גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאגר הידע העולמי מוטה נגד ישראל: מה תמצאו כשתחפשו "ציונות" ו"חמאס" בוויקיפדיה?

האנציקלופדיה החופשית ויקיפדיה מהווה אחד ממקורות המידע הפופולריים ביותר בעולם, בין היתר לאור עמדתה הרשמית "לייצר תמונה ניטרלית" ● למרות זאת, מאז פרוץ המלחמה ערכים רבים באנגלית, בעיקר אלו הקשורים לסכסוך במזרח התיכון, עברו הטיה מובהקת נגד ישראל ● "הנרטיב הכוזב התקבע עבור רבים וקשה כעת לשנות אותו", מזהירים מומחים ● איך בכל זאת ניתן להתמודד עם התופעה?

צילומים: רויטרס, Alkis Konstantinidis, Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב
צילומים: רויטרס, Alkis Konstantinidis, Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

"ויקיפדיה היא שדה קרב עיקרי. ישנם יותר מדי ערכים הקשורים לישראל ומלחמה בטרור שהם מוטים, חד־צדדיים או משמיטים מידע קריטי". כך התבטא לאחרונה נשיא המדינה יצחק (בוז'י) הרצוג באשר לטענות הרבות על הטיה נגד אנטי־ישראלית באנציקלופדיה האינטרנטית השיתופית הגדולה בעולם.

מאסק, באפט וגם ישראלית לשעבר: 100 אנשי העסקים החזקים בעולם
הבומרנג של רוסיה: הכטב"מים ששיגרה לאוקראינה וחזרו אליה

ויקיפדיה מהווה את אחד ממקורות המידע הפופולריים ביותר בעולם, על פניו, הודות לעמדתה המוצהרת לכתוב מידע מנקודת מבט ניטרלית. אולם, נראה שמאז טבח 7 באוקטובר והמלחמה שפרצה בעקבותיו, מעמד זה התערער, לפחות נגד ישראל - ו־וויקיפדיה הפכה לעוד זירה בקרב על ההסברה הבלתי נגמרת.

"קולוניאליזם", "התרחבות טריטוריאלית" ו"רצון לגירוש פלסטינים", הם רק חלק מהמושגים המופיעים באנציקלופדיה החופשית כאידאולוגיה הרשמית של מדינת ישראל. טענות אלה אמנם מגובות במקורות אקדמיים לכאורה, אך בין היתר נשענות על אקדמאים הנחשבים לעוינים מאוד כלפי ישראל.

"בית לאומי דרך קולוניזציה של פלסטין"

לא חסרות דוגמאות לשינוי שחל בוויקיפדיה. אם תחפשו את הערך "ציונות" (Zionism), תוכלו למצוא האשמות בקולוניאליזם: "ציונות היא תנועה לאומית אתנו־תרבותית שצמחה באירופה בסוף המאה ה־19, ומטרתה להקים בית לאומי לעם היהודי דרך קולוניזציה של פלסטין, אזור שתואם באופן גס את ארץ ישראל ביהדות, ובעלת חשיבות מרכזית בהיסטוריה היהודית. ציונים רצו ליצור מדינה יהודית בפלסטין עם כמות אדמה גדולה ככל הניתן, ועם כמות יהודים גדולה ככל הניתן, וכמות ערבים־פלסטינים מעטה ככל הניתן. מאז הקמתה של מדינת ישראל ב־1948, הציונות הפכה לאידאולוגיה הלאומית של ישראל".

לעומת זאת, ערב המלחמה, הניסוח היה הרבה פחות מוטה: "ציונות היא תנועה לאומית שצמחה במאה ה־19 כדי לגייס תמיכה להקמת בית לאומי לעם היהודי בפלסטין, אזור שתואם באופן גס את ארץ ישראל מהמסורת היהודית. מאז הקמת מדינת ישראל, הציונות הפכה לאידאולוגיה שתומכת ב'פיתוח והגנה על מדינת ישראל'".

אלו לא השינויים היחידים שעברו על ויקיפדיה האנגלית בשנה האחרונה. בערך "חמאס" למשל, העובדה שחמאס מוכר כארגון טרור על ידי רוב מדינות המערב, נדחק לתחתית הפתיח, לעומת הערך טרום טבח 7 באוקטובר - בו חלק ניכר מהפתיח עסק בכך. בנוסף, תחת הערך "רשימת מקרי רצח עם" (List of Genocides) מופיעה הדוגמה "רצח עם בעזה", והאשמות בהרעבה למוות מככבות בערך "הסגר על רצועת עזה".

למעלה מ־7 מיליון צפיות בשנה

לערכים בוויקיפדיה יש השפעה אדירה בהשפעה על דעת הקהל. לפי ד"ר שלומית אהרוני ליר, עמיתת מחקר מאונ' חיפה שפרסמה לאחרונה מחקר על ההטיות האנטי־ישראליות בוויקיפדיה האנגלית והציגה אותו באו"ם, ויקיפדיה היא אחד האתרים המובילים במנועי חיפוש. "ויקיפדיה מדורגת כאתר השביעי הנצפה ביותר בעולם לפי דירוגים שונים, עם מיליוני משתמשים יומיים מכל רחבי העולם. לשם השוואה, הערך ישראל זוכה בממוצע ל־416 אלף צפיות בחודש". גם הערך של 'ציונות', שנחשב נישתי יותר, זכה למעל 7 מיליון צפיות מתחילת המלחמה, וללא פחות מ־1,254 עריכות בידי 212 עורכים.

"למרות שאינה מקור מחקר מאושר על ידי מוסדות אקדמאים, ויקיפדיה היא עדיין המקום המרכזי לחיפוש מידע על ידי רבים בעולם והיא גם מופיעה במקרים רבים במקום הראשון בגוגל", אומרת ד"ר אהרוני ליר. "זה המקום בו רבים מגבשים את הרושם הראשוני שלהם על נושאים אקטואליים, ובמקרה שלא מתעמקים מעבר - זה גם ככל הנראה המידע היחיד שייחשפו אליו".

לדבריה, ישנה הטיה "בערכים שמסמנים את ישראל באופן שאין דומה לו למדינות אחרות. כך למשל, הערך 'השוואה בין ישראל לגרמניה הנאצית', מנרמל השוואה בין ישראל לנאציזם בגרמניה, וממסגר את ההקבלה כעניין שכיח ומקובל, תוך השמטת ההקשר והמורכבות שעמה מתמודדת ישראל".

"שום מאמץ לנסות לייצר תמונה ניטרלית"

"בכל מיזם של ויקיפדיה, ניתן למצוא הטיות וגישות שכנראה לא עולות בקנה אחד עם עיקרון 'נקודת המבט הניטרלית"", אומר ש', עורך בוויקיפדיה זה 16 שנה. מדובר בעיקרון הוא אחד מערכי היסוד שוויקיפדיה קבעה לעצמה, אך פעמים רבות נראה שהיא לא מצליחה לעמוד בו. המצב אפילו חמור הרבה יותר לטענת ש': "זו לא תופעה שנובעת מעורך אחד שמכניס את דעתו לערך, אלא מקבוצה גדולה, ואולי אף מאורגנת, של עורכים שפועלים אך ורק לפי דעתם והאידיאולוגיה שלהם, בלי שום מאמץ לנסות לייצר תמונה ניטרלית".

לדברי ד"ר אהרוני ליר, לא מדובר במגמתיות מקרית. "כאשר עוקבים אחר היסטוריות העריכה בוויקיפדיה, ניתן ללמוד כי בעריכות השונות עולה רשימה של כ־40 עורכים שנראה כי הם מתואמים. רשימה זאת פורסמה בחלקה ברשתות החברתיות, לצד חשיפה קבוצה בשם Tech For Palestine שכוללת 8,000 משתתפים שפועלים אף הם באופן המחזק את ההטיה. קבוצות אלו אחראיות לא רק לעריכות מגמתיות אלא גם לניסיונות מחיקה של ערכים הקשורים למקרי הטבח, שינוי טרמינולוגיה בערכים המתארים את האסון מ'טבח' ל'תקיפה', התייחסות לחמאס ולחיזבאללה כקבוצות מיליטנטיות ולא ארגוני טרור, ופועלת לשכתוב של ערכים".

הטיה אנטי־ישראלית אמנם הייתה קיימת גם לפני המלחמה, אך לדברי ש' ואהרוני ליר - היא הייתה בשוליים. "במיזמי ויקיפדיה הייתה מידה משתנה של אנטי־ישראליות לפני המלחמה. הקהילה הישראלית עשתה מאמצים רבים כדי למנוע את זה, ואפילו אירחנו ב־2011 את הכנס העולמי של ויקימדיה באוניברסיטת חיפה. לפני המלחמה הקהילה האנגלית הייתה נחשבת יחסית נייטרלית, גם אם לא תמיד. במהלך המלחמה התקיימו בקהילה האנגלית מהלכים שפשוט מחקו כל סימן לנייטרליות הזו", אומר ש'.

עם פרוץ המלחמה, אומרת ד"ר ליר, היה ניתן לראות כיצד ההטיה נגד ישראל התעצמה. "הדבר בא לידי ביטוי בעלייה חדה בכמות העריכות בערכים הקשורים לישראל ולסכסוך הישראלי־פלסטיני, לצד מגמתיות מובהקת בעריכה ובכתיבה מחודשת שלהם. כתוצאה מכך, הנרטיב הכוזב התקבע עבור רבים וקשה מאוד כעת לשנות אותו, כי הדפים חסומים וגם כל שינוי גורר דיון ומחיקה מידית כאשר מנסים לאזן את הערך".

הכוח דווקא בידי האזרח הקטן

מי שזכאי לערוך ערכים הקשורים לסכסוך הישראלי־פלסטיני הם רק עורכים עם ותק של 30 יום ו־500 עריכות לפחות, מה שמונע מאחרים, "מזדמנים", לגשת אליהם. "כך, נוצר מצב בו תופעה בה העורכים הם קבוצה סגורה והומוגנית יחסית רק יכולה לערוך, והמוטו הבסיסי של ויקיפדיה - 'כל אחד יכול לערוך' - לא מתממש במקרה של ערכים הקשורים לישראל", אומרת ד"ר אהרוני ליר. הקבוצה הזאת, היא מספרת, מייצרת "פחד, סימון יתר ותחושה שכל מה שיכתבו עורכים בהקשר לסכסוך יימחק מיד והם יעמדו בפני סכנת חסימה או הרחקה".

האם בכל זאת ניתן לעשות משהו כדי להתמודד עם התופעה? אחת האפשרויות היא לפנות לוויקימדיה, קרן האחראית על תפעול פלטפורמת ויקיפדיה והפעילות הקשורה בה, על מנת לתקן את הערך. לפעמים, כך קורה. למשל, תלונה נגד לאומנים קרואטים שעיוותו וערכו מגוון ערכים העוסקים בהיסטוריה של יוגוסלביה לשעבר, הובילה להתערבות ויקימדיה.

אולם, היו מספר לא מועט של ניסיונות לפנות לקרן, בבקשה שתפעל בנוגע לבעיות שהתעוררו בוויקיפדיה האנגלית, שנכשלו. "בשלב זה, נראה כי הקרן הבינלאומית אינה נוקטת צעדים משמעותיים בנושא הישראלי־פלסטיני, ובוחרת להתעלם", מציינת ד"ר אהרוני ליר.

"היכולת של האזרח הקטן להשפיע היא להצטרף לקהילה", מסכם ש'. "כמובן שבגרסה האנגלית זה יותר מורכב, כי זו לא שפת העם היושב בציון וכי זו קהילה גדולה, עם אתגרי ביורוקרטיה". אהרוני ליר מוסיפה: "הדרך להשפיע היא לערוך. אחת המשימות שכדאי שניקח על עצמנו היא לשלב עריכה בלימודים". 

עוד כתבות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים