גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מכירות שיא": נתוני חברות הבנייה נחשפים - מי מכרה הכי הרבה?

חברות הבנייה הציבוריות יותר מהכפילו את קצב מכירת הדירות מתחילת השנה, הודות לפרויקטי מחיר למשתכן ומבצעי הקבלנים ● בעל השליטה באאורה: "השוק הכי חזק הוא לדירות בטווח מחירים של 2-3 מיליון שקל, מאופקים ועד חדרה" ● מנכ"ל חברת עמרם אברהם: "לאחר המלחמה הנדל"ן יהיה הקטר שיניע את הכלכלה" ● ישראל קנדה מכרה דירה במחיר הגבוה בשוק: 6.2 מיליון שקל בממוצע

אתר בנייה למגורים באשקלון / צילום: Shutterstock
אתר בנייה למגורים באשקלון / צילום: Shutterstock

מדד ת"א בנייה הוביל בתחילת השבוע הנוכחי את העליות בבורסת תל אביב, והשלים זינוק של 40% מתחילת השנה, הרבה מעבר לעליית מדד הדגל של הבורסה, ת"א 35 (כ-23%). העלייה החדה במדד הענפי משקפת את האופטימיות הגוברת של משקיעים, באשר לביצועים העתידיים של חברות הבנייה למגורים המובילות שנסחרות בבורסה בת"א, אופטימיות שניתן לשאוב גם מהדוחות החזקים שפרסמו לרבעון השלישי של השנה.

ראיון | מנהל העסקים של בעלי ערוץ 14: "על כל אחד שלא ירצה לעשות איתנו עסקה בגלל פוליטיקה יבואו שניים" 
"לא יקר": הבנקים הזרים אופטימיים לגבי הכלכלה, וזו התחזית שלהם לגבי השקל 

מהדוחות הכספיים של 8 חברות בנייה מהבולטות במשק, עולה כי הללו מכרו 1,378 דירות ברבעון, זינוק של 56% ביחס למקבילו אשתקד. השיפור במכירות ניכר בנתוני החודשים ינואר-ספטמבר שבהם מכרו אותן חברות 4,212 דירות, עלייה של כ-120% ביחס לתקופה המקבילה. באותה תקופה, נזכיר, נרשם קיפאון בענף בשל המאבק סביב הרפורמה המשפטית טרם פרוץ המלחמה.

מבדיקת גלובס עולה כי ברבעון השלישי, מי שהובילה במספר הדירות שמכרה היתה עמרם אברהם (345 דירות), שרשמה עלייה של 21% בתוך שנה. נושפת בעורפה י.ח דמרי, שהיא גם החברה הגדולה במונחי שווי שוק בענף (7.5 מיליארד שקל), שמכרה 312 דירות.

דלק לצמיחה במכירות הדירות שימשו פרויקטי התוכנית הממשלתית מחיר למשתכן, שבהם חווים הקבלנים לדבריהם התנפלות מצד זכאי התכנית. אך גם בדירות שהם מוכרים בשוק החופשי יש ביקושים מרשימים, שנתמכים על ידי מבצעי המימון הנדיבים של 80\20, 90\10 ודומיהם, באמצעותם מושכים הקבלנים את רוכשי הדירות (המשלמים רק חלק קטן מתמורת הדירה במועד הרכישה, והיתרה בעת המסירה).

2.62 מיליון שקל לדירה

מדוחות החברות עולה כי המחיר הממוצע לדירה חדשה שמכרו טיפס ברבעון השלישי ב-5% ביחס לרבעון המקביל ל-2.74 מיליון שקל, ממחיר ממוצע של 2.62 מיליון שקל.

מאידך, בדיקה מצרפית של תשעת החודשים הראשונים מלמדת דווקא על שחיקה של 5% במחיר הממוצע - ל-2.7 מיליון שקל. הסיבה היא ככל הנראה ריבוי מכירת דירות בפרויקטי מחיר למשתכן השנה, במחירים הנמוכים מהמחיר שבו נמכרות דירות חדשות בשוק החופשי.

את הדירות היקרות ביותר מכרה ברבעון חברת ישראל קנדה - במחיר ממוצע של 5.1 מיליון שקל, שחיקה קלה של 4% ביחס לרבעון השלישי אשתקד. לצד זאת רשמה החברה שמובילים ברק רוזן ואסי טוכמאייר זינוק של 34% בהיקף הדירות שמכרה, ל-114 ברבעון. יש לציין עוד כי למרות ההיקף המספרי הגדול של הדירות שמכרו חלק מהמתחרים, במונחים של היקף כספי ישראל קנדה שמוכרת דירות יוקרה בתל אביב, עקפה את המתחרים. מחיר הדירה הממוצע שמכרה בתשעת החודשים הראשונים עמד על 6.4 מיליון שקל. יש לציין כי מתחילת השנה ועד לפרסום הדוחות מכרה 369 דירות ב-2.35 מיליארד שקל.

ברק רוזן, מנכ''ל קנדה ישראל / צילום: איל יצהר

מי שרשמה את הזינוק החד ביותר היא אזורים, שבשליטת הרשי פרידמן, שמחירה הממוצע של דירה שמכרה עלה ב-72% ל-3.2 מיליון שקל, על אף זינוק של 43% במספר הדירות שנמכרו ל-162 ברבעון השלישי.

חברות הבנייה מקפידות לציין שתמהיל הדירות הנמכרות משפיע מאוד על המחיר הממוצע, וזה המקרה של קבוצת אקרו שבשליטת צחי ארבוב, שמכרה ברבעון 237 דירות - זינוק של 812% בתוך שנה, שנבע ממכירה מסיבית של 151 דירות בפרויקט שלה ביפו, במסגרת מחיר למשתכן. אקרו מתמחה בפרויקטי דירות יוקרה בת"א, והמכירות בפרויקט מחיר למשתכן הובילו לירידה של 53% במחיר הממוצע של דירה שמכרה ברבעון, ל-3.1 שקל "בלבד" מול 6.5 מיליון שקל ברבעון השלישי אשתקד.

"כל הקבלנים משתתפים"

"אנחנו במכירות שיא", אומר יעקב אטרקצ'י, מנכ"ל ובעל השליטה בחברת הבנייה למגורים אאורה, המתמחה בפרויקטי התחדשות עירונית. "מכרנו עד כה (סוף נובמבר) כ-800 דירות, ובקצב הזה נגיע לכ-900 דירות שנמכור ב-2024 כולה, כשמדובר עדיין בשנת מלחמה. אני גם צופה שב-2025 השיא יישבר". אאורה הכפילה את מכירת הדירות שלה בתשעת החודשים הראשונים של השנה (656 יחידות לעומת 335 בתקופה המקבילה).

עו"ד יעקב אטרקצ’י, בעל השליטה ומנכ''ל אאורה / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

לדברי אטרקצ'י המכירות מתפרסות על פני כל המדינה, בדגש על הפריפריה, כאשר הביקוש החזק הוא לדירות למעמד הביניים ופחות דירות יוקרה: "מאופקים עד חדרה, זה לא משהו נקודתי. השוק הכי חזק הוא לדירות בטווח מחירים של 2-3 מיליון שקל. ככל שעולים במחיר, השוק חזק פחות. עם זאת, אנחנו עדיין מוכרים יפה בפרויקטים במרכז בקריית אונו, רמת גן וגבעתיים. בתל אביב, בסוף השוק יותר סלקטיבי, זה שוק של אנשים בעלי יכולות".

אטרקצ'י מציין כי הוא אינו שותף לדאגת בנק ישראל ממבצעי המכירות של הקבלנים: "אני נותן את מבצעי 20/80 ללקוחות שלי זה כעשור. הם מאפשרים עוד זמן ונוחיות למי שצריך למכור קודם דירה (משפרי דיור, ח"ש). מי שצריך לקחת משכנתא, לא משלם פעמיים באותה תקופה שקודמת לאכלוס (שכר דירה ומשכנתא).

"אתן לך דוגמה. אנחנו בהליכי מסירה של דירות בפרויקטים שלנו ברמת השרון, בבן שמן ובחולון (שניתנו בעבר במבצעים כאלה, ח"ש), ולא רואה ביטולים מצד הלקוחות. אנשים משלימים את העסקאות, הם רוצים את הדירות האלה".

לגבי המחסור בפועלים שמכביד על ענף הבנייה מתחילת המלחמה (עקב מניעת הגעתם של פועלים פלסטינים), טוען אטרקצ'י כי הוא אינו מורגש כיום באתרי החברה: "המלחמה הקטינה את היקף הפעילות בשל אותו מחסור בשלושת החודשים הראשונים של המלחמה, אבל מאז האתרים שלנו עובדים במלוא הקצב. הקבלנים הגדולים (שבונים עבור אאורה את הדירות) מצליחים לעבוד בקצב טוב. הבעיה הייתה אצל הקבלנים הקטנים שהתבססו על פועלים פלסטינים, ויותר קשה להם כיום".
הוא מודה כי "עדיין חסרים במדינה פועלים, אבל אנחנו בינתיים מסתדרים. במכרזים שהוצאנו לבניית דירות ב-2025, כל הקבלנים הגדולים משתתפים ורוצים לעבוד. ברמת המדינה יש עדיין מחסור של עשרות אלפי פועלים ואני חושב שהבנו שלהסתמך על פלסטינים זה לא דבר טוב. צריך להביא מכל העולם, אני גם לא מפחד מזה שאומרים שחלקם לא מיומנים, אמרו את זה בעבר גם על הפועלים הסינים".

"ביקוש קשיח בפריפריה"

שיאנית המכירות מבין חברות הבנייה בת"א היא כאמור עמרם אברהם, שמאז הונפקו מניותיה במאי השנה בבורסה הן הניבו למשקיעים תשואה של 38%, והחברה נסחרת בשווי של 2.1 מיליארד שקל.

החברה בשליטת האחים אלון ויורם עמרם מכרה מתחילת השנה 1,483 דירות, כמעט פי 4 מבתקופה המקבילה, כשהמחיר הממוצע לדירה נשחק ב-7% ל-1.7 מיליון שקל.
"החברה מתמחה אמנם במחיר למשתכן, אך רוב הסחורה שמכרנו השנה הייתה בשוק החופשי", אומר המנכ"ל נועם גרייף. "הביקושים שאנחנו רואים הם קשיחים מאוד, בעיקר בפריפריה בערים כמו עכו וטירת כרמל. אבל גם בנתניה ובראשון לציון במתחם ה-1000. אנחנו בפריסה מאוד רחבה ומדייקים את המוצר לפי הלקוח". חלק ממה שמסביר את תנופת המכירות של עמרם אברהם, היו מבצעי המכירות שהדאיגו את בנק ישראל.
בשנה שחלפה, לדברי גרייף, "הענקנו מבצעים אגרסיביים של 5/95, ו-10/90. אחרי שינוי המגמה מצד בנק לאומי (שהקשיח את התנאים לקבלנים לאחרונה, ח"ש) עברנו ל-20/80, מבצעים שהיינו נותנים קודם".

אתם מרגישים את המחסור בפועלים לענף?
גרייף: "אנחנו גם יזם וגם קבלן ועובדים רק עם פועלים סינים. המלחמה השפיעה עלינו לתקופה קצרה וגם עלויות השילוח הימי אתגרו. בהתחלה היו אלה החות'ים שהקשו על הסחר הימי, אחר כך הגיעו הקשיים מול טורקיה. אבל מצאנו פתרונות (יבוא עקיף מיוון, במקרה של טורקיה). עם זאת, היו פרויקטים מסוימים שנאלצנו להעלות את המחיר בשל התייקרות התשומות".

גרייף מוסיף כי החברה קיבלה רישיון יבוא עובדים זרים ו"אנו בוחנים את השימוש באפשרות הזאת. יש לנו רישיון להביא כ-250 פועלים מהודו או סרי לנקה בצורה ישירה".

המלחמה משפיעה על טעמי רוכשי הדירות?
"לפני המלחמה אנשים 'התמרכזו' ורכשו דירות יותר במרכז המדינה. מי שהרגיש מצוקה באספקט הביטחוני, עבר מהצפון למקומות כמו פרדס חנה או עכו, כשבמקביל היה מעבר ברכישת דירות בדרום מאשקלון לאשדוד".

היום, לדברי גרייף, המגמה מתחילה להשתנות, כאשר פני החברה קדימה לסיום מיוחל של המלחמה: "לרוב יש שגשוג אחרי המלחמה, וצריך לתקן את הנזקים לתשתיות ולדירות שנפגעו. התיקונים האלה יהוו מנוע צמיחה, והנדל"ן יהיה הקטר שיניע את הכלכלה. התרגום הוא במחירי הדירות ובביקושים להן. להבדיל וכמו אחרי הקורונה, צפוי להערכתי שגשוג מטורף בענף".

עוד כתבות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?