גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוא נותן הלוואות בריבית דו-ספרתית ועומד מאחורי אקזיט מפתיע

טל תפוחי, מנכ"ל חברת גמלא הראל שנרכשה לאחרונה ע"י הראל ביטוח ביותר מחצי מיליארד שקל, מספר בראיון לגלובס איך הכיר במקרה את הבעלים והמייסד אפי שפיטלני, כיצד חינכו את השוק להאמין באשראי חוץ־בנקאי, ולמה הוא לא חושב שהחברות מצויות בסיכון גבוה במיוחד

טל תפוחי, מנכ''ל גמלא הראל / צילום: עודד קרני
טל תפוחי, מנכ''ל גמלא הראל / צילום: עודד קרני

"חיפשתי משרדים עבור חברה יזמית שחשבתי להצטרף אליה, והיה בניין ברעננה שהיה שייך לגמלא והראל. במסגרת המשא ומתן להשכרה נפגשתי עם הבעלים אפי שפיטלני, שהוא גם בעלים של קבוצת גמלא מילניום, והתחלתי לנהל איתו משא ומתן על המשרדים.

בלעדי | אנומליה תל אביבית: היצע הדירות בשיא, לאן נעלמו הרוכשים? 
ניתוח | הבשורות הרעות: שכר הדירה עולה; הבשורות הרעות יותר: קצב העלייה גובר 

"תוך כדי ניהול המשא ומתן החלטתי שאני לא ממשיך בחברה. התקשרתי להודיע לו שמישהו אחר יחליף אותי במשא ומתן מולו, והוא אמר לי 'אני רוצה להיפגש איתך, מצאת חן בעיני', וככה התחיל הרומן בשנת 2006". כך מספר טל תפוחי, מנכ"ל גמלא הראל, בראיון לגלובס על האקזיט המפתיע של השנה בתחום האשראי החוץ-בנקאי.

 

"באותה תקופה הבנקים לא ידעו לאכול את זה"

תפוחי הצטרף לשפיטלני ומונה למנכ"ל חברת גמלא הראל, העוסקת במתן אשראי חוץ-בנקאי, להשלמת הון עצמי ליזמי נדל"ן למגורים (המכונה גם הלוואות מזנין). החברה נרכשה לאחרונה על ידי חברת הביטוח הראל לפי שווי של 560 מיליון שקל. הראל הייתה שותפה מיום הקמת החברה בשנת 2006 והחזיקה לפני השלמת הרכישה 17% ממנה.

בני הזוג עו"ד אפי (אפרים) ואודליה שפיטלני היו בעלי השליטה, שהחזיקו ב־60.1% ממניות גמלא הראל, וקיבלו ברכישה סכום של יותר מ־340 מיליון שקל. בני הזוג מחזיקים במניות באמצעות החברה הפרטית גמלא מילניום שבבעלותם המלאה. אפי שפיטלני, מייסד החברה, משמש כיו"ר דירקטוריון גמלא הראל.

על פי דוחות החברה לרבעון השלישי, לפני שנמכרה ונמחקה מהמסחר בבורסה, תיק האשראי שלה עמד על 1.2 מיליארד שקל. לחברה התחייבות להעמדת הלוואות נוספות מכח חוזים חתומים בסך של כ-193 מיליון שקל. כחלק מהסכם המיזוג והשלמתו, הוענק לתפוחי מענק של 7 מיליון שקל.

"בפגישה שקבענו אחרי השיחה, שפיטלני סיפר לי שהוא מקים עם הראל ביטוח חברה שתעסוק במתן מימון חוץ-בנקאי ליזמי נדל"ן. הרעיון עלה דרך עסקה שעשה עם אחד הקבלנים בזמנו אפרים פלינר ז"ל, במתכונת דומה", מספר תפוחי.

התחום הזה כבר היה אז מפותח מאוד בארה"ב, אולם לדבריו לא היה מוכר בארץ. "התחלנו מכלום, מאפס. לקח לנו כברת דרך לייצר שוק. בהתחלה הייתי מסתובב אצל כל הקבלנים ומסביר. למעשה אנחנו מעמידים חוב נחות, אחרי החוב הבכיר של הבנקים וחברת הביטוח. ההלוואות שלנו הן שכבה נוספת להון העצמי של היזם, וזה מצריך משכנתא בדרגה שנייה, או שעבודים בדרגה שנייה. באותה תקופה הבנקים לא ידעו איך לאכול את זה".

החברה נרכשה בכחצי מיליארד שקל. שווי גבוה בכ-80% מהשווי שהיה בבורסה ביום הצעת הרכישה. איך אתה מסביר את השווי הגבוה? יש הרבה חברות אשראי חוץ-בנקאי. מה עשיתם נכון?
"החברה ידועה בתחום כחלוצה, וגם כסולידית, וקבלנים מאוד אוהבים לעבוד איתנו. החברה גדלה וצברה מוניטין ומוכרת גם בכל המערכת הבנקאית, ואנחנו עובדים עם כל הגופים המלווים.

"לגבי השווי, הצפי לרווחיות של החברה והסינרגיה עם הראל והפעילות המימונית של הראל מייצרים ציפיות להגדלת פעילות של החברה ולייצר את השווי שבו נסגרה העסקה. צריך לזכור גם שהמניה נסחרה נמוך מהשווי שלה, כי למעשה לא הייתה לציבור בכלל סחורה. מי שהחזיק במניות היה חלק גמלא חלק הראל ועוד גופים מוסדיים שהחזיקו במניות".

"פעם בנו בניינים, היום בונים שכונות"

למה בכלל צריך אשראי חוץ-בנקאי? הרי מי שמגיע לחוץ-בנקאי הוא בהגדרה יותר בסיכון.
"לא, ממש לא מי שמסוכן יותר. היום היקפי הפרויקטים מאוד גדלו. אם בעבר היו בונים בניינים, היום בונים שכונות. צרכי ההון מאוד גבוהים. בפרויקט של חצי מיליארד שקל, יזם צריך להביא 100 מיליון שקל ולא כל אחד יכול, ויש יזמים שיש להם הרבה פרויקטים לכן צריך להגדיל ולגוון את מקורות ההון. אז חלק ממקורות הון יהיו דרך הלוואות הון עצמי, חלק מהחברות היזמיות שגדלו מספיק, פונות לבורסה בגיוס חוב או הון.

"חייבים לגוון את מקורות האשראי ויזם שייצמד רק לבנק יהיה מוגבל בהון שלו. החלופה היא להכניס שותף - ואז לשלם לו מחצית מהרווחים. מחצית מהרווחים, זה סכום גבוה כמעט פי שתיים מהריביות, עד כמה שהן שגבוהות. זה לא שהיזם ממן את כל הפרויקט. הוא ממן אחוז קטן מהפרויקט בריבית שגבוהה יותר מהריבית הבנקאית".

 

לכמה מגיעה הריבית של ההלוואות שלכם?
"זה מאוד משתנה ונע בממוצע סביב 10%-12%. הריבית הבנקאית היום היא סביב 7%-7.5% ליזם, בפריים פלוס 0.5%-1.5%. הבנק נותן את רוב המימון ואנחנו נותנים שכבה קטנה. אם הון העצמי הוא 15% בפרויקט ואנחנו נותנים מתוך זה נניח 60% יוצא 8%-9% מהיקף מימון בפרויקט".

אתה לא חושב שהענף החוץ-בנקאי התנפח יותר מדי? כל מי שרוצה יכול למצוא כסף בשוק בכל מחיר וזה מעלה את מחירי הקרקעות ותרם לטירוף המחירים וגם מעמיד בסיכון חברות.
"ממש לא. החיתום מוקפד ועובדים עם חברות יזמיות ופרויקטים עם מוניטין. ראשית, הם לא משלמים כל מחיר להלוואה ובגלל התחרות המחירים מתכנסים. שנית, בנושא הקרקעות, כרגע הריבית מורידה את המחירים שלהן. אם יזם היה מוכן לשלם מיליון שקל לכל יח"ד, היום הוא משקלל גם את הריביות על הקרקע עד שיתחיל לבנות ועד שהוא ימשוך רווחים וזה מוריד את מחירי המגרשים ולא מעלה אותם.

"מה שכן מייקר את הדירות זה הריבית במשק שקפצה פי שלושה וזה מרכיב מהותי, משום ש85% מהפרויקט הוא במימון ריבית בנקאית. ולא רק זה, גם עלויות הבנייה. כל העסק התייקר.

"בשנים של טרום עליית הריבית, הנדל"ן עשה יפה והקבלנים צברו לא מעט הון. מי שצבר הון, עליית הריבית נגסה לו קצת אבל לא מוטטה אותו".

כמה גמישות יש בהלוואה בריבית דו-ספרתית? דוחים תשלומים?
"יש גמישות. הריביות זה לא העניין, עוד אחוז או פחות אחוז. הרי הפרויקטים לא מתנהלים בדיוק לפי הספר, בטח לא בישראל. הזמנים לא זמנים, לא יודעים מתי יקבלו היתר בנייה, מתי יתקבל טופס 4, לפעמים נדרשים לעשות שינויים בהסכם. לכן חייבים גוף שיהיה מספיק גמיש ויבין את הצרכים של היזם".

לדברי תפוחי, יש כל מיני אפשרויות לגמישות. "לדוגמא, יש חברות שלא מוכנות לשחרר עודף ליזם. אצלנו אם הפרויקט מתנהל כמו שצריך ויש מספיק עודפים, אז מוכנים להקדים ולשחרר. אם הפרויקט מתארך והיזם לא קיבל טופס 4, כל עוד הפרויקט בסדר ורווחי אנחנו לא מחפשים לקנוס בריביות וכו'".

על הבנקים יש הרבה פיקוח, אבל החברות החוץ-בנקאיות מחוץ לעסק. האם לא צריך רגולציה הדוקה יותר?
"יש רגולציה והיום כל מי שבעל רישיון מורחב מפוקח על ידי רשות שוק ההון. השוק יודע לווסת את עצמו. כל הרגולציה רק מקשה ואני לא רואה את התרומה שלה".

עוד כתבות

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?