גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דמי הניהול בקרנות הכספיות זינקו עד פי שלושה. האם להוציא את הכסף?

העלאת דמי הניהול בקרנות הכספיות נשמעת דרמטית אך בפועל מדובר על תוספת של עשרות שקלים בודדים בשנה והן עדיין מספקות תשואה גבוהה משמעותית מהפיקדונות הבנקאיים ● ליאור כגן, מיטב: "קרן כספית זו דרך להתמודד עם יוקר המחיה" ● אייל גורן מאי.בי.אי: "בפיקדון בבנק אתה מקבל הרבה פחות, פשוט לא קוראים לזה דמי ניהול"

קרנות כספיות. שימו לב לדמי הניהול / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
קרנות כספיות. שימו לב לדמי הניהול / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דמי הניהול בקרנות הכספיות זינקו בתחילת החודש בחדות (עד פי שלושה) וגרמו לתסיסה הן ברשתות החברתיות והן בחדשות. בכמה עלו דמי הניהול, האם הקרנות הכספיות עדיין מומלצות לשנת 2025, גם לאחר העלאת דמי הניהול, ובהשוואה לפיקדונות בבנקים, מי לא העלה את דמי הניהול והאם זו סיבה לעבור מנהל?

ישראכרט בדרך לתשובה: מנורה בחרה לא לשפר את הצעת הרכישה  
13% בשנה: שוק הפנסיה והגמל מציג תשואות חלומיות לחוסכים 

כמדי שנה, מעלות קרנות הנאמנות את דמי הניהול שלהן בעשרות קרנות כל אחת (לאורך כל השנה מותר להן להוריד ופעם בשנה להעלות). השנה עלו דמי הניהול ביותר מ-250 קרנות נאמנות (מתוך כ-2,300 קרנות שונות).

מה שתפס את הכותרות היא העלאת דמי הניהול בקרנות הכספיות, המוצר שהפך פופולארי עם עליית הריבית במשק ובו מנוהלים כיום כ-150 מיליארד שקל, כרבע מכל תעשיית קרנות הנאמנות כולה. מדובר במוצר טוב לחיסכון לטווחים קצרים שמעוניינים לשמור על כסף בזמינות גבוהה, שכן הוא נותן למשקיע מעט פחות מריבית בנק ישראל (כיום 4.5%) כשהמוצר גם משמש כמגן אינפלציוני שכן המס הוא רק על הרווח הריאלי (בניכוי אינפלציה), וזאת בניגוד לאלטרנטיבה - פיקדון בבנק לטווח של מספר חודשים - שבו המס הוא 15% נומינלי, כלומר מהרווח על השקל הראשון. בנוסף, הקרנות הכספיות נזילות ברמה יומית, כלומר ניתן לקנות ולמכור אותן בכל יום, וזאת בניגוד לפיקדון ש'נעול' לתקופה.

אלא שהעלאת דמי הניהול השנתית הובילה לכותרות ודיונים בחדשות וברשתות החברתיות כאשר חוסכים רבים שאלו האם בעקבות העלאת דמי הניהול צריך למכור את הקרנות הכספיות. בפורום באתר הבלוג הפיננסי "הסולידית" למשל המליץ משתמש ותיק בשם "ביולוג ירושלמי" "למכור את קרן הכספית הנוכחית ברגע שהם מעלים דמי ניהול... ביחד כולנו נחנך את המנפיקים ואת החברות שלא להעלות דמי ניהול".

בהודעה אחרת הוא הוסיף כי "לדעתי הן (קרנות הנאמנות. נ"א) עושות את זה בשביל להרוויח על אותם הלקוחות שרכשו את הקרן הכספית שלהם כשהיא הייתה זולה לניהול, והם לא ישימו לב שדמי הניהול עלו ועדיין יישארו בדמי הניהול הגבוהים יותר שעלו בינתיים".

בכמה עלו דמי הניהול בקרנות הכספיות?

ואכן, הגופים השונים הקפיצו ברובם את דמי הניהול. כך, בית ההשקעות מור מ-0.19% ל-0.22%, מגדל מ-0.18% ל-0.22%, ילין לפידות וקסם מ-0.12% ל-0.19% כל אחת, אנליסט מ-0.15% ל-0.185%. שני הגופים שהקפיצו הכי הרבה את דמי הניהול הם אלטשולר שחם שהעלות אצלו זינקה מ-0.06% ל-0.175% ואי.בי.אי עם הקפצה מ-0.09% לכמעט 0.17%.

מדובר בזינוק בדמי ניהול של כמעט 100% במקרה של אי.בי.אי ושל 200% במקרה של אלטשולר שחם. אגב, מיטב והראל לא שינו השנה את דמי הניהול (אחרי שמיטב הקפיצו אותו בשנה שעברה ב-31% ובקרן נוספת שלהם בשם 'ניהול נזילות' הם הקפיצו את דמי הניהול ב-340% ל-0.22%).

אלא שאחרי הזינוק המרשים באחוזים צריך להסתכל גם על המספרים המוחלטים. על פי בדיקת גלובס, גם אחרי הקפצת המחירים, המשמעות היא שעל כל סכום של 100 אלף שקל שיש לכם בקרן כספית תשלמו דמי ניהול שנתיים של 169-250 שקל לקרן המנהלת, כלומר, תוספת תשלום של כמה עשרות שקלים בשנה בסך הכל.

הבנקים, שמפיצים את הפיקדונות הבנקאיים ומעדיפים לשווק אותם על פני פיקדונות, גם נהנים מעמלת הפצה של 0.1%, כלומר בחלק מהמקרים יותר מחצי מדמי הניהול של הקרנות הכספיות הולך בכלל לבנקים.

צריך לזכור שגם אחרי הזינוק בהיקף הכספי בקרנות הכספיות (מכ-16 מיליארד שקלים בסוף שנת 2021 לסכום של 150 מיליארד שקל בסוף 2024), עדיין מדובר בטיפה בים ביחס לפיקדונות בבנקים. לשם השוואה, הציבור הזרים באותו הזמן לפיקדונות בבנקים פי עשרה, כמעט 1.5 טריליון שקל. בחשבונות העו"ש והמזומן של הציבור, שאינם נושאים ריבית, 'שוכבים' כעת כחצי טריליון שקלים נוספים.

לדברי ליאור כגן, מנכ"ל מיטב קרנות נאמנות, "מי שמנתב את הכספים אלה הבנקים. אסור ליועץ בבנק להמליץ על קרן כספית אלא רק ללקוח מיועץ. פקיד בבנק לא יכול להמליץ עליה, לכן גם רשות ניירות ערך מקדמת אפשרות של קרנות כספיות שתוכל להתחייב פחות או יותר על ריבית".

חולשה נוספת של הקרנות הכספיות היא שמדובר במוצר מסורבל יחסית ופחות נגיש לציבור הרחב מאשר פיקדונות. "אנשים חוששים מקרן כספית, זה כמו לקנות נייר ערך וזה מפחיד אנשים. פיקדון זה קל ומובן, שתי לחיצות באפליקציה ונגמר" אומר גורם בשוק.

אייל חיים, סמנכ"ל שיווק של איילון קרנות נאמנות מוסיף כי "שוק קרנות הנאמנות הוא הכי תחרותי שיש. כולם מדברים על העלאת דמי הניהול פעם בשנה אבל אף אחד לא מדבר על זה שבמהלך השנה קרנות גם מורידות דמי ניהול. העליות כעת הן לא דרמטיות ועדיין המחירים בקרנות הכספיות הוגנים מאוד. פשוט עד היום הקרנות סבסדו את המוצר לציבור, כי הם מעבירים עמלת הפצה של 0.1% לבנקים, וכעת החברות רוצות גם מעט להרוויח".

מדוע קרן כספית עדיפה עדיין על הפיקדונות?

מבחינת הציבור לא משנה האם הבנקים או קרנות הנאמנות גוזרים את דמי הניהול בדרך אלא האם מדובר בפגיעה מספיק משמעותית שצריכה לגרום לחוסך לוותר על הקרנות הכספיות ולבחור באלטרנטיבה אחרת, כלומר בפיקדונות הבנקאיים. לדברי כגן, "לא צריך להסתכל רק על העלייה בדמי הניהול אלא על השאלה כמה כסף אני מקבל בפיקדון בבנק. למרות עליית המחירים, קרן כספית היא לא חלק מיוקר המחיה אלא עוזרת לך להתמודד איתו. מי שחוסך בקרן כספית ומקבלים כמה אלפי שקלים בשנה זה עוזר להתמודד עם ההתייקרות של המחירים בסופרמרקט, כי קיבלת תשואה על הכסף שלא קיבלת בעבר".

אייל גורן, משנה למנכ"ל אי.בי.אי קרנות נאמנות, מוסיף כי "הקרנות הכספיות התחילו לגייס סכומים גדולים מאוד כאש ריבית בנק ישראל הייתה 2% וכעת היא 4.5% כבר תקופה ארוכה. המשקיעים מקבלים על אותו מוצר עוד 2.5% ריבית, ודמי הניהול כמעט ולא עלו. במבחן עלות תועלת, עדיין הקרנות הכספיות עדיפות וצריך לזכור שזה בלי להתווכח עם הבנק".

ואכן, על פי נתוני בנק ישראל, הפיקדון הממוצע של משק בית הוא לתקופה של קצת יותר מחצי שנה והציבור קיבל עליו ריבית ממוצעת של 3.14% בלבד, זאת כאשר מנגד הריבית הממוצעת בקרן כספית הגיעה בשנה האחרונה ל-4.3% בממוצע (אחרי הורדת דמי ניהול). כלומר פער תשואה של יותר מ-1% לטובת הקרנות הכספיות.

במספרים, על כל 100 אלף שקל שהייתם מפקידים בפיקדון הייתם מקבלים כ-3,140 שקלים (לפני מס) ואילו על אותם 100 אלף שקלים בקרן כספית הייתם מקבלים כ-4,280 שקלים (לפני מס). פער של 1,140 שקלים לטובת הקרן הכספית. יתרון המס עובד גם הוא לטובת הקרנות הכספיות שכן המס במקרה שלהן הוא כאמור ריאלי, האינפלציה השנה בישראל (עד נובמבר) עמדה על 3.4% כך שאחרי מס הייתם נשארים בקרן הכספית עם כ-3,400 שקל. במקרה של פיקדון הייתם נשארים בסוף הדרך עם כ-2,670 שקלים. פער של 730 שקלים לטובת הכספיות. גם אחרי תוספת דמי הניהול כעת מדובר על פער של יותר מ-600 שקלים לטובת הקרן הכספית.

אלא שהפער האמיתי אפילו גדול יותר. אף כלכלן לא מעריך שהריבית תיפול בשנה הקרובה לאזור ה-2% ועדיין בפיקדונות הבנקאיים הציבור מקבל בחודשים האחרונים ריבית חציונית (כלומר חצי קיבלו פחות מהריבית הזו) לתקופה של חודש שמקבילה לריבית שנתית של 1.87% לכל היותר בבנק עם הריבית הגבוהה ביותר, מזרחי טפחות, ורק חצי אחוז בבנק הכי פחות מפרגן, מרכנתיל. בבנקים הפועלים ולאומי הריבית החציונית עומדת כעת על 1.2%-1.3% בלבד. במקרה הזה, הפער מול הריבית שניתן לקבל בקרן כספית מסתכם באלפי שקלים.

אם נחזור לתחילת שנת 2024, גם אז הריבית לתקופה של חודש עמדה על פחות מ-2% ברוב הבנקים, ובחודש אפריל היא עמדה על 1.5%-1.75% בלבד. גורן מאי.בי.אי מסביר זאת בצורה חריפה יותר: "בבנק כביכול אין דמי ניהול. אבל פער הריביות מול הקרנות הכספיות זה כסף שנשאר בבנק ולא מגיע לחוסך. הפיקדון הוא כאילו שאתה מקבל קרן כספית עם דמי ניהול של 1.5%. בפיקדון בבנק אתה מקבל הרבה פחות, פשוט לא קוראים לזה דמי ניהול. אם הבנק מקבל 4.5% ונותן לך 3% זה לא דמי ניהול? הוא תוהה".

הציבור חוסך בפיקדונות בעיקר לטווח קצר מאוד

חשוב לציין שמי שמגיע עם סכום כסף גבוה ומתמקח עם הבנק יכול לקבל ריביות טובות יותר, אבל נתוני הריבית החציונית של בנק ישראל מראים עד כמה גדול הפער לעומת הריביות שמקבל הציבור בבנקים.

גורם בשוק מציין כי ככל שאדם מוכן להאריך את משך זמן החיסכון שלו בבנק, הפיקדונות הבנקאיים עשויים להפוך לאטרקטיביים יותר, אך על פי סקירת המערכת הבנקאית לשנת 2023 של בנק ישראל, רוב הציבור, מעדיף לשמור על נזילות.

כך, כמחצית מהפיקדונות של הציבור היו לתקופות קצרות של עד שלושה חודשים (36% מכל הפיקדונות הם לתקופה של עד חודש). בבנק ישראל ציינו כי גם בתחילת שנת 2024 המגמה נשמרה כאשר הפיקדונות לטווחים של יותר משנה היוו פחות מ-10% מכלל הפיקדונות. במילים אחרות, מבחינת הציבור בישראל האלטרנטיבה לקרנות כספיות הם פיקדונות לטווחים קצרים ולא לטווחים של שנה ומעלה.

כגן, ממיטב מוסיף כי "קרן כספית היא מוצר שוויוני. אם תבוא עם 5,000 שקל או עם מאות אלפי שקלים או אפילו כמה מיליוני שקלים תקבל את אותה ריבית. בניגוד לכך בפיקדונות בנקאיים, אם תבוא עם 5,000 שקל תקבל כמעט כלום. גם הנזילות חשובה מאוד לציבור. עובדה שיש מאות מיליארדי שקלים שנמצאים בעו"ש ובכלל לא צוברים ריבית".

גורן מאי.בי.אי מעריך שגם אם ריבית בנק ישראל תרד ב-2%, עדיין הקרנות הכספיות תהיינה עדיפות על הפיקדונות "כי במקרה כזה גם הבנקים ייתנו גם הם ריביות הרבה יותר נמוכות. כל עוד הריבית במשק גדולה מאפס קרן כספית עדיפה על פיקדון. וצריך לזכור גם שלנעול הכסף לשנה זה לא אותו מוצר כמו האפשרות לצאת אחרי חודש". מצד שני גורן מסכים שפיקדון עשוי להיות עדיף לחוסכים שמוכנים לוותר על הנזילות (כסף זמין באופן מיידי) ולנעול את הכסף לשלוש שנים ויותר. "אלא שבמקרה כזה כבר עדיף לשלב נכסי סיכון כמו אג"ח ומניות".

חיים מאיילון מעריך גם הוא שהקרנות הכספיות ימשיכו להיות אטרקטיביות לפחות בשנה הקרובה: "גם אם תהיה הורדת ריבית ראשונה באפריל-מאי עדיין התשואה השנתית של הקרנות הכספיות יהיו כ-4% בשנה הקרובה, זה משמעותית טוב מהפיקדונות. הציבור מתחיל להמבין שקרנות כספיות עדיפות על הפיקדונות ולכן אני מעריך שהשוק יגדל אף מעבר ל-150 מיליארד שקל שיש בו כעת".

האם לעבור לקרן כספית שלא העלתה השנה את דמי הניהול?

גורן מסביר כי מה שחשוב הוא לא בכמה חברת ניהול הקרנות העלתה את דמי הניהול אלא מהם דמי הניהול בפועל: "זה לא משנה באיזה שיעור דמי הניהול עלו, בסוף כל משקיע צריך לשאול את עצמו איפה יש דמי ניהול אטרקטיביים. אם נניח יש קרן כספית בדמי ניהול של 0.19% והיא לא העלתה אותם ומנגד קרן אחרת העלתה אותם ל-0.16%. השנייה עדיין זולה יותר אז למה להעביר?"

עם זאת גורן מסכים שלקראת סוף השנה זה שוב יהיה רלוונטי: "המשקיעים יודעים שאי אפשר להעלות את דמי הניהול עד סוף השנה. כרגע יש ודאות, אבל זה נכון שכאשר שקונים קרן כספית באוקטובר, נובמבר או דצמבר, זה יותר רלוונטי, צריך חשוב מה יקרה אם דמי הניהול יעלו. אבל כרגע יש ודאות".

חיים מאיילון סבור כי גם אם קרן העלתה את דמי הניהול זו לא סיבה לעבור: "צריך לזכור שמעבר בין קרנות כספיות זה אירוע מס. האם עלייה של 0.1% בדמי ניהול שווה מעבר כזה? לדעתי לא. בנוסף, אי אפשר לדעת איזו קרן תשיג יותר תשואה, האם דווקא זו שלא העלתה את דמי הניהול אבל הייתה יקרה יותר גם קודם".

גם בפיקוח על הבנקים בבנק ישראל ערים לכך שלציבור קשה להשוות בין פיקדונות וקרנות כספיות ולכן הפיקוח מקדם בימים אלה טיוטת הוראה, בשיתוף רשות ניירות ערך, שתחייב את הבנקים לפרסם באתר הבנק מידע ללקוחות, יחד עם הפיקדונות ובצורה אחידה, גם על קרנות כספיות ומק"מ (מלווה קצר מועד של בנק ישראל), זאת כדי "להגביר את יכולת ההשוואה של הלקוחות ואת התחרות במערכת הפיננסית".

בפיקוח על הבנקים מבהירים גם כי "על המידע להיות זמין ונגיש ללקוחות, ועליו להופיע במקום מובלט, ברור ומרכזי, ושעל התאגיד הבנקאי לוודא כי ניתן לאתר את הפרסום המרוכז בקלות" וכי "יש לאפשר ללקוח לבצע סינון ראשוני לפי תקופת השקעה רצויה ומטבע".

עוד כתבות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: "העברנו למתווכות תשובה ברוח חיובית, מוכנים להכנס מיד למו"מ"

דיווח בערוץ אל-ערבי הקטארי: חמאס העביר תשובה חיובית להצעה להפסקת האש בעזה - עם בקשה לתיקונים ● סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

תיקון והתנצלות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?