גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות התחרות נגד משרד הכלכלה: מתנגדת למכס בשיעור של 175% על קנאביס מקנדה

לטענת הממונה על התחרות מיכל כהן, הניתוח והנחות הבסיס של משרד הכלכלה שהובילו אותו ליזום היטל סחר על קנאביס רפואי מקנדה, רצופים שגויות ● עמדתה מצטרפת לעמדת משרד הבריאות בנושא

קנאביס רפואי / צילום: חברת ד''ר סמואלוב יבוא ושיווק
קנאביס רפואי / צילום: חברת ד''ר סמואלוב יבוא ושיווק

הממונה על היטלי סחר במשרד הכלכלה יוזם "היטל היצף" כבד, של עד 175%, על יבוא קנאביס מקנדה. לדברי הממונה והיצרנים, התומכים בו, המהלך הכרחי למניעת יבוא זול מדי של קנאביס רפואי, שפוגע בשוק המקומי. כעת, הממונה על התחרות מיכל כהן הודיעה על התנגדותה ואומרת: הנחות היסוד שגויות והניתוח שלו רצוף כשלים. בכך היא מצטרפת למשרד הבריאות שאף הוא מתנגד להיטל ההיצף, מה שיקשה עוד יותר להעביר את ההחלטה דרך הוועדה הציבורית, שר הכלכלה ושר האוצר.

מיליון נבדקים, 83 מדינות: מחקר ישראלי חדש מסמן את הדרך לרפואת העתיד 
חברות הביומד הישראליות שהפתיעו וההזדמנויות שמחכות ב־2025

על פי טענת הממונה על היטלי הסחר דני טל, יצרנים קנדים מייצאים קנאביס לישראל במחירי הפסד שנמוכים אפילו יותר מהמחיר המקומי בקנדה, בצורה שגורמת נזק לתעשייה המקומית ועלולה להביא לפגיעה בה. הוא מספר ש"יש חברה שמייבאת את מרבית הקנאביס לישראל, במחירים מאוד נמוכים של 2-3 שקלים לגרם בשוק הסיטוני, בזמן שעלות הגידול היא 10-11 שקלים לגרם". ולכן, נדרש להטיל "היטל היצף" בגובה של עד 175% שימנע יבוא קנאביס זול מדי מקנדה.

אך לעמדה זו הממונה על התחרות מיכל כהן מתנגדת נחרצות. לדבריה, "מממצאי בדיקת רשות התחרות אינם מתיישבים עם חלק מממצאיו של הממונה על היטלי סחר, ואף אין בידינו לקבל חלק מההנחות העומדות ביסוד ניתוחו". זאת משום שבניגוד לטענות הממונה על היטלי הסחר, היבואנים רוכשים את הקנאביס הרפואי במחיר גבוה יותר מזה שנמכר בתוך קנדה, דבר השולל את הטענה הבסיסית ל"היצף" שההיטל נדרש לחסום.

בנוסף היא אומרת כי "עלו כשלים בבדיקתו של הממונה על היטלי הסחר שהובילו למסקנה כי המחיר של המוצרים המיוצאים לישראל נמוכים ממחירם המקובל בקנדה". לדבריה, הממונה על ההיטלים התעלם לגמרי ממחיר המכירה בפועל בקנדה משום שהחברות הקנדיות הפסדיות.

השווה תפוחים לתפוזים

לדברי הממונה על התחרות כהן, הוא גם התעלם מנתוני בורסת הקנאביס הקנדית, שמציגים מחירים נמוכים בעשרות אחוזים מאלו שהוא הציג. הממונה על ההיטלים גם התעלם מהשוני ברמת ה-THC בין מוצרים שונים, כך שלמעשה השווה תפוחים לתפוזים וקנאביס מרוכז (ויקר) וקנאביס דליל (וזול). הוא ביצע גם השוואה שגויה בין מחירים קמעונאיים לסיטואניים, השווה אריזות קנדות של 1-3.5 גרם לאריזות של 1 ק"ג בישראל. "מכל אלה עולה כי השוואת המחירים שערך הממונה", אומרת כהן, "הביאה למצג של מחיר גבוה יותר בתוך קנדה בהשוואה לייצוא לישראל, אשר איננו בהכרח נכון".

בנוסף, אין שום ראיה שהיבוא פגע בייצור המקומי. בעוד שהיבוא צמח ב-8% בארבע השנים האחרונות, הייצור המקומי זינק ב-144%. הוא גם השתמש בנתוניהן של שש מגדלות בלבד כדי לטעון לפגיעה בייצור מהמקומי, כשיש בפועל 34 יצרנים שונים. במצב של עליה חדה כל כך בייצור המקומי, קשה לטעון להיצף שפוגע בייצור המקומי ומכאן יפגע בתחרות. להיפך, אומרת הממונה על התחרות - היבוא הוא זה שמעודד תחרות ומאפשר מחיר זול ומגוון רחב עבור צרכני הקנאביס, שהם חולים הזקוקים גם לרצף טיפולי עם אותו הזן, דבר שעלול להשתבש עם חסימת היבוא.

לדברי הממונה על התחרות, רפורמות של פתיחה לתחרות ויבוא חופשי מצד משרד הבריאות הביאו להורדת מחירים משמעותית ביחס למה שהיה לפני כן. חסימת היבוא כעת עלולה להפוך הישג זה ולייקר דרמטית את הקנאביס הרפואי עבור המטופלים. לדבריה, "הטלת היטל היצף תעמוד בניגוד למדיניות הממשלה ומשרד הבריאות להקל את מצבם של החולים, ותשלול מהמטופלים את פירות התחרות שנכנסה. כל זאת מבלי שהונח בסיס מספיק לסבור שמתקיים יבוא בהיצף. אני סבורה כי אין זה המקרה המתאים להטלת היטל היצף".

עמדה חריפה זאת, שלא רק מתנגדת לעמדת הממונה על היטלי הסחר במשרד הכלכלה אלא תוקפת כל חלק בניתוח שלו, מהדהדת גם את עמדת משרד הבריאות (הרגולטור של יבוא הקנאביס) ש"הניתוח מסתמך על מידע חלקי ממספר קטן של יצרנים ויצואנים", הנתונים לא עדכניים ונתונים חדשים יותר מצביעים על מסקנות אחרות, ובעיות נוספות כמו "אופן ההשוואה בין המוצרים השונים, אופן חישוב מחירי הייחוס, האם המחירים הם אכן מחירי היצף השונים מהמחירים בשווקים אחרים במטרה לחסל את השוק המקומי". לכן, לטענת משרד הבריאות, מסקנות משרד הכלכלה "לא יעמדו במבחן משפטי על ידי בתי המשפט או ארגונים בינלאומיים".

במצב עניינים כזה, יהיה קשה לוועדה - ואחריה לשר הכלכלה ולשר האוצר - להתעלם לגמרי הן מניתוח משרד הבריאות כרגולטור הממונה והן מניתוח רשות התחרות, מה שמפחית את הסיכוי שאכן יתקבל היטל היצף כזה בסופו של דבר. אם אכן זה יהיה כך, צרכני הקנאביס הרפואי ימשיכו להנות ממחירים נמוכים מבעבר, והתעשיה המקומית תיאלץ להמשיך לעבור תהליכי קונסולידציה ושיווק בחו"ל כדי להשתקם לאחר שבועת ייצור הקנאביס התפוצצה בישראל ובועלם.

עוד כתבות

תקיפות של חייל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

"פצצות עוצמתיות": צה"ל תקף תשתיות טרור של החות'ים בתימן

שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד