גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המכה שבדרך למשקיעי הנדל"ן ה"כבדים", והמאבק שצפוי בוועדת הכספים

ועדת הכספים החלה בסדרה של דיונים מכריעים על גזירות המיסוי, ביניהן העלאת מס היסף שתכביד בעיקר על בעלי דירה נוספת ● רווחי נדל"ן הוחרגו עד כה מהמס, ובאוצר נחושים לתקן זאת ● אולם, ניסיונות עבר בנושאים דומים כבר נפלו בוועדה בראשות גפני

יו''ר ועדת הכספים, משה גפני / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
יו''ר ועדת הכספים, משה גפני / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

האם משקיעי הנדל"ן יתמודדו בקרב עם מס חדש? השאלה הזו נדונה בוועדת הכספים של הכנסת, שם צפוי מאבק עיקש בנושא. כחלק מחבילת ההתאמות התקציביות של משרד האוצר, מוצע להרחיב את "מס היסף", ולהטיל אותו גם על רווחי נדל"ן.

מהמכוניות החשמליות ועד למשקיעי הנדל"ן: הרגע המכריע של המסים החדשים
מס של 175%: ההחלטה שעשויה לטלטל את שוק הקנאביס המקומי

על פי ההערכות באוצר, ההכבדה על המשקיעים צפויה להוסיף לקופת המדינה קרוב לחצי מיליארד שקל בשנה. אם המהלך ייבלם, כפי שכבר קרה בעבר, באוצר ייאלצו לחזור לשולחן השרטוטים ולנסות למצוא מקור תקציבי אחר בסדר גודל דומה. וכאמור, צפוי להם מאבק לא פשוט בוועדת הכספים בראשותו של ח"כ משה גפני.

זו לא הפעם הראשונה שבה באוצר מבקשים לשים על המוקד את משקיעי הנדל"ן "הכבדים", משימה שתמיד נתקלת בקשיים - כמו למשל הניסיון של שר האוצר לשעבר משה כחלון עם "מס דירה שלישית". אפילו ניסיונות למהלכים הרבה יותר קטנים - כמו החלת חובת דיווח בלבד לכל מי שמשכיר דירה - נכשלו. אבל אנשי האוצר מגיעים ערוכים.

 

לשיטתם, מדובר ב"מס עשירים". מי שיישאו בו, לפי נציג רשות המסים שהגיע לוועדה, הם "99% מהמאיון העליון ו־50% מהאלפיון העליון, כלומר משקי בית שמרוויחים מעל 20 מיליון שקל בשנה. אנחנו רואים שהמיסוי על רווחי הון יחסית למיסוי על עבודה הוא מאוד נמוך". המטרה מבחינתם היא לתקן עיוות שהחריג את משקיעי הנדל"ן ממס היסף.

מי ישלם, וכמה?

מס היסף העדכני ישפיע לראשונה גם על בעלי הכנסות שוטפות שאינן גבוהות - אלה ייקפצו מעל רף המס רק בעקבות מכירת דירה שאינה למגורים. עד כה הם היו פטורים מהתשלום הנוסף למדינה.

הרובד הראשון של מס היסף הקיים, שראשיתו בוועדת טרכטנברג משנת 2011 - הוא תוספת מס של 3% המוטלת על כל שקל החורג מהתקרה שנקבעה בחוק להכנסה שנתית (721 אלף שקל, מכל מקורות ההכנסה).

זאת, עד כה, למעט חריג משמעותי אחד: מכירת דירות ששוויין נמוך מ־5.3 מיליון שקל (כלומר שאינן דירות יוקרה). על גבי זה, מבקש האוצר כעת להוסיף רובד שני: מס נוסף של 2% שיחול רק על הכנסות הוניות - כולל, לראשונה, רווחים ממכירת כל דירה שאינה דירת מגורים יחידה - הפטורה ממס שבח.

מדובר בגזירה משמעותית עבור משקיעי הנדל"ן ואנשים שמחזיקים בבעלותם יותר מדירה אחת. כיום, הרוב המכריע של עסקאות הנדל"ן פטורות מחישוב מס היסף. לפי התוכנית החדשה, כל רווח ממכירת דירה להשקעה ייכנס לבסיס החישוב של מס היסף הנוסף (2%). כך, משקיע נדל"ן שהכנסתו השנתית מהון עולה על 721 אלף שקל, ישלם על הרווח ממכירת דירה להשקעה את מס היסף החדש, בנוסף למסים הרגילים.

במקביל, ההצעה תשפיע משמעותית על בעלי הכנסות גבוהות מהון, כמו מדיבידנדים, שכירויות, ריביות ועוד. אלה ישלמו מעתה מס יסף מצטבר של 5% על הכנסותיהם ההוניות מעל התקרה (3% במודל הקיים ועוד 2% בחדש), בעוד שעל הכנסות מעבודה או מעסק (יגיעה אישית) ימשיכו לשלם את מס היסף הרגיל של 3%.

על פי דברי ההסבר של האוצר שצורפו להצעת החוק, המהלך נועד לתקן עיוות היסטורי במערכת המס. נתוני רשות המסים מראים כי שיעור המס האפקטיבי הממוצע של המאיון העליון עמד בשנת 2023 על כ־26% בלבד, ושיעור המס האפקטיבי הממוצע ברבעון העליון עמד על כ־21% בלבד. נתונים אלה משקפים מצב שבו "חלק גדול מההכנסות של אותם יחידים ממוסה בשיעורים נמוכים הרבה יותר מאשר מי שהכנסתם החייבת נמוכה יותר אבל נובעת מעבודה או ממשלח יד".

בנוסף להרחבת בסיס המס, ההצעה כוללת שינוי משמעותי בעיתוי גביית המס בעסקאות נדל"ן. בעוד שכיום מס היסף משולם רק בסוף השנה במסגרת הדוח השנתי, לפי ההצעה החדשה, בעסקאות מקרקעין המס ייגבה כבר בשלב שומת מס השבח. זאת, כדי "לטייב את גביית המס הנוסף ממי שחייב בו בשל מכירת זכות במקרקעין".

החוק החדש, אם יאושר, צפוי להיכנס לתוקף בינואר 2025, כחלק מחבילת צעדי המיסוי שפוצלה מחוק התקציב. הפיצול נועד להבטיח את כניסת השינויים לתוקף במועד לתחילת השנה החדשה, ללא תלות באישור התקציב הכולל שצפוי להתעכב עד פברואר.

השלכות על השוק

למרות ההצדקה המוסרית לקחת מהאמידים ביותר בשעה שכל הציבור עומד תחת נטל גזירות כבד בתוכניות תקציב 2025, יש מקום להעלות בדיוני הוועדה את השלכות הרוחב האפשריות על ענף הנדל"ן. למשל, האם הכבדת המיסוי על משקיעי דירות לא יתגלגל לעליית מחירי הדירות והשכירויות?

נשיא איגוד לשכות המסחר, שחר תורג'מן, אומר לגלובס כי אומנם טרם גיבשו עמדה על העמקת מס היסף, אבל כבר מכין את הקרקע להתנגדות: "העיקרון המקודש הוא שככל שתעלה את נטל המס על בעלי עסקים, אתה מריץ אותם ריצת אמוק לתוך תכנוני מס. יש אפשרויות אין ספור לעשות תכנוני מס. ככל שאתה מפחית את הנטל, תקבל יותר מסים. זה נכון גם בנושא של אגירת הרווחים בחברות. תופעת האגירה התגברה מאז שהמס על דיבידנדים עלה ב־2012". 

עוד כתבות

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

ממקבל העבודות הסדרתי: מהנדס התוכנה שטלטל את עמק הסיליקון

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

עליות קלות בת"א; טאואר עולה בכ-3%, סלקום יורדת בכ-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים