גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עומד מאחורי ההחלטה להחזיר את המונדיאל למפרץ הפרסי

בהליך מקוצר באופן תמוה, פיפ"א החליטה שערב הסעודית תארח את גביע העולם בכדורגל ב־2034, ואפילו ישראל הצביעה בעד ● בעולם מביעים חשש, שכן בפעם הקודמת שהטורניר התארח במפרץ אלפי פועלים נהרגו בעת עבודות ההקמה בקטאר ● כמה האירוח יעלה לסעודים?

החגיגות בריאד לאחר החלטת פיפ''א / צילום: Reuters
החגיגות בריאד לאחר החלטת פיפ''א / צילום: Reuters

בשנת 2034, 12 שנים בלבד לאחר אירוח המונדיאל בקטאר, טורניר הכדורגל הגדול ביותר בעולם יחזור למפרץ הפרסי. זאת לאחר החלטת פיפ"א, הלא מפתיעה בלשון המעטה, שערב הסעודית תהיה המארחת. ההליך המקוצר באופן תמוה, רכישת מועדון בפרמייר ליג ופרויקט הליגה המקומית שנמשך כבר כמה שנים התחברו אל התוצאה הידועה מראש.

ישראל הצביעה בעד הסעודים, לכאורה אירוע היסטורי. אולם, לא באמת כך הם פני הדברים. אוסטרליה שמעולם לא אירחה מונדיאל והאירוע הספורטיבי הגדול האחרון שהתקיים בשטחה הוא המשחקים האולימפיים בסידני 2000, התעניינה בהתמודדות באירוח מונדיאל 2034 - כאשר שנתיים קודם לכן היא תארח את המשחקים האולימפיים בבריסביין.

עם זאת, כבר בסוף אוקטובר היה ברור שלא תהיה כאן תחרות. שעות ספורות לאחר שפיפ"א הודיעה שמונדיאל 2034 יתקיים באסיה או באוקיאניה, הסעודים הגישו הצעה. התאחדות הכדורגל הבינלאומית אפשרה פחות מארבעה שבועות בלבד להגשת הצעה נגדית. באוסטרליה בחנו שיתוף פעולה עם אינדונזיה וכשזה לא היה רלוונטי, הרימו ידיים.

בתקשורת האוסטרלית דווח שההצעה הסעודית עומדת על סכום בלתי נתפס של 5 טריליון דולר. האם זה ישתלם לה? המונדיאל ימנה 48 נבחרות ויכלול 104 משחקים - הרבה יותר מ־32 נבחרות ו־64 משחקים בקטאר. פיפ"א מעריכה שההכנסות מכרטיסים ואירוח יצמחו בכ־32%, ששווים לכ־240 מיליון דולר. בה בעת, ההכנסות ממדיה ושיווק צפויות לצמוח ב־10%, והעלויות התפעוליות יהיו נמוכות יותר. תקציב האבטחה והביטחון, למשל, צפוי להיות נמוך ב־58.9 מיליון דולר מהיעד.

בקטאר, לפי קרן המטבע הבינלאומית, ההכנסות מתיירות ומזכויות שידור עמדו על 4.1-2.3 מיליארד דולר והיוו 0.7%-1% מהתוצר הקטארי ב־2022. את אותה השנה סיימה קטאר עם צמיחה של 4.2% - הכי גבוהה זה שבע שנים.

חשש לביטחון הפועלים

הסעודים קיבלו בבחינת הצעת האירוח של פיפ"א ציון של 4.2 מתוך 5 נקודות, יותר מכל מועמדת בהיסטוריה, אבל בכל זאת הבחירה בהם מביאה לביקורת רבה, משתי סיבות עיקריות: מצב הביטחון האישי החמור של פועלים זרים במדינות המפרץ והעומס על השחקנים הטובים בעולם. המונדיאל בקטאר התקיים ב־2022, אך כבר בין השנים 2020-2011 נהרגו כ־6,500 פועלים עבור הקמת האצטדיונים והתשתיות הנלוות, כך לפי ה"גרדיאן" הבריטי.

ההצעה הסעודית כוללת 15 אצטדיונים עם 40 אלף מושבים ומעלה, שמונה מהם טרם נבנו. הישראלים ישמחו לשמוע שאחד מהם יוקם בעיר העתיד של נסיך הכתר מוחמד בן סלמאן - ניאום. קצהו הצפון־מערבי של הפרויקט, שההשקעה בו עשויה להגיע לכ־500 מיליארד דולר, נוגע במיצרי טיראן - הכניסה לים סוף. הגשת הצעה לאירוח המונדיאל טומנת בחובה התחייבות לארח את נבחרת ישראל, אם תעפיל, ובין כה וכה - לישראלים צפוי להתאפשר להיכנס למדינה אם ירכשו כרטיסים למשחקים. כך, בנסיעה של כשלוש שעות בלבד מאילת, הם עשויים להגיע למשחקים בניאום.

נסיך הכתר מוחמד בן סלמאן / צילום: ap, Johanna Geron

מה שמגביר את החשש לפועלים זו הראוותנות שמשתקפת מהפרויקט הסעודי: האצטדיון בניאום מיועד לקום בגובה 350 מטר מעל פני העיר, ואצטדיון בפרברי ריאד ייבנה על פסגת צוק בגובה 200 מטר.

בהיבט השני של עומס המשחקים על השחקנים הטובים בעולם, רק השנה שינתה התאחדות הכדורגל האירופית, אופ"א, את פורמט ליגת האלופות. משלב בתים של שישה משחקים לכל קבוצה עברו לשמונה משחקים בפורמט ליגה, כשממנו חלק מהמועדונים יילכו לשלב פלייאוף של שני משחקים.

שחקנים במועדונים גדולים אמנם נפצעים ומתלוננים, אבל קולם לא באמת נשמע. זה משתקף היטב בבחירה בערב הסעודית. הבחירה בקטאר דרשה העתקה היסטורית של המונדיאל מהקיץ לחודשים נובמבר־דצמבר, בהתחשב במזג האוויר הבלתי נסבל במפרץ בקיץ. המשמעות היא "פגרת מונדיאל" באמצע עונת משחקים עמוסה במילא באירופה - והתארכותה.

תלונות השחקנים לא שינו לנשיא פיפ"א הנוכחי, ג'יאני אינפנטינו, וסגירת האירוח בערב הסעודית צפויה להזרים לפיפ"א סכומי ענק נוספים ממקורות סעודיים אחרים, כמו ניאום או קרן העושר הסעודית.

השקעה או ניקוי תדמית?

עוד בטרם הבחירה בה לאירוח המונדיאל, ערב הסעודית השקיעה מאז 2021 כ־6.38 מיליארד דולר בתחום הספורט, כך לפי BBC. בריאד מציגים את אירוח מרוצי פורמולה 1, אירועי UFC וקידום ליגת הכדורגל המקומית בתור גיוון הכלכלה שאליו שואף מוחמד בן סלמאן, ואילו המבקרים של הסעודים מגדירים זאת "ספורט־וושינג". קרי, שימוש בספורט לניקוי התדמית השלילית של ערב הסעודית, שכוללת חוסר שוויון מלא לנשים, קהילת להט"ב פגיעה מאוד ומיעוט זכויות לפועלים זרים.

הביטוי המובהק ביותר לשימוש בספורט לשיפור התדמית של הממלכה הגיע מהכדורגל, בין אם דרך רכישת המועדון האנגלי ניוקאסל תמורת כ־383 מיליון דולר ובין אם בהשקעה העצומה בליגה המקומית - כדי להביא כוכבים כמו כריסטיאנו רונאלדו, ניימאר וקארים בנזמה. בריאד אפילו לא מנסים להסתיר את הגיבוי הממלכתי לליגה המקומית, כשבעלי המועדונים הם גופים כמו קרן העושר, משרד הספורט, או בני משפחת המלוכה אל־סעוד.

בדרך זו נוצר מצב שבו שווי השחקנים בקבוצות הליגה מרקיע שחקים. סך השווי של שחקני הקבוצה היקרה ביותר בליגה הסעודית, אל־הילאל, מסתכם, לפי טרנספרקט, בכ־255 מיליון דולר. בהשוואה לליגה הישראלית, שווי שחקני אל־הילאל גבוה פי עשרה מזה של מכבי תל אביב.

בסיכומו של דבר, הסעודים צפויים, בדומה לתחומים רבים, לתפוס מקום מרכזי יותר בעולם הספורט. זה החל בליגה מקומית ובמועדון פרמייר ליג, יעבור ב־2034 במונדיאל, ונראה שהשמיים אינם הגבול במקרה של שאיפות מוחמד בן סלמאן. ומהו היעד הבא? ייתכן שבחירת מארחת המשחקים האולימפיים ב־2036, תהווה מאבק ראש בראש בין ערב הסעודית לבין קטאר. בשורה התחתונה, יהיה מעניין - ויבזבזו הרבה כסף.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

ראש ממשלת קטר, מוחמד בן עבד א-רחמאן א-ת'אני / צילום: Reuters, Murat Gok

דיווח: קטאר הורתה לבכירי חמאס בדוחה למסור את נשקיהם האישיים

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מגמה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים, מניות הביטוח יורדות

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה