גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"דיאנה של המזרח התיכון" התגלתה כגברת הראשונה של הגיהינום בסוריה

אסמא אל־אסד, שהייתה חוליה מרכזית במשטר של בעלה, עלתה לאחרונה לכותרות בעקבות דיווחים כי חלתה בלוקמיה וביקשה להתגרש מהרודן ● איך הצליחה האישה שנתפסה כהבטחה לסוריה המודרנית, לטשטש את הפשעים ולעשוק את האזרחים?

אסמא אל–אסד / צילום: Reuters, SANA
אסמא אל–אסד / צילום: Reuters, SANA

עיתון הטלגרף דיווח השבוע כי אסמא אל־אסד, אשתו של הנשיא הסורי המודח, הוכנסה לבידוד וקיבלה סיכוי של 50/50 לשרוד. לאחרונה דווח כי חלתה בלוקמיה ולכאורה ביקשה להתגרש מבעלה ולחזור ללונדון, עיר הולדתה, על מנת לקבל טיפול רפואי. בקרמלין, לשם נמלטו בני הזוג, הכחישו את הדיווחים. אלא שאשת הרודן, שהחלימה ב־2019 מסרטן השד, לא רצויה בבריטניה. שר החוץ הבריטי דייוויד לאמי, אמר החודש כי מוטלות עליה סנקציות בשל תמיכתה בבעלה פושע המלחמה, ואמר "אעשה כל שביכולתי כדי שאיש מבני משפחת אסד לא ימצא מקום בבריטניה".

אימפריית הסמים הגדולה במזרח התיכון קרסה בעקבות נפילת אסד
"מכונת המוות" של אסד נחשפת: קברי אחים המוניים אותרו סמוך לדמשק

הזוג סיים את משטר האימים שלו לאחר 13 שנים של שפיכות דמים במלחמת האזרחים במדינה, עם חצי מיליון הרוגים, יותר מ־230 אלף מהם אזרחים, לפי רשת זכויות האדם הסורית, המייחסת כ־90% ממקרי המוות לכוחותיו של אסד. הנשיא הנמלט השתמש בנשק כימי וגז עצבים שגבה את חייהם של מאות, ותאי עינויים נחשפים בזה אחר זה בחורבות המדינה שהותיר אחריו.

כשמתבוננים בפניה העדינות של אסמא אל־אסד, קשה לעכל שאישה שנראית כה אצילית ומאופקת, בת למשפחה מיוחסת ובוגרת בתי הספר היוקרתיים בעולם, יכולה לעמוד מאחורי זוועות כה קשות, כמו אלה שעולל בעלה, "הקצב מדמשק". אסמא הפכה לסמל של רודנות שקטה - כוח שאינו נראה לעין אך משפיע על מהלכים פוליטיים וצבאיים באופן ישיר, תוך שהיא ממשיכה לטפח דימוי ציבורי של אישה הומניסטית, אם דואגת ומגשרת לאומית.

 

הון שנצבר באמצעות מונופולים וסחר בסמים

מי שמכונה "הגברת הראשונה של הגיהינום" עמדה מאחורי עמותות צדקה ועשקה מהן כסף, הייתה אחראית למהלכים אסטרטגיים ודיפלומטיים והפכה חוליה מרכזית באחיזתו של בעלה במשטר. היא מילאה תפקיד מרכזי בניהול הרשתות הפיננסיות של המשטר הסורי, פיקחה על חברות וארגונים רבים והייתה מעורבת בפעילויות כלכליות בלתי חוקיות, כולל הלבנת הון.

בהתחלה אל־אסד הייתה אייקון פמיניסטי שהביא תקווה לסוריה. בעיניים המערביות היא הייתה "דיאנה של המזרח התיכון". אלא שהתברר שהיא פחות כמו הנסיכה ויותר ליידי מקבת': במשך שני עשורים היא השתמשה במראה המצודד והאלגנטי שלה על מנת לטשטש את הפשעים של בעלה, סינוורה את המערב באמצעות תיקי יוקרה ונעלי שאנל. בזמן שהעם שלה היה רעב ללחם, היא רכשה בגדים ממותגי על וחיה אורח חיים מנקר עיניים.

כעת, לאחר שמשטרו של אסד הופל על ידי קבוצת המורדים הייאת תחריר א־שאם, אשת הרודן הגוססת ובעלה ברחו לרוסיה, יחד עם שלושת ילדיהם חאפז, זאין וכרים. הדיילי מייל הבריטי חשף שמשפחת אסד לא תגור ברחוב: המשפחה רכשה בעשור האחרון לפחות 20 דירות יוקרה ברובע גורדי השחקים במוסקבה בשווי של יותר מ־30 מיליון ליש"ט. ההון של המשפחה נאמד על ידי משרד החוץ האמריקאי ב־2 מיליארד דולר. הוא נצבר במשך שנים באמצעות מונופולים ממשלתיים, סחר בסמים, בהם קפטגון ואמפטמין, והשתלטות על נכסים ונדל"ן. המשפחה הלבינה כספים דרך חברות קש, וחלקו הושקע בחברות שאינן בהישג היד של החוק הבינלאומי, ולכן מעריכים ששווי העסקים הקשורים לאסד נע בין מיליארד ועשוי לנסוק עד 12 מיליארד דולר.

בתחילת החודש המורדים כבשו את ארמון הפאר של אסד שנותר נטוש. סורים רבים הגיעו לבזוז כל העולה בידם. וול סטריט ג'ורנל חשף בתחילת החודש כי בארמון נמצאו כדורים נוגדי חרדה, חניון של רכבי יוקרה ובהם למבורגיני ואסטון מרטין. הפולשים לארמון תיעדו עצמם לוקחים כלי בית יוקרתיים, רהיטים, יצירות אמנות, בגדי מעצבים ומזוודות של לואי ויטון שהשאירה אשת הרודן מאחור.

בעקבות סכסוך משפחתי ומתחים בין משפחת אל־אסד לרמי מח'לוף, בן דודו של הנשיא המודח ואיש עסקים בולט - מח'לוף החליט להדליף שערוריות על התנהלות המשטר. מאחת ההדלפות עלה כי בזמן ש־83% מהעם שלו רעב ללחם, אסד קנה לאשתו במתנה ציור של הצייר הבריטי דיוויד הוקני, בסך 30 מיליון דולר.

הדלפה נוספת של מח'לוף חושפת כי עמותה בשם תכאמל, שלפי דיווחים מי שעומד בראש העמותה הוא בן משפחתה של אסמא ובמועצת המנהלים יושבים מקורבים שלה, גרפה עשרות מיליוני דולרים בשנה על גבם של נזקקים, תוך מתן שירות קלוקל ואף שימוש בנתוני האזרחים לצורך מעקב. העמותה אחראית להנפקת כרטיסים המשמשים את הסורים העניים לרכישת מוצרי יסוד בסבסוד ממשלתי.

הבטחה לסוריה מודרנית שהתגלתה כאכזבה

בניגוד לבעלה שגדל בבית של דיקטטור אכזרי, אסמא נולדה ב־1975 בלונדון, בשם אסמא אל־אח'רס למשפחה סורית שהגיעה מהעיר חומס. היא גדלה בסביבה מיוחסת וכונתה בילדותה בשם אמה. אביה היה קרדיולוג ידוע ואמה עבדה בשגרירות סוריה בלונדון. ב־1996 היא סיימה תואר ראשון בקינגס קולג' בלונדון, הנחשבת לאחת מאוניברסיטאות המחקר הטובות בעולם. בהמשך, עבדה אסמא כבנקאית השקעות בלונדון, בין היתר בג'יי. פי. מורגן. היא דוברת ערבית, אנגלית, צרפתית וספרדית.

כשהייתה בת 25, אסמא הכירה רופא בן 35 בשם בשאר, שהגיע ללונדון כדי לעשות התמחות ברפואת עיניים בבית החולים. היא החליטה להותיר מאחור את לימודיה, לעבור לסוריה ולהינשא לבשאר זמן קצר לאחר שירש את הנשיאות מאביו בשנת 2000. כגברת הראשונה בתחילת דרכה, אסמא הקדישה את פועלה לארגוני צדקה ופעילויות חברתיות ודיפלומטיות. היא לקחה חלק בפרויקטים לפיתוח כפרים, העצמת נשים, הנגשת חינוך ושירותי בריאות וקראה לשוויון בין גברים לנשים.

אסמא ובשאר אל־אסד / צילום: Reuters, Abd Rabbo

בראיונות עמה, היא הוצגה כאישה חזקה שמעצימה נשים אחרות וקוראת להן להשתתף בתהליכי קבלת החלטות פוליטיות וביצירת מדיניות. בשנת 2008 זכתה בתואר "הגברת הראשונה" מטעם המרכז לחקר הנשים הערביות בשיתוף עם הליגה הערבית וקיבלה את מדליית נשיא איטליה כהוקרה על פעילותה החברתית.

הכתבה המפרגנת שעוררה סערה במערב

דמותה של הצעירה האלגנטית הביאה משב רוח רעננה למזרח התיכון הרעוע. עיתוני האופנה השתגעו מהסגנון השיקי ונטול המניירות של אשת הנשיא מדמשק. בעיתון הפארי מאץ הצרפתי לדוגמה, כינו אותה "יסוד האור בארץ מלאת צללים". בשנת 2011, כאשר פרץ "האביב הסורי", מגזין ווג פרסם כתבת פרופיל על הגברת הראשונה של סוריה שכותרתה "ורד במדבר".

בזמן שבעלה הרג יותר מ־5,000 אזרחים - ביניהם מאות ילדים - נכתב על הגברת הראשונה במגזין האופנתי, "אסמא אל־אסד מרשימה, צעירה ושיקית. הסגנון שלה אינו הבלינג המסנוור של אופנה עילית ותכשיטים שמשדרים כוח במזרח התיכון, אלא דווקא היעדר מכוון של קישוטים".

פרסום הכתבה עורר במהרה זעם וביקורת. בהתחלה ווג הגן על פרסום הכתבה, אך שבועות בודדים לאחר מכן נמחק כל זכר לקיומה והעורכת ג'ון ג'ולייט באק התפטרה. באוגוסט של אותה השנה דווח כי חברת הלובי האמריקאית, בראון לויד ג'יימס, קיבלה 5,000 דולר בחודש ממשפחת אל־אסד כדי לקדם את הכתבה בווג.

שנה לאחר פרסום הכתבה, בויקיליקס נחשפו התכתבויות של הגברת הראשונה, מהן עלה כי היא הוציאה 350 אלף דולר על רהיטי הארמון, ו־7,000 דולר על נעלי קריסטל. אסמא מצאה עצמה בעין סערה ציבורית, כשהסורים תפסו אותה כמנותקת וביקרו את השתיקה שלה בנוגע לסבלם - כשאלפים איבדו את חייהם.

עוד כתבות

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

מארבעה נשאר אחד: מאבקי הכוחות והכסף הגדול שטלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?