מתווה הפשרה החדש במיסוי הרווחים הכלואים: כך ימוסו השותפים בפירמות הגדולות

לגלובס נודע כי לפני הדיון בוועדת הכספים הושגה פשרה בין נשיאות המגזר העסקי לבין האוצר בסלע המחלוקת המרכזי שנותר עד כה: השפעת המיסוי על שותפויות • לפי המתווה החדש, הרווחים המחולקים יפוצלו: 45% מהם ימוסו במס חברות ו-55% במס שולי

מימין לשמאל: יו''ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ונשיא המגזר העסקי רון תומר / צילום: חן גלילי
מימין לשמאל: יו''ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ונשיא המגזר העסקי רון תומר / צילום: חן גלילי

לקראת הכרעה בסאגת הרווחים הכלואים: ועדת הכספים של הכנסת התכנסה הבוקר (ה') לדיון התשיעי במספר במס החדש שמבקש משרד האוצר להטיל על רווחים לא מחולקים בחברות. לגלובס נודע כי לפני הדיון הושגה פשרה בין נשיאות המגזר העסקי לבין האוצר בסלע המחלוקת המרכזי שנותר עד כה - השפעת המיסוי על שותפויות. 

הפשרה על הרווחים הכלואים והיועצים שהוחרגו ממנה 
בדיקת גלובס | אחרי קיפאון של שנה: משרדי עורכי הדין מחלקים בונוסים. ובכמה יעלו את השכר? 

סגן הממונה על התקציבים באוצר, כפיר בטאט, העריך בדיון בוועדה שעלות הפשרה למדינה תנוע בין 300-400 מיליון שקל. הסכום הזה יגרע מתוך 10 מיליארדי השקלים שהציב האוצר כיעד גבייה לשנת 2025 כתוצאה מהחוק החדש למיסוי הרווחים.

המנגנון  יחול על שותפים שמחזיקים פחות מ-10% בשותפות

מנגנון מיוחד גובש למיסוי שותפויות גדולות, כמו פירמות רואי חשבון ועורכי דין, שהלשכות המייצגות אותם פעלו לגיבוש ההסכמות החדשות. אלה עסקים שמתאפיינים בכך שרבים מהעובדים הם גם שותפים בבעלות המתחלקים ברווחים. לפי המתווה החדש, הרווחים המחולקים יפוצלו: 45% מהם ימוסו במס חברות ו-55% במס שולי. כלומר, כמעט חצי מהרווח של היחיד יוכר כרווח של השותפות לצרכי מס, וקצת יותר ממחציתו יוכר כרווח של היחיד עצמו.

המנגנון החדש יחול על שותפים שמחזיקים פחות מ-10% בשותפות - מצב שמאפיין את רוב השותפים בפירמות הגדולות. למשל, בפירמת ראיית חשבון גדולה עם רווח של 100 מיליון שקל המתחלק בין 50 שותפים (2 מיליון שקל לשותף), על 45% מהסכום ישולם מס חברות של 23%, ועל 55% הנותרים ישולם מס שולי של עד 50%.

זהו שינוי משמעותי מהמתווה המקורי, שהתבסס על שיעור רווחיות של 25% כקו פרשת המים בין מיסוי רגיל למיסוי מוגבר. בשותפויות, בשל המבנה הייחודי שלהן, כל התקבול שמגיע לשותף נחשב כרווח, ולכן נדרש מנגנון שונה.

בינתיים, סוגיות אחרות שעלו בדיונים, כמו החרגה לפי מספר עובדים או קביעת רף מינימום של 20 מיליון שקל לתחולת החוק, נותרו עדיין ללא הכרעה סופית. עם זאת, באוצר מעריכים כי עם סגירת נושא השותפויות והפשרה הקודמת מול המגזר העסקי שהוסיפה לחברות מסלול חלופי לחלוקה עתידית של רווחים במקום מיסוי על הצבירה - רוב המכשולים המשמעותיים בדרך לחקיקה כבר הוסרו.