גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בממשלה פועלים לסגירת התאגיד. המשמעות: מאות מפוטרים וחיסול היצירה הישראלית

הצעת החוק של ח"כ טלי גוטליב בעניין תאגיד השידור הציבורי עלולה להוציא משוק התקשורת שחקן משמעותי, שאחראי על כמחצית מהפקות המקור בטלוויזיה ● גורם בשוק: "זו תהיה מכת מוות לתעשייה המקומית"

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

התקשורת הישראלית נמצאת לאחרונה בלב תוכניות העבודה של הממשלה, והשבוע הדבר בא לידי ביטוי בהצעת חוק פרטית להפרטת התאגיד שהגישה ח"כ טלי גוטליב, בתמיכת שר התקשורת שלמה קרעי. לפי ההצעה, שעברה השבוע בוועדת השרים לענייני חקיקה, אם בתוך שנתיים ערוץ הטלוויזיה כאן 11 ורשת ב' לא יימכרו לידיים פרטיות, התאגיד השידור הציבורי ייסגר.

מדובר במהלך ישן שהתעורר לחיים: לפני פרוץ המלחמה קידם קרעי תוכנית לסגירת התאגיד, אך בשל היעדר רוב בקואליציה הוא נאלץ לוותר. ההשלכות של חוק כזה, אם יעבור, יהיו מרחיקות לכת: הן על שוק התקשורת והדעות והן על שוק הטלוויזיה והיצירה.

בדברי ההסבר של הצעת החוק צוינו כמה סיבות למהלך. ראשית, לפי הכתוב, מדובר בשידור ציבורי ש"מבזבז" תקציב של 800 מיליון שקל. שנית, בעידן של טלוויזיה רב-ערוצית ובעידן האינטרנט, "הטענה שנדרש שידור ציבורי כדי לתת מענה לרב-תרבותיות הקיימת בישראל - אינה רלוונטית יותר". ושלישית, ביטול השידור הציבורי בישראל יגביר את התחרות בשוק התקשורת ויעודד שוק חופשי בתחום.

לדברי גורמים בשוק, הצעת החוק נועדה "להלך אימים על תאגיד השידור הציבורי", בניסיון להוריד שחקן משמעותי מהשוק. גם היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, התנגדה להצעה. בחוות-הדעת שלה נכתב כי מדובר ב"ביטול מלא ומוחלט של השידור הציבורי בישראל ושינוי יסודי במפת התקשורת הישראלית". עוד נכתב כי "גם אם המהלכים השונים לא יבשילו לבסוף, בכל אחד מהם בפני עצמו, ודאי בהצטברותם, יש משום אפקט מצנן משמעותי וחמור כלפי התאגיד וכלפי גופי התקשורת האחרים בישראל".

פגיעה בשוק התקשורת

באסיפה שערכו השבוע מאות עובדות ועובדי התאגיד, אמר המנכ"ל גולן יוכפז כי משמעות ההפרטה היא אחת: סגירה של התאגיד. "משמעות ההפרטה היא שלא יהיו יותר 'קופה ראשית', ואירוויזיון, ומונדיאל ויורו בחינם, לא 'האחת' ולא 'המו"לים', סדרה שיכולה להיות משודרת רק בתאגיד ציבורי, ולא סדרת מופת כמו 'היום שלא נגמר', לא 'אגן הים התיכון' ולא 'שיר אחד'". 

במסמך משפטי שנשלח מהתאגיד אל הלשכה המשפטית במשרד התקשורת, נכתב כי "קשה להמעיט בחומרת הדברים מבחינת הפגיעה בדמוקרטיה, בחופש הביטוי והיצירה, במגוון הדעות, פגיעה קשה בקהלי יעד הצורכים תכנים שאינם זוכים למענה בערוצים המסחריים".

עוד הודגש כי מדובר ב"פגיעה כלכלית קשה בכאלף עובדי התאגיד ואלפים רבים אחרים המתפרנסים משוק ההפקות, הטלוויזיה והמוזיקה". נכתב גם כי תכלית החוק אינה ברורה, ומעלה שאלות כמו כיצד תקודם התחרות בשוק אם יעבירו את הנכסים שהתאגיד עמל עליהם במשך שנים.

"ברור שאם זה יוצא לפועל, תהיה פגיעה בפרנסה של אלפי משפחות שחיות מתעשיית הטלוויזיה", אומר גורם בשוק. "במקום שהשר יעודד את רשת וקשת להפיק יותר תוכניות הפקות מקור במקום חדשות כל היום, הוא פוגע בכבשת הרש. זו מכת מוות לתעשייה המקומית".

סגירת התאגיד, אם תתרחש, תוביל לכך שכ-800 עובדים יאבדו את מקום עבודתם והפרנסה שלהם. חלקם הגדול הם מפוטרי רשות השידור, והמשמעות היא שהם יפוטרו פעמיים בתוך 10 שנים. לכך מצטרף המעגל החיצוני - עשרות אלפי עובדים בכל תעשיית התוכן, הקולנוע והטלוויזיה הישראלית. לא מדובר רק בשחקנים, במאים, תסריטאים, צלמים, עורכים ומפיקים, אלא גם בנפגעי "משנה" כמו חברות הסעות וחברות ציוד.

על-פי חוק, התאגיד מספק כ-180 מיליון שקל ליצירת מקור, ועם הצמדות המדד, מדובר בעוד כמה עשרות מיליוני שקלים. למעשה, התאגיד מהווה כ-50% מההפקות בטלוויזיה הישראלית. "אתה מחסל את התעשייה המקומית, כי מפריעה לך חברת החדשות של התאגיד", אומר צביקה גוטליב, מנכ"ל ארגון מפיקי הקולנוע והטלוויזיה. לדבריו, "יש ביקוש לדברים שהתאגיד עושה, ורק הוא יכול לעשות את זה. אחרי ה-7 באוקטובר הם עשו פרויקטים שאף גוף מסחרי לא היה עושה".

נקודה נוספת נוגעת לשוק הדוקו בישראל, שם התאגיד נחשב לגורם מרכזי עם תקציב של 40 מיליון לשנה ומחויבות ל-90 שעות (בפועל בזמן המלחמה שודרו יותר). רוני אבולעפיה, יו"ר פורום היוצרים הדוקומנטריים, מספרת על הדאגה שמעוררת כוונת הממשלה להפרטה או שליטה בתאגיד. "שידור ציבורי הוא אבן-יסוד בחברה חופשית. השוק הפרטי לא משקיע ולא ישקיע בהיקף ובאיכות התכנים המשודרים, ובעיקר לא ינגיש אותם לצופים ללא עלות".

"מוצר דמוקרטי חשוב"

שידור ציבורי אינו אמור להיות שידור רווחי, ונתוני הרייטינג הליניאריים (בשידור בטלוויזיה) אינם מדד שאמור להנחות אותו. עם זאת, בתאגיד משקיעים בהעלאת כל התכנים בחינם לאינטרנט, ושם נרשמו השנה כ-1.7 מיליארד צפיות - זאת בין היתר בזכות תכנים כמו "קופה ראשית", "איסט סייד" ועוד. למעשה, התאגיד מגשים את המטרה של הנגשת תוכן בעברית בחינם, ומציג אוכלוסיות מגוונות.

נקודה חשובה נוספת היא ששידור ציבורי נטול אינטרסים פוליטיים וכלכליים יש תפקיד חשוב בכל מדינה. ויתור עליו לא רק יגרום לישראל להיות מחוץ לאירוויזיון או לאיגוד השידור האירופי, אלא גם ישפיע על מעמדה בעולם והאופן שבו היא נתפסת. "תפקיד השידור הציבורי בעולם המערבי הוא קריטי, הוא נתפס כמוצר דמוקרטי חשוב שמתקן את כשלי השוק בתקשורת המסחרית", מחדדים גורמים בשוק.

בסביבת השר קרעי מסבירים כי כמו כל הפרטה במשק, המדינה תדע לדאוג לעובדים - למרות שאין שום תוכנית שהתפרסמה או דובר עליה. לגבי הפקות המקור, בסביבת השר מדברים על קרן קולנוע או תקציב ממשרדים שונים שייועד להפקות מקור. לגישת קרעי, הדבר לא חייב להיות תחת התאגיד, אולם עד כה לא הוצגה שום תוכנית אלטרנטיבית.

בשוק מסתכלים על ההצעה הזו בהבנה שהמטרה היא לסגור את התאגיד. הרי אם יש שחקן חדש שרוצה להיכנס כיום, הוא יכול להוביל מהלך כמו של i24NEWS - כניסה ישירות דרך שוק ה-OTT.

גורם בכיר בשוק אומר לגלובס כי "השר קרעי כנראה לא מעודכן. בשנתיים האחרונות סוגיית מכירת רשת 13 עולה שוב ושוב, ואף אחד לא רץ לרכוש את השחקן הזה, בטח עם כל הדרישות מצד לן בלווטניק (בעל השליטה). למה קרעי וגוטליב חושבים שהם יצליחו להפריט את התאגיד?".

גורם אחר מוסיף כי "זו הסחת דעת. גם אם מישהו שיקנה את האולפן ואת זכויות ההפצה בחוזים קיימים, שידור ציבורי איכותי ומגוון יחדל מלהתקיים".

נציין כי זו אינה הצעת החוק הראשונה בתקופה האחרונה ששמה את התאגיד במרכז, ויתרה מכך - הצעות החוק השונות סותרות אחת את השנייה. לפני מספר שבועות העלה ח"כ אביחי בוארון מהליכוד הצעת חוק להכפיף את תקציב התאגיד לתקציב המדינה, כך שיהיה אפשר לבצע קיצוץ בדומה לכל משרדי הממשלה בצל המלחמה.

במקביל, מספר חברים במועצת התאגיד סיימו את תפקידם לאחרונה, בהם היו"ר גיל עומר, ועדיין לא מונו מחליפים. השר קרעי הביע את כוונתו למנות את אנשיו כדי לבצע מהלכים פנימיים, ולפי גורמים מסוימים בשוק, "להשתלט על המועצה, ובפועל להשתלט על התאגיד". כעת השאלה היא אם כך הדבר - מדוע השר קרעי פועל במקביל להפרטת התאגיד?

עוד כתבות

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות שערים באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.3% ● הניקיי ירד ב-0.6% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בעליות קלות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

הסיפורים והסכסוכים שחושפים את החורים במתווה לפיצוי המפונים מביתם

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים