גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במדינה הכי אנטי ישראלית באירופה חיים רק 800 יהודים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איך יכול להיות שיש באירלנד אנטישמיות כשכמעט ולא גרים בה יהודים, ביידן התעלם מצו שמורה להתנגד לאנטישמיות, איך נראה חג המולד במזרח התיכון והפוסטרים בניו יורק שהבטיחו מתנות והתגלו כקמפיין של BDS ● כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

בכיר לשעבר ב-CIA: הטעות של חמינאי שעלתה לאיראן ביוקר
מפצל ומושל באיומי מכסים: טראמפ לוחץ על נקודות התורפה של האיחוד האירופי  

1איך תיתכן אנטישמיות באירלנד ללא יהודים?

לאחרונה שר החוץ גדעון סער הודיע על סגירת שגרירות ישראל באירלנד בשל עמדות אנטי ישראליות של המדינה. הסיבה המיידית לסגירה הייתה החלטתה של ממשלת אירלנד להצטרף לתביעה בהאג המאשימה את ישראל ברצח עם בעזה. במאמר דעה של ג'ייקוב סיבאק ל-The Algemeiner, הוא טוען שמה שנעדר מהדיון הוא שלמעשה, אין כמעט יהודים באירלנד. סיבאק חבר במועצה המלכותית של קנדה, ופרופסור אמריטוס מאוניברסיטת ווטרלו בקנדה.

המדינה האירופית מעולם לא הייתה ידידותית ליהודים, וכעת המצב מחמיר. מאמרו של סיבאק מעלה את השאלה: כיצד תיתכן אנטישמיות במקום בו אין כמעט יהודים?

אנטישמיות בהגדרתה מופנית כלפי בני אדם יהודים, אולם כאשר אין כלפי מי להיות אנטישמי, השנאה הופכת להיות כלפי היהודים כרעיון מדומיין. סיבאק טוען שהשנאה כלפי היהודים נטועה באופן עמוק בהיסטוריה האירית. סיבאק מזכיר מאמר עדכני על אנטישמיות מאת נואה פלדמן, חוקר בהרווארד, שמציין כי אנטישמיות מעולם לא עסקה ביהודים האמיתיים אלא בדמותם בדמיון האנטישמי.

"מעולם לא היו יהודים רבים באירלנד, אך כיום הם נמצאים על סף הכחדה. הקהילה היהודית באירלנד הולכת ומצטמצמת, ומונה רק 800 איש מתוך אוכלוסייה של 5.3 מיליון. מספר זה עולה לכ-2,500 עם הוספת יהודים גולים ותושבים זמניים, בעיקר ישראלים העובדים בחברות הייטק", נכתב.

היעלמות היהודים מאירלנד הולכת וגוברת מדי שנה. גם בגלל העבר העגום של המדינה האירופית, וגם בעקבות תקיפות אנטישמיות שהתגברו מאז ה-7 באוקטובר. פוגרום לימיק שהתרחש ב-1904 הוא אחד מהגורמים המרכזיים שהובילו להגירה של יהודים רבים מאירלנד. הפוגרום הטיל חרם כלכלי, וכלל אלימות תקיפות ביזוי והשפלה של יהודים.

היהודים באירלנד כיום חוששים לגבי ביטחונם וחוששים לדבר עברית. "לפני כמה שבועות, סטודנט יהודי-אמריקאי עם מגן דוד הותקף קשות בפאב בדבלין".

מתוך The Algemeiner מאת ג'ייקוב סיבאק. לקריאת הכתבה המלאה.

2ביידן לא כיבד צו נשיאותי המורה להתנגד לאנטישמיות

צו נשיאותי שנועד להתנגד לאנטישמיות באמריקה לא יושם תחת משמרת הנשיא ג'ו ביידן. הצו, בשם הרשמי 1870-AA15, נחתם על ידי דונלד טראמפ ב-2019, ומחייב את מחלקת החינוך של ארה"ב להשתמש בהגדרת האנטישמיות של "הברית הבינלאומית לזיכרון השואה" (IHRA). על המחלקה לחקור כל תלונות על אפליה נגד סטודנטים יהודים.

אולם, משום שההגדרה שנויה במחלוקת, ביידן בחר להתעלם ממנה ונקט בגישה עמומה בנוגע להפגנות בקמפוסים. "ההגדרה של אנטישמיות מסווגת את רוב האנטי-ציונות כאנטישמית מטבעה. זה יצר מחלוקת בין מנהיגים יהודים מרכזיים לבין רבים במפלגה הדמוקרטית", נכתב במגזין היהודי Forward.

בכהונתו ביידן יזם מספר פעולות על מנת להתמודד עם האנטישמיות ואף השתמש בהן בקמפיין שלו ב-2020 כאשר גינה את האנטישמיות מהימין הקיצוני של טראמפ. "ביידן מינה לראשונה שליח בדרגת שגריר למאבק באנטישמיות, ויצר את האסטרטגיה הלאומית הראשונה של הבית הלבן למאבק בתופעה".

אבל אז, הגיע ה-7 באוקטובר והמלחמה הנמשכת בעזה שמשכה ביקורת רבה בקמפוסים בארה"ב. "הצו הנשיאותי הזה נועד להתמודד עם מדרון חלקלק שבו חופש הביטוי וההפגנות הופכים לאנטישמיות", הוזכר ציטוט של הרב סת' לימר משיקגו לניו יורק טיימס.

"ליבת השאלה היא האם הפגנות נגד ישראל כוללות מספיק אנטישמיות כדי להצדיק הגבלות. טראמפ ומנהיגים רפובליקנים אחרים חושבים שכן - זו הייתה מהות הצו הנשיאותי, והכלל של מחלקת החינוך שנבע ממנו, שאמור היה להפוך את הצו למדיניות שהצוות לזכויות האזרח יוכל ליישם בשגרה".

אולם, הדמוקרטים חלוקים בשאלה האם אנטי-ציונות היא אכן אנטישמיות. וכך, הצו הנשיאותי 1870-AA15 נפל בכהונת ביידן. "ביידן מעולם לא ביטל את הצו הנשיאותי - אך גם לא פעל ליישם אותו".

מתוך ה-Forward מאת ארנו רוזנפלד. לקריאת הכתבה המלאה.

3בצל המלחמה: המזרח התיכון חוגג את חג המולד

בעולם ציינו אתמול (ג') את ערב חג המולד ומשפחות רבות התאגדו סביב עץ מקושט ועמוס מתנות. אולם במזרח התיכון נוצרים רבים חגגו חג עגום בצל המלחמות והסכסוכים האזוריים.

בדרום לבנון השנה, לא היו מסיבות לילדים לא קונצרטים ולא עץ חג מולד שניצב בכיכר העיר. רבים נטשו את האזור שהפך בעקבות המלחמה עם ישראל, לעיי חורבות. משפחות רבות שחזרו לביתן בעיר הדרומית צור, ויתרו על קישוטי חג המולד וקשה לראות סימנים של חג השנה. "בעיצומה של הפסקת אש בין ישראל לחיזבאללה, הקהילה הנוצרית העתיקה בעיר הלבנונית הדרומית צור השלימה עם חג מולד שקט השנה. בעוד שרוב 125 אלף תושבי העיר ברחו במהלך המלחמה, הרובע הנוצרי של צור, הממוקם ליד הנמל עם סמטאותיו הצרות, היה אחד מהאזורים המעטים בהם נותרו תושבים. בשבועות מאז ההפוגה, החיים החלו לחזור באיטיות למסלולם בצור, כשעשרות אלפי תושבים חזרו לעיר החוף. אך ההרס נותר", נכתב בניו יורק טיימס.

האווירה השמחה שבדרך כלל מאפיינת את בית לחם, מקום הולדתו של ישו - נעדרה השנה כשחגיגות חג המולד בוטלו. "אורות החג ועץ הענק שבדרך כלל מקשטים את כיכר האבוס המרכזית נעדרו, וכך גם זרם התיירים הזרים", נכתב ב-AP. "תהלוכת התזמורת המסורתית התחלפה בפלסטינים שצועדים בדממה ברחובות".

"ביטול חגיגות חג המולד הוא מכה קשה לכלכלת העיר. כ-70% מההכנסות של בית לחם מגיעות מתיירות - שמגיעה לשיאה בעונת חג המולד. מספר המבקרים בעיר צנח מכ-2 מיליון בשנת 2019 (לפני הקורונה) לפחות מ-100,000 בשנת 2024, כך אמר דובר משרד התיירות הפלסטיני, ג'יריס קמסייה", נכתב.

הסורים חוגגים השנה בסימן תקווה לשנה החדשה, על רקע נפילת הרודן אסד. "בעיירה סיידנאיא שבסוריה התאסף קהל גדול ליד מנזר היסטורי בערב חג המולד כדי לצפות בהדלקת עץ ענק מקושט", נכתב ב-AP. "החגיגה העניקה רגע נדיר של שמחה בעיר שנפגעה ממלחמה בת למעלה מעשור. משפחות וחברים עמדו ליד העץ המואר - חלקם חבושים בכובעי סנטה, אחרים צופים מהגגות - בזמן שתזמורת ניגנה מוזיקה חגיגית וזיקוקים האירו את השמיים".

מתוך הניו יורק טיימס מאת יואן וורד. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך ה-AP מאת ג'לאל בוואית'ל. לקריאת הכתבה המלאה.

4פוסטרים שמבטיחים מתנות לחג המולד התגלו כקמפיין אנטי ישראלי

לרגל החג נתלו ברחבי ניו יורק פוסטרים המציעים מתנות בחינם בסריקת ברקוד QR. אולם מי שסרק את הברקוד, גילה סרטון תחת הכותרת "זוהי העונה לסיים רצח עם".

"פעילים בניו יורק ובערים מרכזיות באירופה הפיצו מסרים של תנועת ה-BDS בעטיפה חגיגית. בסרטון שפורסם באינסטגרם על ידי ערוץ New Jersey Palestine Action, נראים פעילים מדביקים סטיקרים על סניפים של חברות שנמצאות תחת החרם של ה-BDS כמו סטארבקס, מקדונלד'ס וזארה בשכונות במנהטן", נכתב במידל איסט איי.

הפעילים ניסו לתפוס את תשומת הלב של הקונים עם סטיקרים צבעוניים וקודי קופון. לאחר סריקת הברקוד המפתה נתקלו הלקוחות בתמונות מעזה. "הפעילים קיוו להזכיר לאנשים כי מותגים כמו זארה ומקדונלדס שותפים למלחמה המתמשכת של ישראל על עזה, וקראו להחרים אותם". בסוף הסרטון קראו הפעילים ל"אמברגו נשק, סיום המצור על עזה וסיום 76 שנות העקירה, הכיבוש והאפרטהייד בפלסטין".

נראה כי החרם הצרכני של המפגינים מצליח ברחבי העולם ופוגע כלכלית במותגים הגודלים. "לפי דיווחים מהשנה האחרונה, גם סטארבקס וגם מקדונלד'ס דיווחו על ירידה במכירות וברווחים, ושתי החברות ייחסו זאת לחרם בינלאומי של תומכי פלסטין על רקע המלחמה בעזה".

מתוך המידל איסט איי מאת פירדבס בולוט. לקריאת הכתבה המלאה.

עוד כתבות

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מהומה בדיון בבג"ץ על מינוי ראש השב"כ; עמית: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות