גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהפך של נובמבר והשאלה: האם תם עידן הקרנות הכספיות?

לאחר כשלוש שנים נבלמה נהירת המשקיעים לקרנות כספיות, והכסף חזר לזרום לקרנות המסורתיות ● מיטב: "המשקיעים חוששים להישאר מחוץ לחגיגת העליות, בדגש על ת"א" ● באי.בי.אי מעריכים כי מדובר באירוע נקודתי לקראת סוף השנה, ויש מי שמזהיר: "הציבור חוזר לשוק דווקא אחרי העליות, כשהסיכון עולה"

מה הוביל למהפך בקרנות הנאמנות? / אילוסטרציה: Shutterstock
מה הוביל למהפך בקרנות הנאמנות? / אילוסטרציה: Shutterstock

האם אנו מצויים בתחילתו של מהפך בשוק קרנות הנאמנות - עם יציאה של הציבור מהמקלט הבטוח של הקרנות הכספיות לטובת הגדלת החשיפה לשוק המניות, שסוגר שנתיים של עליות חדות? נתוני הגיוסים של חודש נובמבר מלמדים כי תעשיית הקרנות שמייצגת את השקעות הציבור לטווח קצר ובינוני עומדת בפני מהפך, המוזן מתחושת פחד מהחמצה (FOMO) של משקיעים: לראשונה זה שלוש שנים הקרנות המסורתיות גייסו בחודש שעבר יותר כסף מאשר הקרנות הכספיות, ובפער עצום.

הפחתות ריבית, משברים פוליטיים ודונלד טראמפ: הגורמים שדוחפים את האירו למטה 
למה הבורסה בתל אביב מיצתה את העליות? ההסבר של מנהל ההשקעות באלטשולר שחם 

כך, בעוד הקרנות המסורתיות (המנוהלות באופן אקטיבי על ידי בתי ההשקעות) גייסו כ-2.1 מיליארד שקל בחודש החולף, הסתכם הגיוס לקרנות הכספיות בכ-140 מיליון שקל בלבד (נטו) - כך על פי נתוני בית ההשקעות מיטב. הגיוסים לתעשייה הפסיבית (קרנות מחקות וקרנות סל העוקבות אחר מדדים) היו גבוהים אף יותר, והסתכמו בנובמבר במעל 3 מיליארד שקל.

בכך הוא הפך לחודש החזק ביותר לקרנות המסורתיות, המשקיעות במניות ואג"ח, מאז אוקטובר 2021. את הקרנות הללו רוכש הציבור בעיקר דרך יועצי ההשקעות בבנקים וגם דרך הברוקרים הפרטיים, והן הוגדרו לאחרונה על ידי צבי סטפק, מייסד ומבעלי בית ההשקעות מיטב, כ"לב הפועם של התעשייה".

מדובר בכסף שהציבור חוסך מההתנהלות השוטפת שלו, ולא כתוצאה מהפרשות חודשיות של המעסיקים (כמו בפנסיה וקרנות ההשתלמות למשל). החוסכים משתמשים בכסף הזה "עד שנצטרך אותו לדירה, בר מצווה, חתונה או טיול. זה החיסכון הראשון שבאים לפדות", אומר ליאור כגן, מנכ"ל מיטב קרנות נאמנות.

היקף כספים של 2013

הקרנות המסורתיות סבלו בשנים 2022-2023 מיציאת כספים גדולה, על רקע עליית הריבית המהירה שהובילה לירידות בשוקי ההון בעולם. למעשה עד לפני מספר חודשים היקף הכספים בתעשייה המסורתית היה זהה לשנת 2013, ברמה של כ-160 מיליארד שקל בלבד (עומד כיום על 173 מיליארד שקל). מתחילת השנה עדיין הגיוס של הקרנות המסורתיות מחוויר ביחס לקרנות המתחרות - עם 8.1 מיליארד שקל בלבד בהשוואה ל-38 מיליארד שקל בקרנות הכספיות ו-24 מיליארד שקל בתעשייה הפסיבית.

מנגד, בקרנות הכספיות נובמבר היה החודש הגרוע ביותר מאז מרץ 2022, רגע לפני תחילת גל העלאות הריבית שהפך אותן לאטרקטיביות, מאחר שהן נחשבות כמקלט בטוח וכמעט נטול סיכון שמאפשר לציבור לקבל בערך את תשואת הריבית של בנק ישראל. במיטב מציינים, בעקבות הגיוס הדל בקטגוריה בחודש החולף, כי "הצמיחה של הקרנות הכספיות נבלמה כמעט לחלוטין".

הגידול בקרנות הכספיות בשנים האחרונות היה כה עצום עד שזו הפכה לקטגוריה הגדולה ביותר מבין הענפים, עם נתח של 151 מיליארד שקל, שהם כ-25.7% מהכספים בתעשייה כולה, שניהלה בסוף נובמבר 586 מיליארד שקל - עלייה של כמעט 30% מתחילת השנה. אחרי הכספיות נמצאת קטגוריית מניות חו"ל עם כ-138 מיליארד שקל (23.4%), מניות בארץ עם כ-86.5 מיליארד שקל (14.5%) וקרנות אג"ח בארץ משולבת כללי עם 83.7 מיליארד שקל (14.2%).

כגן ממיטב מאבחן כי "מדובר בשינוי אחרי תקופה ארוכה של יציאת כספים מאוד משמעותית מהקרנות האקטיביות (כ-52 מיליארד שקל במצטבר ב-2022-2023, נ"א). בחודשים הראשונים השנה וגם בסוף השנה שעברה המגייסים היו קרנות כספיות, מניות חו"ל - בעיקר למדד ה-S&P 500, ואג"ח חו"ל".

 

"יוצאים מהבונקר"

כגן מעריך שמדובר בתגובת FOMO - פחד של המשקיעים "להישאר מחוץ לחגיגת העליות", בדגש על שוק המניות המקומי: "הדבר מתבטא גם במחירי המניות ואיגרות החוב בישראל שעלו מאוד בשלושת החודשים האחרונים. הציבור רואה את זה, האופטימיות חוזרת וזה מזין את עצמו. פסיכולוגיית המשקיעים עובדת והציבור לא רוצה לפספס. המשקיעים רואים את התשואות בנכסי הסיכון, וביחד עם הציפייה לירידת הריבית, הם מרגישים בנוח לצאת מ'הבונקר' של הקרנות הכספיות".

מנהל של אחת הקרנות מסכים שהמשקיעים חוששים לפספס את הרכבת, אך לדעתו הם כבר איחרו אותה: "הריבית בארץ עתידה להישאר ברמות הנוכחיות ולא הולכת לשום מקום. מי שקנה קרן כספית ורוצה סיכון כמעט אפסי נמצא במקום הנכון. אבל ניכר שמשקיעים מצטרפים למגמה של המעבר לקרנות המסורתיות כדי לא לפספס (את העליות בשוק המניות). להערכתי התגובה שלהם היא כבר בדיליי מאוד גדול, כי השוק כאן רשם ראלי חזק מאוד בחודשים האחרונים. מאז אוקטובר 2023 מניות הבנקים עלו ב-50% ומדד ת"א 125 עלה ב-43%.

"המשקיעים מצטרפים לצערי כל פעם מחדש דווקא אחרי העליות החדות. אם הייתם משקיעים זהירים, עכשיו אתם צריכים להיות זהירים בריבוע. אבל זה תמיד כך, אנשים מקבלים ביטחון אחרי העליות, כשהסיכון עולה, במקום שיקרה ההיפך".

אותו מנהל אף מעריך שהמגמה תימשך, ולדבריו "בחודשים הבאים נראה את המגמה של זרימת הכסף לקרנות המסורתיות הולכת ומתחזקת. אולי זה עדיין לא הסוף, אבל זה כבר סוף ההתחלה. ההבנה שהשוק הישראלי זול ושיש פוטנציאל גדול, היא כבר מאחורינו". כגן ממיטב מעריך ש"למרות העליות בחודשים האחרונים והדבקת חלק מהפער מול חו"ל, עדיין רמות המחירים בישראל נוחות".

"מגמה לא מייצגת"

מנגד, אייל גורן, משנה למנכ"ל אי.בי.אי קרנות נאמנות, סבור שלא מדובר בשינוי מגמה אלא באירוע נקודתי לנוכח סוף השנה. הוא מציין כי גם בסוף השנה שעברה הוא קיבל שאלות דומות לגבי האם זה סוף עידן הגיוסים לקרנות הכספיות, אולם 2024 הייתה חיובית ביותר עבורן.

לדבריו, "לקראת סוף השנה אנו עדים בדרך כלל לשינויי מגמה בתעשיית הקרנות שקשורים לרוב בבניית תיקי ההשקעות לסוף שנה, בעיקר בתיקים מנוהלים ובכספי חברות. זה נובע בין היתר ממהלכי קיזוזי מס ואיזונים לקראת השנה שבפתח. גם בדצמבר שעבר היו שחשבו שהגיוסים בקרנות הכספיות נמצאים במגמת בלימה, אבל בינואר הכול חזר לקדמותו. השנה, רק בכספיות גייסנו 10 מיליארד שקל".

גם יוטב קוסטיקה, מנכ"ל מור קרנות נאמנות, מעריך שהמגמה של נובמבר "לא מייצגת. רק בחודשיים שלפני (ספטמבר-אוקטובר) הכספיות גייסו 10 מיליארד שקל, וגם אחרי נובמבר הן עדיין ימשיכו ליהנות מזרימת הכספים. אנחנו עדיין בסביבת ריבית של 4.5%. יש פה בעו"ש ובפיקדונות בנקאיים מאות מיליארדי שקלים, ולכן להכריז על שינוי מגמה זה קצת חזק מדי. המגמה האמיתית היא חזרה לשוק המניות המקומי".

ובאמת, ניתן לראות ניצנים של חזרת כספי חוסכים לישראל, כאשר בקרנות המנוהלות דווקא הקטגוריה אג"ח כללי סיכמה את החודש עם הגיוס הגדול ביותר, 820 מיליון שקל, ואחריה מניות ישראל עם 620 מיליון שקל. המגייסת הגדולה של התקופה האחרונה, קטגוריית מניות חו"ל, סיימה את נובמבר עם גיוס של 10 מיליון שקל בלבד.

לדברי כגן ממיטב, "השוק צופה קדימה ורואה שרמת הסיכון בישראל נמוכה יותר, ובהחלט רואים תמונה שונה עם כסף שנכנס גם לאג"ח ממשלתיות בישראל. אני מזכיר שרק לפני מספר חודשים אנשים רוקנו חנויות מגנרטורים והתרחיש דיבר על שהייה של ימים רצופים במקלטים. בחודשים האחרונים חוזרת האופטימיות, על רקע השיפור הביטחוני בגזרה הצפונית ובעזה, אחרי חיסול נסראללה ואיומים נוספים שפחתו".

בקרנות הסל נרשמה מגמה דומה למסורתיות, כאשר עיקר הגיוס הגיע למניות בארץ (1.2 מיליארד שקל), כשמנגד מניות בחו"ל הייתה הקטגוריה הפודה ביותר עם 180 מיליון שקל. מדובר בקרנות שעיקר פעילותן היא בקרב הגופים המוסדיים כך שהן מרמזות על הלך הרוח שלהם. מנגד, בציבור הרחב, שמשקיע בעיקר דרך הקרנות המחקות, דווקא נרשם גיוס יפה הן במניות בארץ (625 מיליון שקל) והן במניות חו"ל (525 מיליון שקל).

עוד כתבות

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

שיא חדש בגיוסי ההייטק, אבל עם כוכבית

ההייטק הישראלי מגייס מיליארדים - אבל הפער בין הדוחות עלול לחשוף גם תרגילים תדמיתיים: בין 2.7 ל-6 מיליארד דולר גויסו ברבעון, תלוי איך ואת מי סופרים ● הדומה בשני הדוחות - סייבר, AI ותוכנה ארגונית ממשיכים להוביל את המגמה

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

מנכ''ל הכללית אלי כהן / צילום: באדיבות קופ''ח כללית

מנכ"ל בית חולים גדול בעבר ובהווה: בורסת השמות למנכ"ל קופת חולים כללית

על אף שהליך האיתור הוקפא, בסביבת קופת חולים כללית נוקבים בשמות של מועמדים אפשריים לתפקיד המנכ"ל ● ביניהם: מנכ"ל סורוקה שלומי קודש, יו"ר מגדל רוני גמזו וד"ר אורלי וינשטיין שמובילה את הקמת שיבא נגב ● ומה הסיכוי שהמנכ"ל הנוכחי אלי כהן בכל זאת לא סיים את תפקידו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

''הזמן הכי טוב לקנות''. פוסט על OST בקבוצת הנוכלים בוואטסאפ / צילום: צילום מסך

ההונאה הושלמה: מטא גררה רגליים, המניה הסינית קרסה - והמתחזים ברחו עם הכסף

קבוצות וואטסאפ "אקסקלוסיביות", הבטחות לתשואות חלומיות והתחזות לדמויות מפתח בשוק ההון: כך פעלה התרמית סביב מניית OST הסינית - שהתרסקה והשאירה אלפי משקיעים בעולם עם הפסדים כבדים ● איך תגנו על עצמכם בזמן שמטא מתקשה לבלום את התופעה?

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים, מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט