גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך עוברים מאות מיליונים לארגוני טרור, בלי שדולר אחד עובר את הגבול

הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, בראשות עו"ד עילית אוסטרוביץ-לוי, מפרסמת מסמך מקצועי הסוקר את מאפייני שיטת "חוואלה" שהפכה לאחד מנתיבי הכסף המרכזיים של ארגוני הטרור ● איך פועלת השיטה ובאילו היקפים, ובאילו אירועי טרור היא שימשה עד היום?

פלסטינים חמושים בשכם / צילום: Reuters, Nasser Ishtayeh
פלסטינים חמושים בשכם / צילום: Reuters, Nasser Ishtayeh

זמן קצר לאחר פרוץ מלחמת "חרבות ברזל", נדלקו בקרב גורמי הביטחון והאכיפה במדינה נורות אדומות בנוגע להעברות כספים שבוצעו על ידי חלפנים באזור יהודה ושומרון. משהו בפעילות של כמה מהם נראה לא כשר. מהר מאוד התברר שאותם חלפנים שימשו בסיס לפעילות ענפה של העברת מזומנים בהיקף עצום לגורמים הקשורים לארגוני הטרור בארץ ובחו"ל, בהם חמאס והג'יהאד האיסלמי.

בהלה באיראן ובחמאס: "מי עזר למוסד לחסל את הנייה?" 
ראיון | כך נעצרה העברת כספים ענקית לחמאס תוך כדי המלחמה בישראל 

חקירה מסועפת, בהובלת משטרת ישראל וצה"ל, בשיתוף הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, המטה ללוחמה כלכלית בטרור במשרד הביטחון, רשות המסים ושירות הביטחון הכללי, חשפה את מסלול הכסף לארגוני הטרור: ההליך החל בניכיון צ'קים על ידי חלפנים ברשות הפלסטינית אצל נש"פים (נותני שירותים פיננסיים) בישראל בהיקפים גבוהים; ועבר דרך ביצוע המרות על ידי חלפנים ברש"פ אצל נש"פים בישראל, לעתים במקביל לניכיון צ'קים, העברות בסכומים גבוהים מחלפנים ברש"פ לחשבון בנק של נש"פ אחר, ביצוע עסקאות במזומן על ידי חלפן ברש"פ, משיכת צ'קים מחשבון בנק של חלפן ברש"פ והסבתם לנש"פים אחרים. בהמשך, חלפן ברש"פ ביצע ניכיון צ'קים ולבסוף הופקדו הצ'קים בחשבון ייעודי, כאשר המוטב או אחד ההיסבים הוא חלפן ברשות.

בסיום החקירה המודיעינית, פשטו כוחות צה"ל ומשטרת ישראל על סניפי החלפנים ברש"פ, עצרו עשרות חשודים ותפסו עשרות מיליוני שקלים שיועדו למימון טרור. החלפנים הוכרזו כארגוני טרור על ידי שר הביטחון בעקבות פעילותם להעברת כספים לידי חמאס והג'יהאד האסלאמי. העצורים בפרשה חשודים לא רק בפעילות במזומן, אלא גם כי היו מעורבים במימון ארגון הטרור באמצעות מטבעות קריפטוגרפיים.

יהודה ושומרון / צילום: Shutterstock, dominika zara

איפול על מקרים רבים

הפרשה הזאת היא אחת הפרשות הבודדות שהותרו לפרסום, של עצירת כספים למימון טרור במסגרת מלחמת "חרבות ברזל". על רוב הפרשות, שבמסגרתן נחסמות העברות של מאות מיליוני דולרים לרצועה, מוטל בימים אלה איפול כבד. החשיפה הנוכחית נעשתה, בין היתר, כדי לכוון זרקור אל אחד מנתיבי הכסף המרכזיים של ארגוני הטרור שלא כולם מכירים: החוואלות.

הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, בראשות עו"ד עילית אוסטרוביץ-לוי, מפרסמת מסמך מקצועי הסוקר את מאפייני שיטת "חוואלה", את סיכוני מימון הטרור הגלומים בה, דרכי זיהוי לשימוש לא חוקי בשיטה, פרשיות וחקירות, וכן דגלים אדומים לאיתור דפוסי עסקאות המצביעים לעתים קרובות על נותני שירותים של העברת כספים לא חוקיים או בלתי מוסדרים.

השימוש בשירותים פיננסים של "חוואלות" כחלק מפעילות מסחר בינלאומי הפך עם השנים לאחת הדרכים המרכזיות שבהן עשה ועושה ארגון החמאס שימוש כאמצעי להעברת כספים מחו"ל אל תוך רצועת עזה. בשיטה הזאת, עשרות וגם מאות מיליוני דולרים יכולים לעבור אל תוך הרצועה או לארגוני טרור בסוריה או לבנון, בלי שדולר אחד פיזי יצטרך לעבור את הגבול בפועל. איך זה קורה? איך עובדת השיטה?

"חוואלה" היא שיטה מסורתית להעברת כספים, הנפוצה בעיקר במדינות דרום אסיה, אפריקה והמזרח התיכון. שיטה זו היא חלק מקבוצה רחבה של מערכות פיננסיות, הנפוצות באזורים המאופיינים בגישה נמוכה לבנקאות ממוסדת, ובחלק מהאזורים מהווה את מערכת הפיננסית היעילה והנגישה ביותר להעברות כספים בינלאומיות.

לצורך ביצוע עסקה בסיסית בשיטת החוואלה נדרשים ארבעה משתתפים: שולח הכספים, מקבל הכספים, מפעיל השירות במדינת השולח ומפעיל השירות במדינת הנמען. הליך ההעברה מתחיל בכך ששולח הכספים מגיע אל מפעיל שירות חוואלה במדינה מסוימת, ומבקש להעביר כסף לאדם הנמצא במדינה אחרת. הוא מוסר את הסכום למפעיל השירות, בתוספת עמלה הנגזרת בדרך כלל מגובה הסכום הנשלח. מפעיל השירות מספק לשולח קוד או אמצעי זיהוי אחר ומודיע למפעיל השירות שעימו הוא עובד במדינה שבה נמצא הנמען על סכום העסקה (הסכום שעליו "לשלם" לנמען) ונותן לו את הקוד. ההודעה יכולה להימסר באמצעות שיחת טלפון, דואר אלקטרוני או אמצעי דיגיטלי אחר. בשלב זה, שולח הכסף מעדכן את מקבל הכסף על כך שמחכה לו כסף בחוואלה במדינתו, ומוסר לו את אמצעי הזיהוי לעסקה. מקבל הכסף הולך למפעיל השירות במדינתו, מוסר לו את הקוד ומקבל את הכסף.

כך, המזומן לא היה צריך לעבור שום גבול או בקרה. הוא כבר היה במדינה שבה נמצא המקבל. הכספים נמסרים לנמען בלא שבוצעה העברה בפועל מהמפעיל במדינת השולח, מתוך יתרות מזומנים, חשבונות וכו' בבעלות המפעיל במדינת המקבל.

מכיוון שלא מבוצעת העברה בפועל של כספים, עם כל פעולה נוצר חוב בין שני ה"חוואלדרים". היקף החוב יכול לגדול ככל שנוצר חוסר איזון בהעברות בין שני מפעילי השירות. במקרה כזה, יש צורך בהסדרת החוב שנוצר. הסדרה זו מתבצעת בצורות שונות - העברת כספים מיידית, איזון חשבונות עם עסקאות עתידיות וכן באמצעות סחר ושירותים שונים נוספים שבאפשרותם להעניק אחד לשני.

כיום, ברוב המדינות פועלות מערכות פיננסיות אלו להעברת כספים, והן נקראות בהתאם לקבוצה האתנית שאליה הן משתייכות, בהן, "חוואלה" (המזרח התיכון, אפגניסטן, פקיסטן); "הונדי" (הודו); "פיי צ'יין" (סין); ו"פו קואן" (תאילנד).

שימש גם את אל-קעידה

השיטה לא חדשה. השימוש בה עלה גם סביב חקירת האירועים שקדמו לפיגוע במגדלי התאומים ב-11 ספטמבר 2001, על ידי ארגון הטרור אל-קאעידה. היקף המימון של פיגוע זה הוערך בסך כולל של בין 400 ל-500 אלף דולר, ואף על פי שדוח הוועדה שהוקמה בארה"ב לחקר האירועים לא מצא עדויות למימון הפיגוע באמצעות חוואלה, סמוך למועד הפיגוע עשה הארגון שימוש נרחב בשיטה לצורך העברת הכספים שגייס לשם מימון פעילותו ופעיליו.

עוד לפי גורמים אמריקאיים רשמיים, הבנק הקנדי-לבנוני (LCB) בביירות השתמש במערכת הלבנת הון סבוכה כדי לספק כספים לארגון הטרור חיזבאללה. החל מינואר 2007 לערך ועד תחילת 2011, לפחות 329 מיליון דולר הועברו מ-LCB וממוסדות פיננסיים אחרים לארה"ב, לצורך רכישת מכוניות משומשות, שנשלחו משם למערב אפריקה. המזומנים ממכירת המכוניות, יחד עם הכנסות של סחר בסמים, הוזרמו ללבנון באמצעות שיטת חוואלה.

במקרה אחר בגזרת ישראל, קצת לפני פרוץ מגפת הקורונה, נחשף כי באמצעות חוואלות בטורקיה ובעזה הועברו מיליוני דולרים למימון הפעילות הצבאית של ארגון חמאס. במרכז הפרשה עמד חלפן עזתי בשם חאמד חודרי, בעלים של חברת חלפנות בישראל, אשר חוסל במבצע משותף של צה"ל והשב"כ בשנת 2019. חודרי איתר סוחרים עזתיים שייבאו לעזה סחורות מחברות טורקיות, ולפיכך היו צריכים לשלם לחברות אלו בגין הסחורות המיובאות. לצורך ביצוע התשלום, העביר ארגון החמאס כספים לחלפנים בטורקיה, מרביתם במזומן. החלפנים בטורקיה שילמו בכספים אלו לחברות הטורקיות עבור הסחורות המיועדות ליצוא. הסחורות, במה שנראה יבוא לגיטימי לכאורה, נשלחו מטורקיה לעזה (דרך ישראל). הסוחרים העזתיים העבירו מזומנים אשר היו תמורה ממכירות הסחורות לחלפן העזתי, אשר בתורו העבירם לידי חמאס. החלפנים בטורקיה ובעזה התקזזו בגין החוב שנוצר עקב העמדת המזומנים עבור הסוחרים הטורקים.

ברשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור מזהירים כי ניצול שיטת חוואלה על ידי ארגוני הטרור ברחבי העולם מציגה מספר סיכונים, וביניהם שימוש מוגבר במזומן; אינטגרציה מצומצמת עם מערכות פיננסיות רשמיות; היעדר רגולציה בתחומי שיפוט שונים בעולם ופערים רגולטוריים בין תחומי שיפוט.

עוד כתבות

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות