גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חלב מפטריות מהונדסות: אישור שלישי בישראל לחברה שמייצרת חלבון אלטרנטיבי

משרד הבריאות אישר את חלבון החלב של ImaginDairy, אחרי שבתחילת השנה קיבלה החברה אישור FDA ודיווחה על הקמת מפעל ייצור ● מה נדרש כדי לאשר מזון חדש, מה אלרגיים צריכים לדעת, וגם: למה הטכנולוגיות המבטיחות בתחום מתקשות להגיע למדפים?

מייסד ומנכ''ל אימג'נדיירי ד''ר אייל אפרגן, ופרופ' תמיר טולר / צילום: איל יצהר
מייסד ומנכ''ל אימג'נדיירי ד''ר אייל אפרגן, ופרופ' תמיר טולר / צילום: איל יצהר

משרד הבריאות נתן לחברת ImagineDairy אישור שיווק לחלבון חלב בשם BLG, המיוצר במפעל ולא בבעלי חיים. זהו האישור השלישי שניתן בישראל לחלבון אלטרנטיבי. קדמו לו האישורים לחברת ReMilk, המייצרת אותו חלבון, ולאלף פארמס, הפועלת בתחום הבשר המתורבת. שלושתן ישראליות, והמוצרים שלהן עדיין לא הגיעו לשוק.

השבוע בביומד | הפיתוח המשותף של אנבידיה ומכון ויצמן שיסייע בהתמודדות עם סוכרת
שאלות ותשובות | פיטורי מאות עובדי FDA ואנטי-אייג'ינג: המהפכה שמתכנן שר הבריאות של טראמפ

ImagineDairy הוקמה על ידי ד"ר אייל אפרגן, המשמש היום גם כמנכ"ל החברה, וד"ר איל אבו במסגרת חממת דה קיטשן של רשות החדשנות, שזכייניתה היא שטראוס. היא גייסה מאז הקמתה כ־30 מיליון דולר ממשקיעים כמו טרגט גלובל, MoreVC, אנטרי קפיטל, פיק־ברידג', פודספארקס וענקית המזון דנונה, ומעסיקה עשרות עובדים בחיפה.

החברה מפיקה חלבוני חלב מפטריות שהונדסו גנטית כך שיבטאו את חלבון החלב. הפטריות מוכנסות למכלי התססה, המהווים מעין חוות גידול שלהן, ומייצרות את חלבון החלב לצד חומרים אחרים. החלבון מופק מתוך התערובת שנוצרה במכל ההתססה וניתן להוסיפו למוצרי מזון במקום חלבון המופק מחלב בעלי חיים.

המטרה, אומרים בחברה, היא "לאפשר לחברות מזון לייצר מוצרים תחליפיים למוצרי חלב שמגיעים מחלב פרה, עם יתרונות מובהקים - ללא כולסטרול ולקטוז, לדוגמה, והם גם ידידותיים לסביבה".

"עשינו צעד משמעותי"

ImagineDairy כבר קיבלה בינואר השנה אישור FDA לשיווק המוצר שלה בארה"ב ודיווחה אז על הסכמים המתגבשים עם כמה חברות ועל הקמת מפעל ייצור. "ההסכמים הקיימים עם חברות מזון הם תחת סודיות ולכן אנו נמנעים מלפרט בשלב זה", מסרו היום לגלובס. "יש בבעלותנו המלאה קווי ייצור ייעודיים בקנה מידה תעשייתי, ואנחנו החברה הראשונה שהגיעה להישג הזה בתחומנו".

החברה טרם דיווחה על מוצר שהגיע למדף, אך לדברי אנשיה יש לה כבר מוצרים נוספים בקנה שהיא לא חושפת עדיין. מתי אפשר יהיה לטעום את המוצר? בחברה אומרים ש"כעת ניתן לטעום מוצרים כגון גבינות, יוגורט, גלידה ועוד במעבדות שלנו. עם קבלת האישור, התקדמנו צעד משמעותי למסחור מלא של המוצר בשוק הישראלי".

ImagineDairy היא בין המובילות הטכנולוגיות בתחום חלבוני החלב האלטרנטיביים, וכמו חברות אחרות בתחום שמבטיחות עידן חדש בשוק המזון ניצבים בפניה אתגרי מסחור.

המגבלה המסחרית קשורה ליכולת לייצר את המוצרים בכמויות גדולות תוך שמירה על פרמטרים כמו ניקיון החומר והיציבות שלו במקביל לתמחור סביר.

מה משמעות האישור אם המוצר עדיין לא קיים? "זה אומר שאין משהו ברמה הבריאותית שכרגע עוצר את המוצרים הללו מלהגיע למדף, אלא רק מגבלה מסחרית", אומרת לגלובס ד"ר זיווה חממא, ראש המחלקה לניהול סיכונים במזון במשרד הבריאות, שחתומה על האישורים שניתנו עד כה בישראל.

ד''ר זיוה חממא, משרד הבריאות / צילום: טלי מלמד

מבחינה מסחרית, המתחרה המובילה של ImagineDairy היא Perfect Day האמריקאית, שגייסה עד היום כ־840 מיליון דולר והחלבון שלה משולב במוצרי גלידה, שוקולד וגבינה. בינואר 2024, דיווחה שהיא "לקראת סקייל אפ", כלומר נראה שמוצריה עדיין לא מיוצרים בכמות ובתמחור המאפשרים לה לנצל את מלוא פוטנציאל השוק.

"הבנו שקורה משהו"

עד עידן הפודטק, ד"ר זיוה חממא הייתה פחות או יותר לבדה במחלקה לניהול סיכונים במזון, אבל סביב סוף 2020 הבינו שם שמזון חדש דורש התייחסות אחרת. "הבנו שקורה כאן משהו שהולך לשנות סדרי עולם בתחום המזון", היא אומרת.

בישראל כבר פעלו אז כמה חברות המייצרות מזון חדש, כולל חלבונים אלטרנטיביים כמו בשר מתורבת, חלב מתורבת, דבש המופק בקיבות־דבורים מלאכותיות, מוצרי המתקה מחומרים שלא היו מוכרים לציבור, ועוד.

"החלטנו ליצור 'ארגז חול' לבדיקת הטכנולוגיות החדשות הללו, פיילוטים שיאפשרו לחברות להתייעץ איתנו באופן תדיר", אומרת חממא. לצורך כך גויסו עוד חמישה עובדים למחלקה שלה. למשרד יש מנדט לאשר את המוצרים הללו ללא תלות באישורי הרגולטורים המקבילים בעולם.

מה החשש כשאנחנו באים לבחון מזון חדש?
"בייצור של חלבון חלב אנחנו משתמשים במיקרואורגניזמים (למשל פטריות או שמרים) כך שיבטאו את החלבון הרצוי. המיקרואורגניזם הזה חי את חייו, ובין היתר הוא מייצר את החומר שאנחנו רוצים, וגם חומרים אחרים. אז אחד הדברים החשובים הוא להבין מהו המיקרואורגניזם, אילו חומרים נותנים לו לאכול כדי שיגדל, ואילו חומרים אחרים הוא מפריש, כדי לוודא שהם לא רעילים. אנחנו גם מקפידים לא לתת אישור גורף לשימוש. אנחנו מאשרים שימוש בכמות מסוימת, במוצר מסוים".

איך מסמנים מזון חדש?

החברה מייצרת חלבונים שהם חלק מחלב, אבל לא כולו. איך הם יסומנו לצורכי אזהרה מפני אלרגיה?

"זו סוגיה חשובה. הצרכן צריך לדעת למה בדיוק הוא אלרגי ואנחנו צריכים לסמן את המוצרים כך שהוא יידע מה יש בהם. אני מעריכה שתחילה נסמן כל חלבון חלב כך שמי שאלרגי לחלב יבין שהוא עלול להיות בסכנה, ובהדרגה אנשים ילמדו לחפש איזה חלבון בדיוק נמצא במוצר ואם הם אלרגיים אליו. נצטרך גם להעביר את כל המידע על אופן הייצור, כדי שאנשים יידעו אם הוא מתאים להם מבחינת צמחונות, טבעונות, כשרות".

סימון של בשר מתורבת נשמע מורכב יותר.
"במקרה הזה נבדוק את מקור התאים. אנחנו מוודאים שהתאים נלקחו מחיה בריאה שהייתה תחת פיקוח וטרינרי, ובוחנים גם באילו תנאים התאים נשמרו ומה המזון שניתן להם כדי להרבות אותם, ושלא נותרו שאריות מהמזון ברקמה הסופית ברמות לא תקינות.

במאמרים שפורסמו בנושא נטען שיש לבחון אם התאים הגדלים בתנאי סטרס לא מפרישים היסטמינים או פקטורי גדילה, חומרים שיכולים להיות מסוכנים לאנשים מסוימים.

"הרעלות היסטמין מקושרות בעיקר לדגים, ויש חקיקה ברורה המתייחסת לרמות המרביות המותרות. פקטורי גידול מופרשים על ידי החיה, ולכן קיימים באופן טבעי במוצרים קונבנציונליים".

האם יכול להתפתח לדוגמה תהליך סרטני בתאים שגדלים במעבדה ולסכן את מי שאוכל רקמה כזאת?
"אין לנו סיבה ידועה לחשוש שצריכה של תאים כאלה תוביל לתחלואה, ובכל זאת אנחנו מביטים ברקמה שגדלה במעבדה במיקרוסקופ כדי לוודא שהתאים גדלים בהתאם לציפיות. דווקא חלבונים מעוותים כמו פריונים, שגרמו למחלת הפרה המשוגעת, סביר שיופיעו בגוף חי יותר מאשר בגידול מבוקר במעבדה". 

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

בעקבות סלייס: יוגבר הפיקוח על ניגודי עניינים של סוכנויות ביטוח

רשות שוק ההון הודיעה כי תדרוש מסוכנויות ביטוח, המשווקות השקעות אלטרנטיביות, לדווח על ניגודי עניינים ● הדרישה מגיעה אחרי שעם קריסתה של חברת הגמל סלייס התגלה כי סוכני ביטוח גייסו מאות מיליוני שקלים מעמיתים, חלקם תמורת הלוואות, וניידו את הכספים לקרנות השקעה בבעלותם בחו"ל ● יותר מ-850 מיליוני שקלים מכספי חוסכים נעלמו כך

פורטו / צילום: Shutterstock

צוואות בינלאומיות: כך תבטיחו את חלוקת הירושה בנכסים מחוץ לישראל

מס עיזבון של 40%, צווי ירושה לא תקפים ובנקים שלא מכירים ביורשים: לא בטוח שצוואה ישראלית תעזור למשקיעים בחו"ל

בשבוע הבא: ועידת ישראל לעסקים של גלובס. כל הפרטים

הוועידה שתתקיים ביום שלישי הבא (3.12) היא האירוע המרכזי של קהילת העסקים בישראל ● הוועידה תעסוק השנה ב"סדר הגאו-כלכלי החדש" ותבקש לבחון איך תיראה כלכלת ישראל בתוכו ● נארח בין היתר את נגיד בנק ישראל אמיר ירון, המיליארדר היהודי ומייסד קרנות הגידור ביל אקמן (בווידאו), מייסד ומנכ"ל צ'ק פוינט גיל שויד, אדם נוימן בהופעה ראשונה, מנכ"לים, יזמים ואנשי ציבור וכלכלה

שכונת הארגזים, תל אביב / צילום: גיא יחיאלי

אחרי 30 שנה: התושבים בשכונת הארגזים בת"א יקבלו הטבה ששווה 1.5 מיליון שקל לפחות

בימים אלה נשלחים לתושבי השכונה בדרום העיר מכתבי הסכמה לפינוי, שיניבו לרובם דירות חדשות והטבות כלכליות בשווי של לפחות 1.5 מיליון שקל ● מאסופה של צמודי קרקע לא חוקיים יהפוך המתחם בן 163 דונם לשכונת מגדלים של כ־2,000 יחידות דיור

אמיר שלכט, אייל הררי, דורון ארזי / צילום: איל יצהר, ליאורה כץ

הישראלית שרשמה תשואה של פי 2 מההנפקה וזאת שזינקה ב-15%

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש • גלובל-אי הציגה דוח רבעוני חזק, שבעקבותיו אופנהיימר וג'פריס העלו את מחיר היעד של המניה ● גם אלוט סגרה שבוע חיובי לאחר שפרסמה דוחות חזקים ● וסרגון ממשיכה במומנטום החיובי כשקפצה ב-15% ביום שישי האחרון

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים קפץ ב-2.3%, שוב אנרגיה בכ-7%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1% ● השקל התחזק מול הדולר בסוף השבוע האחרון ● בבנק אוף אמריקה מעריכים כי מניית אנבידיה תגיע ל-190 דולר ● מחיר הביטקוין נושק למחיר של 100 אלף דולר, ויש המעריכים כי התיקון יגיע אך מחירו עשוי להכפיל ולשלש את מחירו בשנים הקרובות ● וגם: מה צפוי בהחלטת הריבית הקרובה בארץ?

נועה מנהיים. טיול חופשי / צילום: תמר מצפי

הרשת הספרותית שטווה נועה מנהיים היא כמו מפת דרכים לטיול מרתק ועסיסי

ספר המסות החדש של העורכת הידועה מזמין את הקורא למסע אנכרוניסטי בזמן שלא מהסס לקפוץ בין הפמיניזם של וולף בת המאה ה-19 לאוּרסוּלה לֶה גווין בת ימינו ● בספרה מנהיים שוחטת פרה קדושה ונוגעת בשאלת הכסף בעולם הספרות

יבגן קורניצ'וק / צילום: באדיבות שגרירות אוקראינה

"הרוסים מנצחים על המלחמה באוקראינה אבל גם במזרח התיכון"

כשיבגן קורניצ'וק נכנס לתפקידו כשגריר אוקראינה בישראל לפני ארבע שנים, הוא לא דמיין שבמהלך כהונתו שתי המדינות יימצאו במלחמה: "יש לנו את אותו האויב" ● כשברקע ניצחון טראמפ והצהרתו שישים סוף לשתי המערכות, הוא לא מתרגש מההכרזה של פוטין על שימוש בנשק גרעיני: "הוא יאבד את בעלות הברית האחרונות"

שלמה קרעי וגלי בהרב-מיארה / צילומים: דוברות הכנסת

למרות התנגדות היועמ"שית: ועדת השרים אישרה את הצעת החוק להפרטת התאגיד

המהלך שמקדם שר התקשורת שלמה קרעי, באמצעות הצעת חוק פרטית של ח"כ טלי גוטליב, נועד לבטל תוך שנתיים את שירותי הטלוויזיה והרדיו של תאגיד השידור הציבורי ● היועמ"שית מזהירה כי הצעת החוק תוביל ל"שינוי יסודי במפת התקשורת בישראל", במיוחד על רקע מהלכים נוספים שמקדמת הממשלה ● כמו כן, היא מבהירה לקרעי כי קידום חקיקה פרטית לא נועד לעקוף את גורמי המקצוע

חברת הכנסת טלי גולטליב / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בניגוד לעמדת היועמ"שית: ועדת השרים אישרה לקדם את החוק שימנע חקירה פלילית נגד חברי כנסת

לפי הצעת החוק של טלי גוטליב מהליכוד, ניתן יהיה לפתוח בחקירה כנגד חבר כנסת רק אם 90 ח"כים יאשרו זאת ● היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, הודיעה לפני הדיון כי הצעת החוק הופכת את החסינות של חברי הכנסת דה פקטו לעיר מקלט מפני חקירה

סקוט בסנט בעצרת תמיכה בדונלד טראמפ, אוגוסט האחרון / צילום: ap, Matt Kelley

טראמפ בחר שר אוצר חדש, מאחורי הקלעים התרחשה דרמה של ממש. כל הפרטים

המשקיע הוותיק סקוט בסנט ובעלי בריתו השיקו קמפיין יחסי ציבור כדי לבסס אותו כמועמד המוביל לתפקיד שר האוצר בארה"ב ● הבחירה חתמה דרמה מותחת, משחקי כס של מאחורי הקלעים, שהיו מלאי חשדנות, איבה אישית ופניות פרסה של הרגע האחרון ● ומה הקשר לאילון מאסק?

בנימין נתניהו ויואב גלנט / צילום: חיים צח-לע''מ

בית הדין הפלילי: ניתן לבטל צווי מעצר רק אם תהיה חקירה ישראלית באותם חשדות

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג מבהיר, כי הוא חוקר ומעמיד לדין ראשי מדינות רק במקרים בהם מערכות החוק של המדינות הרלוונטיות אינן מבצעות חקירות אמינות של הפשעים, לכאורה ● דובר בית הדין מסביר כעת מה נדרש כדי לבטל את אותם צווי המעצר

תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

"זו הייתה פצצה מתקתקת": מחבר הספר "השקעות לעצלנים" מגלה מי הייתה המניה הראשונה שלו

תמיר מנדובסקי, מחבר רב־המכר "השקעות לעצלנים" שנמכר ביותר מ־165 אלף עותקים, מסביר בפודקאסט של גלובס למה לא כדאי להתמקד במניות בודדות, ואיך הפחד הגדול שלו התגשם שנה אחרי השקת הספר: "המשבר של 2022 היה הסיוט שלי"; וחושף את דעתו על ביטקוין: "אנשים משקיעים בזה מתוך ספקולציה"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

עוד מינויים מעוררי מחלוקת למערכת הבריאות האמריקאית: את מי מינה טראמפ לראשות ה-FDA וה-CDC?

נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ המשיך במהלך סוף השבוע במינויים אנטגוניסטיים למערכת הבריאות: הוא מינה את ד"ר מרטין מקארי לראש ה-FDA ואת דייב וולדון לראש ה-CDC - שתי בחירות המעוררות חשש בקהילות הרפואה והביומד

גאוטם אדאני / צילום: Reuters, Amir Cohen

בעלי נמל חיפה הסתבך בשוחד, אך הפוליטיקה של הודו לא תגרום למעצרו

כתב האישום נגד גאוטם אדאני בניו יורק בגין מתן שוחד, וקשריו ההדוקים עם ממשלת הודו, לא הזיקו למפלגת השלטון שם. להפך, היא נחלה ניצחון עצום ממדים בבחירות חשובות ● המפסיד הגדול של הבחירות במדינת מהרשטרה: "הודו הופכת לארץ של מפלגה יחידה"

סיכום שווקים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

המשקיעים נוהרים לאפיק הזה בבורסה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

עליות חדות בבורסה בת"א הפכו את אוקטובר לחודש התשיעי שבו נרשמות תשואות חיוביות מתחילת השנה ● קצת יותר משנה מפרוץ המלחמה, חששות המשקיעים נעלמו כמעט לחלוטין בשוק החוב הקונצרני המקומי ● וגם: האופציות החדשות של משקיעי הביטקוין

שגיא חביב / צילום: ארתור ביץ'

הישראלי שעיצב את לוגו 250 שנה לארה"ב מסביר איך מייצרים סמל איקוני

שגיא חביב הוא שותף בכיר באחת מחברות העיצוב הגדולות בעולם, שאחראית ללוגואים של נשיונל ג'אוגרפיק, בנק צ'ייס, NBC ועוד ● בראיון לגלובס הוא מספר לראשונה על הלוגו שעיצב לרגל 250 שנה לארה"ב, מסביר מדוע השתמש בטום הנקס כדי לשכנע שהוא מוצלח, ומגלה מה התפקיד של לוגו ומה ממש לא ● ביום ראשון הקרוב הוא ישמש כיו"ר חבר השופטים בתחרות המיתוג הישראלית

אילון מאסק / צילום: ap, Evan Vucci

ותודה לטראמפ: אילון מאסק הוא האיש העשיר בהיסטוריה

מאז הניצחון של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב, זינק הונו של אילון מאסק ב-70 מיליארד דולר ● תמיכתו של המיליארדר במסע הבחירות של טראמפ והתרומה שלו לקמפיין בגובה 100 מיליון דולר הפכו אותו לאישיות רצויה וקרובה למועמד הרפובליקאי

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

למרות משבר היחסים: הנתונים שחושפים את התלות המצרית בשדות הגז של ישראל

מאמר של המכון למחקרי ביטחון לאומי מדגים שמשבר האנרגיה המצרי, הנובע משילוב של עלייה בצריכה וירידה בתפוקת שדות הגז, מהווה הזדמנות עבור ישראל להידוק היחסים שהגיעו לשפל במלחמה ● על פי הנתונים: 86% מהסחר בין המדינות מושתת על אנרגיה

הדירה ברחוב גלעד בשכונה ד' בבאר שבע / צילום: הילה מחפודה, לנדסמן

דירה בב"ש נרכשה ב-620 אלף שקל ועברה שיפוץ. בכמה היא נמכרה?

הדירה נקנתה ב־620 אלף שקל ביוני האחרון, שופצה ונמכרה כעת ב־800 אלף שקל ● הקונה היא משקיעה מירושלים שחיפשה נכס בעד מיליון שקל ● המכירה כללה חוזה שכירות לשנה בשכר דירה חודשי של 3,600 שקל