גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתחת לאף של הספרדים: כך ארה"ב מעבירה לישראל נשק

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב מעבירה נשק לישראל דרך ספרד למרות האמברגו, הסיבה שהחות'ים ממשיכים לתקוף את ישראל והאם גבולות ישראל ישתנו שוב בשל נפילת משטר אסד ● כותרות העיתונים בעולם  

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

"ראויה לחיקוי": הגנרל ההודי הבכיר מתפעל מהיכולות של ישראל
האינטרס הטורקי בסוריה מאיים לחמם את הגבול עם ישראל  

1ארה"ב מעבירה נשק לישראל מתחת לאף של הספרדים

למרות שספרד הכריזה כי לא תאפשר לספינות נשק לישראל לעגון בשטחה, ארה"ב חתרה תחתיה. "בעוד המחלוקת הדיפלומטית סביב האמברגו מתעצמת, ארה"ב העבירה לישראל מעל אלף טון של תחמושת דרך שטח ספרד", נכתב ב-The Intercept.

"משרד ההגנה האמריקאי שלח מעל אלף טון תחמושת לישראל על גבי ספינה שעגנה בבסיס ימי אמריקאי בספרד, בניגוד לאמברגו הספרדי האוסר על כלי שיט המובילים מטען צבאי לישראל, כך לפי חוקרים מתנועת הנוער הפלסטינית והקואליציה הפרוגרסיבית הבינלאומית", נכתב. הספינה בבעלות חברת Sealift Inc, ששימשה להעברת נשק לישראל, העבירה באביב האחרון גם סיוע הומניטרי לעזה.

תחנת הצי האמריקאי מופעלת בחלקה על ידי האמריקאים, אך נמצאת בשטח ספרדי - הכפוף לחוק הספרדי. כאשר ארה"ב מעבירה תחמושת לישראל דרך בסיס אמריקאי - היא מסבכת את אכיפת האמברגו. "קשה יותר לזהות משלוחים צבאיים דרך בסיסים אמריקאים בספרד, שעשויים לשמש לביצוע פשעים בינלאומיים", אמר אנריקה סנטיאגו, עורך דין וחבר פרלמנט ספרדי ל-The Intercept. לדבריו, "אף שהפיקוח הספרדי אמור לחול, בפועל, בסיסים אמריקאים נמצאים מחוץ להישג ידה של הריבונות הספרדית".

סנטיאגו הוסיף, "אם משלוחים של נשק צבאי המשמשים בפשעים בינלאומיים מועברים דרך בסיסים אמריקאיים בספרד, ואם ניתן להוכיח זאת, לאלו המשתתפים בהם תהיה אחריות פלילית".

ארה"ב הגישה לאחרונה תלונה נגד ספרד לוועדה הפדרלית הימית, סוכנות עצמאית שמפקחת על משלוחים בינלאומיים. התלונה עלולה להוביל לקנסות גדולים ולעלות לספרד - מיליוני דולרים. "בתלונה, פירט דובר הפנטגון טום קרוסון את השימושים השונים של ממשלת ארה"ב בספינת Sealift, כולל העברת תחמושת וכן העברת 9,000 טון של סיוע הומניטרי לעזה במשך שלושה חודשים ב-2024", נכתב. "הממשל האמריקאי מתאם עם בעלות ברית ושותפים לאורך כל תהליך ההובלה ומקפיד על דרישות גלובליות. לצבא ארה"ב יש אחריות ויכולת להעביר גם סיוע הומניטרי לנזקקים - וגם תחמושת לתמיכה בהגנה על בעלות ברית ושותפים", נכתב.

מתוך ה-The Intercept, מאת נטשה לנרד. לקריאת הכתבה המלאה.

2עם כלכלה מקרטעת ואוכלוסייה ענייה: לחות'ים אין מה להפסיד מתקיפת ישראל

הטיל הבליסטי ששוגר לעבר ישראל בשני האחרון, עשוי להביא לתגובה של צה"ל. אולם מומחים אומרים שהחות'ים לא דואגים בקשר לזה יותר מדי. "אין להם מה להפסיד", נכתב ב-The Media Line.

"ייתכן שהחות'ים מבצעים חישובים לפיהם הם יכולים לספוג פעולת תגמול ישראלית אחת לכמה חודשים ועדיין להמשיך לתקוף את ישראל", אמר ד"ר נחום שילה, חוקר במרכז משה דיין ללימודי המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל אביב. "בניגוד לעזה ולבנון, שם חיל האוויר הישראלי יכול לבצע מאות גיחות ביום - זה לא המצב בתימן, שנמצאת כ-2,000 קילומטרים משם".

"בהערכת עלות-תועלת שלהם, הם רוצים ליישם את האידיאולוגיה האנטי-ישראלית והאנטי-אמריקאית שלהם תוך שהם מביאים בחשבון שהיכולת של ישראל לפגוע בהם מוגבלת", אמר שילה.

שילה הוסיף שאין בתימן מטרות צבאיות יקרות ערך. "האוכלוסייה הענייה של תימן והכלכלה המפגרת שלה משאירות מעט מטרות משעמותיות עבור ישראל. המחיר הנוכחי שישראל גובה עדיין מאפשר לחות'ים להמשיך לתקוף", אמר.

שרונה שיר זבלודובסקי, מומחית למדיניות ציבורית וביטחון לאומי מפורום דבורה, אמרה ל-Media Line שהחות'ים מסתמכים על המרחק שלהם מישראל. "המרחק הגיאוגרפי הוא יתרון כי הוא מאפשר להם להתכונן למתקפה". גם היא הוסיפה כי "עם הכלכלה הכושלת של תימן, לחות'ים יש מעט מה להפסיד".

נדמה כי החות'ים אינם בראש סדר העדיפויות כרגע של ישראל. "העיכוב בתגובה של ישראל לאיום החות'ים נובע לא רק מהמחיר הנמוך יחסית במונחי חיי אדם והפרעה לשגרה היומית, אלא גם מעיסוקה של ישראל במלחמה רב-חזיתית שנמשכת למעלה משנה", נכתב.

"במהלך הסכסוך הנוכחי, טענו החות'ים כי מתקפותיהם, הן נגד ישראל והן נגד מטרות אחרות, הן ביטוי של סולידריות עם הפלסטינים בעזה. כך גם היה הרציונל של חיזבאללה כשהצטרף למערכה. החות'ים ממומנים ונתמכים בעיקר על ידי איראן. חיזבאללה וחמאס, שניהם פרוקסי של איראן נפגעו משמעותית על ידי ישראל".

עם החלשות הפרוקסי האחרים של איראן כמו חיזבאללה וחמאס - נראה שהחות'ים רואים עצמם כנושאי הדגל של ההתנגדות. "ייתכן שהחות'ים רואים את משימתם נגד ישראל כדחופה".

מתוך ה-Media Line מאת קרן סיטון. לקריאת הכתבה המלאה. 

3הפלישה לסוריה עלולה לשנות את גבולות ישראל - שוב

אמירתו של ראש הממשלה נתניהו כי צה"ל מתכוון להישאר בשטח החרמון הסורי לפחות עד סוף 2025 - מטשטשת את הגבול עם סוריה. "לישראל מעולם לא היו גבולות מוכרים במלואם, לאורך ההיסטוריה הגבולות שלה עם שכנותיה השתנו ללא הרף כתוצאות ממלחמות, סיפוחים והפסקות אש. כעת, נפילת אסד יצרה שוב מצב בו ישראל יכולה לשנות את גבולותיה", נכתב ב-AP בכתבה שכותרתה "גבולות ישראל השתנו במהלך ההיסטוריה שלה. הפעולה בסוריה עשויה לעצב אותם שוב מחדש".

לאחר נפילת אסד ישראל נכנסה במהירות לאזור החיץ המפורז בצד הסורי, בהתחלה נתניהו אמר כי הצעד הזה הוא זמני ומטרתו לספק הגנה לישראל. אולם בביקורו אתמול (ג') בצד הסורי הוא הבהיר כי ישראל מתכננת להישאר שם "עד שימצא סידור אחר שיבטיח את ביטחונה".

"למרות שישראל טוענת כי המהלך זמני, נוכחותה בשטח הסורי זוכה לביקורת בינלאומית מצד מדינות כמו מצרים, טורקיה וערב הסעודית, וכן מהאו"ם", נכתב. "הממשלה החדשה בסוריה כבר הגישה תלונה למועצת הביטחון של האו"ם בנוגע להתקדמות הישראלית לשטח סורי".

כרמית ולנסי, מומחית לסוריה מה-INSS, אמרה ל-AP כי לטווח הארוך אין לישראל מה להרוויח מהנוכחות הצבאית בסוריה. "הנוכחות הישראלית לא תתפתח לכדי כיבוש ארוך-טווח. ישראל אינה מרוויחה רבות מהתגרות במשטר הסורי, וכיבוש ממושך יהיה יקר מבחינה כלכלית וישחוק את צה"ל".

לדבריה, "ייתכן שייקח זמן עד שישראל תיסוג. זה תלוי בהתפתחויות בסוריה. אם נראה משטר מתון צומח, כמו הכיוון שאליו מנסה ללכת מנהיג המורדים הסורים אבו מוחמד אל-ג'ולאני, אני לא רואה סיבה להחזיק את השטחים האלה לטווח הארוך".

מתוך -AP מאת ג'וזף פדרמן. לקריאת הכתבה המלאה. 

4למה סגירת השגרירות באירלנד יכולה לפגוע בישראל

ההחלטה הישראלית לסגור את השגרירות באירלנד עשויה "להיות סימן לכך שהשפעתה של ישראל באירופה נחלשת", כך נכתב בתאגיד השידור הגרמני דויטשה ולה (DW), בכתבה שכותרתה "האם הבידוד הדיפלומטי של ישראל באירופה מתגבר?".

לאחר שגדעון סער הכריז על סגירת השגרירות באירלנד, הדיפלומט הישראלי אלון פנקס ראה במהלך שלו "מעשה פוליטי נפוח, לא פחות ולא יותר". "ישראל לא ניתקה את הקשרים הדיפלומטיים עם אירלנד, היא רק סגרה את השגרירות, שזה בהגדרה דבר זמני", אמר פינקס, שהדגיש ש"האיריים השאירו את השגרירות שלהם בישראל והיחסים הדיפלומטיים הרשמיים עדיין בעינם".

בעוד שסגירת השגרירות קשורה לעמדותיה האנטי-ישראליות של אירלנד, המהלך צפוי דווקא להקשות על יחסיה המורכבים עם האיחוד האירופי. "אירלנד לא הייתה המדינה האירופית היחידה שהכירה השנה במדינה פלסטינית. כך עשו גם ספרד, סלובניה ונורבגיה שאינה חברת ה-EU", נכתב.

פנקס אמר ל-DW שהאיחוד האירופי יכול להפעיל לחץ וסנקציות על ישראל במגוון רמות. "הם יכולים לפגוע בהמון דברים כמו קרנות מחקר אקדמי ורפואי שמזרימות כספים לישראל. זה אומר שיש הרבה דברים שהאיחוד האירופי יכול לעשות בלי לבטל את ההסכם עם ישראל, מה שאף אחד לא רוצה שיקרה".

מתוך דויטשה ולה, מאת דוד אהל. לקריאת הכתבה המלאה.

עוד כתבות

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

שבבים, קרוזים ונייק: המניות מאחורי השיאים בוול סטריט

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● אילו מניות כיכבו, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

פגיעת הטיל האיראני בבאר שבע / צילום: ap, Leo Correa

השקל החזק רק ימתן: הגזירות שמאיימות להקפיץ את מחירי המכוניות החשמליות

הטלטלה במשק בעקבות המלחמה מערפלת את אופק התכנון של ענף הרכב למחצית השנייה של 2025 ומעבר לה ● בקרוב אפשר לצפות לגזירות מס חדשות, ומנגד, לשערי מטבע נוחים שיהוו גורם מאזן ● אבל עם תנאי מאקרו הפכפכים ואי-ודאות ביטחונית, גם תחזיות זהירות הן מסוכנות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

יוזמה חדשה: עיריית חיפה תסייע להשמיש מאות בניינים נטושים בעיר

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להלחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחוייבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית