצווים הם נגד שני אנשים, ואין משמעות כלכלית ישירה. יחד עם זאת, לדבריו, "ברור לגמרי שההחלטה כוללת אמירה מפורשת שיש יסוד סביר להניח שהתבצעו פשעי מלחמה, ולכך יש השלכה ברורה על הרצון של מדינות שונות בעולם לנהל יחסים עם ישראל.

"זה יתחיל עם מכירה וקנייה של נשק, ורואים את זה. נהיה יותר קשה לקנות. היה את הסיפור בצרפת עם תערוכת הנשק. לא ירצו למכור למדינה שיש חשדות של גוף מכובד נגדה, ולקנות ממנה.

"הצווים הם חלק ממערכה בינלאומית. בעקיפין, ישראל הופכת להיות מדינה שמסובך לעשות איתה עסקים. אם מנכ"ל של חברה צריך לכתוב בדוח הרבעוני שהוא עושה עסקים עם ישראל, כשיש סיכון לפשעי מלחמה, אז הוא יעדיף לא לעשות איתה. וכנ"ל משקיעים. ישראל הולכת ונתפסת כמדינה בעייתית, ועם מדינה בעייתית פחות נוטים לעשות עסקים".

"אומרים שהמצב יירגע"

גם עו"ד נמרוד רוזנבלום, שותף וראש מחלקת תאגידים, מיזוגים ורכישות במשרד אפשטיין רוזנבלום מעוז (ERM), מבקש להדגיש כי אין סנקציות על ישראל, אך לצווים עשויה להיות השפעה על עסקאות עם ישראל, בפרט ממדינות פחות ידידותיות כמו נורבגיה וספרד.

"אנחנו מדברים עם משקיעים, יש אנשים שרוצים לעשות עסקים דווקא עכשיו עם ישראל. אומרים לנו שמחכים שהמצב יירגע. כן רואים השקעות בחודשים האחרונים. עד לפני שנתיים ישראל הייתה קונצנזוס בינלאומי - יציבות, סטארט-אפ ניישן, עם צמיחה, אנשים עמדו בתור להשקיע פה. בשנתיים האחרונות, עם המהפכה המשטרית והמלחמה, זה נסדק. אנשים יותר ביקורתיים, המוניטין של ישראל מפריע להם".

לדבריו, "למי שהיה על הגדר והתלבט אם להשקיע, יש עוד שיקול מצנן. יש גופים כמו קרנות פנסיה בינלאומיות, שהם גופים מבוקרים עם כללי ממשל תאגידי - שם רואים מאז תחילת המלחמה שיש לחץ גדול לא להשקיע בישראל. יהיה להם קשה להשקיע עכשיו במצב שנוצר.

"עדיין יש מספיק גופים אחרים שישקיעו, אבל מי שמחפש את התירוץ, יותר קל לו למצוא אותו".

עו"ד רוזנבלום מוסיף כי המזל של ישראל הוא שיש לה מוניטין בתחום הביטחוני ובהייטק, ולכן עדיין אנשים רוצים להשקיע למרות מה שקורה.

עוד כתבות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

תיקון והתנצלות

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"