גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פראייר מי שחותם קבע: הדאגה הגדולה של צה"ל

כשחיילים רבים חשים שהפער בין העומס המקצועי והתדמית הנהנתנית לא שווים את זה, שירות בקבע הפך לאופציה לא מושכת ● הרבה יותר משתלם, חברתית וכלכלית, להשתחרר ולהמשיך ללבוש מדים כמילואימניק ● כך הצבא דוהר לעבר מצוקה של ממש בשירות הקבע

לוחמים בעזה / צילום: דובר צה''ל
לוחמים בעזה / צילום: דובר צה''ל

הדיון, הלב והתקציבים נוטים באופן טבעי לחיילי המילואים. רק בחודש האחרון הוציא האוצר לפחות 7 הודעות שעסקו בתגמול המילואימניקים. שר האוצר סמוטריץ' הדגיש שמשרתי המילואים "הם חוד החנית של החברה הישראלית", וש"אנו לא מסתפקים רק בתמיכה כלכלית, אלא מתמקדים גם ברווחתם האישית והמשפחתית של הלוחמים, שמקריבים את חייהם למען מדינת ישראל". סמוטריץ' גם התחייב כי 2025 תכלול "צעדים משמעותיים, שיציבו את משרתי המילואים ומשפחותיהם בראש סדרי העדיפויות של מדינת ישראל". צודק וראוי.

באוצר שמים את משכירי הדירות במוקד הגזירות. אלה הצעדים המתוכננים 
מדד הדמוקרטיה: האמון בצה"ל עלה, במשטרה ירד ומה קרה בתקשורת? 

המלחמה תפסה את שירות הקבע בנקודת שפל

אבל על הדרך, בצבא - הזקוק כמובן לחיילי המילואים ועוקב בדאגה אחרי הירידה בשיעור ההתייצבות - מודאגים מהפער הגדל, מורלית ותקציבית, בין אנשי המילואים והקבע. זו אומנם "פרנסתם" של הקצינים והנגדים, להבדיל מאנשי המילואים שנתלשים מהאזרחות, אבל איש לא דמיין כזה תסריט תעסוקה, בזמן שמאות ואלפי קצינים ונגדים נמצאים בשגרת מלחמה למעלה מ-14 חודשים (ואני שם בצד את השאלה החשובה בנוגע לאחריות ותפקוד רבים מהם עד 7 באוקטובר).

לרוע המזל, המלחמה תפסה גם ככה את הצבא ואת שירות הקבע בו בנקודת שפל. דרך טובה להיווכח בכך היא "דירוג 100 החברות שהכי טוב לעבוד בהן" שמפרסמת בכל שנה חברת שירותי המידע BDI. לא ממש מזמן, בשנת 2018, הזחיחות במטכ"ל הייתה בשמיים. "העבודה" בצה"ל התברגה במיקום שיא - 37. מעל חברות מפוארות כתנובה, קוקה קולה או נמל אשדוד.

באותה שנה, התגאו בצבא בהשגת יעדים רבים בתחום ניהול כוח האדם: קוצצו 2,500 תקנים, ומספר משרתי הקבע בצה"ל התייצב על פחות מ־40 אלף. במקביל, ניתנו מענקים שנתיים של עד 30 אלף שקלים לקצינים ולנגדים בקבע ראשוני, בדגש על עובדים במקצועות טכנולוגיים.

הבעיה היא, ש-2018 היתה תור הזהב שלא חזר. שנה לאחר מכן העבודה בצה"ל צנחה בדירוג הסמלי הזה למקום 46, ב-2020 היא הגיעה למקום 50 ומאז צה"ל נעלם מהדירוג. בצבא, לא גוף שמצטיין בביקורת עצמית גבוהה במיוחד, הפנו בין השאר אצבע מאשימה לתוכניות סאטירה, כמו ארץ נהדרת, שהציגו את אנשי הקבע כמפונקים ונהנתנים.

ב-2019 גם הוגשה עתירה לבג"ץ נגד המדינה בנוגע לתוספות הרמטכ"ל, שניפחו את הפנסיות של אנשי הקבע. חיילים רבים הרגישו שהפער בין העומס המקצועי, המעמד הנשחק והתדמית הנהנתנית לא שווים את זה. ודאי כשמודל התגמול גם לא ממש אטרקטיבי בשנים הראשונות של הקבע (11.3 אלף שקל בממוצע לחודש ל"קבע ראשוני"). במוסד או בשב"כ למשל, מקומות שזקוקים לכוח אדם טרי וגם הם כמובן חלק ממערכת הביטחון המפוארת שלנו, השכר הממוצע עומד על 25 אלף שקל לחודש, פי שניים ויותר מקצין או נגד שרק החלו את הקבע.

תחשבו למשל על אנשי 8200, שראו השבוע איך חבורה של משוחררים, יחד עם ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק, מכרו חברת סייבר שהקימו אחרי כל מה שלמדו בצה"ל ב-900 מיליון דולר. או על אחרים שראו איך בתעשייה האווירית, שותפה מלאה שלהם לאתגרי המלחמה, הוסיפו השבוע - עוד לפני שהמלחמה תמה וכשהתעשיות הביטחוניות נדרשות לעבודה מלאה כדי להשלים מלאים - עוד ארבעה ימי חופש בשנה לעובד. ועכשיו נסו לשכנע אותם להישאר בקבע.

וגם זו בעיה לא צפויה למוטיבציה לחתום קבע: רבים מהמילואימניקים הם כאלה שמשתחררים מצה"ל, אבל ממשיכים מיד לשרת בצו 8. גם כי אין ברירה, וגם כי הממשלה מציגה אוזלת יד מקוממת בחוסר הצלחתה להאריך את השירות הסדיר ל-36 חודשים. המהלך אושר בקריאה ראשונה ביולי, אבל הציבור המשרת דורש הרחבה של מעגל הנושאים בנטל, החרדים לא ממש נענים לקריאה, הקואליציה חוששת שהסוגיה הטעונה תביא את הממשלה לסוף דרכה, ושום דבר לא זז - חוץ מגרף ימי השירות הבלתי אפשרי של אנשי המילואים.

"הירידה בדימוי משרת הקבע" היא הסיכון הגדול

בינתיים, לחייל שעומד לסיים שירות חובה משתלם יותר חברתית וכלכלית להשתחרר דה-יורה, ולהמשיך ללבוש מדים כמילואימניק. הבעיה היא שאין מילואים וכמובן שאין סדיר בלי אנשי הקבע (מפקדי החטיבות למשל, גם של יחידות המילואים, הם כולם אנשי קבע).

נכון להיום, במצגות אנשי הצבא לפוליטיקאים ולאנשי האוצר, "הירידה בדימוי משרת הקבע" היא הסיכון הגדול ביותר לרגל הקריטית הזו. רק אחריה מגיעים איומים של עלייה בעומס, שחיקת השכר והיעדר שביעות רצון. ועדת נגל, שבוחנת את תקציב מערכת הביטחון לשנים הבאות, כבר שוברת את הראש איך לפתור את משבר כוח האדם בקבע.

כוכבי השבוע

מצוין: רגע לפני ששירותי הבריאות קורסים לגמרי

ביולי האחרון התריע מבקר המדינה על המחסור החמור ברופאים, שמוכר לכל מי שביקר בבית חולים או ניסה לקבוע תור ברפואה הציבורית. לפי הנתונים, בישראל יש 3.3 רופאים לכל אלף נפש, לעומת 3.7 רופאים בממוצע מדינות ה-OECD. ומכיוון שהמדינה צומחת במהירות, הצפי הוא שנרד לרף של 3 רופאים לאלף נפש בעוד עשור.

אבל פה ושם, מבליחה המדינה בפתרונות יצירתיים, עוד לפני שהמשבר מקריס את כל המערכת. גלובס פרסם השבוע כי בשנה הבאה יפתחו ארבע אוניברסיטאות - תל אביב, העברית, בן גוריון ואריאל - תואר שני במקצוע חדש: "עמית רופא". כל אחת מהן תקבל בשלב ראשון כ-40 סטודנטים בשנה, בעלי תואר ראשון רלבנטי, ותכשיר אותם להיות משהו כמו 80% רופא. זה בעיקר לטובה, כי הם לא יוכלו "לברוח" מבתי החולים לעיסוקים פרטיים. זה לא מזור לכל הבעיות, אבל זו לפחות התחלה.

בלתי־מספיק: אפילו חולדאי פוחד מהבוחרים

חבל שרון חולדאי האידיאולוג לא פגש השבוע את רון חולדאי הפוליטיקאי. ראש העיר האידיאולוג שמבין, וגם היכה פה בגלובס על חטא, שמתן חניה חינם לתושבי העיר הייתה טעות נוראית שעשה בראשית דרכו. מולו ראש העיר הפוליטיקאי, שהתקפל השבוע, והחליט בדקה ה-90 לתת גם בשנת 2025 תו חניה שני ללא תשלום לתושבי העיר, וגם שעתיים חניה חינם מחוץ לאזורי החניה החדשים.

ככה, בקטנה ממש, קיבלנו חלון נהדר דרכו ניתן לצפות בתסכול הגדול מהמודל הדמוקרטי, שמושיב מנהיגים שלא פעם יודעים מה העם צריך' אבל נכנעים שוב ושוב למה שהעם רוצה.

כך, אפילו ראש עירייה בן 80, עם ותק של 26 שנה בראשות העיר ועם הבטחה שממילא לא ירוץ יותר לבחירות, חושש מהטווח הקצר ומהעונש מצד תושבים קצרי רואי. אז מה לנו כי נלין על פוליטיקאים אחרים?

עוד כתבות

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"