גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זו הייתה בחינה קשה במיוחד. למי היה הסיכוי הגבוה ביותר להפוך לעורך דין?

32% בלבד מהניגשים עברו את בחינת ההסמכה לעריכת דין של דצמבר האחרון, והתלונות על רמת הקושי החלו עוד לפני שפורסמו הציונים ● אילו מוסדות בלטו בשיעור העוברים, איזו מכללה הציגה ביצועים גרועים במיוחד, ולאן יוביל המאבק הפוליטי המתחולל סביב הבחינה?

רק 32% עברו את מבחני לשכת עורכי הדין / איור: גיל ג'יבלי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
רק 32% עברו את מבחני לשכת עורכי הדין / איור: גיל ג'יבלי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נתוני בחינות ההסמכה לעריכת דין שפורסמו השבוע, עם מספר הנבחנים הגדול ביותר השנה, מלמדים על בחינה קשה במיוחד, וכל זאת על רקע המלחמה הנמשכת. מה הסיכוי שיוחל פקטור, מדוע הבחינה הובילה לחילופי האשמות, ואיך השתנו נתוני המעבר במכללות ובאוניברסיטאות? 

לוין מבקש מיו"ר הוועדה הבוחנת לתת פקטור בבחינות לשכת עורכי הדין
רוטמן מקדם קיצוץ מיידי של 20% בתקציב לשכת עורכי הדין

1 מאחורי הנתון החריג

רק 736 מ-2,270 המתמחים (32%) שניגשו לבחינות הלשכה בדצמבר האחרון עברו אותה. הציון הממוצע היה 53. מדובר בנתון חריג יחסית, לאחר שבאותו מועד בשנה הקודמת (דצמבר 2023) עמד שיעור העוברים על 62%. לצורך השוואה, בבחינות השנה האחרונה עמד שיעור המעבר בספטמבר 2024 על 60%, במאי היה מועד משלים עם כמות נבחנים מצומצמת בשל המלחמה (כ-700 נבחנים), אז עברו רק 16%, ובפברואר 2024 עברו כ-55% מהנבחנים.

זה לא המועד הראשון עם שיעור עוברים נמוך, אך זה בהחלט נתון חריג. התלונות מצד הנבחנים על רמת הקושי החלו עוד לפני שהגיעו הציונים. המחלוקת על רמת המבחן הנדרשת להכשרה לעריכת דין בישראל היא ארוכת-שנים, ותלונות של נבחנים הן תופעה חוזרת. בישראל יש כ-90 אלף עורכי דין, ומספרם עולה. תפקיד הוועדה הבוחנת הוא לוודא שמי שנכנס בשערי המקצוע יעמוד ברף מקצועי מסוים.

טענה שעלתה היא שביחס לשנים קודמות מדובר בבחינה בדרגת קושי גבוהה מאוד. בחברת "המתמחה", המכינה מתמחים לבחינה, כתבו למתמחים כי היו שאלות הלוקות בחוסר מובהקות, ו"שאלות הבחינה היו ארוכות מהרגיל, רבות מהן עסקו בפסיקה, וחלק נכבד משאלות הפסיקה עסקו בפסקי דין הרחוקים מלהיות פסיקת יסוד בתחומם".

מי שאחראי על חיבור הבחינה היא ועדה בוחנת מקצועית, הממונה, בהתאם לחוק, על-ידי שר המשפטים, ובראשה עומד שופט מחוזי בדימוס. כמעט כל חברי הוועדה מונו על-ידי שר המשפטים יריב לוין, למעט אחת שמונתה לפני תקופתו. מי שעומד בראשה הוא השופט בדימוס עודד מודריק. חברים בה השופטים דניאל טפרברג, ציון קפאח ועורכי הדין מהמגזר הפרטי אהרון שפרבר ואורלי טננבאום. מהמגזר הציבורי חברים עורכות הדין מרגנית לוי ולימור פלד, ומהאקדמיה ד"ר דניאלה אסרף ממכללת צפת ופרופ' לימור עציוני ממכללת שערי מדע ומשפט.

2הקאמבק של ירושלים

הפערים בין האוניברסיטאות למכללות גדלו. באוניברסיטאות אחוז המעבר עומד על 72% (מתוך 538 שניגשו), ובמכללות על 21% (מתוך 1,560); זאת לעומת פערים מעט קטנים יותר במועד הקודם - 92% מול 52%.

האוניברסיטאות, שרגילות להגיע לאחוזי מעבר גבוהים במיוחד, התדרדרו מ-92% ל-72%. בקרב מוסדות הלימוד, האוניברסיטה העברית חוזרת להוביל (77%), לאחר שבמועד האחרון ירדה למקום השני (94%), אך מוקדם יותר השנה, 100% מנבחניה עברו באופן חסר תקדים. אוניברסיטת תל אביב במקום השני, עם 73%, לאחר שבמועד הקודם הייתה במקום הראשון (95%).

אוניברסיטת רייכמן עלתה למקום הרביעי מבין האוניברסיטאות, עם 70% מעבר, אך עם ירידה מינורית יחסית מ-78% במועד הקודם. אוניברסיטת חיפה סוגרת את הרשימה, מבין האוניברסיטאות, עם 69% מעבר, ירידה דרסטית לעומת 91% במועד הקודם.

3 קריית אונו: רק 21% עברו

מספר העוברים מקרב המכללות צנח משמעותית. במועד הנוכחי עברו את הבחינה רק 21%, לעומת כמחצית במועד הקודם. מכללת ספיר שבעוטף עזה, שכיכבה במועדים קודמים עם 77-78 אחוזי מעבר, ירדה ל-33% בלבד.

מי שממשיכה להוביל בקרב המכללות, בפער משמעותי הפעם, היא המכללה למינהל. 130 מבוגריה ניגשו לבחינה, מהם עברו 53%. במועד הקודם עברו 88%. צניחה נרשמה גם למרכז האקדמי פרס, שבין בוגריו עברו 35%, לעומת 72% במועד הקודם בספטמבר.

המכללה שממנה מספר הניגשים הוא הגבוה ביותר, כשליש מכל מחזור בחינה, היא הקריה האקדמית אונו. 800 מבוגריה ניגשו לבחינה הנוכחית, ורק כ-21% (165) מהם עברו. מדובר במכללה פרטית, מהגדולות בארץ, שהקמפוס המרכזי שלה שוכן בקריית אונו, והיא מפעילה קמפוסים בירושלים, בחיפה ובנתניה וקמפוסים חרדיים באור יהודה ובירושלים. במועדים קודמים עמדו שיעורי המעבר של המכללה על 44%-51%, אך היא שומרת על מיקומה היחסי מבין המכללות. במועד הנוכחי היא ממוקמת חמישית מבין תשע המכללות.

משערי מדע ומשפט ניגשו 153 מתמחים אך רק 9% מהם עברו, לעומת המועד הקודם, אז עברו 45% מהנבחנים. המכללות שסוגרות האת הרשימה הן המרכז האקדמי כרמל (6%) והמכללה האקדמית צפת (7%) שמהן ניגשו בוגרים בודדים.

4 השר לוין מבקש להקל

הוועדה הבוחנת היא המוסמכת לתת העלאה בניקוד (פקטור) לנבחנים. אפשרות אחרת היא לקבוע פקטור בחקיקה. לפני מספר ימים פקעה כהונתו של השופט בדימוס יועד הכהן, ואתמול (א') מינה השר לוין את עודד מודריק במקומו, ופנה אליו בבקשה להעלות את ציוני הנבחנים.

לוין ביקש להתחשב בכך שמדובר בשעת מלחמה, ובקושי של חלקים באוכלוסייה להיבחן. "אין ספק כי התוצאות מעידות על כך שהבחינה הייתה קשה במיוחד, שעה שבנסיבות הקיימות היה דווקא ראוי להתחשב ולהקל במידת האפשר… אודה אם תביא בפני הוועדה את בקשתי כי הוועדה תקבע תוספת ניקוד (פקטור) לנבחנים, באופן שיביא בחשבון את האמור לעיל במכתבי זה ויבטא יחס הוגן לנבחנים, בפרט בנסיבות הלא פשוטות אשר מתקיימות בתקופת זמן זו".

בפעם האחרונה שהתעוררה סערה ציבורית בעקבות ציוני בחינות המעבר היא הובילה לשינוי ציון המעבר בלשכה. בדצמבר 2018, לאחר שינוי מתכונת הבחינה, עמד אחוז המעבר של הבחינה על 12%. חברי כנסת מהליכוד קידמו חוק שביקש להוריד את ציון המעבר מ-65 ל-50 בשלוש בחינות הסמכה, אך לבסוף הושגה הסכמה להוריד את הציון קבוע ל-60, והחוק ירד מהפרק. ההסכמה הושגה בין שרת המשפטים דאז איילת שקד, חברי הכנסת מיקי זוהר ואסנת מארק ועל דעת חברי הוועדה הבוחנת. גם לאחר ההסכמה, אחוז העוברים את אותה בחינת לשכה בסוף 2018 עמד על 36%.

5 פוליטיקה נכנסה לתמונה

שר המשפטים יריב לוין וחבר הכנסת שמחה רוטמן מיהרו להפוך את בחינת הלשכה לכלי התנגחות בלשכת עורכי הדין, למרות שאת הבחינה מחברת ועדה עצמאית, שכאמור מונתה על-ידי השר. בתחילה האשים לוין את יו"ר הלשכה בנתוני המעבר. הוא טען כי הלשכה משתמשת בבחינה לצורך "הכשלה סיטונית של הנבחנים, על-מנת לסגור את שורות המקצוע", האשים את הלשכה ב"אטימות" והודיע כי ימשיך לתמוך בהצעת החוק של ח"כ חנוך מיליבצקי להפוך את הלשכה לוולנטרית.

שר המשפטים, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

מי שהצטרף היה ח"כ שמחה רוטמן, שותפו של לוין למאבק המתמשך בלשכה, שכתב ברשת X כי תוצאות הבחינה מעידות על "כשל אדיר בהכנת הבחינה ובבדיקתה", והודיע כי ועדת חוקה תקיים דיון בנושא ותתערב אם לשכת עורכי הדין לא תספק פתרון. כאמור, מי שחיברו את הבחינה הם משפטנים שמונו על-ידי לוין עצמו, בהתייעצות עם המועצה הארצית, בהתאם לחוק.

יו"ר הלשכה עמית בכר דחה את טענות לוין והבהיר כי הוועדה הבוחנת היא האחראית על תוכן הבחינות. "אתה לא בוחל בשום זירה בכדי להתנגח בלשכת עורכי הדין", כתב.

עוד כתבות

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בת"א; טאואר עולה בכ-3%, סלקום יורדת בכ-3%

מדד ת"א 35 נסחר סביב רמות הבסיס ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מדד ת"א-בנייה זינק בחודש האחרון, וכעת רכישת צמח המרמן בסכנה

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש