גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההחלטה הדרמטית והביקורת: מחדל העוברים והדילמה האנושית

סופיה בת השנתיים תועבר להוריה הגנטיים מההורים שגידלו אותה והאם שילדה אותה - כך פסק ביהמ"ש לענייני דיני משפחה בראשל"צ ● על ההחלטה יוגש ערעור, והסוגיה צפויה להגיע עד לעליון ● "ההנחה של השופט שהורים גנטיים הם הורים משפטיים באופן מוחלט ובלתי ניתן לערעור לא נכונה", טוענת פרופ' רות זפרן מאוניברסיטת רייכמן, המתמחה בדיני משפחה והסדרה של הולדה בסיוע

הפריה חוץ-גופית במעבדה / צילום: Shutterstock, bezikus
הפריה חוץ-גופית במעבדה / צילום: Shutterstock, bezikus

בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון הורה היום (א'), בהחלטה דרמטית ותקדימית, להעביר את הפעוטה סופיה בת השנתיים להוריה הגנטיים מההורים שגידלו אותה והאם שילדה אותה.

דוח המבקר: מספר ההפריות זינק ב-60%, אך המדינה לא נערכה 
התחתן בשנית וביקש להשתמש בעוברים מאשתו המנוחה. מה קבע ביהמ"ש? 

בית המשפט ניצב מול דילמה מוסרית ואתית כתוצאה מטעות טרגית, שמקורה ברשלנות בית החולים אסותא בהחלפת העוברים במסגרת טיפולי פוריות שעברו שני הזוגות. אין בחוק או בפסיקה תשובה למצב החריג שנוצר, ושופט בית המשפט לענייני משפחה, עובד אליאס נאלץ להכריע בגורל ילדה בת שנתיים ושני זוגות הורים שלא אשמים במצב. זהו לא סוף פסוק, על ההחלטה יוגש ערעור, והסוגיה צפויה להגיע עד לבית המשפט העליון.

הפרשה החלה כאשר ההורים המגדלים גילו במהלך ההריון כי האם נושאת ברחמה עובר שאין להם קשר גנטי אליו, בשל תקלה בהחזרת עובר של ההורים הגנטיים. בתחילה לא ידעו מי ההורים הגנטיים, וההורים המגדלים התנגדו לביצוע בדיקות. בסופו של דבר בוצעו בדיקות ונמצאו ההורים הגנטיים, שיצאו למאבק. התביעה של ההורים הגנטיים הוגשה לפני כשנה.

שני הזוגות לא הצליחו להגיע להסכמה

בית המשפט ניסה להביא את הצדדים להסכמות, שישתפו פעולה כדי שסופיה תהנה משני העולמות ומכל ארבעת ההורים. אך שני הזוגות לא הצליחו להגיע להסכמה המתוארת כ"קונפליקט עז".

בפני השופט הונחו שתי חוות דעת של גורמי המקצוע עם מסקנות מנוגדות. השופט מצא את זו הממליצה להעביר את הפעוטה להורים הגנטיים כראויה יותר. הוא העדיף את הנרטיב שיועבר לילדה: "נפלה טעות שהביאה לכך שגדלת בשנתיים הראשונות לחייך אצל אנשים טובים אחרים, אולם הטעות תוקנה והועברת לחיות עמנו", וזאת תחת נרטיב של "את לא גדלה אצל הורייך הגנטיים משום טעות".

"התועלת בחיים אצל ההורים הגנטיים היא, בין היתר, בבניית הזהות העתידית, התחברות לשושלת הדורות של המשפחה, סיפור משפחתי דומה, דמיון פיסיולוגי ועוד", הוסיף השופט אליאס.

הוא מצא כי ההורים הגנטיים יתנו מענה לטלטלה הרגשית שתיגרם בגלל הניתוק מההורים המגדלים, וכי הם יהיו מסוגלים להכיל טוב יותר את הקשר עם הזוג השני ולהעביר לילדה את הנרטיב של סיפור חייה טוב יותר. זאת בין היתר מאחר וההורים המגדלים תוארו כמכחישים את המציאות הגנטית של הילדה.

השופט יצא מנקודת הנחה כי ההורים גנטיים הם ההורים הטבעיים וכי מוטב לכל ילד לגדול אצל הוריו הגנטיים, אלא במקרים שאין מסוגלות הורית. הוא הסתמך על קביעות בית המשפט העליון במקרים אחרים, לפיהן הזיקה הגנטית היא דרך המלך לביסוס הורות. "היעדר חפיפה בין האם הגנטית לאם היולדת הוא שיקול שיש להתחשב בו - אבל אין בכוחו לאיין את הזיקה הגנטית כבסיס להורות".

"האימהות היא פרי של הלידה"

פרופ' רות זפרן מאוניברסיטת רייכמן, המתמחה בדיני משפחה והסדרה של הולדה בסיוע (בטיפולי פוריות), סבורה כי פסק הדין שגוי. "ההנחה של השופט שהורים גנטיים הם הורים משפטיים באופן מוחלט ובלתי ניתן לערעור לא נכונה. בוודאי כאשר מדובר בהולדה בסיוע כמו במקרה הנוכחי. בוודאי שלא ניתן להחיל זאת ככלל מוחלט". לדבריה, הקביעה כי הכלל הוא גנטיקה היא נכונה בערבון מוגבל. "זה נכון שזו ברירת המחדל כאשר ההולדה טבעית. וגם אז, זה לא מוחלט. לפעמים הבעל גובר על ההורה הגנטי".

"לעמדתי, המבוססת מחקר של 20 שנה, האימהות היא דווקא פרי של הלידה. אין פה מקרה הולדה רגיל. השאלה מתעוררת פה בנסיבות בהן מעורבות שתי נשים המתחרות, וצריך להכריע ביניהם - יש את המשמעות של 'קול הדם' (האם הגנטית) לצד 'פרי בטן' (האם היולדת). בעיני, במאבק בין אם יולדת לאם גנטית - לעניות דעתי האם המשפטית היא היולדת. ללידה ולהריון יש משמעות". זפרן מסבירה שכאשר משווים לפונדקאות, כדי שהיולדת לא תהיה האם, צריך לנתק את הקשר המשמעותי. "ברירת המחדל היא שהיולדת היא יותר אם מהגנטית".

פרופ' זפרן מוסיפה כי הקביעה של השופט כי טובת הילדה היא השיקול היחיד אינה נכונה. "צריך להיות כלל בסיסי שיקבע הורות או ינתק הורות. טובת הילד היא לא קנה מידה לקביעת הורות. היא שיקול נוסף שיכול לחזק או להחליש. במקרה הזה, טובת הילד צריכה להצטרף להורות הקיימת". זפרן מוסיפה, "לטווח הרחוק, אני חושבת שצריך לחשוף אותה למידע ולקשר עם ההורים הגנטיים. בניגוד למקרים אחרים, אין להם אשם".

לעומת זאת, פרופ' רועי גילבר, חוקר משפט בתחום הרפואי והביו-אתיקה, דיקן בית הספר למשפטים, המכללה האקדמית נתניה אומר כי "פסק הדין אינו מאוד מפתיע. הוא נשען על פסיקות קודמות של בתי המשפט במהלך השנים, הן של בית המשפט העליון והן של בתי המשפט לענייני משפחה, אשר מדגישות את החשיבות של גילוי וקביעת הקשר הגנטי בין ילד להוריו".

גילבר מדגיש כי קביעות אלה נעשו בהקשרים אחרים, מאחר ומדובר במקרה ראשון מסוגו. אך השופט מסתמך על אמרות קודמות של שופטים בעבר הרואים את "הזיקה הגנטית המהווה את הבסיס המרכזי להקניית מעמד של הורות". גילבר מוסיף כי "ברור שזו רק תחילת הדרך ולא סופה. אני משוכנע שההורים המגדלים את סופיה יערערו לבית המשפט המחוזי ולבסוף התיק יגיע להכרעה בבית המשפט העליון. ככל שהליך ההעברה של הילדה אכן יתחיל בימים אלה, גם לכך עשוי להיות משקל בהכרעה עתידית".

עמדה שמרנית

"בית המשפט נקט עמדה שמרנית, אשר במקרה הספציפי הזה נראית כאיזון נכון של זכויות הצדדים", אומרים עוה"ד ד"ר שירי אורון, ואייל בן יהודה באום ממשרד אורון-באום, בתחום דיני המשפחה. "במשך שנים האקדמיה והפסיקה הרחיבו את הגדרת המשפחה, את תפיסת ההורות ואת הגדרת מיהו הורה ומהם זכויותיו. הפסיקה הזו מהווה נסיגה להגדרה השמרנית של הורות ביולוגית. בגלל המורכבות הגדולה של המקרה, ובמיוחד שהכשל הגדול שהיה כאן הוא בהליך ההפריה ואיננו קשור בהורים, נסיגת נקודת האיזון הייתה נדרשת".

עו"ד ליאת שקלרז, העוסקת בתחום דיני המשפחה, מבקרת את ההחלטה להעדיף את הגנטיקה: "הורות אינה מסתכמת בקשר גנטי בלבד. היא נבנית על יסודות של אהבה, אחריות, והשקעה בגידול הילד. בפסיקות האחרונות, אנו רואים הכרה הולכת וגוברת בזכויות של הורים לא ביולוגיים במשפחות חד-מיניות, מתוך הבנה שטובת הילד אינה תלויה רק בקשר גנטי".

"בעידן המודרני, תחום ההפריה החוץ-גופית, תרומות ביצית וזרע יצרו אפשרויות חדשות להקמת משפחות, אך יחד איתן גם שאלות מורכבות על מהות ההורות והקשר הגנטי. במציאות שבה משפחות חד-מיניות, זוגות מעורבים ומשפחות מורכבות הן חלק בלתי נפרד מהחברה, עולה השאלה האם נכון לשים את הגנטיקה מעל הכל? החברה נדרשת להגדיר מחדש את מושג ההורות. עלינו להסתכל קדימה לעבר מודל הורות שמבוסס על מחויבות, אחריות ואהבה, ולהניח את הגנטיקה בפרופורציה הנכונה".

עוד כתבות

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

למרות משבר היחסים: הנתונים שחושפים את התלות המצרית בשדות הגז של ישראל

מאמר של המכון למחקרי ביטחון לאומי מדגים שמשבר האנרגיה המצרי, הנובע משילוב של עלייה בצריכה וירידה בתפוקת שדות הגז, מהווה הזדמנות עבור ישראל להידוק היחסים שהגיעו לשפל במלחמה ● על פי הנתונים: 86% מהסחר בין המדינות מושתת על אנרגיה

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

בעקבות סלייס: יוגבר הפיקוח על ניגודי עניינים של סוכנויות ביטוח

רשות שוק ההון הודיעה כי תדרוש מסוכנויות ביטוח, המשווקות השקעות אלטרנטיביות, לדווח על ניגודי עניינים ● הדרישה מגיעה אחרי שעם קריסתה של חברת הגמל סלייס התגלה כי סוכני ביטוח גייסו מאות מיליוני שקלים מעמיתים, חלקם תמורת הלוואות, וניידו את הכספים לקרנות השקעה בבעלותם בחו"ל ● יותר מ-850 מיליוני שקלים מכספי חוסכים נעלמו כך

תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

"זו הייתה פצצה מתקתקת": מחבר הספר "השקעות לעצלנים" מגלה מי הייתה המניה הראשונה שלו

תמיר מנדובסקי, מחבר רב־המכר "השקעות לעצלנים" שנמכר ביותר מ־165 אלף עותקים, מסביר בפודקאסט של גלובס למה לא כדאי להתמקד במניות בודדות, ואיך הפחד הגדול שלו התגשם שנה אחרי השקת הספר: "המשבר של 2022 היה הסיוט שלי"; וחושף את דעתו על ביטקוין: "אנשים משקיעים בזה מתוך ספקולציה"

פיטר הגסת', שר ההגנה המיועד של ארה''ב. על זרועו קעקוע של צלב ו'ישו' בעברית / צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של פיטר הגסת'

התנ"ך העברי הוא עכשיו הפק"ל הפוליטי של בכירי ממשל טראמפ

האנגלו־פרוטסטנטים תמיד אהבו את התנ"ך העברי, לפעמים כדי הגזמה. עכשיו הוא חלק מן הפק"ל של בכירי ממשל טראמפ ● הבה ניזכר בהיסטוריה

פורטו / צילום: Shutterstock

צוואות בינלאומיות: כך תבטיחו את חלוקת הירושה בנכסים מחוץ לישראל

מס עיזבון של 40%, צווי ירושה לא תקפים ובנקים שלא מכירים ביורשים: לא בטוח שצוואה ישראלית תעזור למשקיעים בחו"ל

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

"ההגנה אינה ערוכה": שוב - נתניהו מבקש לדחות את עדותו ב-15 יום

לדברי סנגורי רה"מ, "ההגנה אינה ערוכה - ולא תעמוד במשימה להיות ערוכה - לתחילת פרשת ההגנה ביום 2.12.2024" ● בנוסף הפנו הסנגורים להחלטת ביה"ד הפלילי הבינ"ל בהאג להוציא צו מעצר נגד נתניהו, וציינו כי האירוע גרם לביטול מספר פגישות הכנה ● לאחרונה דחה ביהמ"ש את בקשת נתניהו לדחות את עדותו בחודשיים וחצי

יירוטים / צילום: ap, Leo Correa

540 אזעקות מחצות: רבע מההתרעות החודש - רק היום

יותר מ-540 אזעקות הופעלו בצפון, בשרון ובגוש דן • דיווחים בלבנון: צה"ל תוקף בדאחיה בביירות • גבר נפצע קשה מירי לכפר בלום, הרס רב במושב רינתיה בעקבות נפילה • פגיעות ישירות בחיפה ובנהריה • המל"ל עדכן את אזהרת המסע בנוגע לתאילנד • אותרה גופתו של שליח חב"ד לאמירויות, כמה חשודים נעצרו • כל העדכונים

בשבוע הבא: ועידת ישראל לעסקים של גלובס. כל הפרטים

הוועידה שתתקיים ביום שלישי הבא (3.12) היא האירוע המרכזי של קהילת העסקים בישראל ● הוועידה תעסוק השנה ב"סדר הגאו-כלכלי החדש" ותבקש לבחון איך תיראה כלכלת ישראל בתוכו ● נארח בין היתר את נגיד בנק ישראל אמיר ירון, המיליארדר היהודי ומייסד קרנות הגידור ביל אקמן (בווידאו), מייסד ומנכ"ל צ'ק פוינט גיל שויד, אדם נוימן בהופעה ראשונה, מנכ"לים, יזמים ואנשי ציבור וכלכלה

צילום: שלומי יוסף, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אימפריית האג"ח: שוק החוב הוא המלך של הבורסה בתל אביב. כך תוכלו להרוויח ממנו

שוק החוב הישראלי צומח בקצב מסחרר: מחזורי המסחר גדולים פי שניים מבשוק המניות, עשרות הנפקות נרשמו רק השנה, ומדובר בחלק הארי של הפעילות בבורסה בתל אביב ● כך, בזמן ששוק המניות סובל מבעיית נזילות, האג"ח הפכו לדומיננטיות בבורסה ● וגם: ההזדמנויות והסיכונים

טים קוק / צילום: Reuters, Manuel Orbegozo

טים קוק מדבר על הסיבה לכך שההימורים הענקיים של אפל ישתלמו

מנכ"ל החברה בעלת השווי הגבוה בעולם הוביל השנה שתיים מהשקות המוצרים הגדולות ביותר בתקופת כהונתו - ומאמין שהן ישנו את החיים עבור כולנו כפי שעשו זאת עבורו

המחש Yoga Slim 7i Aura Edition של לנובו / צילום: יח''צ

המחשב החדש של לנובו מנסה לקחת את ה־AI צעד קדימה

בחודשים האחרונים נכנסו לשוק מספר לפטופים שמשלבים את יישומי הבינה המלאכותית ● ה־Yoga Slim 7i Aura Edition‏ של לנובו אומנם מציג ביצועים יפים, אך עדיין דורש מקצה שיפורים

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המועמד של קרעי אושר: מרדכי מרדכי יכהן כיו"ר מועצת הרשות השנייה

אחרי מעל שלושה חודשים ללא יו"ר קבוע למועצת הרשות השנייה, מרדכי צפוי להיכנס לתפקיד החל מדצמבר הקרוב ● מרדכי יחליף את ממלאת־המקום ד"ר אודליה מינס - מינוי שהגיע עד בג"ץ

בניסיון להילחם במל"טים האיראנים, שיתוף הפעולה החדש של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: רוסיה מגייסת בכפייה לוחמים תימנים בסיוע החות'ים, שיתוף הפעולה של ישראל ואוקראינה, והחיים בביירות בצל המלחמה עם חיזבאללה ● כותרות העיתונים בעולם  

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"חברות מסוות מעורבות עם ישראל": השפעת צווי המעצר נגד נתניהו וגלנט

המהלך התקדימי של צווי המעצר, עשוי להרחיב את הפגיעה בעסקאות וחברות ישראליות שהיתה קיימת נוכח המהלכים הבינלאומיים נגד ישראל ● מומחה: "אם מנכ"ל צריך לכתוב בדוח הרבעוני שהוא עושה עסקים עם ישראל, כשיש סיכון לפשעי מלחמה, אז הוא יעדיף שלא"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים קפץ ב-2.3%, שוב אנרגיה בכ-7%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1% ● השקל התחזק מול הדולר בסוף השבוע האחרון ● בבנק אוף אמריקה מעריכים כי מניית אנבידיה תגיע ל-190 דולר ● מחיר הביטקוין נושק למחיר של 100 אלף דולר, ויש המעריכים כי התיקון יגיע אך מחירו עשוי להכפיל ולשלש את מחירו בשנים הקרובות ● וגם: מה צפוי בהחלטת הריבית הקרובה בארץ?

ינון מגל / צילום: שלומי יוסף

התביעה החדשה של חדשות 12 נגד ינון מגל

חדשות 12 וגיא פלג הגישו תביעה נגד ינון מגל מערוץ 14 על סך מיליון שקל, בגין "פרסומים שקריים ופוגעניים במיוחד" ● בפארק עתידים ייפתח מלון חדש בהשקעה של 120 מיליון שקל, ורשת iDigital משיקה סניף חדש בדיזנגוף סנטר

שכונת הארגזים, תל אביב / צילום: גיא יחיאלי

אחרי 30 שנה: התושבים בשכונת הארגזים בת"א יקבלו הטבה ששווה 1.5 מיליון שקל לפחות

בימים אלה נשלחים לתושבי השכונה בדרום העיר מכתבי הסכמה לפינוי, שיניבו לרובם דירות חדשות והטבות כלכליות בשווי של לפחות 1.5 מיליון שקל ● מאסופה של צמודי קרקע לא חוקיים יהפוך המתחם בן 163 דונם לשכונת מגדלים של כ־2,000 יחידות דיור

ד''ר יובל אבני / צילום: אסנת רום

הוא ויתר על קריירה מבטיחה כרופא, פגישה מקרית אחת שינתה לו את החיים

לד"ר יובל אבני היו הרבה תפניות מפתיעות בחיים ● ללא תעודת בגרות הוא התקבל לקורס טיס, באמצע שירות הקבע הוא פרש ללימודי רפואה, ואת ההתמחות בכירורגיה עזב לטובת הון סיכון: "הרגשתי שכדי להתאים את עצמי למקצוע אני נדרש להיות יותר ציני" ● לפני חמש שנים הוא הקים את קרן קרשנדו, שמשקיעה בחברות בתחום התוכנה

מיליי מניף מסור בעצרת בחירות / צילום: Associated Press, Natacha Pisarenko

שנה לכהונת נשיא ארגנטינה: האינפלציה נבלמת, הצמיחה בדרך, אבל המחיר כבד

כשנבחר לנשיא ארגנטינה הבטיח חאבייר מיליי מהפכה כלכלית ● שנה אחרי, מיליי קיצץ שליש מהוצאות הממשלה, האינפלציה נבלמה והשכר הריאלי עולה ● אלא שהמהלכים גבו מחיר, ושיעור העוני זינק מ-42% ל-53% ● כעת מקווים שם שהקירבה שלו לטראמפ תשמש כמנוף כלכלי

נתונים חדשים של רשות המסים הקפיצו את סך ההון של הישראלים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

מי צריך משכורת? עשרות אלפי הישראלים שעושים כסף מכסף

במשך עשרות שנים, הלמ"ס קבעה מי עני ועשיר בישראל בעיקר לפי תלוש השכר ● נתונים חדשים שפרסמה רשות המסים הקפיצו באחת את סך ההכנסות מהון של אזרחי ישראל ● הבעיה האמיתית היא שרק לאחת מכל עשר משפחות יש הכנסה מהון, והיתר נאנקות תחת העומס