גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם שוק המניות המנופח הזה נועד להתרסק? כן, אבל לא בקרוב

ההיסטוריה אינה מראה שיש קשר בין הערכות שווי גבוהות כמו אלו של היום לבין התשואות בשנה הבאה ● מניות יקרות יכולות תמיד להתייקר עוד

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

שתי תחזיות שהתפרסמו לאחרונה מסתמנות כמפחידות במיוחד עבור משקיעים: בנק גולדמן זאקס צופה כי מדד S&P 500 יניב רק 3% בשנה בעשור הקרוב, על בסיס ההנחה שהדומיננטיות של ענקיות הטכנולוגיה תיחלש בשלב כלשהו; בבנק אוף אמריקה צופים תשואה של 0%-1% בשנה במדד לאורך עשור, תחזית הרסנית להשקעות.

ירידות של 12% בוול סטריט? כך התרסקה התחזית של הבנק הגדול בעולם 
הישראלית שקפצה ב-11% בעקבות דרמה באסיפת בעלי המניות 

המסקנה אליה מגיעים בשני הגופים: רכשו מניות בכל מקרה, כי השנה הבאה נראית מבטיחה.

הבעיה הבסיסית פשוטה להבנה, אך קשה להתמודד איתה: המניות בוול סטריט יקרות מאוד כמעט לפי כל מדד אפשרי. היסטורית, מצב כזה הוביל לתשואות נמוכות בטווח הארוך, ומכאן התחזיות הקודרות לעשור הקרוב.

עם זאת ההיסטוריה מראה שאין קשר בין תמחורים גבוהים במיוחד, כמו אלה של היום, לבין תשואות בשנה הקרובה. כבר הוכח שמניות יקרות יכולות להתייקר אף יותר.

כיום מדדי S&P 500 ונאסד"ק נמצאים בשיאים חדשים, והמניות בארה"ב יקרות מאוד. שש מתוך "שבע המופלאות" - אפל, אמזון, מטא (פייסבוק), מיקרוסופט, אנבידיה וטסלה - עדיין יקרות יותר, בעוד אלפבית (גוגל) נותרת מעט מאחור.

ההוצאות של טריליוני דולרים על AI ישתלמו?

ההצדקות שהשוורים מספקים הופכות פחות משכנעות ככל שמחירי המניות עולים. בין אלו שלוש הן פופולריות במיוחד: בינה מלאכותית, עלייה ברווחים ואמריקניזם (American exceptionalism, תפיסה של עליונות אמריקאית).

הבינה המלאכותית (AI) - דחפה את ביצועי המניות הגדולות כאשר חברות השקיעו סכומים אדירים במרכזי נתונים ושבבים מתקדמים. ג'יי.פי מורגן מעריך כי ההשקעה של שבע המופלאות במחקר ופיתוח תגיע ל-500 מיליארד דולר בשנה הקרובה, כשההוצאה הכוללת על בינה מלאכותית תעבור את הטריליון דולר בארה"ב - סכום העולה על תקציב הביטחון שם.

משקיעים מצפים לתשואות גבוהות מההוצאה הזו, אך ההיסטוריה מראה אחרת - מניות של חברות עם הוצאות הון גבוהות יותר נטו להשתרך מאחור, לעומת חברות שהוציאו פחות.

הפעם יש סיבה מיוחדת לדאגה. אם ההוצאות הללו יובילו לפיתוח מוצרים שימושיים, הרי שבמקרה הזה יהיו מודלים רבים של AI שיתחרו זה בזה, והציפיות לשולי רווח מונופוליסטיים - יתבדו. אם ההשקעות לא יניבו מוצרים משמעותיים, רובן יימחקו, למרות שיהיו חברות בודדות שיצליחו להרוויח בגדול.

"המשקיעים מניחים שהוצאות ההון הללו ישתלמו", סבור פיטר ברזין, אסטרטג גלובלי בכיר ב-BCA Research. הוא הפך שלילי בנוגע למניות מהסיבה הזו, כמו גם עקב התחזית שלו למיתון קרב. הוא צופה כי ה-S&P 500 ירד ל-4,100 נקודות עד סוף השנה הבאה, הרבה מתחת לתחזיות של 6,500 ו-6,666 שנתנו גולדמן זאקס ובנק אוף אמריקה.

חברות רבות מתנסות עם בינה מלאכותית יוצרת (Generative AI), אך אם לא יתרגמו זאת במהרה ליישומים מעשיים - הרווחים שהמשקיעים ציפו להם יתאדו. בשלב זה עדיין לא ניתן לחזות אם ה-AI תאומץ בהיקף נרחב וכמה לקוחות יהיו מוכנים באמת לשלם עבורה. לא נופתע אם התהליך הזה יתמשך זמן רב, והלקוחות ישלמו פחות משצופים.

יותר מדי קווי דמיון לימי הדוט.קום

בסוגיית רווחי החברות - אלה עלו במהירות וההערכה היא שימשיכו במגמה זו, עם צפי אנליסטים בוול לצמיחה של 14% ברווחים בשנה הבאה.

מייקל סטרובק, מנהל ההשקעות הראשי של הבנק השווייצרי לומבארד אודייר, משוכנע כי "אין מדובר בהתנהגות של בועה, שבה כל השוק עולה, אלא זו עלייה שמבוססת על רווחים, לצד פרודוקטיביות גבוהה של חברות אמריקאיות".

יש אמת בדבריו, אך עליות ברווחים ובפרודוקטיביות שיחקו תפקיד גם בהתנפחות השוק של שנת 2000, טרם התפוצצות הבועה הגדולה של המאה (המוכרת כבועת הדוט.קום, שהונעה על ידי מניות "TMT" - טכנולוגיה, מדיה ותקשורת). בדומה לאז, הערכות השווי הגבוהות אחראיות לכמחצית מהעלייה בשוק, וגם בהיבט הרווחים יש דמיון כאשר שני שלישים מהמניות, ושבעה מתוך 11 הסקטורים במדד, מפגרים אחרי ממוצע ה-S&P השנה.

מניות הדוט.קום לא היו רווחיות, בניגוד ל"שבע המופלאות" של ימינו, אך בשנת 2000 כאמור הבועה התנפחה בקטגוריות מדיה ותקשורת (טלקום) בין היתר, שהיו אומנם רווחיות למדי אך גם יקרות להפליא.

חברות הטלקום השקיעו רבות בבניית האינטרנט, וקבוצות המדיה הוציאו סכומי עתק על יצירת תוכן מקוון. שתי הקבוצות צדקו לגבי הביקוש עצום, אך טעו בחישוב שהביקוש יגיע מספיק מהר כדי לכסות את עלויותיהן. ואכן מניותיהן צנחו.

מצדיקים את המחירים ב"פרמיית ארה"ב"

תפיסת העליונות האמריקאית - זו שכנעה משקיעים בכל העולם שארה"ב היא המקום להשקיע בו את כספם. בין שבשל התפוקה המוגברת של חברות אמריקאיות מאז מגפת הקורונה, או הדומיננטיות של ענקיות הטכנולוגיה החדשניות המקומיות בשוק המניות.

הבעיה הכפולה היא שזה כבר מגולם במחירי המניות, ושלמשקיעים יש נטייה לשפוט לא נכון כמה זמן יכולה להחזיק הדומיננטיות הזו.

שוק המניות האמריקאי נמצא כיום בתמחור שיא ביחס לשאר העולם במונחי מכפילי רווח עתידי, מאז החל איסוף הנתונים ב-1988. אלו מתבססים על ההנחה שבינה מלאכותית תספק ביצועים (כלכליים בעיקר) מעבר לצפוי, שהנשיא הנבחר דונלד טראמפ יביא לעידן חדש של שגשוג אמריקאי, בשעה ששאר העולם ייפגע מהטלת מכסים, התערבויות ממשלתיות וממתחים גיאופוליטיים, וכל אלו יצדיקו "פרמיית ארה"ב".

אבל הפער הוא כל כך גדול: מניות בארה"ב נסחרות במכפיל ממוצע של 22.5 לרווחים החזויים, והרווחים עצמם ברמה הגבוהה ביותר אי פעם. ואילו שאר העולם סביב מכפיל 14 לרווחים שנמוכים אף מהתחזיות שהיו ב-2008.

הדאגה באירופה לגבי החדשנות האמריקאית משקפת את החשש שהיה בוושינגטון בשנות ה-80 מהשתלטות של יפן על תעשיות האלקטרוניקה והרכב, או את המבוכה של אנשי עסקים אמריקאים שהשתמשו במכשירי מוטורולה מסורבלים בזמן שלאירופים היו מכשירי נוקיה מתקדמים בתחילת שנות ה-2000. אפילו כיום יפן מובילה ברובוטיקה, דנמרק בתרופות נגד השמנה וטייוואן בייצור שבבים. ארה"ב עשויה לשמור על ההובלה בחדשנות, אך יש סיכון שתחזור לביטחון העצמי המופרז שבגללו משקיעים ביפן ובנוקיה ספגו עשורים של הפסדים.

הדאגה בגולדמן זאקס ובבנק אוף אמריקה מספיקה להם כדי להמליץ על מניות זולות יותר, למרות הערכתם שהשוק כולו יעלה בשנה הבאה. אבל מי שחושש שהשוק מוערך יתר על המידה והתחזית לטווח הארוך נוראית, יכול להרגיע את עצמו עם רכישת אג"ח ל-10 שנים שמניבה תשואה של 4.2%.

עוד כתבות

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים, מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

''הזמן הכי טוב לקנות''. פוסט על OST בקבוצת הנוכלים בוואטסאפ / צילום: צילום מסך

ההונאה הושלמה: מטא גררה רגליים, המניה הסינית קרסה - והמתחזים ברחו עם הכסף

קבוצות וואטסאפ "אקסקלוסיביות", הבטחות לתשואות חלומיות והתחזות לדמויות מפתח בשוק ההון: כך פעלה התרמית סביב מניית OST הסינית - שהתרסקה והשאירה אלפי משקיעים בעולם עם הפסדים כבדים ● איך תגנו על עצמכם בזמן שמטא מתקשה לבלום את התופעה?

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

קרנות עם תשואה נאה אבל גם עם קץ' / צילום: Unsplash, kenny eliason

הקרנות האלה משלמות סכומים נאים למשקיעים לצד תשואות אגדיות. איפה הקץ'?

קרנות סל המבטיחות הכנסה שבועית או חודשית גבוהה באמצעות מסחר בחוזי אופציות על מניה בודדת, משכו אליהן 6.4 מיליארד דולר של השקעות השנה ● הכנסה קבועה בדרך-כלל מקושרת עם ביטחון, אך זה לא המקרה כאן, בעיקר לנוכח התנודתיות הגבוהה של נכסי הבסיס

מוחמד אל־ג'ולאני / צילום: Associated Press, Mosa'ab Elshamy

גם איראן וחיזבאללה בפנים: כך ייראה ההסכם הצפוי עם סוריה

שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

אנשי כספים חוסלו, הבנק נפגע: כך שיתקה ישראל את צינור הכסף מאיראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות, ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● לפני מספר חודשים, החוק כבר תוקן כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

בג"ץ ידון הבוקר בשידור ישיר בעתירות לגבי מינוי ראש השב"כ

רה"מ מבקש למנות את האלוף זיני בניגוד לעמדתה של היועצת המשפטית לממשלה, שקבעה כי הוא בניגוד עניינים בגלל חקירות השב"כ נגד יועציו ● בג"ץ ידון בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את המינוי והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● כהונת סגן ראש השב"כ, ש', כממלא מקום ראש השירות צפויה להסתיים באמצע יולי

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט